Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 poprzyj bojkot! 
Autor Wiadomość

Przeleć po całej dyskusji od pierwszego postu.
Zajrzyj na http://tolerancja.net. Jest zgłaszanie do prokuratury.
Oskarżenie przed sądem jest zadaniem prokuratury.
Jaki sąd podołałby kilkuset tysiącom pozwów.
Podobno prokuratura bada ...

Zobaczymy jaki będzie efekt.

Śr mar 01, 2006 12:28
Zobacz profil WWW

Prokuratura może śledztwo umorzyć choćby ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu i po herbacie.
Pozew grupowy z powództwa cywilnego o odszkodowanie byłby zupełnie inną rzeczą. To jak z Bublem - z z powództwa cywilnego się dało.

Śr mar 01, 2006 14:56

Bynajmniej.
Prokuratura może śledztwo umorzyć choćby ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu i po herbacie.
To się przekonamy przy okazji, czy prokuratura zaczęła się przystosowywać do IV RP. (Wiem, że to taki złośliwy wtręt polityczny, ale nie mogłem sobie odmówić).
Zobaczymy, czy kilkaset tysięcy protestów, okaże się argumentem za niską społeczną szkodliwością.
Natomiast jeśli okaże się, że 'przepisy prawa' są niewystarczające, to my 'obrażeni' będziemy mieli tytuł do zażądania od wybranych przez nas demokratycznie parlamentarzystów, by to prawo doprecyzowali. Ale tu wkraczamy w obszar dla innego forum: co powinno być prawnie regulowane. Więc nie rozmywajmy problemu.

Oozie napisał(a):
Pozew grupowy z powództwa cywilnego o odszkodowanie byłby zupełnie inną rzeczą. To jak z Bublem - z z powództwa cywilnego się dało.
Nie jestem prawnikiem, ale chyba masz rację. Tylko, kto się podejmie zorganizowania takiej 'grupy'.

Śr mar 01, 2006 16:27
Zobacz profil WWW

W internecie pojawiają się strony imitujące bojkot relacjonowany przez tolerancja.net. Intencje organizatorów, jak również sens i szanse na powodzenie tamtych akcji budzą wątpliwości wśród wielu z Państwa. Zespół tolerancja.net podziela te obawy. Przypominamy, że relacjonujemy dla Państwa tylko bojkot Point Group. Nie udzielaliśmy wsparcia innym inicjatywom. W działaniu kierujemy się przede wszystkim staraniem, aby nie zawieść nadziei tysięcy osób, które przyłączają się do bojkotu relacjonowanego przez tolerancja.net. Dziękujemy za Wasze zaufanie.

Samo się komentuje.
Jeśli jeszcze nic w tej sprawie nie zrobiłeś - zajrzyj tu http://tolerancja.net

Pn mar 06, 2006 12:19
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Jerzy Urban jest już prawomocnie skazany na 20 tys. zł grzywny za znieważenie w 2002 r. Jana Pawła II jako głowy Państwa Watykańskiego.

Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację obrony redaktora naczelnego "Nie", uznając, że znieważył on papieża "umyślnie i świadomie".

SA utrzymał wyrok sądu I instancji. Choć kara grzywny jest najłagodniejszym możliwym wyrokiem w sprawie, to oznacza, że Urban znajdzie się w rejestrze skazanych. On sam zapowiedział, że odwoła się bezpośrednio do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu; nie złoży kasacji do Sądu Najwyższego.
http://info.wiara.pl/?grupa=4&art=1141878646&dzi=0
Dlaczego poruszam ten temat ?
Czy z powodu nikłej dotkliwości grzywny - równowartości kilku pijackich balang z przyjaciółmi ? Nie.
Czy z powodu skazania, z naszego punktu widzenia, tylko za fragment tego za co powinien ? Przecież przede wszystkim chciał obrazić osobę Ojca Świętego. Chciał obrazić nas.

Dlaczego przypominam to w tym miejscu ? Ponieważ fakt ten jeszcze raz dobitnie udowadnia, że każdy czyn niegodny ma szansę prędzej lub później znaleźć swój właściwy finał jak również to, że tylko konsekwencja, wytrwałość i cierpliwość w dążeniu do prawdy do takiego finału doprowadzać może. Udowadnia, że emocje są potrzebne, bo nimi możemy wyrażać miłość, ale jeszcze bardziej potrzebna jest roztropność. Bez niej zawsze będziemy bezbronni przed złem.

Tak samo musi być z profanacją wizerunku MBCz. Należy wyczerpać wszystkie możliwości. I uzbroić się w cnotę cierpliwości.

Pt mar 10, 2006 20:34
Zobacz profil WWW

Cytuj:
odwoła się bezpośrednio do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu

ale pominąłem wyjaśnienie dlaczego.
Urban nie jest fenomenem, jest egzemplifikacją pewnego trendu - w Polsce, w Europie, na świecie. Trendu wktóry znakomicie wpisuje się profanacja wizerunku MBCz przez wydawcę Machiny - Point Group.

Bardzo dobrze by się stało, gdyby Urban rzeczywiście zdecydował się na kontynuację swojej sprawy w Stasburgu. Żaden sąd, w tym 'europejski' nie działa w próżni - sędziowie 'europejczycy' też reprezentują pewien sposób myślenia.

Niech pokażą jaki jest ich rzeczywisty stosunek do JPII, do Katolików.
Niech Europa wreszcie ujawni swoją prawdziwą twarz.

A co do samego Urbana myślę, że jeszcze nie raz sprawi uciechę swoim Fanom. A nam Katolikom pozwoli lepiej się, dzięki temu zjednoczyć.
Nic tak nie jednoczy jak wspólny przeciwnik.

N mar 12, 2006 17:01
Zobacz profil WWW

Post Teraz http://tolerancja.ORG
Nastąpiła zmiana adresu www grupy koordynującej bojkot na
http://tolerancja.org

N mar 19, 2006 21:14
Zobacz profil WWW
Obawiam sie, ze Urban nie dostarczy Wam radosci. Tak jak nie dostarczyl jej przez wiele lat istnienia pisma NIE. I bardzo dobrze. A ja wygrzebalem caly artykul... i szczerze mam nadzieje, ze sprawa potoczy sie dalej. I wierze, ze wyrok zostanie cofniety.

Crosis

N mar 19, 2006 21:22
Wytlumacz mi jeszcze jedno - co bojkot ma wspolnego z tolerancja? Bo ja nie widze tutaj zadnych cech wspolnych. To tak czysto formalnie.

Crosis

N mar 19, 2006 21:25

Post Re: Teraz http://tolerancja.ORG
Stanisław Adam napisał(a):
Nastąpiła zmiana adresu www grupy koordynującej bojkot na
http://tolerancja.org

Brawo mały Stasiu.
Metz ma za darmo kampanię reklamową dla Machiny.
Pracuj dalej.

Pn mar 20, 2006 11:29

Wytlumacz mi jeszcze jedno - co bojkot ma wspolnego z tolerancja? Bo ja nie widze tutaj zadnych cech wspolnych. To tak czysto formalnie.

Moja odpowiedź nie będzie czysto formalna. Jest bardzo poważna.
Ale nie łopatologicznie - wprost, lecz przez aluzję, analogię.

Zdarza Ci się w tramwaju, autobusie, metrze, pociągu itp. ustąpić miejsca osobie starszej lub niepełnosprawnej ? Mimo, że sam jesteś skonany, bierze cię grypa ?
Formalnie - nie musisz. Przecież wszyscy są tacy sami.
Pozdrawiam.

Proszę, nie mam czasu na pogaduszki o czymś co gdzie indziej już było przewałkowane dogłębnie.

Pn mar 20, 2006 11:33
Zobacz profil WWW

Cytuj:
W nowym numerze wydawanego przez Point Group pisma, które weszło na rynek profanując wizerunek Matki Bożej Częstochowskiej promowane są następujące produkty: Pepsi, Era, Lech, Puma, Lee, Onet

Dodatkowo bojkotem w związku z reklamami w numerze zerowym bojkotem nadal objęte są: Levis, tlen.pl, TP. S.A., Siemens/BenQ Mobile oraz Becks

JUŻ WKRÓTCE DRUGA FALA AKCJI. OSOBY ZAPISANE NA LISTĘ INFORMACYJNĄ ZOSTANĄ POINFORMOWANE O NIEJ DROGĄ E-MAILOWĄ.

Chyba organizatorzy, oględnie mówiąc, przeholowują.

Co innego słuszne oburzenie i reakcja na numer zerowy, a co innego chęć zniszczenia czasopisma. Jeśli w kolejnych numerach pisma nie ma kontynuacji 'obrażania', jeśli to nie jest stały element promocji, to - nawet nie zgadzając się z treściami prezentowanymi w piśme - czemu ma służyć eskalacja bojkotu ?

Nie lepiej, skupić się na doprowadzeniu do właściwego finału protestu związanego z numerem zerowym ?

Nie właściwiej byłoby monitorować działania prokuratury ?

Nie właściwiej byłoby wywrzeć nacisk na parlamentarzystów (PO, PiS, LPR, S, PSL - odwołują się przecież do wartości chrześcijańskich i narodowych), by doprecyzowali prawo w tej dziedzinie ?

Cz mar 30, 2006 18:13
Zobacz profil WWW

To może w ramach bojkotu "wklepywać" na ulicy każdemu, kto czyta tę gazetę :?: Albo demolować każdy sklep/kiosk, gdzie ta gazeta jest w sprzedaży :?:

Tylko co to da.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz mar 30, 2006 19:02
Zobacz profil WWW

Tylko co to da.

Właśnie.

Gdy rozum śpi, budzą się potwory.
[Goya]

Pt mar 31, 2006 0:42
Zobacz profil WWW

Nic nie da. A będzie tylko dowedem głupoty.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt mar 31, 2006 7:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona