Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
therion napisał(a): Kiedyś miałem szacunek do tego rodzaju postawy - walki w obronie Ojczyzny. Teraz poprostu jest mi żal tych ludzi, że narażali swe życie, tracili je za taka abstrakcję jak Naród. Że tak dali sie ogłupić. Tylko że ci z Katynia akurat NIE walczyli. A poza tym, najlepszym powodem do walki ze Związkiem Radzieckim jest to, żeby nie musieć żyć w Związku Radzieckim...
|
Śr kwi 20, 2011 20:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
therion napisał(a): Teraz poprostu jest mi żal tych ludzi, że narażali swe życie, tracili je za taka abstrakcję jak Naród. Że tak dali sie ogłupić. Spróbuj może kiedyś sobie wyobrazić ile byłbyś w stanie znieść własnego upodlenia zanim podjąłbyś walkę z narażeniem życia o jakieś abstrakcyjne idee jak np. wolność.
|
Śr kwi 20, 2011 21:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): therion napisał(a): Teraz poprostu jest mi żal tych ludzi, że narażali swe życie, tracili je za taka abstrakcję jak Naród. Że tak dali sie ogłupić. Spróbuj może kiedyś sobie wyobrazić ile byłbyś w stanie znieść własnego upodlenia zanim podjąłbyś walkę z narażeniem życia o jakieś abstrakcyjne idee jak np. wolność. Gdybym ze wszystkich wartości, miał dać którąś na pierwsze miejsce, dałbym wolność. Wolność jest najpierw i przede wszystkim sposobem istnienia dobra, ks. J. Tischner.
|
Cz kwi 21, 2011 7:36 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Na zbliżające się Święta Wielkanocne.Przykryjmy nasze otwarte rany w sercach, dziury w duszach po agresywnych atakach, pustkę wewnętrzną nihilistów i niewierzących, dywanem kwiatów. Tulipanów Marii Kaczyńskiej.

_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz kwi 21, 2011 12:08 |
|
 |
szyszkownik
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... rzeba.htmlBardzo dobra wypowiedz księdza Błaszczyka dotyczące niekończącej się żałoby Smoleńskiej. Polecam, zwłaszcza w okresie paschalnym. Dobrze że są jeszcze jacyś normalni księża.
|
Pt kwi 22, 2011 10:22 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
mauger napisał(a): Uff, co za ulga. Jeśli mogę zapytać to skąd aż taka pewność? A skąd pewność, że Tusk nie jest zakamuflowanym kaszubo-faszystą? Cytuj: Tyle, że mechanizm afery wałbrzyskiej nie jest możliwy do odtworzenia w skali całego kraju. Nie rozumiem. Kto mówi o jakimś wielkim mechanizmie? Wystarczą dziesiątki małych mechanizmów. Był to zresztą poważny błąd PiS - mówili o jakimś Wielkim Układzie, gdy tymczasem tak naprawdę chodziło o tysiące małych układzików. Cytuj: Cała akcja odczarowywania wizerunku Lecha Kaczyńskiego polegała na tym, że zaczęto przedstawić go jako sympatycznego, ciepłego człowieka, kochającego męża oraz troskliwego ojca i dziadka. Osiągnięcia i „sukcesy” jego prezydentury zeszły na drugi plan. Nie ma się temu co dziwić, w końcu we wspomnieniach o zmarłym powinno się koncentrować głównie pozytywnych stronach jego życia. Ludzi uświadomili sobie, że tragicznie zginął po prostu dobry człowiek, stąd też autentyczny smutek i żal jaki większość odczuwała wobec śmierci prezydenta. Nie zmienia to faktu, że zapatrywania politycznie ludzi nie zmieniły ani o jotę. Ludzie, którzy np. twierdzili, że zwlekanie z podpisaniem Traktatu Lizbońskiego było błędem nie zaczęli nagle myśleć odwrotnie itd. Stąd też konsternacja sporej części społeczeństwa na wieść o tym, że Lech Kaczyński ma zostać pochowany wśród najbardziej zasłużonych i najwybitniejszych osobistości naszej historii. Jest w tym trochę racji, ale też nie cała - ludzie zaczęli np. mówić o nim jako o patriocie, szczerze zaangażowanym w pracę dla kraju i dopiero w następnej kolejności dzielili się w ocenie, czy mu to wychodziło czy nie. Pojawiały się też np. narracje: "chciał dobrze, ale był za bardzo uzależniony od brata" (popularne zwłaszcza od momentu, gdy Jarosław Kaczyński zadeklarował start w wyborach) itp. Dlatego, owszem, ludzie nie zmieniali zdania w kwestii np. czy zwlekanie z podpisaniem Traktatu było dobre czy złe, ale zaczynali inaczej patrzeć na kontekst tej decyzji. Cytuj: A ja mówię, że nie byłoby żadnego kontrataku gdyby nie stworzono naiwnie i nierozważnie ku temu okazji. Tu racja i dlatego m.in. byłem zły na tę decyzję. Ale to nie znaczy, że kontratak był uzasadniony (absolutnie nie był). Cytuj: Pytanie tylko, kto był prawdziwym inicjatorem tej niefortunnej decyzji. Bo jak na razie nikt nie chce się do tego otwarcie przyznać. Od wywiadu z Niesiołowskim, który tu przytaczałem, byłem pewien, że Dziwisz. Ale ten ostatnio kolejny raz zaprzeczył. Zapewne nigdy się nie dowiemy. Każdy o to zapytany zwala winę na kogoś innego. Co ciekawe, także pisowcy. A znając ich i widząc, jak postępują obecnie, podejrzewam, że gdyby "zasługa" była po stronie PiS, to raczej by się tym chwalono, niż próbowano od tego uciec. Cytuj: Tyle, że to są zbyt słabe argumenty, by mogły w tamtym czasie kogokolwiek skłonić do pisania listów otwartych czy organizowania demonstracji. Ale argumenty przeciwko Wawelowi też są słabe. I to nie argumenty skłoniły pishaterów do pisania listów otwartych. Skłoniła ich do tego nienawiść i strach, że pochówek zaszkodzi Platformie politycznie. Stąd te piania, że Wawel stanie się "mitem założycielskim PiS", "świątynią" etc.etc. innymi słowy: że teraz PiS będzie w wyborach świecić światłem odbitym od Wawelu. Oczywiście, nic takiego się nie zdarzyło i nie dzieje, bo były to po prostu bredzenia zaślepionych nienawiścią i strachem haterów. Dopiero niedawno przeczytałem w krakowskiej Wyborczej mały tekścik o tym, że o, niespodzianka, w rok po katastrofie PiS "w ogóle nie wykorzystuje Wawelu". Faktycznie, bardzo ciekawe. Wawelu nie da się wykorzystać, z powodów, o których pisałem nie raz w czasie, w którym to się wszystko działo, jest to oczywiste i trzeba było być rzeczywiście ślepym, by tego nie rozumieć.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 22, 2011 16:39 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... rzeba.html Decyzję o ekshumacji pozostawiam rodzinom, ale jeżeli już ją podejmą, błagam: bez fleszy, bez mediów i pierwszych miejsc na listach wyborczychInsynuacja, że ekshumacje miałyby mieć coś wspólnego z "miejscami na listach wyborczych" (????!!!!) to coś, z czego ksiądz powinien się W TEJ CHWILI skrupulatnie wytłumaczyć. Gdybym ja był członkiem jednej z rodzin, o których mówi, wytłumaczyłby się z niej przed sądem. Natomiast nie znajduję motywu, dla którego Rosjanie, po powiedzeniu: to jest ciało tej a tej osoby z imienia i nazwiska, byliby zainteresowani podmianą tego ciała.Nikogo nie obchodzą motywy. Obchodzą ich natomiast dokumenty. Ale zakładam z całą uczciwością, że w tych trumnach są bliscy.Czyją uczciwością? Kto chce zakładać, niech zakłada dalej. Inni dostają dokumenty, w których są nawypisywane bzdury, a więc należy sprawę wyjaśnić. Trzeba kiedyś powiedzieć - przyjmując prawdę wiary o tym, że Chrystus zmartwychwstał - że kończy się czas żałoby, że kończy się czas celebracji śmierciKto decyduje o tym, że się kończy i kiedy się kończy? Nie wolno ich wpędzać w mrok wątpliwościami, posądzeniami, czymś takim, co powoduje, że rodzi się w nich usprawiedliwiony lęk o to, czy w tej trumnie jest ktoś bliski.To proszę ich nie wpędzać. Kto ich wpędza? Ktoś, kto np. przekazał córce Wassermana dokument, z którego jasno wynika, że sekcja jej ojca nie była sekcją jej ojca? Ta ekshumacja jest szaleństwem, ale absolutnie mają do niej prawo.No comments. Jak zwykle - wszystko jest ok, nic się nie dzieje, wszyscy są super, rząd, Rosjanie, wszystko idzie jak w szwajcarskim zegarku, tylko parę osób nagle oszalało, bo akurat lubią Kaczyńskiego. Proszę, jaki miły i ładny obraz świata. Rozumiem, że nie ma się ochoty go weryfikować.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 22, 2011 16:52 |
|
 |
szyszkownik
|
Powiedzcie mi - czy bycie katolikiem polega na nieustannej podejrzliwości, węszeniu podstępów i spisków, zakładaniu złej woli? Ostrzegacie wszystkich przed diabłem, tymczasem sami zachowujecie się tak, jakby wam diabeł "przygrywał", ciągła nieufność, gniew, awersja (piszę o tych którzy wiąż podsycają ten płomień gniewu - w rezultacie mogą wybuchnąć nienawiścią). O co tu chodzi? Johnny99, masz bardzo fajny tekst w stopce. 
|
Pt kwi 22, 2011 23:21 |
|
 |
Johnny99
|
szyszkownik napisał(a): czy bycie katolikiem polega na nieustannej podejrzliwości, węszeniu podstępów i spisków Nie. Cytuj: zakładaniu złej woli Dlaczego uważasz, że ktoś ZAKŁADA złą wolę? A może WNIOSKUJE złą wolę? Cytuj: Ostrzegacie wszystkich przed diabłem, tymczasem sami zachowujecie się tak, jakby wam diabeł "przygrywał", ciągła nieufność, gniew, awersja (piszę o tych którzy wiąż podsycają ten płomień gniewu - w rezultacie mogą wybuchnąć nienawiścią) Niekiedy należy być nieufnym i okazywać gniew (NIE: nienawiść). I nie, to nie my podsycamy gniew: podsyca go np. pan premier, który kolejny raz (bodaj czwarty) zmienia zeznania w sprawie przyjęcia konwencji chicagowskiej (obecnie znowu twierdzi, że to była decyzja Rosjan na którą rząd nie miał wpływu). Podsyca go - w zupełnie innym kontekście - pan prezydent, który w radosnych, nieskażonych żadnymi głębszymi przemyśleniami, podskokach oznajmia, że jak który Białorusin zechce polskie obywatelstwo, to on mu je da, sialala. Jasne jest więc chyba, że nieufność nie jest tu zakładana, tylko jest wnioskiem, wyciągniętym z przesłanek. Podobnie gniew. I nie ma to nic wspólnego z nienawiścią. To, że premier robi idiotów z nas, a pan prezydent z.. no, powiedzmy, kogoś innego, to jeszcze nie znaczy, że ich nienawidzimy. Osobiście uważam jedynie, że przed prokuratorem pan premier musiałby się wreszcie zdecydować w kwestii tego, jak było (wyczyny pana prezydenta lepiej chyba zmilczeć).
|
So kwi 23, 2011 9:58 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): ... pan prezydent, który w radosnych, nieskażonych żadnymi głębszymi przemyśleniami, podskokach oznajmia, że jak który Białorusin zechce polskie obywatelstwo, to on mu je da, sialala. ... Przepraszam, a co w tym złego? Proponuję zaprosić Białorusinów do nas a pisuarię wysłać na Madagaskar - dla dobra Polski.
|
N kwi 24, 2011 22:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
waldek napisał(a): Johnny99 napisał(a): ... pan prezydent, który w radosnych, nieskażonych żadnymi głębszymi przemyśleniami, podskokach oznajmia, że jak który Białorusin zechce polskie obywatelstwo, to on mu je da, sialala. ... Przepraszam, a co w tym złego? Proponuję zaprosić Białorusinów do nas a pisuarię wysłać na Madagaskar - dla dobra Polski. Białorusini, Rosjanie, Ukraińcy to odwieczny wróg......co innego brazylijski piłkarz 
|
Pn kwi 25, 2011 8:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie rozumiem. Kto mówi o jakimś wielkim mechanizmie? Wystarczą dziesiątki małych mechanizmów. Nawet dziesiątki mechanizmów korupcji wyborczej w wersji a la Wałbrzych nie są w stanie zmienić wyników wyborów ogólnokrajowych, więc na podstawie afery wałbrzyskiej nie da się uzasadnić twierdzenia, że władza może sfałszować nadchodzące wybory. Cytuj: Co ciekawe, także pisowcy. A znając ich i widząc, jak postępują obecnie, podejrzewam, że gdyby "zasługa" była po stronie PiS, to raczej by się tym chwalono, niż próbowano od tego uciec. Ze względów propagandowych dla PiS-u znacznie wygodniej byłoby, gdyby w opinii publicznej utrwaliła się wersja, że to powszechnie szanowany metropolita krakowski, którego nie można oskarżyć o jakieś otwarte propisowskie sympatie, wobec olbrzymich zasług dla kraju zmarłego prezydenta, sam z własnej inicjatywy zaproponował pochówek wśród najwybitniejszych postaci polskiej historii. To brzmi znacznie lepiej niż opcja, że to Jarosław załatwił bratu Wawel. Cytuj: I to nie argumenty skłoniły pishaterów do pisania listów otwartych. Skłoniła ich do tego nienawiść i strach, że pochówek zaszkodzi Platformie politycznie. Myślę, że zarówno decyzja o miejscu pogrzebu jaki i protesty wynikały bardziej z pobudek emocjonalnych niż z jakiś kalkulacji politycznych co komu przyniesie korzyść, a co komu zaszkodzi w przyszłości.
|
Wt kwi 26, 2011 14:32 |
|
 |
Johnny99
|
waldek napisał(a): Przepraszam, a co w tym złego? To, że wypowiedź ta była głupia, nieodpowiedzialna i niepoważna. Alus napisał(a): Białorusini, Rosjanie, Ukraińcy to odwieczny wróg...... Białorusini i Ukraińcy są wrogami w doktrynie obecnego rządu, natomiast Rosjanie są przyjaciółmi. Dokładnie odwrotnie, niż do tej pory. Ostatnio nawet w uniowolnościowym Liberte! czytałem artykuł o tym, że Sikorski neguje i niszczy właściwie całą politykę zagraniczną ostatnich 20 lat tylko po to, żeby odróżnić się od PiS. Od wielu lat robimy wszystko, by Białoruś była jak najsłabsza - dzięki czemu wzmacniamy Rosję. Dotąd Białoruś miała gdzieś nasz sabotaż. Teraz najwyraźniej doszedł on już do takiego momentu, który wymaga walki z użyciem przemocy. Za debilizm kolejnych rządów w kwestii Białorusi jeszcze zapłacimy. Cytuj: co innego brazylijski piłkarz Polityka nadawania obywatelstw sportowcom jest głupia. Ciekawe, czy Komorowski odmówi spolszczenia Arbeloi i Perquisa? mauger napisał(a): Nawet dziesiątki mechanizmów korupcji wyborczej w wersji a la Wałbrzych nie są w stanie zmienić wyników wyborów ogólnokrajowych, więc na podstawie afery wałbrzyskiej nie da się uzasadnić twierdzenia, że władza może sfałszować nadchodzące wybory. Przeciwnie - na podstawie afery wałbrzyskiej nie da się uzasadnić twierdzenia, że władza na pewno nie sfałszuje nadchodzących wyborów. Lepiej nie przekonywać się, czy da radę czy nie da rady tego zrobić. Cytuj: Ze względów propagandowych dla PiS-u znacznie wygodniej byłoby Niestety, PiS nie jest w stanie prowadzić tak wysublimowanej propagandy. Na tej samej zasadzie ze względów propagandowych idealnym rozwiązaniem byłoby, gdyby np. Jarosław Kaczyński sam rozwiązał konflikt o krzyż i, jak to niektórzy ujmowali, "sam zabrał stamtąd tych ludzi". Ale w PiS takie akcje są nie do przeprowadzenia. Gdyby PiS uważał pochówek Kaczyńskiego na Wawelu za sukces, to traktowałby go jak sukces, ze wszystkimi tego konsekwencjami, a nie jak gorącego kartofla. Cytuj: Myślę, że zarówno decyzja o miejscu pogrzebu jaki i protesty wynikały bardziej z pobudek emocjonalnych niż z jakiś kalkulacji politycznych co komu przyniesie korzyść, a co komu zaszkodzi w przyszłości. Rzecz w tym, że obecna atmosfera polityczna jest taka, iż nie da się oddzielić pobudek emocjonalnych od kalkulacji politycznych. Argumentacja "PiS chce zbudować mit założycielski na Wawelu" była zarówno emocjonalna, jak i polityczna.
|
Wt kwi 26, 2011 17:11 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Białorusini i Ukraińcy są wrogami w doktrynie obecnego rządu, natomiast Rosjanie są przyjaciółmi. Dokładnie odwrotnie, niż do tej pory. To znaczy, że do tej pory Białorusini byli przyjaciółmi, a Rosjanie wrogami? To jest w ogóle wykonalne? Kto chciał rozmawiać z prezydentem Rosji o Polakach na Białorusi?
|
Śr kwi 27, 2011 18:19 |
|
 |
micked
|
Cytuj: PS. GW w inne lata też pisała o zjeździe motocyklistów, prezentując przy tym inicjatora, organizatora pielgrzymki duchownego motocylkistę (który teraz oskarżony jest o molestowanie) Coś chyba pomyliłaś. Nie chodzi o jakiś zlot motocyklistów na Rzeszowszczyźnie, ale o Zjazd Gwiaździsty- pielgrzymkę motocyklistow na Jasną Górę, ktorej organizatorem jest komandor rajdu Katyńskiego Wiktor Węgrzyn. To on mówił już pół roku temu na antenie Trwam mówił o przemilczaniu pielgrzymki, która w 2010 r zebrała rekordową w Europie liczbę 30 tysięcy motocyklistów. Alus napisał(a): Cytuj: To ile lat będziemy jeszcze czekać na protokoły sekcji zwłok albo wrak Tupolewa? Nie wiem. Ale obczytałam trochę o katastrofach i nigdzie na świecie nie wyjaśniono w ciagu kilku miesięcy. To nie jest kwestia wyjaśnienia, tylko decyzji o przekazaniu dowodów. Jak wytlumaczysż, że do dziś nie otrzymaliśmy wraku, czarnych skrzynek, albo protokołów sekcyjnych, mimo że MAK ogłosił już dawno temu wyniki swojego „dochodzenia"? mauger napisał(a): Ze względów propagandowych dla PiS-u znacznie wygodniej byłoby, gdyby w opinii publicznej utrwaliła się wersja, że to powszechnie szanowany metropolita krakowski, którego nie można oskarżyć o jakieś otwarte propisowskie sympatie, wobec olbrzymich zasług dla kraju zmarłego prezydenta, sam z własnej inicjatywy zaproponował pochówek wśród najwybitniejszych postaci polskiej historii. To brzmi znacznie lepiej niż opcja, że to Jarosław załatwił bratu Wawel. Może zostawmy propagandę, a trzymajmy się faktów. Inicjatorzy pochówku na Wawelu- środwisko krakowskiej prawicy niepodległościowej ze słynnym dokumentalistą Solidarności Stanisławem Markowskim przyznało się do tego, że od nich wyszła inicjatywa już w kwietniu 2010. Chyba właśnie ze względów propagandowych zignorowano ten fakt. Witold napisał(a): To znaczy, że do tej pory Białorusini byli przyjaciółmi, a Rosjanie wrogami? To jest w ogóle wykonalne? Kto chciał rozmawiać z prezydentem Rosji o Polakach na Białorusi? Rozmawiać o Białorusi z Rosją chciał m.in. obecny rząd proponując wprowadzenie tematu Białorusi do agendy szczytu UE-Rosja. A więc wbrew temu co wciskał nam jeden z kandydatów w czasie kampanii prezydenckiej takie rozmowy to coś normalnego…
|
So kwi 30, 2011 13:24 |
|
|
|