Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Następna strona
 Młoda Polska 
Autor Wiadomość

Post Re: Młoda Polska
Kael napisał(a):
Ja mam inne priorytety.

A, czyli nie modlisz się za nieprzyjaciół? :roll:

Cytuj:
Czy Tusk na pewno modlitwy Marysi bardziej potrzebuje? Niekoniecznie

Ja się w tym wypadku z Marysią zgadzam, ale rozumiem, że popierający Tuska mogą uważać inaczej :-D Tylko Bóg wie, kto bardziej potrzebuje modlitwy "obiektywnie", a kto mniej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 10, 2014 10:09
Ja nie mam nieprzyjaciol....

A za Tuska sie modle. W ramach modlitwy za rzadzacych, jak to nam sw Pawel zalecal...

Wt cze 10, 2014 10:18

Kael napisał(a):
Ja nie mam nieprzyjaciol....

Będziemy się chwytać za słówka? Chodziło mi o kogoś takiego, jak Jarosław Kaczyński :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 10, 2014 10:40
To nie jest moj wrog, czy nieprzyjaciel.
Ty sie modlisz indywidualnie za kazdego o kim kiedykolwiek cos zlego pomyslales? Co dzien?
To chyba nic innego nie robisz...

Wt cze 10, 2014 10:44

A ty kiedy ostatni raz modliłaś się za kogoś, o kim coś złego pomyślałaś? :-D

Wt cze 10, 2014 10:45
To ma jakis zwiazek z tematem?

Wt cze 10, 2014 10:50

J99: najwyraźniej uznała, że modlitwa za nieprzyjaciela jest pilniejszą sprawą
Kael: ja mam inne priorytety

Próbuję ustalić, o co ci chodziło :roll:

Jak rozumiem, poniższe wezwanie Jezusa:

Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski” (Mt 5, 44-48)."

.. ciebie nie dotyczy, bo ty po prostu nie masz nieprzyjaciół?

Wt cze 10, 2014 10:55
Johnny99 napisał(a):
Ok, ale w jaki sposób Marysia ma "przebaczyć" premierowi Polski? Powiedziała, że się za niego modli. To nie wystarczy?

Cytuj:
na bazie zdeklarowanej, zapowiedzianej niezdolności wybaczenia

A kto ją zadeklarował? Marysia powiedziała jedynie, że "ludzie" nie wybaczą :roll:

Na jakiej bazie Marysia wie komu "ludzie" wybaczą lub nie wybaczą....oczywiście bazuje na odczuciach swoich i swoich najbliższych, którzy ja tak ukształtowali.
Modlitwa która jednocześnie osądza i z przekazem niezdolności wybaczania, nie służy ani Bogu, ani modlącemu się, ani osobie objętej taka modlitwa.....ot zwykła paplanina....
Jak pisał bp Krasicki:
- Dewotce służebnica w czymś przewiniła,
właśnie natenczas, kiedy pacierze kończyła.
Obróciwszy się przeto z gniewem do dziewczyny,
Mówiąc właśnie te słowa...I odpuść nam nasze winy,
Jako my odpuszczamy
, biła bez litości.
Uchowaj, Panie Boże, takiej pobożności!

Aby miłować nieprzyjaciół najpierw trzeba wybaczyć, odrzucić złość, chęć odwetu...Miłoś nie szuka swego...nie unosi się gniewem... nie pamięta złego

Wt cze 10, 2014 11:00

Alus napisał(a):
Na jakiej bazie Marysia wie komu "ludzie" wybaczą lub nie wybaczą....oczywiście bazuje na odczuciach swoich i swoich najbliższych, którzy ja tak ukształtowali.

Raczej na pogrzebie Jaruzelskiego :roll:

Cytuj:
Modlitwa która jednocześnie osądza i z przekazem niezdolności wybaczania, nie służy ani Bogu, ani modlącemu się, ani osobie objętej taka modlitwa.....ot zwykła paplanina....

Jakim prawem osądzasz jakość modlitwy Marysi?! :evil:

Cytuj:
Aby miłować nieprzyjaciół najpierw trzeba wybaczyć, odrzucić złość, chęć odwetu...Miłoś nie szuka swego...nie unosi się gniewem... nie pamięta złego

I co z tego wynika dla Marysi?

Wt cze 10, 2014 11:27
Cytuj:
Raczej na pogrzebie Jaruzelskiego :roll: /quote]
Uściślenie - garstka ludzi.

Cytuj:

Jakim prawem osądzasz jakość modlitwy Marysi?! :evil:

Marysia dała temu asumpt mówiąc o niezdolności wybaczania.

Cytuj:
I co z tego wynika dla Marysi?

Nauka....bo na razie jest na bakier z przekazem ewangelicznym.
Nie rozumie, jak zresztą mnóstwo chrześcijan - Bez sztuki przebaczania nigdy szczęśliwymi nie będziemy
http://tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=7272

Wt cze 10, 2014 11:34

Alus napisał(a):

Nic nie mówiła o niezdolności wybaczania, a tym bardziej swojej :evil:

Cytuj:
Nauka....bo na razie jest na bakier z przekazem ewangelicznym.

W którym miejscu? A przede wszystkim (pytam kolejny raz), co konkretnie powinna zrobić, żeby nie być na bakier?

Wt cze 10, 2014 11:41

Alus napisał(a):

Marysia nie dawała asumptów.
Marysia docieka przyczyn, dla których jest taki, a nie inny stan rzeczy. Uważam, że teza o BRAKU przebaczenia ze strony Marysi jest całkowicie bezpodstawne. Jej zachowanie świadczy jedynie o tym, że nie ma amnezji.
Wymazanie z pamięci faktów z przeszłości nie jest warunkiem sine qua non przebaczenia.

Wt cze 10, 2014 11:47
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Nic nie mówiła o niezdolności wybaczania, a tym bardziej swojej :evil:

No tak ludzie nie wybaczą ani słowem nie odnosi się do autorki.

Cytuj:
W którym miejscu? A przede wszystkim (pytam kolejny raz), co konkretnie powinna zrobić, żeby nie być na bakier?

Nie obrzucać innych ludzi inwektywami.

Cytuj:
Marysia nie dawała asumptów.
Marysia docieka przyczyn, dla których jest taki, a nie inny stan rzeczy. Uważam, że teza o BRAKU przebaczenia ze strony Marysi jest całkowicie bezpodstawne. Jej zachowanie świadczy jedynie o tym, że nie ma amnezji.
Wymazanie z pamięci faktów z przeszłości nie jest warunkiem sine qua non przebaczenia.

Przebaczenie nie oznacza zapomnienia, ale daje wolność i nie pcha ludzi aby ganiać za innymi aby obrzucać ich inwektywami.
Jeśli chodzi o przyczyny, to ile ludzi tyle wersji przyczyn....

Wt cze 10, 2014 11:54

Alus napisał(a):

Może się odnosi, może nie, nic nam na ten temat nie wiadomo.

Cytuj:
Nie obrzucać innych ludzi inwektywami.

Przecież nie robi niczego takiego. Więc?

Wt cze 10, 2014 11:58
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Może się odnosi, może nie, nic nam na ten temat nie wiadomo.

Nie wiadomo tym, którzy nie chcą wiedzieć.

Cytuj:
Przecież nie robi niczego takiego. Więc?

Miano "zdrajca" to przecież laur.

Wt cze 10, 2014 12:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Następna strona