Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 14:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 E-protest przeciw Karcie Praw Podstawowych! 
Autor Wiadomość

Oprocz tego zachecam do przeczytania prelekcji red.St. Michalkiewicza pt. "Suwerenność a konstytucja Unii Europejskiej"

Lucyno nie obrażaj ekspertów.. Wspomniany wyżej przez Ciebie pan zasługuje jedynie na miano kabareciarza na nic więcej..
Czemu się boicie tej karty..
Ze ojciec dyrektor nie dostanie dotacji..?????
Jedynie słuszna obawa..
Bo tak dla przeciętnego obywatela przyniesie to więcej korzyści niż strat..
Wasze ugrupowanie nawoływało do głosowania przeciw integracji Polski z UE. Dzisiaj jednym z największych beneficjentów jest RM ( w doborze kasy z UE) .

Zapominasz o jednym niekatolickich krajach starej UE.. państwo zadnemu człowiekowi nie da umrzeć z głodu.. Chyba że sam tej pomocy nie chce..
W kraju katolickim polskim w naszej kochane ojczyźnie.
Ponad 60 procent żyje poniżej minimum socjalnego. o minimum egzystencji wole nie wspominać

O opiece nad chorymi również ( w większość krajów starej UE lekarstwa na przewlekłe choroby sa za darmo) A u nas sią dobija chorych w imię prawa. stosuje sie powolną eutanazję )stosując takie ceny na leki na które wielu rencistów emerytów nie stać)
Omamiani renciści prze RM i Ciebie i tobie podobnych nie wiedzą że sprzeciwiając sie karcie niejako podpisują wyrok śmierci na siebie..
Ja pluję na taka ojczyznę jaką wy proponujecie..!!!!!!!
Co to za ojczyzna co uzdrawia chorych . Odbiera lekarstwa chorym
Tak jest polska rzeczywistość..
Przyjęcie karty jest dobrym rozwiązaniem
Dla Wielu Polaków ojczyzna to cała l Europa .
Na pewno dla wielu Polaków ojczyzną nie jest Toruń i szaleńcze wizje schorowanego umysłowo Ojca Dyrektora.!!
Tylko dla małej grupy nawiedzonych ojczyzna jest postrzegana przez pryzmat toruński.. Gdzie wzorem są tacy kabareciarze jak Michalkiewicz i jemu podobni ( np. Kaczystowski marszałek senior senatu)

Wt lis 13, 2007 7:45
Lucyno, sugestia jakoby wszyscy katolicy byli przeciwko KPP jest oczywistym kłamstwem.

To, że akurat nawołujący do restauracji monarchii tradycjonaliści są przeciwko, nie znaczy, że wszyscy katolicy są. Każdy katolik ma własny rozum, własne sumienie a także pewną dowolność w doborze autorytetów. Zważywszy liczbę głosów na PO w ostatnich wyborach to widzę, że jednak zdanie wielu katolików pokrywa się z moim. No, chyba, że ponad 50% ludzi w naszym kraju to nie katolicy (głosowali na PO, LiD i PSL).

Crosis

Wt lis 13, 2007 8:14

Już wysłałem zgłoszenie o dokładnie przeciwnej treści.

Crosis

Czy mogę prosić o linka?

Wt lis 13, 2007 13:36
Przepisałem po prostu zgłoszenie podane na tej stronie, zmieniając treść w odwrotną stronę ;)

Crosis

Wt lis 13, 2007 14:11
Jeśli jesteś katolikiem to powinieneś wziąść poprawkę na fakt, że ta Karta będzie bronić grzechu sodomii i ograniczać katolików.

nawet katolicy popierają kartę praw ;P

Ja nie jestem i też popieram ją jak najbardziej ;)

Wt lis 13, 2007 17:30

http://www.piotrskarga.pl/zalacznik/Stanowisko%20SKCh

W linku omówine są kwestie podstawowe jeśli chodzi o sumienie katolika wobec Karty. Kilka spraw wynikających z Karty:

- odrzucenie religijnego dziedzictwa Europy

- sprzyjanie aborcji i eutanazji

- dopuszczalność klonowania

- otwarta furtka dla praktyk eugenicznych

- promowanie pseudomałżeństwa homoseksualistów

- dyskryminacja katolików za ich poglądy na temat homoseksualizmu

- różne rodzaje "małżeństw"

- edukacja "neutralna religijnie"

- zachęcanie dzieci do buntu przeciw rodzicom

- tłumaczenie katolikom kto może zostać księdzem

Bałbym się stać wobec tego wszystkiego biernie. Inaczej będę współodpowiedzialny za wejście Karty w życie i jej wołających o pomstę do nieba pomysłów.

http://www.forum.krucjata.org.pl/

Wt lis 13, 2007 21:35
Zobacz profil WWW
Cytuj:
- odrzucenie religijnego dziedzictwa Europy

Możesz konkretnie opisać, z których zapisów to wynika? Pomijając fakt, że KPP to nie Konstytucja Europejska.

W podanym linku nie znalazłem konkretnych przepisów w KPP, które Europę pozbawią całkowicie dziedzictwa. Jest tam wymienione dziedzictwo duchowe, co wg mnie całkowicie wystarczy. Duchowość to dla mnie neutralne określenie na to, co każdy z nas w swojej prywatnej sferze wiąże ze swoją własną religijnością.

Cytuj:
- sprzyjanie aborcji i eutanazji

Jedyny fragment KPP przytoczony w tekście z linku dotyczący tego to:
"każa osoba ma prawo do życia".

Ja się z tym zgadzam. Matka też ma prawo do życia w sytuacji, kiedy donoszenie ciąży i poród zagraża jej życiu. Nikt nie powiedział, że w tej sytuacji życie nienarodzonego dziecka jest ważniejsze od życia matki.

Cytuj:
- dopuszczalność klonowania

Nie sprecyzowałeś. KPP dopuszcza klonowanie w celach terapeutycznych.

Cytuj:
- otwarta furtka dla praktyk eugenicznych

Wg KPP mają być zakazane praktyki eugeniczne mające na celu selekcję osób. Dla mnie jasne.

Cytuj:
- promowanie pseudomałżeństwa homoseksualistów

Nie widzę powodu, dla którego państwo miałby nie umożliwić osobom wszystkich orientacji zawierania związków cywilno-prawnych, które gwarantowałyby im prawa dziedziczenia i możliwości rozliczania się tak jak małżeństwa. Oczywiście ta cywilno-prawna relacja nie musi nazywać się małżeństwem.

Cytuj:
- dyskryminacja katolików za ich poglądy na temat homoseksualizmu

Bzdura. Nikt i nigdzie nie ma zamiaru zabraniać KrK potępania homoseksualizmu. Ale wybór będzie należał do człowieka, a nie tak jak KrK chce, będzie narzucony przez prawo.

Cytuj:
- różne rodzaje "małżeństw"

j/w - mnożysz byty.

Cytuj:
- edukacja "neutralna religijnie"

Do czasu aż edukacja nie będzie otwarcie mówiła dzieciom, że Bóg nie istnieje nie mam nic przeciwko edukacji neutralnej religijnie. Wartości religijne mogą przekazać rodzice, ewentualnie wyrazić chęć by ich dziecko uczestniczyło w zajęciach poświęconych danej religii w szkole.

Cytuj:
- zachęcanie dzieci do buntu przeciw rodzicom

No pewnie. I jeszcze do brania narkotyków, rozbijania przystanków i malowania sprayem na murach.

Cytuj:
- tłumaczenie katolikom kto może zostać księdzem

Zgodnie z konstytucją europejską prawo UE ani praw członkowskich nie może ingerować w wewnętrzne prawo kościelne danej religii. Patrz, jakoś we Włoszech nikt nie mówi Włochom kto ma być księdzem.

Ponadto nie wiem dlaczego wszyscy Ci, którzy z powodu KPP podnoszą larum, jakoś dziwnie zapominają wspomnieć, że w większości kwestii KPP odsyła do prawodawstwa w danym kraju. Dotyczy to przede wszystkim praw dotyczących kwestii moralnych, takich jak obrona życia, kwestia małżeństw itp. Tutaj przyjęcie KPP nie stanowi od razu konieczności wymiany tego prawa.

Ale o tym zapomniałeś wspomnieć, prawda?

Crosis

Wt lis 13, 2007 21:53

Jak mało kiedy zgadam się z Crosis w 100 procentach..!!

Śr lis 14, 2007 9:31

Prawo unijne jest nadrzędne w obszarach, które regulują traktaty. Jeśli Karta wejdzie w życie jako traktat, po wszystkim.

Prócz tego liczy się przekaz do opinii publicznej oraz sądownictwa. Sędzia ma prawo posługiwać się też "własnym rozsądkiem" i dla własnego wygodnictwa może powołać się na przepisy międzynarodowe. A kiedy powie "przecież tak jest w Europie" łatwiej będzie sprawę zaklepać w opinii publicznej.

Sprawa z Alicją Tysiąc wyraźnie pokazała, że nie należy ignorować sfery międzynarodowej i twierdzić, że nikt nie będzie ingerował w nasze sprawy krajowe.

http://www.forum.krucjata.org.pl/

Cz lis 15, 2007 9:56
Zobacz profil WWW
Wg mnie wyroki ws Alicji Tysiąc sa jak najbardziej słuszne. I dobrze, że w pewnych sprawach Polacy mogą się odwołać wyżej, kiedy nasze sądownictwo zawiedzie całkowicie.

Crosis

Cz lis 15, 2007 9:58

a czy ktos z Was wogole poswiecil ta godzinke i dokladnie Kartę przeczytał? czy tak tylko sobie dyskutujecie?

a moze niektorzy obawiaja sie ze spełnią sie jakże prorocze słowa oponentów integracji PL z UE sprzed 2004 roku???

no cóż- Polska nadal istnieje i ma sie swietnie. a miały nas rozdziobac kruki i wrony.

Pt lis 16, 2007 8:57

http://konserwatyzm.pl/content/view/2643/111/

Pn lis 19, 2007 22:42

http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=177

Wt lis 20, 2007 1:34

"Skandal na wyszukiwarce Google !!!"

http://konserwatyzm.pl/content/view/2643/111/

Jaki w tym skandal? Google jest prywatną firmą i z Google Adds może robić co jej się tylko podoba, nie wiesz o tym Lucynko? Mi też zablokowali konto, cóż takie życie, nie jest to żaden skandal.

Jakbym ja miał własną wyszukiwarkę i blokował na niej dostęp do stron katolickich to też byłby skandal? A niby dlaczego, w końcu to moja wyszukiwarka.

P.S. Widzę Lucynko, że Ty tylko umiesz zarzucać jakimiś miernymi tekstami, ale w dyskusje o nich to już się nie wgłębisz bo jeszcze ktoś będzie śmiał zakwestionować i Ty odpowiadać nie będziesz bo to dziecinne. ;> Przypomina mi się temat o buddyzmie i chrześcijaństwie gdzie Zencognito pogrążył argumenty tego księdza, a Ty mu tak odpowiedziałaś. ;]

Wt lis 20, 2007 9:48

Ah, jeszcze pozwolę sobie wykazać małą manipulację w tym artykule, co to by pogrążyć jeszcze bardziej autorów. ;>

Cytuj:
wrzucając do wyszukiwarki słowo „aborcja” na czele wyników (a nie w rogu ekranu) znajdujemy sponsorowany link do polskojęzycznej strony międzynarodowej organizacji propagującej mordowanie bezbronnych dzieci, częściowo zakazane w naszym kraju.

Oto jaka strona pojawia się rzeczywiście po wpisaniu tego słowa w linkach sponsorowanych:

http://niechcianaciaza.pl/

Jakby komuś się nie chciało klikać, oto hasło przewodnie strony:

Cytuj:
Aborcja zabiera życie.
Są inne rozwiązania. To Ty wybierasz.

Lucyna, po raz kolejny, u failed.

Wt lis 20, 2007 9:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona