Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Hej sokoły
Ano niestety, nie da się. Co gorsza, postawa tamtego pana ma w sobie coś z wendetty i to wendetty z obrzydliwą pychą: oni nas rzezali, a ja, wyższa kultura, nic im nie zrobię. Opluskwię tylko...
Tymczasem w Oenzecie: Ambasador Stanów rozmawia z Ambasadorem Federacji.
Załączniki:
witalij-czurkin-samantha-power.jpg [ 32.87 KiB | Przeglądane 839 razy ]
|
N mar 16, 2014 12:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Ano niestety, nie da się. Co gorsza, postawa tamtego pana ma w sobie coś z wendetty i to wendetty z obrzydliwą pychą Raczej z głębokiej traumy. Trudno po kimś kto był naocznym świadkiem jako dziecko lub zna z przekazów rodzinnych poziom bestialstwa ukraińskich nacjonalistów oczekiwać, że stanie się serdecznym przyjacielem Ukraińców. Najpierw musiałoby nastąpić przebaczenie, ale jak tu przebaczyć skoro po drugiej stronie nie ma żadnych śladów skruchy.
|
N mar 16, 2014 14:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak święty Szczepan. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że trudno (łagodnie mówiąc) żądać od zwykłych ludzi świętości.
|
N mar 16, 2014 15:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę, że mimo wszystko św. Szczepanowi było łatwiej przebaczyć niż np. osobie, która widziała porąbane siekierą ciało własnej matki lub zakłutego widłami ojca.
|
N mar 16, 2014 15:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): Raczej z głębokiej traumy. Trudno po kimś kto był naocznym świadkiem jako dziecko lub zna z przekazów rodzinnych poziom bestialstwa ukraińskich nacjonalistów oczekiwać, że stanie się serdecznym przyjacielem Ukraińców. Najpierw musiałoby nastąpić przebaczenie, ale jak tu przebaczyć skoro po drugiej stronie nie ma żadnych śladów skruchy. Trudno też oczekiwać skruchy od Bogu ducha winnych szeregowych obywateli, a tacy przez wspomnianego pana przewodnika byli pomawiani o antypolskie prowokacje. Doskonale rozumiem, że można znienawidzić oprawcę i nigdy mu nie przebaczyć, gorzej gdy chce się by za to, co uczynił pokutował cały naród. ukraiński minister spraw zagranicznych Andrij Deszczyca dla RMF FM napisał(a): Przyznaje także, że Polacy i Ukraińcy mają ogromny problem ze wspólną historią, ale podkreśla, że da się ten problem rozwiązać: "Trzeba tylko usiąść przy jednym stole i porozmawiać. Jestem gotów do takiej rozmowy, żeby nasza przeszłość nie zakłócała naszej przyszłości. Mamy wspólny język, mamy wspólną kuchnię, mamy wspólną wódkę i możemy to rozwiązać!" I trochę wody na młyn ErgoProxy: Interia.pl napisał(a): MON: Będą rozmowy ws. powołania polsko-ukraińsko-litewskiej brygady
W tym tygodniu szefowie MON Polski i Litwy mają rozmawiać o powołaniu polsko-ukraińsko-litewskiej brygady - podało w niedzielę MON. Powrót do idei takiej jednostki postuluje europoseł Paweł Kowal (Polska Razem)
|
N mar 16, 2014 15:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Trudno też oczekiwać skruchy od Bogu ducha winnych szeregowych obywateli, a tacy przez wspomnianego pana przewodnika byli pomawiani o antypolskie prowokacje. Doskonale rozumiem, że można znienawidzić oprawcę i nigdy mu nie przebaczyć, gorzej gdy chce się by za to, co uczynił pokutował cały naród. Trudno nie czuć podejrzliwości wobec narodu, który stawia pomniki osobom odpowiedzialnym za ludobójstwo.
|
N mar 16, 2014 16:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, mało to u nas pomników Lenina było... A znaszli Ty polski Stalinogród? 
|
N mar 16, 2014 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maugerze, Maugerze: komuś przecież te pomniki stawiać muszą. Petlurze? Petlurze nie wyszło. Chmielnickiemu? Też niedobrze. Itd. A co mają zrobić tacy Białorusini? Prosić Polskę o wypożyczenie Kościuszki?
|
N mar 16, 2014 16:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Choćby Sahajdacznemu  . To jest właśnie dramat Ukraińców. Większość „bohaterów” ich najnowszej historii to zbrodniarze o wypaczonych umysłach.
|
N mar 16, 2014 16:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): Choćby Sahajdacznemu  . To jest właśnie dramat Ukraińców. Większość „bohaterów” ich najnowszej historii to zbrodniarze o wypaczonych umysłach. Nie zapominaj, że w Polsce też stawia się pomniki ludziom, którzy mają na rękach krew niewinnych, choćby pomnik "Ognia" w Zakopanem.
|
N mar 16, 2014 17:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ech, jak czytam te doniesienia o euforii na Krymie, to tylko mi się ciśnie na usta kwestia Maćka nad Maćkami: "a, głupi wy! głupi!". Ostatni zajazd rosyjski w historii. Pilastrze, znowu ktoś Cię czyta, tantiem nie płaci.
|
N mar 16, 2014 21:11 |
|
 |
Johnny99
|
Mieszkańcy Krymu zaczną swojej "decyzji" żałować już za kilka miesięcy, kiedy rozpocznie się sezon turystyczny.. o ile to w ogóle była decyzja - fałszerstwa podczas referendum były oczywiste, a w samej Rosji demonstracje przeciwko "interwencji" na Ukrainie są kilkadziesiąt razy liczniejsze, niż te ją popierające. Putin już podpisał na siebie wyrok. Reszta jest tylko kwestią czasu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn mar 17, 2014 10:29 |
|
 |
Bożydar
Dołączył(a): Wt lis 26, 2013 9:56 Posty: 93 Lokalizacja: Wrocław, Dolnośląskie
|
Wyrok? Możesz rozwinąć?
|
Pn mar 17, 2014 11:09 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Mieszkańcy Krymu zaczną swojej "decyzji" żałować już za kilka miesięcy, kiedy rozpocznie się sezon turystyczny.. Mogą żałować już za kilka dni, kiedy Ukraina odetnie prąd i wodę. Cytuj: o ile to w ogóle była decyzja - fałszerstwa podczas referendum były oczywiste, No nie, 96,3% to piękny wynik, niewiele gorszy od tych z 1939/1940, kiedy "za" było 99,95% Cytuj: Putin już podpisał na siebie wyrok. Reszta jest tylko kwestią czasu. Nie tylko na siebie. Również na Rosję. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn mar 17, 2014 11:11 |
|
 |
pilaster
|
Powiedzmy, ze udzieliłem licencji shareware 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego