Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
kosiarz1
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Zanim Helenka "odgrzała stary kotlet" może by się zapoznała z racjami drugiej strony... http://prostozmostu.net/dziejesie/ulask ... zesz-pomoc"Marcinowi Falkowskiemu postawiono zarzut naruszenia nietykalności cielesnej funkcjonariusza i próbowano skazać w trybie przyspieszonym, ale bezskutecznie, bo Sąd zwrócił sprawę Prokuraturze. W normalnym trybie sędzia sądu rejonowego Wojciech Łączewski (znany z wyroku na Mariuszu Kamińskim) skazał w politycznym procesie Marcina Falkowskiego, dając pełną wiarę 3 niespójnym ze sobą zeznaniom funkcjonariuszy Policji, na 6 miesięcy bezwzględnego pozbawienia wolności za rzekome naruszenie nietykalności policjanta (bez uszczerbku na zdrowiu- art. o czyn z art. 222 § 1 kk w zw. z art. 57a § 1 kk.) Niestety w II instancji (5 styczeń 2016r.) wyrok został podtrzymany. Jest to trudne do wyjaśnienia ponieważ obrońca mecenas Iwanowski w apelacji bardzo celnie przedstawił błędy i naruszenia prawa procesowego popełnione przez sędziego I instancji Wojciecha Łączewskiego: przekroczenie swobody oceny dowodów, uchylanie istotnych kłopotliwych dla oskarżających policjantów pytań, odpowiadanie przez sędziego na pytania na które nie potrafili odpowiedzieć policjanci, nieustanne strofowanie broniącej się strony, dyskredytujące stwierdzenie w mowie końcowej: „mimo że nie widać nóg oskarżonego, to układ ciała wskazuje na to że oskarżony musiał kopać” http://prostozmostu.net/dziejesie/ulask ... zesz-pomochttp://fakty.interia.pl/galerie/kraj/ul ... AId,194183Wszędzie ten sedzia Łączewski, ten co go hakerzy zhakowali ...  jak to miał pomysły na walkę z PiS?;)
Ostatnio edytowano Pt kwi 22, 2016 10:47 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
.
|
| Pt kwi 22, 2016 8:48 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@kosiarz1 Najwyraźniej nie doczytałeś: Ziobro, nie kasując prawomocnego wyroku, tym samym przyznał, że Marcin F. jest winny i wyłącznie o ten aspekt mi chodziło.
|
| Pt kwi 22, 2016 9:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
W tak zwanym prawicowym środowisku PiS jest stanowisko, jakże znane nam z komuny, że przestrzega się tylko te wyroki, które są pomyślne dla PiS i zwolenników.
|
| Pt kwi 22, 2016 9:00 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Po ujawnieniu taśm Kukiza, koniec Kukiz15 jest przypieczętowany. http://www.polskatimes.pl/fakty/polityk ... c,9907300/
|
| Pt kwi 22, 2016 10:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Terlikowski broni Międlara, bo ten dociera do młodzieży narodowej i głosi jej Ewangelię. Terlikowski: księża mają robić rabanTerlikowski zapomina o jednym: Ewangelia nie ma nic wspólnego z nienawiścią i rasizmem. Tytuł artykułu Niewiadomskiego mówi wiele Narodowcy, czyli antychrześcijanie
|
| Pt kwi 22, 2016 11:34 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie od dzisiaj wiadomo, że Terlikowski to polski "papież"  . Mam nadzieje, że wierzący nie będa słuchali Terlikowskiego a bpa Gądeckiego i Episkopatu.
|
| Pt kwi 22, 2016 11:49 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Mam pytanie: kto z was słuchał kazania o. Międlara? Uprzedzając: wysłuchałem. Cytowanie wyrwanych celowo fragmentów bez kontekstu mija się z celem. Ale to chyba oczywiste?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Pt kwi 22, 2016 13:20 |
|
 |
|
Tomek44
|
medieval_man napisał(a): Mam pytanie: kto z was słuchał kazania o. Międlara? Uprzedzając: wysłuchałem. Cytowanie wyrwanych celowo fragmentów bez kontekstu mija się z celem. Ale to chyba oczywiste? Rozumiem, że zarzucasz zwierzchnikom tegoż kapłana opieranie swojej decyzji o nałożeniu kar na niego tylko i wyłącznie w oparciu o "wyrwane z kontekstu" fragmenty kazania, zapewne przeczytane w Gazecie Wyborczej lub Faktach i Mitach.... Bo gdyby wysłuchali całość kazania - to wg Ciebie pewnie nic by się nie stało....
|
| Pt kwi 22, 2016 13:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Mam pytanie: kto z was słuchał kazania o. Międlara? Uprzedzając: wysłuchałem. Cytowanie wyrwanych celowo fragmentów bez kontekstu mija się z celem. Ale to chyba oczywiste? Konkluzja?.....wizytator Zgromadzenia i przewodniczący KEP abp Gądecki nie zrozumieli i powiększyli szeregi V kolumny polskiego Kościoła.
|
| Pt kwi 22, 2016 14:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@Tomek44 i @Alus medieval_man własnie określił się w 100% jako wyznawca PiS sympatyzujący z ONR lub jako ONRowiec sympatyzujący z PiS. 
|
| Pt kwi 22, 2016 15:37 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
To już pewna przesada we wnioskowaniu.
Ja kazania nie wysłuchałem, więc i zdania na ten temat nie mam.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Pt kwi 22, 2016 15:53 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Bzdura, Helenko... Wyznawca PiS nigdy nie będzie sympatyzował z ONR i ONRowiec nie będzie sympatyzował z PiS. Co do kazania: wysłuchałem i będę bronił księdza Międlara. Nie rozumiem tak surowych sankcji, jakie na niego nałożono. PiS od długiego czasu odcinało się od ONR nie biorąc na przykład udziału w marszach nacjonalistów A ONR odcina się od PiS, na przykład takimi słowami: ONR Kielce Obóz Narodowo - Radykalny napisał(a): Prawo i Sprawiedliwość to bowiem część składowa zdradzieckiego, okrągłostołowego układu, ukrywająca się pod płaszczykiem haseł patriotycznych i religijnych. Jak można się spodziewać partia rządząca nie będzie na dłuższą metę tolerować ,,konkurencji" w tym obszarze jaką są organizacje nacjonalistyczne. oraz Cytuj: Stajemy więc bowiem naprzeciwko tego sporu nie zajmując w nim stanowiska. Uważamy bowiem, że jest to konflikt sztucznie wykreowany przez media. Co więcej przedwojenny ONR powstał na gruncie sprzeciwu wobec demokracji, która nie zdała egzaminu w ówczesnej Polsce. W III RP widzimy także, jak postmagdalenkowe partie co kilka lat wymieniają się władzą stwarzając pozory rządów obywateli. Nie chcemy zatem uczestniczyć w wymyślonych przez nie przedstawieniach mających odwrócić uwagę opinii publicznej od spraw naprawdę ważnych. Nie mamy zamiaru być obrońcami tzw. demokracji czy to w wydaniu ,,kodowskim", czy ,,pisowskim". Wrzucanie do jednego worka ONR, MW i PiS świadome manipulowanie nieświadomymi Polakami. Stąd biorą się teksty typu "PiS to nazizm". Ze świadomego pomieszania pojęć. Wracając do ks. Międlara. Wygłosił on kazanie do specyficznego środowiska i posługiwał się specyficznym, zrozumiałym dla tego środowiska słownictwem nie obrażając przy tym nikogo, nie nawołując do przemocy. W jego kazaniu było dużo o odwadze niezbędnej dla pielęgnowania narodowych wartości, o zagrożeniach wynikających z tchórzostwa kompromisów, o osobistym nawróceniu, o tym, że narodowcy także powinni się spowiadać, o najwyższym dobru, o zmartwychwstaniu, o głoszeniu Ewangelii, o różnicy pomiędzy ruchem narodowym a faszystowskim, o unikaniu poprawności politycznej, o konieczności zera tolerancji dla zniewolenia, o konieczności zera tolerancji dla nowotworu tchórzostwa i zapominania o naszym narodowym dziedzictwie... o odrzuceniu bierności i odważnym budowaniu cywilizacji sprawiedliwości. Spodziewałem się, na podstawie doniesień medialnych wyuzdanego faszyzmu i nawoływania do zabijania czy likwidowania inaczej myślących. Nic z tego. Daleko mi do ONR. Jestem przeciwny polityce w kazaniach i w ogóle w kościołach. Jednak Międlar dokonał czegoś ważnego - sprawił, że ONRowcy go słuchali i słuchali o Jezusie i o tym, że to właśnie z wiary w Jezusa wynika odwaga i odpowiedzialność w życiu społecznym. Co do tego, ze zwierzchnicy go ukarali... hmmm. Międlar mówił też o tym, ze niektóre kręgi kościelne w Polsce zbyt łatwo, tchórzowsko ulegają nowomodnym poglądom zapominając o radykalizmie ewangelii na rzecz rozmycia prawdy w politycznych układach i układzikach. Może to zabolało?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Pt kwi 22, 2016 16:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): To już pewna przesada we wnioskowaniu.
Ja kazania nie wysłuchałem, więc i zdania na ten temat nie mam. No to wysłuchaj: https://gloria.tv/video/pjPKCxrADRhtak od 8:00 :"wasza, obecność mówi, że wy porzuciliście pasywność, wy porzuciliście bierność ... .Wziąwszy pod uwagę do kogo to mówi, wniosek nasuwa się sam. medieval_man napisał(a): Co do kazania: wysłuchałem i będę bronił księdza Międlara. Nie rozumiem tak surowych sankcji, jakie na niego nałożono. j.w. Ks. Międlar mówiąc to do młodzieży ONR daje im pewność, że ich postawa jest właściwa, że ich hasła: a na drzewach zamiast liści ..., Odliczajcie życia chwile, szykujemy dla was Chile, Polska tylko dla Polaków, itp. są ok i należy wcielić ją w czyn. Wybacz, ale broniąc księdza uważasz przełożonego ks. Międlara czy abpa Gądeckiego za frajera, za tchórza, albo za nie znających Ewangelii i o=słów do kwadratu, którzy nie rozumieją co ksiądz powiedział.
Ostatnio edytowano Pt kwi 22, 2016 16:17 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Pt kwi 22, 2016 16:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie rozumiesz - to Ci odpowiem słowami mojego mądrego, ewangelicznego bp ordynariusza Jana Piotrowskiego - Bez miłości nasze przepowiadanie nie ma ewangelicznego charakteru i prowadzi na manowce.Jedno zacytowane zdanie ujawnia wrogość, pogardę ks Międlara wobec narodu żydowskiego.... PS. dzięki takim kapłanom jak bp Piotrowski, moje województwo jest biała plamą na mapie Polski w liczbie napaści siłowej, słownej, na cudzoziemców o ciemnym kolorze skóry 
|
| Pt kwi 22, 2016 16:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Powiadasz, że wszystko jest ok, zważywszy na to do kogo głosił to kazanie, no to zobaczmy co działo się po Mszy św. Jak zrozumieli to kazanie (co było pewne, że tak zrozumieją): Marsz był poprzedzony mszą św. w białostockiej katedrze, wieczorem działacze ONR zorganizowali koncert zespołu propagującego treści faszystowskie i rasistowskie, wynajmując w tym celu klub studencki Politechniki Białostockiej. Według publikowanych w mediach nagrań z niektórych fragmentów marszu, jego uczestnicy krzyczeli m.in.: "My Europę obronimy, islamistów nie wpuścimy, "Narodowy radykalizm", "Polacy przeciw imigrantom", "Śmierć wrogom ojczyzny" czy "Wielka Polska katolicka".http://wiadomosci.onet.pl/bialystok/bia ... onr/bsbhhjpod katedrą, raczej po Mszy niż przed: https://www.youtube.com/watch?v=kV6slRz9YywI właśnie dlatego do kogo głosił to kazanie, nie jest ok. A tu głos prymasa: Prymas Polski przyjął jasne stanowisko wobec tej sprawy. W wypowiedzi stwierdził, że "Kościół nie jest miejscem, nie może być miejscem, w którym głosi się tego typu sytuacje podziałów, nienawiści czy złości". Przywołał przy tym oświadczenie abpa Gądeckiego, gdzie przewodniczący KEP wyraził podobne zdanie.
Zapytany o całkowity zakaz wystąpień dla ks. Międlara dodał, że jego przełożeni podjęli decyzje "jak najsłuszniejsze".http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... dlara.htmlTeż tchórz? 
|
| Pt kwi 22, 2016 16:43 |
|
|
|