Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
RobertoG
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Haha. Tez to slyszalem.
Zdecydowanie dziala. Ja juz to czuje, tylko cos mi te Chiny przeszkadzaja nadal.
Swoja droga to okrutne wybic tyle zwierzatek. WWF jeszcze nie protestuje?
|
Wt lip 04, 2023 1:00 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Widze wiadomosci z czerwca: "To naprawdę musi się skończyć. Zabicie niektórych krów nie ma znaczenia dla zmian klimatu" – napisał Musk w sobotę na Twitterze, odpowiadając autorce Ashley St. Clair opublikował na Twitterze artykuł redakcyjny opublikowany przez Cowboy State Daily zatytułowany "Irlandia chce zabić 200 000 krów, aby walczyć ze zmianami klimatu; Czy amerykańskie stada są następne?" The Telegraph, brytyjska gazeta, poinformowała niedawno, że irlandzki rząd rozważa plan uboju 200 000 sztuk bydła pod presją Brukseli" i nie wiem jaki jest ciag dalszy. Czy Argentyna juz moze sie cieszyc?
|
Wt lip 04, 2023 13:01 |
|
 |
katon
|
Musk ma racje, zabicie 200 tys krow praktycznie nic nie daje bo jest to stanowczo za malo. No chyba ze dolaczylyby inne kraje i ta liczba bylaby znaczaco wiekasza. Moze lepiej byloby zastosowac blokery? https://zielona.interia.pl/klimat/news- ... Id,6695239Albo maseczki dla krow. Latwiej zastosowac niz u ludzi. https://tvn24.pl/ciekawostki/wielka-bry ... ie-5692893Mimo wszystko radzilbym zmienic diete, gdyz miesko bedzie wkrotce znaczaco drozsze. Za wyjatkiem tego z robaczkow oczywiscie. A moze problem sie sam rozwiaze, gdyz coraz wiecej ludzi jest bezplodnych.
|
Śr lip 05, 2023 19:21 |
|
|
|
 |
ga1robe
|
katon napisał(a): Mimo wszystko radzilbym zmienic diete, gdyz miesko bedzie wkrotce znaczaco drozsze. Za wyjatkiem tego z robaczkow oczywiscie.
A moze problem sie sam rozwiaze, gdyz coraz wiecej ludzi jest bezplodnych. Dietę będzie można wzbogacić mięsem z in vitro, gdyż wyprodukowanie tego mięsa stanie się niedługo możliwe! Trwają prace nad stworzeniem sztucznego mięsa z wyhodowanych w laboratorium tkanek zwierzęcych. W ostatnich latach nastąpił intensywny rozwój inżynierii tkankowej, które bardziej wynikały z potrzeb medycyny. Jednak osiągnięcia te można też wykorzystać w produkcji żywności. Źródło https://biotechnologia.pl/biotechnologi ... rzat,19171
|
Cz lip 06, 2023 8:22 |
|
 |
Andy72
|
ga1robe napisał(a): Dietę będzie można wzbogacić mięsem z in vitro, gdyż wyprodukowanie tego mięsa stanie się niedługo możliwe!
Trwają prace nad stworzeniem sztucznego mięsa z wyhodowanych w laboratorium tkanek zwierzęcych. W ostatnich latach nastąpił intensywny rozwój inżynierii tkankowej, które bardziej wynikały z potrzeb medycyny. Jednak osiągnięcia te można też wykorzystać w produkcji żywności.
Jestem za. Pewnie przeciw mięsu hodowanemu w probówce będzie Konfederacja, ponieważ to nie na rękę przemysłowym katom zwierząt, którzy są elektoratem Konfederacji.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So lip 08, 2023 10:03 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Chyba sie wszyscy zgodzimy ze rodzaj ludzki w odroznieniu od malp wytworzyl kulture ktora nie pozwala na afiszowanie sie z postepowaniem ktore ranilo by religijne uczucia innych. Chociaz w niektorych krajach mozna zauwazyc cofanie sie w rozwoju. Czyzby ewolucja dzialala do tylu? Moze niektorzy chca wrocic na drzewa? Na przyklaci ci ktorzy pala Koran. Lub ci ktorzy wywoluja zaklocenia uroczystosci religijnych i ci ktorzy decyduja ze nic sie nie stalo bo "Sędzia zaznaczyła jednak, że „przeprowadzone postępowanie dowodowe nie wykazało, że pobudką działania oskarżonych była złośliwość, czyli chęć dokuczenia, zrobienia przykrości innej osobie,"
|
Cz lip 27, 2023 19:22 |
|
 |
katon
|
Mylisz sie gdyz np. kary za sciagniecie flagi z kosciola i jej spalenie potrafia byc drastycznie wysokie: "Sąd w stanie Iowa skazał na co najmniej 15 lat więzienia mężczyznę, który ukradł z kościoła flagę LGBT, a następnie spalił ją przed klubem ze striptizem". https://www.rp.pl/przestepczosc/art9736 ... flagi-lgbtA w Polsce sa wyjatkowo lagodne wyroki. "Działając wspólnie i w porozumieniu, dokonali kradzieży szczególnie zuchwałej polegającej na zaborze w celu przywłaszczenia flagi tęczowej na drzewcu z emblematem pioruna o wartości 40 złotych – orzekła sędzia Marta Załęska". I tylko osiem miesiecy pozbawienia wolnosci dla osby wczesniej niekaranej. I gdzie tu sprawiedliwosc? https://tvn24.pl/bialystok/biala-podlas ... et-5466895
|
Cz lip 27, 2023 20:18 |
|
 |
Jerzy_67
|
Podam namiar na wywiad z nowowybranym posłem: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30426607,nowo-wybrany-posel-ko-jestem-neopoganinem-mowil-tez-o-uzdrawianiu.htmlHmm... nie wiem, ile trzeba było głosów zdobyć, żeby tam, gdzie startował Marcin Józefaciuk posłem zostać, ale zdumiewa mnie, że go ludzie wybrali?! (hmm... może wcale nie wiedzieli, jakie ma poglądy/wierzenia?... może wcale nie widzieli jego wizerunku?... może był jedynym kandydatem, a wybrać kogoś było trzeba?...) Tu notka o nim: [url]https://pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Józefaciuk[/url] - w niej czytam, że: Deklaruje się jako wikkanin. (hmm... forum się buntuje i nie chce dać tu aktywnego linka). [w linkowanym na samej górze wywiadzie mówi o sobie jako neopoganin, co jest właśnie realizacją tej deklaracji] Tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wicca - jest obszerne opracowanie nt religii Wicca. Poprosiłem Barda (ktoś go zna?), żeby wyjaśnił krótko sens ten religii; oto rezultat: Wicca to religia neopogańska, która wywodzi się z XX wieku. Jej założycielem był Gerald Gardner, który twierdzi, że wicca jest odrodzeniem dawnej religii celtyckiej. Wicca jest religią politeistyczną, która czci naturę i jej bóstwa. Najważniejszymi bóstwami wicca są Wielka Bogini i Mały Bóg, którzy reprezentują siły natury, takie jak urodzaj, śmierć i odrodzenie.
Wicca jest religią inicjacyjną, co oznacza, że aby zostać wiccaninem, należy przejść rytuał inicjacji. Istnieją różne tradycje wicca, które różnią się między sobą rytuałami i praktykami. Najważniejsze elementy wiccańskiej praktyki to:
* Rytuały: Wiccanie regularnie przeprowadzają rytuały, które mają na celu komunikację z bóstwami, nawiązanie kontaktu z naturą i osiągnięcie osobistego rozwoju. * Magia: Wiccanie wierzą w moc magii i często ją praktykują. Magia wiccańska jest wykorzystywana do różnych celów, takich jak uzdrawianie, ochrona i manifestacja pożądanych rezultatów. * Święta: Wiccanie obchodzą święta, które związane są z cyklem pór roku i cyklem życia człowieka.
Wicca jest religią, która kładzie nacisk na równowagę i harmonię. Wiccanie wierzą, że należy żyć w zgodzie z naturą i z samym sobą.
Wicca jest religią, która cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. W Polsce istnieje wiele grup wiccańskich, które organizują spotkania i wydarzenia dla wiccan. Czy ktoś może zna bliżej tego posła?! 
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt lis 21, 2023 11:06 |
|
 |
Andy72
|
To pogaństwo, ale nie czczenie zła, jak satanizm. Nie chce mi się wierzyć, że ktoś traktuje wiccanizm poważnie
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lis 21, 2023 11:10 |
|
 |
Jerzy_67
|
Jak to nie! Są tacy! Tu: https://www.tvp.info/74244712/kim-jest-marcin-jozefaciuk-nowy-posel-ko-to-neopoganin-w-sieci-fala-oburzeniatrochę komentarzy różnych osób na temat nowego posła... W Polsce są ludzie wierzący tak, jak wierzyli Słowianie przed erą chrześcijańską! Ostatnio poruszenie wywołał pogrzeb aktora (zasłynął jako Tomaszek w "Nocach i dniach") Kazimierza Mazura (widziałem migawki na YT). Tu o nim: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Mazur_(1948%E2%80%932022)Cytat: Był rodzimowiercą, współzałożycielem zarejestrowanego w 1995 r. Rodzimego Kościoła Polskiego, w którym pełnił rolę ofiarnika oraz w różnych okresach funkcję członka Rady RKP, Sekretarza Generalnego oraz Skarbnika[7][8]. Sprawował nadzór merytoryczny nad znowelizowaną w 2013 r. broszurą programową związku[9]. Przyczynił się, zwłaszcza w ramach trwającego projektu Rodzimowiercy na swoim, do zakupu i powstania pierwszych w powojennej Polsce powszechnych, publicznie dostępnych, rodzimowierczych miejsc kultu w: - Małej Wsi (powiat miński), od 25 lutego 2019 r.; - Barchowie (powiat węgrowski), od 21 maja 2022 r.[10] Jego pogrzeb odbył się 14 września 2022 r. w Wołominie w obrządku słowiańskim[11]. Na Facebooku (po pogrzebie pana Mazura) wdałem się w dyskusję z tymi jego współwiernymi; chciałem się upewnić, czy oni naprawdę wierzę w bogów słowiańskich? Dostałem takie zdecydowane zapewnienie, że wierzą! (to nie jest jakaś grupa rekonstrukcyjna, która odgrywa dawne zwyczaje; oni na serio do tego podchodzą i np. ofiary - w tym krwawe - swym bogom składają!). To, o czym piszę, wchodzi w zakres tego szerzej pojmowanego neopogaństwa... Tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Neopoga%C5%84stwo - jest o tym... Ech!... 
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt lis 21, 2023 11:25 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Zacytowany tekst o religii wicca brzmi według mnie zupełnie niegroźnie, a nawet trochę sympatycznie. Nie podoba mi się jedynie zarzut o faszystowskie zapędy, ale nie sądzę, aby to dotyczyło wszystkich. Sądzę raczej, że większość faszystów w naszej kulturze uważa się za katolików, a w każdym razie tak deklaruje. Neopoganie podobno odnoszą się do nacjonalizmu poprzez ideę narodu jako grupy etnicznej. Nie widzę w tym za bardzo sensu, skoro tożsamość narodowa powstała w ciągu kilku ostatnich wieków, choć głównie rozwinęła się w wieku XIX. Za czasów ludów tubylczych Europy to były tylko małe społeczności, które zapewne w jakichś zakresach utożsamiały się kulturowo ze sobą, ale sądząc np. po Indianach, to było wiele różnych niezbyt dużych grup. Z pewnością jednak neopoganizm to szerokie pojęcie i nie da się zaszufladkować. Znam taki zespół wiccański, który nazywa się Inkubus Sukkubus. Jak dla mnie, wiele utworów wpada w ucho. W tekstach dostrzegam nacjonalizm i faszyzm w ilości zera absolutnego. Pamiętam na przykład tekst takiego utworu jak Atrocity, gdzie widać raczej zdecydowane potępienie wszelkich faszystowsko-podobnych idei. Tłumaczenie nieco niezrozumiałe, ale wydźwięk jest jasny. W tym miejscu muszę zamieścić szybkie sprostowanie. Zasugerowałem się linkiem Jerzego do ogólnego hasła Neopogaństwo. Tymczasem wicca nie ma odniesień do nacjonalizmu ani tym bardziej faszyzmu. Przynajmniej akurat ci neopoganie nie mają z tym żadnego związku, więc można spać spokojnie. A przy okazji potwierdza to ich różnorodność. Poza tym można znaleźć w ich tekstach potępienie chrześcijaństwa tu i ówdzie, w postaci wyświechtanych frazesów, ale nie jest to motyw przewodni. Cóż jednak poradzić, że chrześcijanie trochę sobie nagrabili, choć w rzeczywistości mniej niż im się przypisuje. Oprócz tego, znajdziemy tam radość życia, zachwyt naturą, odniesienia do ich wierzeń i świąt, trochę humoru, czy też pochwałę miłości (a także seksualności), w tym miłości do dziecka w postaci pełnej uczucia kołysanki Wiccan Lullaby.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lis 21, 2023 19:05 |
|
 |
Jerzy_67
|
Pisz co chcesz, ale gdy pogaństwo się lansuje, to moja duchowość się buntuje! Taka scena mi się przypomniała, i myślę, że można, a nawet trzeba naśladować ap. Pawła: Dz 17,15-16 PAU (15) Ci zaś, którzy towarzyszyli Pawłowi, odprowadzili go aż do Aten. Wrócili potem z poleceniem dla Sylasa i Tymoteusza, aby jak najprędzej do niego dołączyli. (16) Paweł czekał na nich w Atenach. Oburzał go widok miasta pełnego pogańskich bożków.
|
Śr lis 22, 2023 10:40 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jerzy_67 napisał(a): Pisz co chcesz, ale gdy pogaństwo się lansuje, to moja duchowość się buntuje! No to konsekwentnie powinieneś buntować się przeciwko posłom ateistom. Pójdźmy dalej: odebrać im obywatelstwo 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr lis 22, 2023 11:40 |
|
 |
Jerzy_67
|
Ależ robię to i z ateistami się mocno nie zgadzam! Nie, tego nie zrobię - obywatelstwo się należy każdemu...
|
Śr lis 22, 2023 11:53 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Skoro obywatelstwo się należy, to i wszystkie z tym związane prawa, a więc i prawo do bycia posłem.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr lis 22, 2023 14:32 |
|
|
|