Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:14

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5
*Julka* napisał(a):
ciekawe czym jeszcze zawładnie PO
twoją duszą :(
Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz cze 10, 2010 20:59

Gita2 napisał(a):
kacperek napisał(a):
Kamyk napisał(a):
Rozumiem że znasz osobiście rząd Donalda Tuska, skoro z taką pewnością prezentujesz takie tezy?
Swoją drogą bardzo dobrze że nie zostały te plany zrealizowane - budowanie wałów nie tylko nie zabezpiecza przed powodzią, ale wręcz potęguje zagrożenie. Gdyby plan PiS wprowadzić w życie powodzie byłyby dużo poważniejsze

Rozumiem, że miłościwie nam panujący Tusk i PO zlikwidują wszystkie wały, a specjalista od powodzi Kamyk będzie im pomagał.
Idź na tereny, gdzie była powódź i zaprezentuj im swoje poglądy ale najpierw naucz się szybko uciekać.
I nie życzę żebyś musiał kiedyś przeżyć powódź ale jestem ciekawy czy wtedy też byś takim mądralą był.

Kacperek! Dzięki za trafną ripostę.

Kacperkowi odpisała na to Kamala, ja się z jej wypowiedzią całkowicie zgadzam, ale wygląda że skrzętnie nad tym przeskoczyłaś, więc odpowiem Tobie osobno.
To, co zaproponował PiS, było archaiczne i nieskuteczne. Ja ekspertem od powodzi nie jestem, ale czytałem i słuchałem różne wypowiedzi różnych ekspertów w tym temacie - i każdy jeden mówił to samo. Mianowicie że wały są przestarzałym sposobem walki z powodzią. Sposobem, który problemu nie rozwiązuje, a go potęguje. Wały nie pozwalają wodzie rozlewać się po trochu na bieżąco, ale kumulują wszystko naraz. Powodują, że fala powodziowa jest tak wysoka. I nic dziwnego, że nie wytrzymują - tak gigantycznej masy wody wytrzymać po prostu nie mogą. Współcześnie już dawno porzucono pomysł masowego obwałowywania, które się w ogóle nie sprawdza. Zamiast tego buduje się kompleksowy system zbiorników retencyjnych i polderów - dzięki temu fala powodziowa może być w sposób kontrolowany pomniejszana.
Nie wiem jakie motywy kierowały rządem za odrzuceniem projektu PiS - czy było to względy merytoryczne (zdania ekspertów wykazujące szkodliwość takiego rozwiązania), czy też niemerytoryczna (bo to PiS, jak zasugerowałaś). Jakiekolwiek by jednak motywy nie były, dobrze że plan nie został zrealizowany. To nie jest opinia moja, tylko opinia ekspertów, pod którą ja się podpisuję

Cz cze 10, 2010 21:18
zbanowana na stałe

Świetnie Kamyk, to masz jakieś propozycje jak ochronić się przed powodzią? bo mam wrażenie,ze wg. Ciebie to najlepiej nie robić nic.

Elbrus , no tak Ty jak zwykle nie na temat...

Cz cze 10, 2010 21:38

*Julka* napisał(a):
Świetnie Kamyk, to masz jakieś propozycje jak ochronić się przed powodzią? bo mam wrażenie,ze wg. Ciebie to najlepiej nie robić nic.

Kamyk napisał(a):
Współcześnie już dawno porzucono pomysł masowego obwałowywania, które się w ogóle nie sprawdza. Zamiast tego buduje się kompleksowy system zbiorników retencyjnych i polderów - dzięki temu fala powodziowa może być w sposób kontrolowany pomniejszana.

Niech to starczy za moją odpowiedź. Z małym komentarzem - to nie moje zdanie, ale ekspertów.

Cz cze 10, 2010 21:46

*Julka* napisał(a):
to masz jakieś propozycje jak ochronić się przed powodzią? bo mam wrażenie,ze wg. Ciebie to najlepiej nie robić nic.

Najlepiej wydać pieniądze na coś, co i tak nie pomoże, tylko po to aby nie robić nic...

Cz cze 10, 2010 22:22
zbanowana na stałe

a co wg. Ciebie robi rząd?

Cz cze 10, 2010 22:24

Wydaje na bzdurne zasiłki, pomoc społeczną, źle rozdysponowaną itd. Głównym celem polityków jest utrzymanie władzy, więc jakby nie patrzeć.... jakie społeczeństwo taka polityka.

Cz cze 10, 2010 22:27
zbanowana na stałe

te bzdurne zasiłki to czasem jedyna forma utrzymania się, przez cholerne bezrobocie i brak wyrównanych szans na rynku pracy i wieloma innymi czynnikami i jak widać rząd również nic z tym nie robi. celem polityków jest nie tyle utrzymanie władzy, co utrzymanie sprawnej polityki gospodarczej,ekonomicznej i społecznej państwa, a nie zajmowanie się interesem własnym. I hasło: " jakie społeczeństwo taka polityka", to niby do czego to miało być?

Cz cze 10, 2010 22:31

*Julka* napisał(a):
te bzdurne zasiłki to czasem jedyna forma utrzymania się

różne są zasiłkim, rózne powody ich brania, jak ktos chce pracować prawie zawsze coś sie uda znaleźć...
*Julka* napisał(a):
brak wyrównanych szans na rynku pracy

na rynku pracy nie powinno byc równych sznas, jedni są lepsi inni gorsi.
*Julka* napisał(a):
rząd również nic z tym nie robi

W kapitaliźmie interwencjonizm i wtrącanie się rządu w procesy gospodarcze nie jest konieczne. W Polsce by sie przydało gdyby się mniej wtrącali i usuwali bzdurne prawa zamist mnożyc nowe utrudniające zycie przedsiębiorcom krajowym i zagranicznym.
*Julka* napisał(a):
celem polityków jest nie tyle utrzymanie władzy,

Niestety głownym celem polityków jest utrzymanie władzy i tego nic nie zmieni, dlatego interesuje ich perspektywa najbliższych 5 lat. A potrzeba długotrwałych, bolesnych metod, zamiast tworzyc nowe państwo socjalno-opiekuńcze.

*Julka* napisał(a):
I hasło: " jakie społeczeństwo taka polityka", to niby do czego to miało być?

Pomyśl...

Cz cze 10, 2010 22:40
zbanowana na stałe

zagubiona_21 napisał(a):
różne są zasiłkim, rózne powody ich brania, jak ktos chce pracować prawie zawsze coś sie uda znaleźć...

Ty chyba nigdy nie szukałaś pracy ...

Cytuj:
na rynku pracy nie powinno byc równych sznas, jedni są lepsi inni gorsi.

a ja uważam,że to,że ktoś ma możliwość wyższego wykształcenia lub nie, to ,czy pochodzi z takiej czy innej rodziny, to ,że ma taki status materialny, a taki, to,że mieszka w takim, a nie innym mieście, to,że ma takie umiejętności i zdolności : humanista/ścisłowiec MA ZNACZENIE niestety.Dla Ciebie są lepsi i gorsi .. ale to ponoć Kaczyński dzieli naród,więc ok.

Cytuj:
W kapitaliźmie interwencjonizm i wtrącanie się rządu w procesy gospodarcze nie jest konieczne.

hmm... ale jakoś ta polityka gospodarcza funkcjonować musi...

Cytuj:
Niestety głownym celem polityków jest utrzymanie władzy i tego nic nie zmieni, dlatego interesuje ich perspektywa najbliższych 5 lat. A potrzeba długotrwałych, bolesnych metod, zamiast tworzyc nowe państwo socjalno-opiekuńcze.

cóż, to jest Twój punkt widzenia ... ja uważam,że polityka to nie tylko interes własny.
wg. Ciebie lepiej jest w takim razie tworzyć państwo totalitarno-liberalne ?

Cytuj:

Cytuj:
Pomyśl...

no , dalej nie wiem... jak powiesz jaki masz problem z naszym polskim społeczeństwem to będzie można szerzej się na ten temat wypowiedzieć, na razie spróbuj skonkretyzować swoje myśli.

Cz cze 10, 2010 23:25
Cytuj:
a ja uważam,że to,że ktoś ma możliwość wyższego wykształcenia lub nie, to ,czy pochodzi z takiej czy innej rodziny, to ,że ma taki status materialny, a taki, to,że mieszka w takim, a nie innym mieście, to,że ma takie umiejętności i zdolności : humanista/ścisłowiec MA ZNACZENIE niestety.Dla Ciebie są lepsi i gorsi .. ale to ponoć Kaczyński dzieli naród,więc ok.

Nikt nie dzieli naród na lepszych i gorszych, tylko od zarania funkcjonuje zasada, że jeden potrafi zwielokrotnić talenty a inny je zakopie i płacze, że system zły i nic mu nie daje.

Pt cze 11, 2010 8:13

*Julka* napisał(a):

Julka, co Ty taka pokrzywdzona przez los?
Chyba logiczne, że posiadanie wykształcenia, umiejetności its. jest lepsze i lepiej płatne.. nie oczekujesz chyba, że wszyscy będą zarabiać tyle samo, że skoro jesteśmy równi na rynku pracy to makler będzie zarabiał tyle samo,co nauczyciel, a nauczyciel jak zechce zostanie sobie wykładowcą medycyny..... wiesz jak moje poglądy wyrażam w oderwaniu od polityków i buduje je w ten sam sposób. Tobie też polecam. Pewne podziały są niezbędne. Ewentualnie możesz próbować Polskę Ludową odtworzyć. Państwo nie jest instytucją charytatywną.

*Julka* napisał(a):
hmm... ale jakoś ta polityka gospodarcza funkcjonować musi...

Owszem, przy procesach fiskalnych i monetarnych ale w kwestiach koniecznych typu zrównoważenie budżetu, konieczne reformy finansów publicznych. Obecnie tworzy sie nowy socjalizm w Europie, wydatki społeczne doprowadzają gospodarki do ruin, żeby tylko poparcie było...

*Julka* napisał(a):
cóż, to jest Twój punkt widzenia ... ja uważam,że polityka to nie tylko interes własny.
wg. Ciebie lepiej jest w takim razie tworzyć państwo totalitarno-liberalne ?

To raczej nie jest osobisty punkt widzenia. Tak po prostu jest, to pierwszy cel polityków. Kolejne są poboczne. W tym momencie mylisz własne postrzeganie polityki z jej teorią. Z tyn państwem totalitarno-liberalnym nie będę się wypowiadać... bo to znak, że niewiele zrozumiałaś z tego, co powiedziałam.

*Julka* napisał(a):

1) To społeczeństwo wybiera swoich reprezentantów, większość robi to bezmyślnie albo wcale, oddając swój głos innym
2) dlaczego wymaga się od polityków superuczciwości, kiedy mnóstwo ludzi samo okrada państwo, ale tego już się nie chce zauważyć..
3) oczekuję się niemożliwych rzeczy, ale mało kto chce wziąc pod uwagę, że jest to cel długotrwały i potrzebne są lu temu bolesne reformy
4) jest wielu ludzi, którym się nie chce pracować, nie szukają pracy, bezrobotny to ich zawód. Według definicji po 12/24 miesiącach taka osoba nie jest bezrobotna tylko bierna zawodowa - co zawyża tylko stopę bezrobocia
5) nie przeczę, że w Polsce są niskie płace, bardzo niskie i drogie mieszkania ale tego nie zmieni żaden rząd, to wymaga przemian długookresowych
6) poza tym, społeczeństwo polskie wykazuje minimalną aktywność obywatelska

Pt cze 11, 2010 8:36

Cytuj:
(...) - ostrzeżenie za inwektywy - saxon

To była ironia, Księże Moderatorze.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 11, 2010 9:35

jako obywatel tego kraju, będący elementem tej Polski nie zgadzam się na żadną strefę euro i jednocześnie łącze się w bólu z biedną Grecją,która się już chyba nigdy nie wypłaci ani nie wyplącze z macek UE.
przepraszam, ze sie cofam, ale jak coś takiego czytam, to ręce mi opadają. Kto kazał Grecji fałszować deficyt budżetowy i dług wchodząc do UE i potem. Kto im kazał wydawać pieniądze tak, żeby zadowolić społeczeństwo??? Strefa Euro z wielką chęcią by sie Grecji pozbyła gdyby nie grożba wojny domowej w niej. I do kogo Grecja woła teraz o pomoc.... Julka zastanów sie co piszesz. A Euro w Polsce wcześniej czy później i tak zostanie wprowadzone, więc Twoja zgoda czy niezgoda nic nie zmienia...

Pt cze 11, 2010 9:57
zbanowana na stałe

zagubiona_21 napisał(a):
Julka, co Ty taka pokrzywdzona przez los?

nie czuję się pokrzywdzona przez los, mówię jak to wygląda z perspektywy wielu ludzi, z którymi stykam się na codzień.

Cytuj:
Chyba logiczne, że posiadanie wykształcenia, umiejetności its. jest lepsze i lepiej płatne.. nie oczekujesz chyba, że wszyscy będą zarabiać tyle samo, że skoro jesteśmy równi na rynku pracy to makler będzie zarabiał tyle samo,co nauczyciel, a nauczyciel jak zechce zostanie sobie wykładowcą medycyny..... wiesz jak moje poglądy wyrażam w oderwaniu od polityków i buduje je w ten sam sposób. Tobie też polecam. Pewne podziały są niezbędne. Ewentualnie możesz próbować Polskę Ludową odtworzyć. Państwo nie jest instytucją charytatywną.

nie, tu chodzi o to ,by każdy miał prawo do zasobów i by państwo tego nie ograniczało.
Oraz ,by zlikwidować tak zwany nepotyzm oraz tworzyć nowe miejsca pracy , a nie dzielić na lepszych i gorszych. I akurat tu nie chodzi o niewykorzystany potencjał o jakim mówi Alus.
Dziś niestety istnieje podział bogacenia się metropolii kosztem mniejszych miast i wsi.
Z tą Polską Ludową to już dowaliłaś nie ma co..
Teraz jeszcze chcą płatny kierunek studiów(drugi). Na szczęście wiele ludzi
podpisuje się pod petycjami przeciwko,czego sama byłam świadkiem,co mnie bardzo cieszy.

Cytuj:
To raczej nie jest osobisty punkt widzenia. Tak po prostu jest, to pierwszy cel polityków. Kolejne są poboczne.

to straszna generalizacja dla mnie jakbym miała mówić,że dla wszystkich liczy się tylko jedno.
Na szczęście tak nie jest i ja to dostrzegam. Natomiast nie zgadzam i nie będę się zgadzać z ludźmi ,którzy już machnęli ręką, podsumowali i stwierdzili : " a co tam lepiej nie robić nic oni wszyscy i tak są tacy sami i chcą tylko jednego".

Cytuj:
W tym momencie mylisz własne postrzeganie polityki z jej teorią.

wybacz,ale na studiach z teorii i metodologii polityki miałam trochę tej teorii , egzamin również dobrze zdany, nie sądzę,by coś mi się myliło.

Cytuj:
Z tym państwem totalitarno-liberalnym nie będę się wypowiadać... bo to znak, że niewiele zrozumiałaś z tego, co powiedziałam.

ale ja mówię ogólnie. Dziś 50% społeczeństwa właśnie takiego ustroju sobie życzy.

[quote=]I hasło: " jakie społeczeństwo taka polityka", to niby do czego to miało być?[/quote]
1) To społeczeństwo wybiera swoich reprezentantów, większość robi to bezmyślnie albo wcale, oddając swój głos innym [ tu się zgadzam]
2) dlaczego wymaga się od polityków superuczciwości, kiedy mnóstwo ludzi samo okrada państwo, ale tego już się nie chce zauważyć.. [tzn. chodzi Ci o te zasiłki? mnie dobija działalność, niektorych prywatnych spółek,gdzie dopuszcza się różnych machlojek- coś o tym wiem, bo widzę na własne oczy, a pozwolenie na to ,by to robić na boku oczywiście nielegalnie dostają od nie powiem kogo... ]
3) oczekuję się niemożliwych rzeczy, ale mało kto chce wziąc pod uwagę, że jest to cel długotrwały i potrzebne są lu temu bolesne reformy [ dopóki rządzący jeden z drugim będą się wzajemnie blokować to na nic długotrwałość,wytrwałość i wszelkie inne procesy]
4) jest wielu ludzi, którym się nie chce pracować, nie szukają pracy, bezrobotny to ich zawód. Według definicji po 12/24 miesiącach taka osoba nie jest bezrobotna tylko bierna zawodowa - co zawyża tylko stopę bezrobocia [ nie przeczę,ale starałabym się unikać generalizacji. poza tym jakaś musi być tego przyczyna . może po prostu rozkładają ręcę i stwierdzają,że nie warto pracować, skoro dziś występuje tak duży wyzysk pracownikow,gdzienie przestrzega się zasad BHP oraz naboru pracowników oraz nie przestrzega się etyki i kodeksu pracy, nie mówię,że są i tacy ,którym " się nie chce " , ale jest wiele ludzi ,którzy po prostu się poddają, albo są bezradni, nie za wiele mogą zrobić. Dziś większość społeczeństwa wyjeżdża z małych miast do dużych metropolii tylko po to by harować po 12h za najniższa krajową,żeby przeżyć do następnego miesiąca]
5) nie przeczę, że w Polsce są niskie płace, bardzo niskie i drogie mieszkania ale tego nie zmieni żaden rząd, to wymaga przemian długookresowych [ no , cóż wiele zależy od współpracy oraz działania rządu i to nie jest tylko kwestia szarego społeczeństwa - chyba ,że masz jakieś propozycje ]
6) poza tym, społeczeństwo polskie wykazuje minimalną aktywność obywatelska[/quote]
[ czy minimalną to nie wiem, ale w jakimś stopniu wykazuje niezbyt pochlebną aktywność,tylko o czym to świadczy?]

Pt cze 11, 2010 13:58
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101  Następna strona