Autor |
Wiadomość |
Mieszek
|
Crosis Cytuj: Mieszku, podlegają w hierachii KrK. A nie w prawnej. To, że ja administracyjnie podlegam centrali we Francji czyni mnie podległego prawu francuskiemu kiedy jestem w Polsce?
O to cały czas jest spór. Nie czytałeś umów licencyjnych programów? Nie jedne oprogramowanie łamie nasze prawo mimo, że jest przeznaczone na nasz rynek. Pisza sobie tam co chcą. Między innymi to, że nie w Polsce, ale gdzieś tam w jakimś kraju będą rozpatrywać sprawę. Już nie mówię o prywatnych pomysłach jakichś pojedynczych osób.
Dlaczego tak robią?
Będąc powiązanym z prawem francuskim nie łamiesz akurat dziś prawa polskiego. Mamy od groma zobowiązań. Gdybyś natomiast był administracyjnie powiązany z al-Kaidą inaczej byś śpiewał.
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Wt lis 27, 2007 18:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: O to cały czas jest spór. Nie czytałeś umów licencyjnych programów? Nie jedne oprogramowanie łamie nasze prawo mimo, że jest przeznaczone na nasz rynek. Pisza sobie tam co chcą. możesz podać przykład? Poza tym ja pytam się Ciebie jeszcze raz: dlaczego z Twoim postów wynika, że chciałbyś, żeby księża łamiący prawo w Polsce byli traktowani szczególnie? Cytuj: Gdybyś natomiast był administracyjnie powiązany z al-Kaidą inaczej byś śpiewał.
Nie mogę być administracyjnie powiązany z czymś, co nie ma oficjalnej i zalegalizowanej w Polsce administracji. Poza tym ksiądz, który nawet jeśli jest podległy hierachicznie Watykanowi, złamał prawo w Polsce. Ja nie widzę powodu, dla którego miałby za to nie odpowiadać.
Crosis
|
Wt lis 27, 2007 19:05 |
|
 |
Mieszek
|
Crosis Cytuj: Cytat: Albo Żyda za trwałe okaleczenie dziecka. To chyba bardziej będzie dosadne i zrozumiałe.
Nie Mieszku. Tutaj jesteś w błędzie, ponieważ obrzezanie nie jest w myśl medycyny i prawa trwałym ograniczeniem. Jak sobie pogooglasz będziesz wiedział, dlaczego Żydom wolno to robić.
Crosis
Bo sobie to wywalczyli?
Przypuśćmy wiec, że idzie gościu z immunitetem dyplomaty czy tam czego. Ma trupa w bagażniku i co? Podejrzewa sie go o chęć przyjazdu do Polski celem zabicia żony [Polki] w mediach.
Co robi władza? Wypuszcza?
Przecież doszło do morderstwa, nogi żony zostały wypatrzone przez kogoś odstające z samochodu. Nie wolno sprawdzić. Mamy przestępstwo...
Może zajmijmy się takimi delikwentami najpierw?
Albo Lepperem?
Bo do mnie to nie dociera... jak to możliwe, ze księży jako wrogów publicznych się traktuje a innych mimo jawnych tak bardzo rzeczy pozostawia.
Przyznaję, że należy karać bandytów, lecz zdania nie zmienię co do tego, ze większe zrzeszenia powinny się same rządzić. Tak jak ta twoja nieszczęsna francuska firma. O to mi chodzi dokładnie. Księża też niech się rządzą sami i podlegają potem dopiero z racji prawa polskiego w Polsce temu prawu. W sumie przyznałeś mi rację.
Te prawo firmowe musi być zgodne z francuskim i jako francuskie musi administracyjnie być tak kierowane by nie złamać naszego prawa. Jak złamie to podlega nam i karzemy. Zapytania idą do ambasady w ważniejszych sprawach [przeważnie chyba tylko medialnych].
Dlaczego księża skoro maja Watykan. Mają na świecie pełno apostołów. Nie mogą się rządzić własnym prawem?
Nie bronisz tego firmom a bronisz o wiele większemu zrzeszeniu.
Bo chyba nie powiesz mi, że firmy z odmiennej kultury, cywilizacji zanim minie pionierski czas, wszystko wiedza czego im nie wolno robić u nas, a wolno u nich.
Złamią nasze prawo?Złamią. Swoje złamią? Nie złamią. Czy ambasada będzie o nich walczyć? Będzie.
Dajmy się rządzić księżom własnym prawem, pod warunkiem podlegania ogólnie naszemu, na naszym terytorium.
|
Wt lis 27, 2007 19:33 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
Crosis Cytuj: Cytat: Cytuj: O to cały czas jest spór. Nie czytałeś umów licencyjnych programów? Nie jedne oprogramowanie łamie nasze prawo mimo, że jest przeznaczone na nasz rynek. Pisza sobie tam co chcą. możesz podać przykład?
Nie mógłbym. Pogoogluj sobie.
Nie mam takich programów, bo ich nie trzymam. Kiedyś się spotkałem z takimi tekstami. Obecnie już nie. To było wtedy gdy nasz prezydent A. Kwaśniewski wprowadził komputeryzacje miast i wsi. Za co w sumie jestem mu wdzięczny.  Parę wiec lat temu. Nie wykopie ci z pod ziemi tych tekstów. Musisz polegać na moim słowie i pamięci. 
|
Wt lis 27, 2007 19:39 |
|
 |
Mieszek
|
Crosis Cytuj: Poza tym ja pytam się Ciebie jeszcze raz:
dlaczego z Twoim postów wynika, że chciałbyś, żeby księża łamiący prawo w Polsce byli traktowani szczególnie?
Bo są szczególni?
Pisałem: duże zrzeszenie.
|
Wt lis 27, 2007 19:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bo są szczególni? Pisałem: duże zrzeszenie.
Zaprzeczasz Konstytucji. Ludzie mają być równi wobec prawa. Sądzisz, że molestowane dziecko ma się czuć lepiej, bo molestował je ksiądz? A on ma nie odpowiadać bo jest księdzem....
Tak za PRL komuniści traktowali ludzi z partii. Ty robisz to samo, ale w drugą stronę.
Żałosne.
Crosis
|
Wt lis 27, 2007 20:52 |
|
 |
Mieszek
|
Crosis Cytuj: Poza tym ksiądz, który nawet jeśli jest podległy hierachicznie Watykanowi, złamał prawo w Polsce. Ja nie widzę powodu, dla którego miałby za to nie odpowiadać. Odpowiem moimi cytatami. Chyba, że chcesz bym był niegrzeczny i napisał ci byś czytał ze zrozumieniem. a potem nie odzywał się [dla kary?] przez kilka miesięcy. hahaha Mieszek Cytuj: Wymóg tylko jeden. By ich prawo było pod prawem naszym. Zdawanie relacji odciążyłoby budżet polski na sądzenie obcych obywateli. Mieszek Cytuj: Sugeruje, że powinni księża podlegać pod Watykan, pod ich własne prawo. A Watykan powinien tłumaczyć się z ich działań na terenie Polski władzy polskiej. Na terenie Francji francuskiej itd..
Jak widzisz wcale nie neguje naszego prawa które miałoby takich karać. Przy czym jednak daje pomysł na odciążenie naszego systemu prawnego w łatwy i przyjemny, i skuteczny sposób.
Powodów kilka.
Raz, że społeczeństwo polskie zachowuje się jak się zachowuje wobec wsadzania księży do więzień.
Dwa. Jako katolikowi nie podoba mi się władza sądownicza rozpostarta nad hierarchia kościelna. Bo może dość do nakazów np takich jak ostatnio w Chinach:
"Rząd chiński uzurpuje sobie prawo do kontroli nawet nad reinkarnacją... Klasztory utrzymujące, że odkryły inkarnację tulku muszą od września 2007 prosić o zezwolenie na uznanie tego za fakt w departamencie spraw religijnych w swojej prowincji.", cytat z wiki.
Od karania za faktyczne zbrodnie do karania za religie jest mały krok jak poucza nas historia. Niektóre kraje mają inna etykę niż dana religia na danym terytorium, stąd to się bierze. No i ten brak tolerancji.
Trzy. Włażenie do kościoła podczas Mszy Św. to byłoby ulubione zajęcie policjantów antykatolików [np ateistów, innowierców...].
Cztery. Pamiętasz historię zatargu Śmiałego z hierarchą kościelnym? Ledwo Polska ocalała. Bo, to jest ten wpływ niewiarygodny dużych zrzeszeń. A sprawa tyczyła ważnych kwestii.
Pięć. Bo taki mam pomysł i za wszelką cenę będę jak inni swoje go przeprowadzał.  No, nie. Żartuje. Spoko, można sobie pogadać. A Polaków i tak nic to chyba nie obchodzi. Bo zrobią w danej społeczności jak chcą. Będą protestować, albo może bić policjantów. Będą protestować, albo może zabija księdza. Kto wie co będzie... Moja propozycja jest forumowa i otwarta dla dyskusji...
|
Wt lis 27, 2007 21:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polska to nie Chiny, jesteśmy państwem demokratycznym Mieszku. A demokratycznym państwie prawa każdy odpowiada za jego złamanie tak samo. Nie ważne, czy to jest ksiądz, czy nie. To, co Ty chcesz zbudować to Chiny, tylko w drugą stronę. Twoja wizja jest właśnie zaprzeczeniem demokracji i równości wobec prawa.
A nie zatanowiło Cię, że to tylko Ty masz taki chory pomysł?
Że obecna sytuacja nie przeszkadza ani księdzom, ani biskupom, ani Watykanowi?
Crosis
|
Śr lis 28, 2007 7:22 |
|
 |
goostaf
|
Mieszku!
1. Twoje rozwiązanie (w moim mniemaniu głupie) jest zachętą nie do przestrzegania prawa, ale do jego łamania. Wyobraź sobie że państwo "X" chcąc realizować w państwie "Y" swoje interesy chroni swoich agentów. Może nawet przeprowadzać fikcyjne procesy swoich obywateli, byle tylko uciszyć protesty państwa pokrzywdzonego. A państwo "Y" nie może na własną rękę karać nie swoich obywateli nie narażając się na międzynarodowy skandal zerwania stosunków z państwem "X".
2. Dlaczego tylko księża mają podlegać ochronie Watykanu? Ja też podlegam jurysdykcji papieża. Chcę być sądzony przez Watykan, nie Polskę.
3. Nigdy nie będę twierdził, że chrześcijanin ma zawsze przestrzegać prawa państwa, w którym przebywa (bywają prawa niesprawiedliwe, ograniczające wolność, jakieś inne powody), ale z pewnością powinien zawsze przestrzegać prawa karnego!
4. Swoją drogą ksiądz powinien podlegać prawu państwowemu i "wewnętrznemu", kościelnemu, które jednak nie może zastępować państwowego, wyłączać księdza spod państwowej jurysdykcji, a jedynie uzupełniać, nakładać dodatkowe kary.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Śr lis 28, 2007 8:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O ile mi się zdawało to celem tematu założonego przez joten, nie była dyskusja nad pseudoprawnymi rozważaniami Mieszka (do których jeszcze wrócę), ale dyskusja nad dziwacznym zachowaniem parafian, którzy podobno wbrew wyrokom sądowym wierzą swojemu zakłamanemu "pasterzowi". Jeżeli to prawda to ten pasterz niezłemu stadu baranów przewodził.]
Zboczony proboszcz nie tylko jest pedofilem, ale również podawał nieletnim alkohol i narkotyki, jest także podejrzewany o przywłaszczenie pieniędzy z parafialnej kasy. Dodatkowo będzie jeszcze rozpatrywana sprawa nakłaniania do samobójstwa.
Juz samo podawanie narkotyków i alkoholu nieletnim pachnie kryminałem! Pedofilia to wiadomo, nie ma się nad czym zastanawiać - szkoda tylko, że kara jest tak mała. Powinno się takiemu obcinać, nie bacząc na to, że "święcone".
Wróćmy jednak do "bełkotu" Mieszkowego - kto i kiedy (w Polsce lub innym cywilizowanym kraju) wyciągał jakiegoś księdza zza ołtarza? Co ty za głupoty opowiadasz? Piszesz o jakiejś utopijnej "cywilizacji łacińskiej", dlatego chyba wysuwasz takie pseudoprawne tezy o podległości księży prawodawstwu Watykańskiemu. Nie będę się tutaj powtarzał za innymi, ale w całym świecie jest tak, ze jeżeli popełnisz przestępstwo i nie zdołasz uciec to odpowiadasz wg. kodeksu karnego obowiązującego na danym terytorium, niezależnie od posiadanego obywatelstwa. Rozwiązanie jakie proponujesz jest chore, bo w takim razie fanatyczni muzułmanie kierując sie prawem szarijatu mogliby w Warszawie publicznie kamienować swoje niewierne żony i nikt by nie mógł nic zrobić.
Jak chcesz to trzymaj się tego dalej, ale proszę zmień podpis na "Niech żyje cywilizacja neandertalska" - bardziej będzie pasować do twego profilu.
|
Śr lis 28, 2007 10:00 |
|
 |
Elka80
|
 Re: skazany ksiądz
joten napisał(a): Dębnica, Sąd skazał księdza na 4 lata za molestowanie seksualne chłopca (ministranta) oraz podanie mu narkotyków.Parafianie bronią księdza a rodzice nie wierzą swoim własnym dzieciom wbrew ustaleniom ze śledztwa.Czy nie świadczy to o totalnym ogłupieniu religijnym, które objawia się w bezkrytycznym zaufaniu "pasterzowi"????? jako osobą szczególnego zaufania.  ?
- Totalne ogłupienie de facto nie wierzyć swoim własnym dzieciom w ich krzywdę (oczywiście jeśli jest więcej niż 1 takich dzieci co doświadczyły tego co opisujesz ) to przechodzi wszystko co możliwe...
|
Śr lis 28, 2007 16:58 |
|
 |
Mieszek
|
Jeżeli w firmie szef ma władze nad majstrem, to czy nie ma przez to władzę nad pracownikami?
Proponuje coś podobnego do tego.
I nie będzie prawo szariatu czy czego tam karało ludzi z innego zrzeszenia np Narodu polskiego, tylko własnych. I nie będzie zresztą karało jeśli postanowimy, by tego nie robiono, i nałożymy sankcje na takie zrzeszenie.
Tak na marginesie jeśli idziesz do Spowiedzi Św. to kara cię ksiądz w imię Boga. Mogą to liberałowie podciągać pod prywatne zboczenia niezgodnie z prawdą, a mogą widzieć w tym ludzie kary sądowe, tyle, że sądu boskiego. Tak, więc czy chcecie tego czy nie jest to pewien rodzaj sadu na inna skalę. Nawet w domach rodzice dokonują sądów nad dzieckiem.
Sądzimy w sumie się wszędzie gdzie tylko się da. Tylko paragrafiarze doktrynerzy tego nie widzą i nie chcą może widzieć, że poza "prawem pisanym" [sądownictwem] sądy w miniaturze istnieją również. Ja proponuję, więc uregulowanie tych kwestii które są nieco większe niż rodzinne, a dotyczą już zrzeszeń. Nie ma tutaj różnicy między jakimś cwaniaczkiem w rodzinie który powiesił brata za to, że ten nie chciał być mrówka dostawcza przenoszącą narkotyki. Czyli coś raczej mniej więcej powszechnego. Bo za to i tak sądy ukarzą delikwenta surowo. A gościem z zrzeszenia którego ulubiona zabawą jest manipulować ludźmi i pchać do zbiorowych morderstw z powodu przylatujących braci ufo.
Jeden jest ścigany a drugi... nie. Bo to nie sekta, bo nic takiego nie zaszło... Jak się za to zabierzemy w ten sposób narzucić będzie można takiemu zrzeszeniu zachowanie lub po prostu je... zamknąć bez legalizacji prawnej. Każde niejawne będzie tajnym związkiem który działa na szkodę Polski.
Doprawdy myślałem, że antykatolikom się to spodoba. Bo wiele księży by wylądowało za naszymi granicami kraju...
Zapewne na misjach wśród kanibali, ale to już inna historia.
To się zresztą czy tego chcecie czy nie już robi. Efektem wynikowym tego będzie to co pisze i proponuje. Jednak nie musicie sie nawet o to bić czy to ja jestem chory czy nie. I tak prędzej czy później wyniknie to z toku konsekwencji w jakie wpadliśmy walcząc z różnymi sektami i związkami niejawnymi a tajnymi albo grupami trzymającymi władzę, czy tez przestępcami z zorganizowanej przestępczości.
Nie wiem czy to rozróżniacie, ale przeważnie cywilizacje łącza się np w takie które są skierowane na podbój. Taką kiedyś była na przykład rzymska, teraz jest turańska i bizantyńska... Te wszystkie zrzeszenia powstają dzięki metodzie która sprawdza sie od pokoleń. Tylko chcą tacy ludzie tak żyć jak ich przodkowie żyli. Nie czym innym tłumaczyć można powstawanie gangów które zamieszkują jakiś teren.Jak tylko turysta wejdzie na ich teren to zaraz banda kilkuset osób pracuje nad tym jak rozłożyć go na czynniki pierwsze.
Ja proponuje się przed tym zabezpieczyć. I przede wszystkim mieć kontrole państwową. W dodatku delikatnie ingerująca. A nie na chama.
|
Śr lis 28, 2007 21:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I nie będzie prawo szariatu czy czego tam karało ludzi z innego zrzeszenia np Narodu polskiego, tylko własnych. I nie będzie zresztą karało jeśli postanowimy, by tego nie robiono, i nałożymy sankcje na takie zrzeszenie. Zrzeszenie??? Od kiedy to Islam jest zrzeszeniem? Rozumiem gdyby tutaj chodziło o "zrzeszenie wytwórców krasnoludków ogrodowych", ale Islam? Coś ci się chyba pomieniało Cytuj: Tak na marginesie jeśli idziesz do Spowiedzi Św. to kara cię ksiądz w imię Boga.
Nie wiem u kogo ty się spowiadasz, ale radzę ci zmień spowiednika i najlepiej skontaktuj sie z jego zwierzchnikiem. To jakiś wyjątkowy typek, bo ja się jeszcze nie spotkałem z tym by ksiądz w spowiedzi karał w imieniu Boga  Człowieku!! O czym ty gadasz?
Chciałem się odnieść do pozostałych rzeczy, ale z tego co tam naklapałeś nie da się wyczytać niczego rozsądnego. To jakiś bigos myślowy
Jak to gadają Rosjanie "bez wodki nie razbierosz", no chyba że po neandertalsku
|
Śr lis 28, 2007 22:03 |
|
 |
Mieszek
|
Widać rozmowa z wami schodzi z dyskusji na obrażanie. To prawdopodobnie mój ostatni post w tym temacie.
|
Śr lis 28, 2007 22:06 |
|
 |
Kamyk
|
Ja też myślę, że dyskusja poszła w złym kierunku, więc póki co temat zamykam
|
Śr lis 28, 2007 22:36 |
|
|
|