Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 18:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Sejm ogłosi Jezusa królem Polski? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
"Chrystusowi niepotrzebna deklaracja Sejmu"
Chrystusowi nie jest potrzebna deklaracja Sejmu polskiego, że jest królem naszych serc - powiedział bp Tadeusz Pieronek, odnosząc się do projektu grupy posłów, by Sejm przyjął uchwałę o nadaniu Chrystusowi tytułu Jezus Królem Polski.
Zdaniem abpa Sławoja Leszka Głódzia, posłowie nie powinni zajmować się sprawami należącymi do Kościoła, a raczej "modlić się i pokutować".

Bp Pieronek zwrócił uwagę, że posłowie mogą działać tylko w ramach konstytucyjnych. "Posłowie niech się zajmą tym, co z konstytucji wynika, a niech zostawią pole działania dla instytucji religijnych, dla Kościoła, który w tej sprawie ma stanowisko jednoznaczne. Określił je Chrystus: +Ja jestem królem i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu+. I to stwierdzenie jest zupełnie wystarczające dla człowieka, który wierzy" - podkreślił bp Pieronek.

Abp warszawsko-praski i przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski ds. Środków Społecznego Przekazu Leszek Sławoj Głódź, odnosząc się do inicjatywy poselskiej, powiedział PAP: "Niech murarz buduje mieszkania, krawiec szyje ubrania, a posłowie niech nie wtrącają się do tego, na czym się nie znają". "Posłowie powinni się modlić i pokutować, to im na dobrze wyjdzie" - dodał.

Jak napisała w środę "Rzeczpospolita", projekt uchwały posłów PiS, LPR i PSL tuż przed świętami trafił na biurko marszałka Sejmu Marka Jurka. Autorzy projektu uchwały przekonują, że za nadaniem Chrystusowi tytułu Jezusa Króla Polski przemawiają argumenty historyczne i teologiczne. Wyliczają: chrzest Polski, katolicką tradycja kraju i narodu. Przypominają, że w tym roku minęła 350. rocznica tzw. ślubów Jana Kazimierza, kiedy to król w podzięce za ocalenie Częstochowy przed potopem szwedzkim ogłosił Maryję Królową Korony Polskiej.

Śr gru 20, 2006 12:25

Jezus jest królem wszechświata. Jest sens nadawania tytułu Króla Polski?
Jezus nie narzucał swojego panowania.
Kim byłaby Matka Boska? Regentką? Królową-Matką?

Pomysł mi się nie podoba.
Wygląda to tak: ogłosimy Jezusa królem i o nic nie trzeba będzie się martwić. Kolejne seks-afery i komisje śledcze. Ale Bogu zapaliliśmy świeczkę (diabłu dwa ogarki).

To będzie prowokacja do wścieklejszych ataków opozycji, która słusznie bedzie mogła rozliczać rządzących z każdej "wpadki" i ustawy niezgodnej z poglądami Kościoła czy choćby episkopatu.
A jaka szopka będzie jak lewica po dojściu do władzy "odbierze" koronę?

Niektórzy z sejmowych ław będą mogli się za to pokazać jacy to oni nie są katoliccy.

Jezus nie potrzebuje takiej uchwały.

Śr gru 20, 2006 12:37

Za Jana Kaziemierz Polska była monarchią.
Obecnie jesteśmy republiką. Czy nie należałoby ogłosić Jezusa prezydentem? Tylko że prezydenta wybiera się w drodze głosowania, a nie uchwały. Trzeba by założyć komitet wyborczy, wydrukować plakaty, nakręcić reklamówki... Tylko czy bedzie można zarejestrować Jezusa jako kandydata skoro nie ma dowodu osobistego (ani aktu urodzenia)?

Śr gru 20, 2006 12:47
Cytuj:
Dla nowego człowieka pokarmem jest Jezus – Chleb Życia, wyobrażony przez mannę żywiącą naród wybrany podczas jego wędrówki po pustyni (I czytanie). Zapowiedzią tego Pokarmu był również cud rozmnożenia chleba. Wywołał on entuzjazm wśród nakarmionych rzesz. Ludzie zachwyceni tym, że Pan Jezus ich nakarmił, chcieli obwołać Go Królem. Z pewnością uczyniliby to natychmiast, gdyby Chrystus nie oddalił się i ukrył przed nimi. Nie zrażają się tym, szukają Go i znajdują. Wówczas Chrystus wypomina im: szukacie Mnie tylko z powodów doczesnych, a przecież przyszedłem, by pokazać wam drogę do życia wiecznego.
na podst. pielgrzym.pelplin.pl
[/code]

Śr gru 20, 2006 13:17
Za Jana Kaziemierz Polska była monarchią.
Obecnie jesteśmy republiką. Czy nie należałoby ogłosić Jezusa prezydentem? Tylko że prezydenta wybiera się w drodze głosowania, a nie uchwały. Trzeba by założyć komitet wyborczy, wydrukować plakaty, nakręcić reklamówki... Tylko czy bedzie można zarejestrować Jezusa jako kandydata skoro nie ma dowodu osobistego (ani aktu urodzenia)?

No mówię, jeśli lewica miałaby moje poczucie humoru, to mielibyśmy kadencyjną monarchię: za prawicy królem byłby Jezus z Nazaretu, a za lewicy Wolter z Paryża.

Śr gru 20, 2006 13:22
A gdyby prawica miała choć troche oleju w głowie, nie mielibyśmy tajkich projektów jak ten.

Crosis

Śr gru 20, 2006 13:41
No jus jus Crosis. Wiemy, że lewica ma w głowach olej. :-D

Śr gru 20, 2006 13:43
Olej... nie wiem, nie sprawdzalem ;) Na pewno politycy mają tam sporo siana... nie ważne z jakiej strony ;)

Crosis

Śr gru 20, 2006 13:47

iduodu napisał(a):
No jak to?
Przecież ponad 90% Polaków to chrześcijanie.
Nie jest naszym Królem?

Naszym Królem jest, możemy sobie to ogłosić np. przy okazji Święta Chrystusa Króla. Nie potrzeba do tego 90% ani tym bardziej ustawy.

Natomiast Królem Polski nie jest, bo sam powiedział, że Królestwo Jego nie jest z tego świata. A Polska jest tu i teraz.

Wlasnie, SweetChildzie. Nie zawracajmy sobie nimi glowy ;) Nie sa nam potrzebne zadne posly, zeby zaspiewac Christus Vincit, Christus Regnat, Christus, Christus, Imperat!

8)

Śr gru 20, 2006 13:52

NIe wiem czy czytaliście dzisiaj na Onecie co powiedzieli bp Głódź i Pieronek nt. inicjatywy posłów dot. ustanowienia Jezusa Chrystusa Królem Polski. Delikatnie mówiąc opinie były daleko nieprzychylne, żeby nie powiedzieć - wrogie. Ja tutaj czegoś nie rozumiem. Chyba świeccy mają prawo głośno wyrażać swoją wiarę. Przecież taka uchwała sejmu to będzie świadectwo dla całej Europy i Świata. Czy hierarchia ma monopol na ogłaszanie Jezusa?? Czy oni czytają Ewangelię i dokumenty Kościoła, choćby Evangelii Nuntiandi albo Redeptoris Missio.

Przeniesione z sąsiedniego watku

Śr gru 20, 2006 14:20

Oczywiście - tylko jakim świadectwem, jeśli jednocześnie będziemy mieli wojny o liberalizację ustawy aborcyjnej, parę skandali obyczajowych, itp. Zdecydowanie wolę żeby posłowie świadczyli nie słowami a chrześcijańskim życiem i dobrą i zaangażowaną pracą na rzecz Polski.

Śr gru 20, 2006 14:25

Jezus krolem (prezydentem) , apostolowie ministrami, swieci senatorami a blogoslawieni niech zostana poslami. Jeszcze tylko zmienic nazwe kraju na Krolestwo Niebieskie i bedziemy miec raj na ziemi.
Widocznie RP jest mlekiem i miodem plynaca, skoro 46 (p)oslow z LPR,PIS i PSL zajmuje sie takimi ustawami.

Śr gru 20, 2006 14:55

Pomysł jest tak absurdalny że aż nie wiem z której strony go skrytykować. WSZYSTKO przemawia na jego niekorzyść. Najwazniejsze jets to ze Sejm (a wiec i posłowie) maja jakies zadania wyznaczone przez Konstytucje. I je powinni wypełniać. Uchwalanie czegos, co bym nazwał "prawdą teologiczną" do nich nie należy. Poza tym w naszej Konstytucji w ogole stoi zakaz przegłosowywania prawdy. Jeśli by przegłosować uchwałę, że Jezus jets krolem Polski, gdyby zebrac wiekszosc nic nie stałoby na przeszkodzie zeby przeglosowac ze Elvis zyje czy lądowania na Księżycu nie było. Poza tym taka uchwała złamałaby chyba ze sto innych artykułów Konstytucji: o swieckosci państwa, wolności wyznania, rozdziału Kościoła od państwa...

Jestem katolikiem, ale uwazam ze Parlament i rząd powinien działać jak komputer, wypelniac swoje obowiązki i trzymac sie reguł prawnych, a nie mieszac sie w kompetencje Kosciola i wiarę obywateli.

Ale taki proejtk to swietna bron polityczna. Jesli dojdzie do głosowania, łatwo będzie poprowadzic kampanie negatywna wobec opozycji (i w tym wypadku, w sumie niestety, wobec tej inteligentniejszej czesc posłów). Kazdy kto wypowie sie przeciw, bedzie mogl byc prosto zrownany z ziemią, co na pewno zadziala na spora czesc wyborcow (tę bardziej "fanatyczno-katolicką"). A ew. odrzucenie uchwały przez trybunał bedzie swietna okazja do krytyki tej instytucji. Ale teraz juz gdybam.

W kazdym razie posłowie nie powinni szargać w ten sposób świętości.

Opowieść tybetańska

Śr gru 20, 2006 15:01
Bp Pieronek zwrócił uwagę, że posłowie mogą działać tylko w ramach konstytucyjnych.

- Posłowie niech się zajmą tym, co z konstytucji wynika, a niech zostawią pole działania dla instytucji religijnych, dla Kościoła, który w tej sprawie ma stanowisko jednoznaczne. Określił je Chrystus: "Ja jestem królem i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu". I to stwierdzenie jest zupełnie wystarczające dla człowieka, który wierzy - podkreślił bp Pieronek.

Abp Głódź: Posłowie powinni się modlić i pokutować

Abp warszawsko-praski i przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski ds. Środków Społecznego Przekazu Leszek Sławoj Głódź, odnosząc się do inicjatywy poselskiej, powiedział: - Niech murarz buduje mieszkania, krawiec szyje ubrania, a posłowie niech nie wtrącają się do tego, na czym się nie znają.

- Posłowie powinni się modlić i pokutować, to im na dobrze wyjdzie - dodał.

Jak napisała w środę "Rzeczpospolita", projekt uchwały posłów PiS, LPR i PSL tuż przed świętami trafił na biurko marszałka Sejmu Marka Jurka. Autorzy projektu uchwały przekonują, że za nadaniem Chrystusowi tytułu Jezusa Króla Polski przemawiają argumenty historyczne i teologiczne. Wyliczają: chrzest Polski, katolicką tradycja kraju i narodu. Przypominają, że w tym roku minęła 350. rocznica tzw. ślubów Jana Kazimierza, kiedy to król w podzięce za ocalenie Częstochowy przed potopem szwedzkim ogłosił Maryję Królową Korony Polskiej.

Źródło: Gazeta.pl

Myślę, że wypowiedzi hierarchów KK dowodzą wyraźnie, że taka inicjatywa jest im obca. Pokazują tez jeszcze jedną rzecz: nasi posłowie chcą być "bardziej papiescy niż sam papież" a w swych planach posuwają się aż do granic absurdu.

Ponadto ostatnio zauważyłem, że są w Polsce dwa obrazy KK - oficjalny, który jest kreowany przez zacytowanych wyżej dostojników kościelnych, który coraz bardziej zaczyna mi się podobać.

I drugi obraz, będący raczej sztandarem dla niektórych polityków oraz ich sposobem walki o elektrorat. Obraz chory, absurdalny, momjentami ksenofobiczny i sprzeczny z celami i działaniami "oficjalnego" KK. Przykład sprzeczności mamy wyżej. Przykładem nadintepretacji "kolicyzmu" w wychwalaniu zbrodniarzy potępionych przez Watykan.

Pytanie, pod którym podpisuje się większość polskich katolików? Mam nadzieję, że pod pierwszym.

Crosis

Śr gru 20, 2006 16:15
Kolejny krok to ogłoszenie Ojca Tadeusza - Namiestnikiem Dyrektorskim
Premiera i Prezydenta - Wielkimi Księciami, wszaqk jeden z nich twierdził, ze jest w nim "czyste dobro". Jeden wystarczy, oni obaj sa jednym (dwójca?).

[...] Zeby taki idiotyzm wymysleć to trzeba [...]

[...] - jo_tka

Śr gru 20, 2006 17:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona