Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 4:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 994  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Dobra propozycja jednego z internautów: miesięcznice pogrzebu pary prezydenckiej, ale nie tylko. Także dzień sprowadzenia zwłok do Polski:
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... ckiej.read
Gdzie będzie granica absurdu i kiedy w końcu skończy się żałoba?

Wt kwi 19, 2016 8:53
Helenka napisał(a):
Dobra propozycja jednego z internautów: miesięcznice pogrzebu pary prezydenckiej, ale nie tylko. Także dzień sprowadzenia zwłok do Polski:
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... ckiej.read
Gdzie będzie granica absurdu i kiedy w końcu skończy się żałoba?

Prawo i Sprawiedliwość nikomu żałoby nie narzuca, a absurdy rodzą się w Twojej głowie i w głowach totalnej opozycji.

Wt kwi 19, 2016 8:59
A swietuje to prywatnie czy z uzyciem srodkow publicznych?
Ta szopka skonczy sie przeniesieniem zwlok do grobu na Powazkach.

Wt kwi 19, 2016 9:04
Kael napisał(a):
A swietuje to prywatnie czy z uzyciem srodkow publicznych?
Ta szopka skonczy sie przeniesieniem zwlok do grobu na Powazkach.

Ta szopka zakończy się spadkiem z 18,5% Polaków obchodzących rocznicę....pytanie jedynie do jakiego poziomu...

Wt kwi 19, 2016 9:39
A swoją drogą, co to za twór: "totalna opozycja"? Można być totalnym głupkiem, idiotą, ignorantem, ale opozycją ?? ?? ?? Synonimem słowa totalny jest: zupełny, całkowity. Jak to się ma do słowa opozycja? Zupełna opozycja, całkowita opozycja? Z czym to się je? :lol:

Wt kwi 19, 2016 10:51
Moderator

Helenka napisał(a):
A swoją drogą, co to za twór: "totalna opozycja"? Można być totalnym głupkiem, idiotą, ignorantem, ale opozycją ?? ?? ?? Synonimem słowa totalny jest: zupełny, całkowity. Jak to się ma do słowa opozycja? Zupełna opozycja, całkowita opozycja? Z czym to się je? :lol:

Zapytaj o to Schetynę, autora sformułowania:

Cytuj:
PO obraduje nad strategią. Schetyna zapowiada: Będziemy opozycją totalną

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/514190,obady-rada-krajowa-po-schetyna-opozycja-pis-strategia-kluby-obywatelskie.html

Touché!!!

Wt kwi 19, 2016 11:13
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):

Aha, czyli małpowanie głupich, nielogicznych sformułowań jest ok? No cóż, poziom intelektualny zależy nie tylko od IQ, ale też od nauczycieli. Oprócz tego (totalna opozycja) do słownika weszło powiedzenie oczywista oczywistość :D. No cóż, oczywistość może być także nieoczywista wg autora tegoż sformułowania. :lol:

Wt kwi 19, 2016 11:21

Helenka napisał(a):
A swoją drogą, co to za twór: "totalna opozycja"?

Przez opozycję totalną rozumie się taką, która prezentuje totalny sprzeciw wobec Władzy; neguje każde jej posunięcie, odmawia jakiejkolwiek współpracy i porozumienia, dążąc wyłącznie do tego, by Władzę władzy pozbawić.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 19, 2016 11:26
Moderator

Helenka napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Aha, czyli małpowanie głupich, nielogicznych sformułowań jest ok? No cóż, poziom intelektualny zależy nie tylko od IQ, ale też od nauczycieli. Oprócz tego (totalna opozycja) do słownika weszło powiedzenie oczywista oczywistość :D. No cóż, oczywistość może być także nieoczywista wg autora tegoż sformułowania. :lol:

A czego w zasadzie się czepiasz?
Że politycy czasami używają niepospolitych sformułowań?
Bo mam wrażenie, że chciałaś kogoś zaatakować?

Wt kwi 19, 2016 11:39
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):

Niby kogo chciałam zaatakować? Od nauczycieli wymaga się poprawności językowej. Tyle w temacie.
Johnny99 napisał(a):
Przez opozycję totalną rozumie się taką, która prezentuje totalny sprzeciw wobec Władzy; neguje każde jej posunięcie, odmawia jakiejkolwiek współpracy i porozumienia, dążąc wyłącznie do tego, by Władzę władzy pozbawić.

I konieczne w tym wypadku jest słowotwórstwo?

Wt kwi 19, 2016 11:53

Helenka napisał(a):

Skoro powstało takie określenie, to widocznie było przydatne; i rzeczywiście było, bo istnieją różne "typy" opozycji. Opozycję "totalną" najczęściej przeciwstawia się opozycji "konstruktywnej", która oznacza formację polityczną nie tyle "wrogą Władzy", co przyjmującą rolę jej merytorycznego krytyka.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 19, 2016 11:56
Moderator

Helenka napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Niby kogo chciałam zaatakować? Od nauczycieli wymaga się poprawności językowej. Tyle w temacie.

Moim skromnym zdaniem to z twojej strony drobne czepialstwo. Nie możesz sobie darować? Tym bardziej, że sformułowanie "totalna opozycja" po wystąpieniu Schetyny stało się synonimem Platformy Obywatelskiej.
Helenka napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Pan Schetyna chciał, Pan Schetyna zasłowotwórzył...
;-)

Wt kwi 19, 2016 12:01
Zobacz profil WWW
Johnny99 napisał(a):
Skoro powstało takie określenie, to widocznie było przydatne; i rzeczywiście było, bo istnieją różne "typy" opozycji. Opozycję "totalną" najczęściej przeciwstawia się opozycji "konstruktywnej", która oznacza formację polityczną nie tyle "wrogą Władzy", co przyjmującą rolę jej merytorycznego krytyka.

W naszym kraju żadna opozycja (ani wcześniej PiS, ani teraz PO) nie była i nie jest konstruktywna, więc to określenie totalna mija się z celem.
medieval_man napisał(a):
Moim skromnym zdaniem to z twojej strony drobne czepialstwo. Nie możesz sobie darować?

Mogę darować zwykłemu człowiekowi, a nie nauczycielowi.
medieval_man napisał(a):
Pan Schetyna chciał, Pan Schetyna zasłowotwórzył...

Dokładnie jak wcześniej pan Kaczyński: oczywista oczywistość ;-)

Wt kwi 19, 2016 12:19

Helenka napisał(a):
W naszym kraju żadna opozycja (ani wcześniej PiS, ani teraz PO) nie była i nie jest konstruktywna, więc to określenie totalna mija się z celem.

Bynajmniej - np. Kukiz jest opozycją konstruktywną.

Wt kwi 19, 2016 12:37
Johnny99 napisał(a):
Bynajmniej - np. Kukiz jest opozycją konstruktywną.

Ok, wyraziłam się niezbyt precyzyjnie. Kukiz15 nie liczy się w walce o władzę i dobrze o tym wie. Musi się więc do kogoś przykleić, aby zyskać większe poparcie. Podejrzewam, że jeśli PiS w rankingach zacznie spadać, przyklei się do tych, co będą rosnąć, a może to oni zaczną rosnąć (na to liczą)? Polityka, mój drogi, polityka.

Wt kwi 19, 2016 12:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 994  Następna strona