Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 2:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14776 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 986  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Helenka napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Nie za bardzo natomiast rozumiem tego, co zarządzono w diecezji krakowskiej odnośnie do ks. Międlara.
https://kierunki.info.pl/2016/04/wazne- ... -miedlara/

No, to jest akurat przegięcie bpa Dziwisza. Mszę św. ksiądz ma obowiązek odprawić w intencji każdego, nawet Hitlera czy Stalina.

Do modlenia się za drugiego człowieka nie trzeba aż zamawiać mszy. Wystarczy się pomodlić.
Ważniejsze jest to, iż chyba abp w końcu zrozumiał to, co Międlar zupełnie nie rozumie, iż w polskim społeczeństwie, które jest podzielone wzajemną nienawiścią ze względów politycznych - msza staje się instrumentem politycznym, która zamiast służyć wielbieniu Boga, służy do pielęgnacji nienawiści do innych ludzi.
Poza tym zdaje się kuria krakowska ma na karku ŚDM, z czym się wiąże przyjazd wielu obcokrajowców, a co gorsza wielu ludzi razy innej niż biała.
Jak by onr-owcy okazywali, z "błogosławieństwem" Międlara, swoją nienawiść wobec śniadych i czarnych turystów, którzy zjadą do Krakowa - to byłoby "interesująco"....
Chyba abp zdaje sobie z tego sprawę.

So kwi 23, 2016 13:18
Moderator

Chyba sam nie wierzysz w to, o czym piszesz...
W Krakowie codziennie przez centrum przewalają się setki turystów różnych ras i narodowości. Ile było przypadków manifestowania niechęci?

So kwi 23, 2016 13:28
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
W Krakowie codziennie przez centrum przewalają się setki turystów różnych ras i narodowości. Ile było przypadków manifestowania niechęci?

A to potiwerdzam. Swego czasu (nie tak dawno) moje dzieci mieszkały w Krakowie (syn studiował na UJ, a córka pracowała) i oboje zgodnie twierdzili i twierdza, że Kraków jest najbardziej tolerancyjnym miastem w Polsce. W każdym razie bardziej niż Poznań, Gdańsk, Bydgoszcz a nawet Warszawa.
Tomek44 napisał(a):
Do modlenia się za drugiego człowieka nie trzeba aż zamawiać mszy. Wystarczy się pomodlić.
Ważniejsze jest to, iż chyba abp w końcu zrozumiał to, co Międlar zupełnie nie rozumie, iż w polskim społeczeństwie, które jest podzielone wzajemną nienawiścią ze względów politycznych - msza staje się instrumentem politycznym, która zamiast służyć wielbieniu Boga, służy do pielęgnacji nienawiści do innych ludzi.
Poza tym zdaje się kuria krakowska ma na karku ŚDM, z czym się wiąże przyjazd wielu obcokrajowców, a co gorsza wielu ludzi razy innej niż biała.
Jak by onr-owcy okazywali, z "błogosławieństwem" Międlara, swoją nienawiść wobec śniadych i czarnych turystów, którzy zjadą do Krakowa - to byłoby "interesująco"....
Chyba abp zdaje sobie z tego sprawę.

Pewnie masz rację, ale można było zmodyfikować intencję tak, aby było wiadomo, że chodzi o zrozumienie właściwej posługi kapłańskiej. Tak myślę.

So kwi 23, 2016 13:37
medieval_man napisał(a):

Wpisz w google słowa "rasizm" i "Kraków". A temat podejmowany jest bardzo niechętnie.

So kwi 23, 2016 13:45
Hm? Za rogiem mam kuchnię wietnamską i turecką, pięć minut spacerkiem jest galeria afrykańska i jako żywo, nikt jej jeszcze bananami nie obrzucał. Z drugiej strony, można gógla nakarmić hasłem "Kraków maczety". Wyniki bynajmniej nie oznaczają, że w Krakowie po zmierzchu można tylko z bronią palną.

So kwi 23, 2016 14:14
Dzisiaj odbył się Wojewódzko-Metropolitarny Konkurs Biblijny Archidiecezji Gdańskiej. Pomagałam na poziomie gimnazjalnym. Pytania były trudne, a niektóre bardzo trudne; w/g mnie.
Na tym forum cytatami z Pisma Świętego popisuje się Alus, ciekawa jestem ile punktów na 75 możliwych zdobyłaby znawczyni Biblii popisująca się przy każdej okazji i bez okazji.
A teraz bez złośliwości, na 42 pytania napiszę 6.
1.Jak nazywa się dialekt grecki, w którym została spisana Ewangelia według św. Łukasza?
2.Jaki tytuł nosi hymn wypowiedziany przez Zachariasz po narodzeniu Jana?
3.Z jakiego środowiska rekrutowali się saduceusze?
4.Jaką przypowieścią Jezus odpowiada na pytanie pewnego uczonego w Prawie "A kto jest moim bliźnim?"
5.Kto i w jakiej sytuacji powiedział :"Istotnie człowiek ten jest sprawiedliwy"
6.Jak odległość dzieliła Emaus od Jerozolimy? Podaj tę odległość także w kilometrach.

Na ile z tych pytań odpowiesz Alus bez ściągi? Jeśli na CO NAJMNIEJ NA TRZY SZCZERZE CI POGRATULUJĘ.

P.S.Do czytania najpiękniejszej i najmądrzejszej KSIĘGI-BIBLII zachęcam w imieniu organizatorów Konkursu wszystkich dyskutujących na tym forum.

So kwi 23, 2016 14:41
ad2. Kantyk
ad3. Arystokracja
ad4. Miłosierny Samarytanin
ad5. Setnik o Jezusie na krzyżu
ad6. Droga szabatowa- tutaj zgaduję.

So kwi 23, 2016 14:47

medieval_man napisał(a):

No rzeczywiście.... :oops:
Nie wziąłem pod uwagę, że na ŚDM spośród obywateli polskich będą obecni wyłącznie tolerancyjni mieszkańcy Krakowa....
To przecież takie oczywiste......
Tak jak pisałeś: pobieranie opłaty za noclegi ma za zadanie "odstraszyć nadmiar ludzi". Domyślam się, że pewnie Ci chodziło o onr-owców i innych nietolerancyjnych ludzi....

Ostatnio edytowano So kwi 23, 2016 14:56 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

So kwi 23, 2016 14:51
gita napisał(a):
Dzisiaj odbył się Wojewódzko-Metropolitarny Konkurs Biblijny Archidiecezji Gdańskiej. Pomagałam na poziomie gimnazjalnym. Pytania były trudne, a niektóre bardzo trudne; w/g mnie.
Na tym forum cytatami z Pisma Świętego popisuje się Alus, ciekawa jestem ile punktów na 75 możliwych zdobyłaby znawczyni Biblii popisująca się przy każdej okazji i bez okazji.
A teraz bez złośliwości, na 42 pytania napiszę 6.
1.Jak nazywa się dialekt grecki, w którym została spisana Ewangelia według św. Łukasza?
2.Jaki tytuł nosi hymn wypowiedziany przez Zachariasz po narodzeniu Jana?
3.Z jakiego środowiska rekrutowali się saduceusze?
4.Jaką przypowieścią Jezus odpowiada na pytanie pewnego uczonego w Prawie "A kto jest moim bliźnim?"
5.Kto i w jakiej sytuacji powiedział :"Istotnie człowiek ten jest sprawiedliwy"
6.Jak odległość dzieliła Emaus od Jerozolimy? Podaj tę odległość także w kilometrach.

Na ile z tych pytań odpowiesz Alus bez ściągi? Jeśli na CO NAJMNIEJ NA TRZY SZCZERZE CI POGRATULUJĘ.

P.S.Do czytania najpiękniejszej i najmądrzejszej KSIĘGI-BIBLII zachęcam w imieniu organizatorów Konkursu wszystkich dyskutujących na tym forum.

1. Koine
2. Benedictus
3. Z rodu Machabeuszy, dynastii hasmodejskiej - ludzie rodu królewskiego, urzędnicy, posiadacze majątków ziemskich, arystokracja, kupcy, bankierzy.
4. o dobrym Samarytaninie
5. setnik wobec zjawisk towarzyszących śmierci Jezusa
6. ok 11 km.
Czytam Biblię, brałam także udział w konkursie biblijnym (trudnym) prowadzonym przez ks Adama, nadto posiadam w domu biblioteczkę z ok 200 pozycjami o treści religijnej ( w tym encyklopedie Biblii, historię Biblii).
W konkursie nie wystarczyła jedynie znajomość tekstu Biblii, potrzebna była wiedza encyklopedyczna, historyczna, teologiczna, biblijna. Wydrukowałam sobie wszystkie pytania i wszystkie odpowiedzi - przydają się często.

Ostatnio edytowano So kwi 23, 2016 14:59 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

So kwi 23, 2016 14:55
Hominibus napisał(a):
ad2. Kantyk
ad3. Arystokracja
ad4. Miłosierny Samarytanin
ad5. Setnik o Jezusie na krzyżu
ad6. Droga szabatowa- tutaj zgaduję.

Dwie odpowiedzi dobre, czyli 2/6.

So kwi 23, 2016 14:57
Ad3 To jest arystokracja inaczej.
Czyli droga Gita odpowiedziałem 3/6

So kwi 23, 2016 14:59
Teraz się można odwoływać od wyników matur. Sam Brandsteatter pisał ,że Saduceusze wywodzą się z Arystokracji Żydowskiej. A on wiedział co pisał bo sam był Żydem który przeszedł na Katolicyzm.
Bardzo polecam Jego książki.

So kwi 23, 2016 15:03
Alus! Jestem pełna podziwu, odpowiedziałaś 5/6!
Ad3 Powinno być z kapłańskiego. Mam przed sobą ARKUSZ DLA SPRAWDZAJĄCYCH i taka odpowiedź jest na tym arkuszu.

So kwi 23, 2016 15:06
Hominibus napisał(a):
Teraz się można odwoływać od wyników matur. Sam Brandsteatter pisał ,że Saduceusze wywodzą się z Arystokracji Żydowskiej. A on wiedział co pisał bo sam był Żydem który przeszedł na Katolicyzm.
Bardzo polecam Jego książki.

Alus wypadła zdecydowanie lepiej!

So kwi 23, 2016 15:07
Nie jestem zazdrosny ale Saduceusze wywodzą się z Arytokracji. Dodatkowo nie traktujemy odpowiedzi na arkuszu bezdusznie. Nawet w Wielkiej Grze były reklamacje. I proszę moją reklamację uwzględnić.

So kwi 23, 2016 15:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14776 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 986  Następna strona