Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Cos jeszcze lzejszego. Pani minister wymysla co fantazja i linia partii podpowie, zeby wyjasnic kryzys demograficzny bez powiedzenia: 500+ na kredyt to byla pomylka obciazajaca kolejne, coraz mniejsze liczebnie pokolenia, Mieszkanie+ PiS zawalil na calej linii, polityka prorodzinna po 8 latach naszych rzadow to porazka, nawet pilnowanie ciezarnych brzuchow nie pomaga i dlatego mlode kobiety w Polsce nie chca miec dzieci. Cytuj: Według wstępnych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego w 2022 roku w Polsce zanotowano najmniej urodzeń od II wojny światowej. Liczba urodzeń wyniosła 305 tys., czyli o 27 tys. mniej, niż rok wcześniej. Z kolei liczba zgonów wyniosła 448 tys. i również była niższa, niż w poprzednim roku - o 72 tys. Według GUS liczba urodzeń była niższa od liczby zgonów o 143 tys. Współczynnik przyrostu naturalnego wyniósł minus 3,8 wobec minus 4,9 w poprzednim roku i 0,9 w 2019 roku. Liczba ludności w Polsce w końcu 2022 roku wynosiła 37 mln 767 tys. osób. https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/polakow ... us-6727393https://www.bankier.pl/wiadomosc/Gdzie- ... 70448.html
|
N lut 05, 2023 11:23 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
subadam napisał(a): Jest pewna roznica miedzy patologia wsrod przecietnych grzesznikow a patologiami w KRK, ktory sam uwaza sie za moralny drogowskaz dla tych grzesznikow. A jaka wspaniala wymowka gdy sie czyta: "Mamy dane o Karolu Wojtyle. To wielki skandal" Jezeli swiety byl taki nieswiety to ja tez moge. No bo jak im wolno to i ja nie musze miec skrupolow.
|
N lut 05, 2023 13:32 |
|
 |
subadam
|
Robaczek, dlaczego akurat taki tok myslenia projektujesz? A nie np taki ze wszyscy popelniamy pomylki.
|
N lut 05, 2023 17:32 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Mysle ze to popularne myslenie. Jak kierownik kradnie to mnie tez wolno
|
N lut 05, 2023 19:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jezeli jest to popularne myslenie, to porazka dzialalnosci wychowawczej Kosciola i cywilizacji jest jeszcze wyrazniejsza.
Dla mnie nie ma juz ziemskich, nieomylnych autorytetow. Chetnie slucham co rozni ludzie maja do powiedzenia, szczegolnie jesli widze, ze zyja wedlug swoich slow, ale jesli ma usta pelne frazesow i pouczen a sam zyje wedlug innych regul, niech sobie zyje, ale za wlasne pieniadze i bez wtracania sie w moje zycie.
Oczekuje od ksiezy, ze beda duszpasterzami, przekazujacymi swoje doswiadczenie wiary i zycia z Bogiem, a nie urzednikami jakiejs instytucji rzadzonej przez starych mezczyzn na niejasnych zasadach (no bo przeciez nie ewangelicznych, co by tam na papierze nie bylo napisane) ale za pieniadze od miliarda kobiet i mezczyzn.
Tak jak rozdawnictwo Czarnka kasy dla swojakow kosztem (znowu) np dzieci niepelnosprawnych napawa mnie obrzydzeniem, ale on wasze pieniadze wyrzuca przez okno, wiec co mi do tego?
Niejasne interesy finansowe Kosciola w Polsce tez mi sa obojetne. Chcecie to finansowac, bo nie macie wazniejszych potrzeb - finansujcie. Niejasne interesy Watykanu juz mi tak obojetne nie sa.
|
N lut 05, 2023 20:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Niebawem każdy budynek w Polsce będzie posiadał własną klasę energetyczną na wzór tych ze sprzętu AGD. Ministerstwo rozwoju właśnie pracuje nad nowymi przepisami w tej sprawie. Zbiega się to z czwartkową decyzją KE, która wstępnie postanowiła, że od 2028 roku wszystkie nowe budynki w Unii będą musiały być zeroemisyjne. To oznacza prawdziwą rewolucję. https://www.money.pl/gospodarka/unia-zd ... 9680a.htmlCytuj: Nadchodzi budynkowa rewolucja. Każdy budynek będzie klasyfikowany w skali od A do G
Jak w oflagu. Niemcy nadal mają w swojej zepsutej krwi czystość: powietrza, przestrzeni, architektury, władzy. Nie napiszę rasy, choć ciśnie się na usta. Mdli mnie (ze strachu), przed wprowadzeniem w życie jedyne słusznych niemieckich decyzji. Tu w Polsce - mojej ojczyźnie. Wnuczka obozowicza Mattchausen.
|
So lut 11, 2023 8:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem teraz twoja obsesje na punkcie Niemcow.
Po prostu tam gdzie pisze "Unia Europejska" albo "KE" ty czytasz "Niemcy". A gdzie jest napisane "Brujseka" ty widzisz "Berlin".
Ale to jest twoj problem i twoja obsesja.
Jezeli uwazasz, ze kazdy ma prawo zuzywac energii ile chce, zeby ogrzac swoj domek z dykty, a psim obowiazkiem.panstwa, czyli wszystkich podatnikow, takze tych zaradnych, jest doplacac tobie do tej energii, zebys mogla miec cieplutko,to przenies sie w tropiki.
Oczy szeroko zamkniete i krzyk "ja nie chce", nie uratuja ciebie przed zmianami klimatu, powodziami blyskawicznymi tornadami, podniesieniem poziomu morz, zalaniem terenow niskopolozonych czy imigracja zdesperowanych ludzi ktorzy nie maja co jrsc albo stracili miejsce do zycia.
Byc moze jest i tak za pozno, ale czekac bezczynnie na cud, bo ludziom sie wszystko z Hitlerem.kojarzy, to nie jest racjonalne wyjscie. Ludzkosc ratowalo zwykle pragmatyczne podejscie a nie cuda.
|
So lut 11, 2023 9:26 |
|
 |
andej
|
Wydaje mi się, że Polacy są szczególnie uczulenie na wszelkie odgórne kwestie. Trudno się dziwić, że jakakolwiek hegemonia wzbudza obawy. W szczególności niemiecka i rosyjska. A faktem jest, że Bruksela jest zdominowana przez Berlin. Wystarczy przejrzeć listę znaczących urzędników w PE.
|
So lut 11, 2023 10:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli Polacy nie patrzymy na tresc i sens a na to kto co powiedzial? Bardzo racjonalne! Kierowanie sie emocjami swiadczy o niedojrzalosci a zle skutki widac wszedzie.
|
So lut 11, 2023 10:14 |
|
 |
katon
|
Kael napisał(a): Jezeli uwazasz, ze kazdy ma prawo zuzywac energii ile chce, zeby ogrzac swoj domek z dykty, a psim obowiazkiem.panstwa, czyli wszystkich podatnikow, takze tych zaradnych, jest doplacac tobie do tej energii, zebys mogla miec cieplutko,to przenies sie w tropiki. A po co panstwo ma doplacac? Wystarczy aby sztucznie nie zawyzali cen energii. Jak wytlumaczysz fakt ze ceny gazu na gieldzie spadly od szczytu z ubieglego roku az czterokrotnie!!! a my musimy placic tyle samo po drastycznej podwyzce. Dodatkowo drastycznie wzrosly( ponad 20 razy!!! w ciagu kilku lat liczac od dolka z konca 2017 roku) kontrakty na pozwolenie CO2. Male i srednie firmy upadaja ludzie popadaja w biede bo jak tu oplacic horendalne rachunki? I jak zrozumiec ta dziwna polityke ze w zeszlym roku UE uznala gaz za zielone paliwo, a teraz dowiadujemy sie ze nie bedzie mozna montowac piecow gazowych. Co do Niemiec, to jak to zrozumiec ze uruchamia sie tam elektrownie weglowe ktore tak mocno zanieczyszczaja srodowisko. Nawet Thunberg wziela udzial w protescie w Niemczech. Doszlo do uzycia sily. Ile bedzie kosztowac ten zeroemisyjny dom? W dodatku jaka to zeroemisyjnosc skoro pompy ciepla sa na prad, a ten prad wezmie sie ze smrodzacych elekrowni wegowych. Dodatkowo ci ktorzy tak sie troszcza o klimat sami go zanieczyszczaja. "Hipokryzję liderów, którzy na konferencję klimatyczną w Glasgow przylecieli wysokoemisyjnymi samolotami, skrytykowała grupa Transport and Environment". https://klimat.rp.pl/emisje/art19069701 ... hipokryzja https://zielona.interia.pl/polityka-kli ... Id,6408406Podsumowujac: Sztucznie zawyzane ceny energii doprowadzaja do ubostwa cale spoleczenstwa, upada wiele drobnych i srednich firm a rynek bedzie nalezec do wielkich korporacji ktore beda dyktowac ceny. Zero emisyjne budynki beda kosztowac o wiele wiecej, wiec nie dla przecietnego szaraka. Samochod na energie elektryczna tez jest o wiele drozszy, wiec kogo bedzie na niego stac? Natomiast to dobra informacja dla bogaczy gdyz znikna korki na ulicach. Dlatego uwazam ze ta cala ochrona klimatu to jeden wielki szwindel.
|
So lut 11, 2023 11:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli uwazasz, ze szkody spowodowane zmiana klimatu: powodzie blyskawiczne, susze, zalewanie i zasalanie ovszarow nadmorskich itp itd to mit, czy ze sa tansze niz oszczedzanie energii? Ze Europejczycy sa tak biedni, ze nie stac ich na zadne ograniczenia i co ich tam obchodza umierajacy na skutek nie normalnie dlugich okresow suszy mieszkancy Afryki? A jezeli nie mit, to po prostu dopust Bozy i nie ma co sie ograniczac, bo i tak wszyscy umrzemy? Dobrze rozumiem?
Elektrownie weglowe w Niemczech, z tego co wiem, mialy byc na okres przejsciowy, kiedy nie do konxa bylo jasne, jak bedzie bez dostaw surowcow energetycznych z Rosji.
Nie wiem jaki jest stosunek energii wytwarzanej z wegla do calosci wytwarzanej (i zuzywanej) energii w Polsce i w Niemczech. Moze cos znajdziesz?
W Polsce niejaki Janusz Kowalski zwalcza niebezpieczne wedlug niego elektrownie wiatrowe. Nie przedstawiajac porownania szkod spowodowanych nimi do szkod spowodowanych spalaniem wegla.
|
So lut 11, 2023 11:32 |
|
 |
katon
|
Wcale nie uwazam ze zmiany klimatyczne to mit, wystarczy porownac obecna zime do tej z ubieglego wieku, a takze lato jest bardziej gorace i jest mniej opadow, ale lkarstwo aby temu zaradzic jest zle. I bardziej to sluzy przeksztalceniu swiata abysmy zubozali i do tego aby nas zasypano roznymi zniewalajacymi prawami. Co do Niemiec, to akurat wszedzie zbiorniki na gaz sa pelne i dlatego mamy tak drastyczny spadek cen gazu na swiatowych rynkach, wiec po co budowac elektrownie weglowe? I to jeszcze na wegiel brunatny. I to nie tylko po inwazji Rosji na Ukraine otwierlalo sie elektrownie weglowe w Niemczech, lecz jeszcze niedawno w 2020 roku. "Niemcy otwierają nową elektrownię węglową. Wbrew zaleceniom ekspertów." https://www.dw.com/pl/niemcy-otwieraj%C ... a-53627437Co do Polski, to przeciez nikt tu nawet nie mysli w przeciwienstwie Niemiec o otweraniu elektrowni weglowych.
|
So lut 11, 2023 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Rozumiem teraz twoja obsesje na punkcie Niemcow.
Po prostu tam gdzie pisze "Unia Europejska" albo "KE" ty czytasz "Niemcy". A gdzie jest napisane "Brujseka" ty widzisz "Berlin".
Ale to jest twoj problem i twoja obsesja. I co ja mam zrobić z Twoją "diagnozą", droga Kael? Płacić nie zamierzam. Powtórzę raz jeszcze, zajmij się swoim ogródkiem i nie mów Polakom jak mają żyć w swojej ojczyźnie. Nie masz do tego żadnych kompetencji. A co do faktu, że mój dziadek przeżył obóz w Matthausen, pisałam na tym forum baaardzo dawno temu. Skoro tego faktu nie pamiętasz, to zwyczajnie szwankuje Ci pamięć. Jak chcesz poszukać, i dotrzeć, to przejrzyj swoje wątki. Byłaś jak zawsze aktywna. Taka bomba "wiedzy", na każdy temat i o każdej porze. Lekcja historii.
|
So lut 11, 2023 13:51 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Believing Proszę darować sobie ad personam. Nie masz kompetencji do tego, aby komukolwiek zarzucać ich brak. @Kael posiada polskie obywatelstwo i jak najbardziej ma prawo (nie kompetencje, a prawo), aby wypowiadać sięw sprawach dotyczących Polski i Polaków. Potraktuj to jako nieformalne ostrzeżenie.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So lut 11, 2023 15:10 |
|
 |
ga1robe
|
Wbrew słowom prezydenta z orędzia decyzja odwlecze wypłatę pieniędzy z KPO, a nawet zablokować, jak czytamy w analizie na portalu 300polityka.pl Skierowanie ustawy o Sądzie Najwyższym do zbuntowanego Trybunału Konstytucyjnego może zablokować ją na dłuższy czas, a werdykt to niewiadoma http://300polityka.pl/news/2023/02/10/skierowanie-ustawy-sadowej-do-zbuntowanego-tk-moze-zablokowac-ja-na-dluzszy-czas-a-werdykt-to-niewiadoma-analiza-300polityki/
|
N lut 12, 2023 9:33 |
|
|
|