Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Dobra propozycja jednego z internautów: miesięcznice pogrzebu pary prezydenckiej, ale nie tylko. Także dzień sprowadzenia zwłok do Polski: http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... ckiej.readGdzie będzie granica absurdu i kiedy w końcu skończy się żałoba?
|
| Wt kwi 19, 2016 8:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Dobra propozycja jednego z internautów: miesięcznice pogrzebu pary prezydenckiej, ale nie tylko. Także dzień sprowadzenia zwłok do Polski: http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... ckiej.readGdzie będzie granica absurdu i kiedy w końcu skończy się żałoba? Prawo i Sprawiedliwość nikomu żałoby nie narzuca, a absurdy rodzą się w Twojej głowie i w głowach totalnej opozycji.
|
| Wt kwi 19, 2016 8:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A swietuje to prywatnie czy z uzyciem srodkow publicznych? Ta szopka skonczy sie przeniesieniem zwlok do grobu na Powazkach.
|
| Wt kwi 19, 2016 9:04 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): A swietuje to prywatnie czy z uzyciem srodkow publicznych? Ta szopka skonczy sie przeniesieniem zwlok do grobu na Powazkach. Ta szopka zakończy się spadkiem z 18,5% Polaków obchodzących rocznicę....pytanie jedynie do jakiego poziomu...
|
| Wt kwi 19, 2016 9:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Wt kwi 19, 2016 10:51 |
|
|
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Wt kwi 19, 2016 11:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Zapytaj o to Schetynę, autora sformułowania: Aha, czyli małpowanie głupich, nielogicznych sformułowań jest ok? No cóż, poziom intelektualny zależy nie tylko od IQ, ale też od nauczycieli. Oprócz tego (totalna opozycja) do słownika weszło powiedzenie oczywista oczywistość  . No cóż, oczywistość może być także nieoczywista wg autora tegoż sformułowania. 
|
| Wt kwi 19, 2016 11:21 |
|
 |
|
Johnny99
|
Helenka napisał(a): A swoją drogą, co to za twór: "totalna opozycja"? Przez opozycję totalną rozumie się taką, która prezentuje totalny sprzeciw wobec Władzy; neguje każde jej posunięcie, odmawia jakiejkolwiek współpracy i porozumienia, dążąc wyłącznie do tego, by Władzę władzy pozbawić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt kwi 19, 2016 11:26 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Helenka napisał(a): medieval_man napisał(a): Zapytaj o to Schetynę, autora sformułowania: Aha, czyli małpowanie głupich, nielogicznych sformułowań jest ok? No cóż, poziom intelektualny zależy nie tylko od IQ, ale też od nauczycieli. Oprócz tego (totalna opozycja) do słownika weszło powiedzenie oczywista oczywistość  . No cóż, oczywistość może być także nieoczywista wg autora tegoż sformułowania.  A czego w zasadzie się czepiasz? Że politycy czasami używają niepospolitych sformułowań? Bo mam wrażenie, że chciałaś kogoś zaatakować?
|
| Wt kwi 19, 2016 11:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): A czego w zasadzie się czepiasz? Że politycy czasami używają niepospolitych sformułowań? Bo mam wrażenie, że chciałaś kogoś zaatakować? Niby kogo chciałam zaatakować? Od nauczycieli wymaga się poprawności językowej. Tyle w temacie. Johnny99 napisał(a): Przez opozycję totalną rozumie się taką, która prezentuje totalny sprzeciw wobec Władzy; neguje każde jej posunięcie, odmawia jakiejkolwiek współpracy i porozumienia, dążąc wyłącznie do tego, by Władzę władzy pozbawić. I konieczne w tym wypadku jest słowotwórstwo?
|
| Wt kwi 19, 2016 11:53 |
|
 |
|
Johnny99
|
Helenka napisał(a): I konieczne w tym wypadku jest słowotwórstwo? Skoro powstało takie określenie, to widocznie było przydatne; i rzeczywiście było, bo istnieją różne "typy" opozycji. Opozycję "totalną" najczęściej przeciwstawia się opozycji "konstruktywnej", która oznacza formację polityczną nie tyle "wrogą Władzy", co przyjmującą rolę jej merytorycznego krytyka.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt kwi 19, 2016 11:56 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Helenka napisał(a): medieval_man napisał(a): A czego w zasadzie się czepiasz? Że politycy czasami używają niepospolitych sformułowań? Bo mam wrażenie, że chciałaś kogoś zaatakować? Niby kogo chciałam zaatakować? Od nauczycieli wymaga się poprawności językowej. Tyle w temacie. Moim skromnym zdaniem to z twojej strony drobne czepialstwo. Nie możesz sobie darować? Tym bardziej, że sformułowanie "totalna opozycja" po wystąpieniu Schetyny stało się synonimem Platformy Obywatelskiej. Helenka napisał(a): Johnny99 napisał(a): Przez opozycję totalną rozumie się taką, która prezentuje totalny sprzeciw wobec Władzy; neguje każde jej posunięcie, odmawia jakiejkolwiek współpracy i porozumienia, dążąc wyłącznie do tego, by Władzę władzy pozbawić. I konieczne w tym wypadku jest słowotwórstwo? Pan Schetyna chciał, Pan Schetyna zasłowotwórzył... 
|
| Wt kwi 19, 2016 12:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Skoro powstało takie określenie, to widocznie było przydatne; i rzeczywiście było, bo istnieją różne "typy" opozycji. Opozycję "totalną" najczęściej przeciwstawia się opozycji "konstruktywnej", która oznacza formację polityczną nie tyle "wrogą Władzy", co przyjmującą rolę jej merytorycznego krytyka.
W naszym kraju żadna opozycja (ani wcześniej PiS, ani teraz PO) nie była i nie jest konstruktywna, więc to określenie totalna mija się z celem. medieval_man napisał(a): Moim skromnym zdaniem to z twojej strony drobne czepialstwo. Nie możesz sobie darować? Mogę darować zwykłemu człowiekowi, a nie nauczycielowi. medieval_man napisał(a): Pan Schetyna chciał, Pan Schetyna zasłowotwórzył...
Dokładnie jak wcześniej pan Kaczyński: oczywista oczywistość 
|
| Wt kwi 19, 2016 12:19 |
|
 |
|
Johnny99
|
Helenka napisał(a): W naszym kraju żadna opozycja (ani wcześniej PiS, ani teraz PO) nie była i nie jest konstruktywna, więc to określenie totalna mija się z celem. Bynajmniej - np. Kukiz jest opozycją konstruktywną.
|
| Wt kwi 19, 2016 12:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Bynajmniej - np. Kukiz jest opozycją konstruktywną. Ok, wyraziłam się niezbyt precyzyjnie. Kukiz15 nie liczy się w walce o władzę i dobrze o tym wie. Musi się więc do kogoś przykleić, aby zyskać większe poparcie. Podejrzewam, że jeśli PiS w rankingach zacznie spadać, przyklei się do tych, co będą rosnąć, a może to oni zaczną rosnąć (na to liczą)? Polityka, mój drogi, polityka.
|
| Wt kwi 19, 2016 12:54 |
|
|
|