A ja sobie skomentuję:
Cytuj:
- odrzucenie religijnego dziedzictwa Europy
Możesz konkretnie opisać, z których zapisów to wynika? Pomijając fakt, że KPP to nie Konstytucja Europejska.
W podanym linku nie znalazłem konkretnych przepisów w KPP, które Europę pozbawią całkowicie dziedzictwa. Jest tam wymienione dziedzictwo duchowe, co wg mnie całkowicie wystarczy. Duchowość to dla mnie neutralne określenie na to, co każdy z nas w swojej prywatnej sferze wiąże ze swoją własną religijnością.
Cytuj:
- sprzyjanie aborcji i eutanazji
Jedyny fragment KPP przytoczony w tekście z linku dotyczący tego to:
"każa osoba ma prawo do życia".
Ja się z tym zgadzam. Matka też ma prawo do życia w sytuacji, kiedy donoszenie ciąży i poród zagraża jej życiu. Nikt nie powiedział, że w tej sytuacji życie nienarodzonego dziecka jest ważniejsze od życia matki.
Cytuj:
- dopuszczalność klonowania
Nie sprecyzowałeś. KPP dopuszcza klonowanie w celach terapeutycznych.
Cytuj:
- otwarta furtka dla praktyk eugenicznych
Wg KPP mają być zakazane praktyki eugeniczne mające na celu selekcję osób. Dla mnie jasne.
Cytuj:
- promowanie pseudomałżeństwa homoseksualistów
Nie widzę powodu, dla którego państwo miałby nie umożliwić osobom wszystkich orientacji zawierania związków cywilno-prawnych, które gwarantowałyby im prawa dziedziczenia i możliwości rozliczania się tak jak małżeństwa. Oczywiście ta cywilno-prawna relacja nie musi nazywać się małżeństwem.
Cytuj:
- dyskryminacja katolików za ich poglądy na temat homoseksualizmu
Bzdura. Nikt i nigdzie nie ma zamiaru zabraniać KrK potępania homoseksualizmu. Ale wybór będzie należał do człowieka, a nie tak jak KrK chce, będzie narzucony przez prawo.
Cytuj:
- różne rodzaje "małżeństw"
j/w - mnożysz byty.
Cytuj:
- edukacja "neutralna religijnie"
Do czasu aż edukacja nie będzie otwarcie mówiła dzieciom, że Bóg nie istnieje nie mam nic przeciwko edukacji neutralnej religijnie. Wartości religijne mogą przekazać rodzice, ewentualnie wyrazić chęć by ich dziecko uczestniczyło w zajęciach poświęconych danej religii w szkole.
Cytuj:
- zachęcanie dzieci do buntu przeciw rodzicom
No pewnie. I jeszcze do brania narkotyków, rozbijania przystanków i malowania sprayem na murach.
Cytuj:
- tłumaczenie katolikom kto może zostać księdzem
Zgodnie z konstytucją europejską prawo UE ani praw członkowskich nie może ingerować w wewnętrzne prawo kościelne danej religii. Patrz, jakoś we Włoszech nikt nie mówi Włochom kto ma być księdzem.
Ponadto nie wiem dlaczego wszyscy Ci, którzy z powodu KPP podnoszą larum, jakoś dziwnie zapominają wspomnieć, że w większości kwestii KPP odsyła do prawodawstwa w danym kraju. Dotyczy to przede wszystkim praw dotyczących kwestii moralnych, takich jak obrona życia, kwestia małżeństw itp. Tutaj przyjęcie KPP nie stanowi od razu konieczności wymiany tego prawa.
Ale o tym zapomniałeś wspomnieć, prawda?
Crosis