Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 20:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Świr, Żyd, gej, Cygan nie będzie nami rządził 
Autor Wiadomość
No dobra, ale sam fakt, że jednak masz coś przeciwko takiemu szefowi pozostaje. Tego nie możesz zmienić.

Dla mnie takie stwierdzenie oznacza, że pozostajesz pracownikiem takiej firmy, tylko dlatego, że po prostu jest to Twoja praca. Gdybyś miał jednak okazję, zmieniłbyś ją na pracę z innym szefem.

Crosis

Pt lis 16, 2007 11:46

Wg mnie przinaczyłeś fakty, dla mnie sytuacja jest bardzo prosta:

podchodzi do Ciebie na ulicy koleś z kostką i pyta się: czy miałbyś coś przeciwko, gdyby Twoj szef był gejem.

Proste.

Właśnie nie. W pierwszym akapicie jest napisane:
Cytuj:
Szukaliśmy w badaniu uprzedzeń, które my, Polacy, skrywamy. Dlatego nie pytaliśmy respondenta wprost o jego poglądy, lecz o to, na jakiego szefa "zgodziliby się Polacy". Jest to tzw. projekcja - ludzie, domyślając się postaw wszystkich, przypisują im własne.

Mamy więc do czynienia z pewną hipotezą, być może nawet teorią "projekcji". Dla mnie niezbyt przekonującą.

Pt lis 16, 2007 11:57

Mamy więc do czynienia z pewną hipotezą, być może nawet teorią "projekcji". Dla mnie niezbyt przekonującą.

Dla mnie też to jest nie przekonujące, nie w tym przypadku, ja bym odpowiedział zgodnie z moją wizją społeczeństwa polskiego a nie własnych zapatrywań, które mam odmienne od większości Polaków (IMO).

Pt lis 16, 2007 12:09
W takim razie sami polacy się tak ocenili jako społeczeństwo. Cóż, to też wiele mówi, prawda?

Crosis

Pt lis 16, 2007 12:10

Nie polacy sie określili tylko pismakowi manipulatorzy określili swoje
idiotyczne parcie na szmalec stawiajac w jednym rzędzie ludzi, rasy, narodowości, ludzkie preferencje lub choroby, prawdziwe lub fałszywe
opinie, strach, legendy i kłamstwa.

Jeśli piszący w swojej zachlanności, dla zysku sa gotowi do obrażania
i stawiania sztucznej barykady pomiędzy ludzmi, to ja pytam KIM SĄ
i kogo mają za ojca.
Boga na pewno NIE.

Dla tego strach mieć za szefa pseudochrześcijan pro-choice,
pseudohumanistów, pseudodemokratów, pseudonaukowców
i innych socjo-techno-manipulatorów ku którym nasz drogi Crosis
dryfuje z prędkością turboślizgacza.

Pt lis 16, 2007 18:19

To może i ja się odniosę do wiarygodności takiej ankiety:

1. Jeśli pytanie jest zawoalowane i zadane nie wprost to znaczy po prostu jest źle skonstruowane. Klarowność i prostota pytań zadawanych w ankiecie to podstawa obiektywnie przeprowadzonych badań opinii publicznej. Jak już pisali Sweet, goostaf i filippiarz ta hipoteza protekcji to amatorska pseudo-psychologia. Co innego abstrakcyjne przekonanie o tym jak Polacy by coś przyjęli, a co innego własny pogląd. W pierwszym przypadku można co najwyżej poznać stereotypową wizję własnego narodu (w dużej mierze tworzoną na bazie mediów i kultury popularnej) nie mającą wiele wspólnego z własnymi przekonaniami.

Najlepszym argumentem na absurdalność teorii mędrców z "Wyborczej" jest to, że np. o homofobii Polaków najsilniej w naszym kraju przekonane są środowiska gejowskie. Zgodnie z teorią "GW", należałoby wyciągnąć z tego wniosek, że środowiska gejowskie są najbardziej homofobiczne. :mrgreen:

2. Sondaż został przeprowadzony tylko na grupie 500 osób, podczas gdy żeby porządnie ocenić opinie społeczeństwa powinno to być 1000 osób.

3. Sondaż został przeprowadzony telefonicznie. Sondaże telefoniczne nie pozwalają na reprezentatywną ocenę poglądów społeczeństwa polskiego. Do tego potrzebna jest np. dobrze przeprowadzona sonda uliczna.

4. Ankietę przeprowadził IQS and QUANT Group, ośrodek zajmujący się głównie badaniem rynku i preferencji rynkowych. Nie mają dużego doświadczenia w badaniach światopoglądu społecznego. Nie sposób więc tego typu sondażu porównywać z wiarygodnością sondaży OBOP-u, CBOS-u, czy PBS-u. Tym bardziej, że został przeprowadzony na zlecenie dość stronniczej, w tej kwestii, gazety, a red. Pacewicz sam przyznaje, że to redakcja zdecydowała o kształcie pytania, co zdecydowanie przekracza ingerencję do jakiej powinno się ograniczyć medium zlecające badanie.

Podsumowując, ta ankieta to żaden argument za naszą rzekomą nietolerancją, a jedynie fantasmagoria grupy redaktorów.

Pt lis 16, 2007 18:24
Calkowicie zgadzam sie z tym stwierdzeniem "A cała ankieta została ułożona po to, żeby gazety miały pisać o nietolerancyjnym społeczeństwie polskim".

Nie pierwszy i nie ostatni raz GW robi takie "numery".

Manipulacja w celu zmiany mentalnosci Polakow (przez duze P), o to tu chodzi.

Pt lis 16, 2007 18:29

Co nie zmienia faktu, że społeczeństwo polskie jest nietolerancyjne.

Pt lis 16, 2007 20:14

No cóż, nigdy nie traktowałem poważnie ankiet przeprowadzanych przez media, ale jeśli to wszystko prawda to napawa mnie optymizm, mam nadzieję, że wyniki kolejnych będą jeszcze lepsze :D

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

So lis 17, 2007 14:40
"Czarnoskóry leworęczny rudy gej o romskich korzeniach walczy o swoje prawa".

http://www.eckardt.pl/2007/11/17/rudy-c ... y-o-swoje/

Zachecam do lektury.

N lis 18, 2007 3:35

No, ten artykuł tylko potwierdza moja słowa, thx Lucyna.

N lis 18, 2007 11:04

A cała ankieta została ułożona po to, żeby gazety miały pisać o nietolerancyjnym społeczeństwie polskim.
Bo co z tego że chciałbym żeby moim szefem był biały mężczyzna przed 50? Jak będę miał za szefa Chinkę w wieku lat 55 to się przecież nie zwolnię. To, jakie cechy zewnętrzne i światopogląd ma szef też w małym stopniu na mnie wpływa. Ale chcieć to sobie mogę. Bo między chceniem a akceptowaniem jest duża różnica. Mogę chcieć szefa jakiego sobie tylko wymażę, ale akceptować geja i Murzyna.

Z artykułu nie wynika jak było postawione pytanie.

Głupia ankieta i tyle.

Dokładnie tak jest. Wiekszośc ludzi kompletnie to nie interesuje , dopiero pytając zwraca sie im uwage jak maja mysleć. W ten sposób autentycznie dzieli się ludzi na murzynów , starych , młodych, gejów , kobiety. Jeszcze pare lat temu nie pisano na każdym kroku , mężczyzna , kobieta , teraz na każdym kroku określa sie płeć , orientacje seksualna , jakby kogoś to obchodziło. Po co mi informacja , czy mój szef to gej , co mnie to obchodzi ? W ten sposób zmusza się ludzi do zjaęcia stanowiska wobec spraw , które dotąd były im obojetne. Wzbudza się podziały z którymi treba walcvzyć , obrzydliwe postępowanie.

Pn lis 19, 2007 0:26

Co nie zmienia faktu, że społeczeństwo polskie jest nietolerancyjne.

Jeśli tolerancją nazywa się przebieranie się uczniów i nauczycieli za muzułmanów z okazji zakończenia ramadanu w szkole w Lye Anglii, gdzie żaden z nich nie był wyznawcą Allacha, to ja dziękuję.
Próbuje się wmówić ludziom, że toleracja to brak jakichkolwiek poglądów, a nie otwartość na poglądy innych.

Pn lis 19, 2007 7:06

Ale ludziom bez swojego zdania łatwiej jest coś sprzedać...

Pn lis 19, 2007 7:07

A więc - skąd wiadomo, że nie pracujesz, nie masz szefa-przestępcy :?: :D

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lis 19, 2007 9:15
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona