Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Pokolenie JPII, fuuul pomników papieża, a jego nauka sobie, bo młody ksiadz narodowiec i jego zwolennicy wiedzą lepiej http://www.dialog.org/dialog_pl/dok-antysem.htmlCharakterystyczne dla nacjonalizmu jest bowiem to, ze uznaje tylko dobro własnego narodu i tylko do niego dąży, nie licząc się z prawami innych. Patriotyzm natomiast jako miłość ojczyzny, przyznaje wszystkim narodom takie same prawo jak własnego, a zarazem jest drogą do uporządkowanej miłości społecznej, święty papież Jan Paweł II.
|
Pt kwi 22, 2016 16:50 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Helenka napisał(a): tak od 8:00 :"wasza, obecność mówi, że wy porzuciliście pasywność, wy porzuciliście bierność ... . "Otumaniony pasywny żydowski motłoch"? Żeby chociaż użył określenia "lewacki" to dałoby się jakoś przełknąć, ale takie słowa, wg mnie, świadczą o niezbyt głęboko skrywanej nienawiści. medieval_man napisał(a): mówił też o tym, ze niektóre kręgi kościelne w Polsce zbyt łatwo, tchórzowsko ulegają nowomodnym poglądom zapominając o radykalizmie ewangelii na rzecz rozmycia prawdy w politycznych układach i układzikach. Może to zabolało? A może za wsparcie ONR i pełnienie roli ich kapelana? Z pewnością można tu rozważyć istnienie poważnego publicznego zgorszenia. Nie chce mi się słuchać całości ale mam też takie przeczucie, że pomimo wypowiedzi o unikaniu poprawności politycznej, ks. Międlar uniknął w tym kazaniu jednoznacznej krytyki ONR. Gdybym się mylił, reakcję KEP uznałbym za niezwykle dziwną i niezrozumiałą.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt kwi 22, 2016 18:19 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Alus napisał(a): Nie rozumiesz - to Ci odpowiem słowami mojego mądrego, ewangelicznego bp ordynariusza Jana Piotrowskiego - Bez miłości nasze przepowiadanie nie ma ewangelicznego charakteru i prowadzi na manowce. Jedno zacytowane zdanie ujawnia wrogość, pogardę ks Międlara wobec narodu żydowskiego....
Zdanie zacytowane poza kontekstem, gdzie słowo "żydowski" oznacza coś innego niż naród. Ale miło jest krytykować nie znając meritum. Typowe.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt kwi 22, 2016 18:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): Nie rozumiesz - to Ci odpowiem słowami mojego mądrego, ewangelicznego bp ordynariusza Jana Piotrowskiego - Bez miłości nasze przepowiadanie nie ma ewangelicznego charakteru i prowadzi na manowce. Jedno zacytowane zdanie ujawnia wrogość, pogardę ks Międlara wobec narodu żydowskiego....
Zdanie zacytowane poza kontekstem, gdzie słowo "żydowski" oznacza coś innego niż naród. Ale miło jest krytykować nie znając meritum. Typowe. Tak u ks Międlara oznacza motłoch.
|
Pt kwi 22, 2016 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Helenka napisał(a): tak od 8:00 :"wasza, obecność mówi, że wy porzuciliście pasywność, wy porzuciliście bierność ... . "Otumaniony pasywny żydowski motłoch"? Żeby chociaż użył określenia "lewacki" to dałoby się jakoś przełknąć, ale takie słowa, wg mnie, świadczą o niezbyt głęboko skrywanej nienawiści. medieval_man napisał(a): mówił też o tym, ze niektóre kręgi kościelne w Polsce zbyt łatwo, tchórzowsko ulegają nowomodnym poglądom zapominając o radykalizmie ewangelii na rzecz rozmycia prawdy w politycznych układach i układzikach. Może to zabolało? A może za wsparcie ONR i pełnienie roli ich kapelana? Z pewnością można tu rozważyć istnienie poważnego publicznego zgorszenia. Nie chce mi się słuchać całości ale mam też takie przeczucie, że pomimo wypowiedzi o unikaniu poprawności politycznej, ks. Międlar uniknął w tym kazaniu jednoznacznej krytyki ONR. Gdybym się mylił, reakcję KEP uznałbym za niezwykle dziwną i niezrozumiałą. Tak, Ewangelia wzywa do radykalnych rozwiązań i Jezus w kazaniu an Górze o tym mówi. Ale mówi: ty odetnij sobie rękę, wyłup oko, oddaj życie za przyjaciół. Nigdzie nie mówi: zrób to innym, byś mógł celebrować sobie religię.http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... alizm.html
|
Pt kwi 22, 2016 18:47 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Przeczytałem artykuł RAZa na interii i w większości się zgadzam. Cytuj: Istota sprawy jest w tym, że najbardziej uważny szperacz nie znajdzie w mediach cienia konkretu, co strasznego zdarzyło się w Białymstoku. Rozumiem, ONR się nie podoba. Nie musi się podobać. Rozumiem, że maszerujący w nogę młodzi krótko obcięci ludzie w czarnych koszulach się źle kojarzą. Każdy ma prawo do swoich skojarzeń. Ale to za mało, żeby organizacji, która - jak to ujął zatroskany wielce Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar, kompromitując siebie i pełniony urząd, niestety, niestety, "nauczyła się nie łamać prawa" i nie ma za co jej karać - odmawiać prawa do istnienia, publicznego manifestowania czy wstępu do kościoła.
Nie wiem, za co przepraszała białostocka kuria i Prymas. Najwyraźniej biskupom bardziej zależy na dobrej opinii TVN-u i "Gazety Wyborczej", niż na opinii tych, którzy do kościoła przychodzą, by w nim być, a nie żeby demonstracyjnie wychodzić (o tym, że przede wszystkim powinno im zależeć na prawdzie już nie wspomnę).
Homilia księdza Międlara, za którą zakazano mu wystąpień publicznych, jest dostępna w internecie - nie ma w niej niczego nagannego. Nie doszło w katedrze ani podczas obchodów do żadnych ekscesów, zakłóceń porządku publicznego, wyjąwszy prowokacyjne zachowanie pracownika "Gazety Wyborczej", zignorowane przez prowokowanych. Nie padły żadne słowa, które można by uznać za antysemickie, za wezwania do rasowej nienawiści etc. - opowieści pani Gronkiewicz-Waltz jakoby jakimś narodom "odmawiano tam prawa do istnienia" to, jak zwykle zresztą w jej wypadku, zwykłe bzdury.
Jedyne, co były w stanie wyszukać i kolportować "tefałeny", to hasła przeciwko Unii Europejskiej i imigrantom. No, jeśli to jest "faszyzm", to faszystami jest 80 procent Polaków, bo mniej więcej tylu nie zgadza się, żeby nam Unia na siłę wciskała imigrantów, których sama do siebie zaprosiła i obiecała mieszkania oraz horrendalnie wysokie zasiłki. http://fakty.interia.pl/felietony/news-ten-straszny-onr,nId,2189974
|
Pt kwi 22, 2016 21:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Przeczytałem artykuł RAZa na interii i w większości się zgadzam. RAZ napisał(a): Nie wiem, za co przepraszała białostocka kuria i Prymas. Najwyraźniej biskupom bardziej zależy na dobrej opinii TVN-u i "Gazety Wyborczej", niż na opinii tych, którzy do kościoła przychodzą, by w nim być, a nie żeby demonstracyjnie wychodzić (o tym, że przede wszystkim powinno im zależeć na prawdzie już nie wspomnę). No, jeśli zgadzasz się z powyższym to nie znasz Prymasa. To nie jest człowiek. który sprzeda Jezusa za 30 srebrników. Wiem co mówię, bo znam abpa Polaka nie tylko zza ołtarza czy gazet. Dlatego uważam, ba, jestem pewna, że powyższe słowa są celowym oszczerstwem wobec niego.
|
Pt kwi 22, 2016 21:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ks Niedlar jest zakonnikiem. Wiesz dokladnie, jakie mial juz wczesniej obostrzenia, ktore teraz naruszyl?
|
So kwi 23, 2016 6:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek Balcerowicz zamienia Warszawę na Kijów. Były minister finansów wszedł do ukraińskiego rządu jako przedstawiciel prezydenta Petra Poroszenki. Będzie zasiadał w grupie międzynarodowych doradców - informuje oficjalna strona prezydenta Ukrainy. "Autor sukcesu Polski" - tak nazywa Balcerowicza prezydent Poroszenko.http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 66726.html
|
So kwi 23, 2016 7:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): medieval_man napisał(a): Przeczytałem artykuł RAZa na interii i w większości się zgadzam. RAZ napisał(a): Nie wiem, za co przepraszała białostocka kuria i Prymas. Najwyraźniej biskupom bardziej zależy na dobrej opinii TVN-u i "Gazety Wyborczej", niż na opinii tych, którzy do kościoła przychodzą, by w nim być, a nie żeby demonstracyjnie wychodzić (o tym, że przede wszystkim powinno im zależeć na prawdzie już nie wspomnę). No, jeśli zgadzasz się z powyższym to nie znasz Prymasa. To nie jest człowiek. który sprzeda Jezusa za 30 srebrników. Wiem co mówię, bo znam abpa Polaka nie tylko zza ołtarza czy gazet. Dlatego uważam, ba, jestem pewna, że powyższe słowa są celowym oszczerstwem wobec niego. Ci sami ludzie których często oburza pantomima, śpiew na schodkach do prezbiterium, nie widzą nic nagannego w słowach kapłana wyrażającego pogardę, rasizm, nacjonalizm. Ziemkiewicz nigdy nie zrozumie w czym rzecz, bo swoją postawą, wypowiedziami, plasuje sie w czołówce ludzi pogardliwie odnoszących się do innych - jak sam napisał nie lubi III RP, bo w PRL-u jego ustawiony tatuś zorganizował jemu i 2 braciom życie, edykację na poziomie "złotych" dzieci notabli PRL-owskich, za żółtymi firankami.
|
So kwi 23, 2016 7:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
So kwi 23, 2016 10:56 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Nie za bardzo natomiast rozumiem tego, co zarządzono w diecezji krakowskiej odnośnie do ks. Międlara. https://kierunki.info.pl/2016/04/wazne-rodzice-prezydenta-rp-w-intencji-ksiedza-jacka-miedlara/Cytuj: Kuria Diecezjalna w Krakowie nie życzy sobie odprawiania Mszy w intencji ks. Jacka. Uprzedzając ewentualne podejrzenia, że takie msze byłyby okazją do nacjonalistycznych manifestacji ONR zachęcam do obejrzenia zdjęcia wiernych odprawionych z kwitkiem przed kościołem śś. Apostołów Piotra i Pawła. Osoby w poważnym wieku, żadnych faszystowskich flag
|
So kwi 23, 2016 11:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, to jest akurat przegięcie bpa Dziwisza. Mszę św. ksiądz ma obowiązek odprawić w intencji każdego, nawet Hitlera czy Stalina.
|
So kwi 23, 2016 11:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biskupi nie chcą promować Międlara na gwiazdę. Chcą go prawdopodobnie wyciszyć, a gdy się nie da, to wydalą go z kapłaństwa. Podoba mi się, że KK uczy się czegoś na błędach Hiszpanii, Chorwacji, nie wspominając już o Włochach.
|
So kwi 23, 2016 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): No, to jest akurat przegięcie bpa Dziwisza. Mszę św. ksiądz ma obowiązek odprawić w intencji każdego, nawet Hitlera czy Stalina. Może przegięcie, a może nauczeni doświadczeniem duchowni "dmuchają na zimne"....mamy aktualnie Kościoły: o. Rydzyka, ks Natanka, nie wiem czy istnieje jeszcze śp ks T. Kiersztyna....zapobiegają powstaniu kolejnego - ks. Międlara.
|
So kwi 23, 2016 12:36 |
|
|
|