Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
Alus napisał(a): To, że państwo "zagospodarowuje" pieniądze z równie szkodliwych papierosów i alkoholu nie daje mu rekojmi aby "zarabiać" na narkotykach. Gdy się zliczy wszelkie koszty ponoszone z negatywów spożywania alkoholu i papierosów, koszty napewno przekraczają "zyski". Ale nie chodzi przecież jedynie o rachunek ekonomiczny. Ja za bardzo istotne uważam też odcięcie mafii od źródeł finansowania. Poza tym przecież państwo i tak ponosi koszty związane z efektami ubocznymi narkotyków, tak jak to jest w przypadku papierosów czy alkoholu. Akcyza i podatki pozwalają nieco te koszty ograniczyć i sprawiedliwiej rozłożyć (płacą głównie palacze i używający alkoholu oraz firmy zarabiające na tym, w przypadku narkotyków płaci każdy obywatel, a główni beneficjenci w ogóle się do tego nie dokładają). Poza tym ja nie jestem jakimś fanem legalizacji miękkich narkotyków, po prostu nie przekreślam tego z góry i nie wykluczam dyskusji oraz głosowania nad takim pomysłem. Alus napisał(a): Wszędzie na świecie metodami prawnymi, karnymi, zwalcza się mafię - nie rywalizując z nią w "zyskach"....bo, gdy tylko chodzi o tą kwestię, to należałoby zalegalizować i prostytucję, alfonsów, burdele.
Takie pomysły też już są, ale nie róbmy offtopa 
|
Śr maja 14, 2008 13:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Nie róbmy offtopa"..oki 
|
Śr maja 14, 2008 13:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: gościa za fraki i do sanatorium.
Czy ja mam za tego debila płacić?
Nie ma pieniędzy na chore małe, bezbronne dzieci a My mamy tu głosować za produkcją chorych na własne życzenie?
Konsorcja tytoniowe szukają ratunku w miękkich narkotykach, bo papierosy są wypychane z życia większości społeczeństw.
Szukają innej formy używek na których będą zbijać następną kasę.
|
Śr maja 14, 2008 14:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę też, że jak tylko PR-owcy Tuska zwietrzą okazją to Tusk zacznie lansować kurs na liberalizację prawa w tej kwestii.
Pierwszy krok został już zrobiony, czas na drugi.
|
Śr maja 14, 2008 14:24 |
|
 |
filippiarz
|
osiris napisał(a): Czy ja mam za tego debila płacić?
I tak już płacisz, choćby w formie funduszy państwowych przeznaczonych na walkę z przestępczością zorganizowaną i handlem narkotykami.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr maja 14, 2008 14:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris...ja Ci dobrze radzę - pozbądź się obsesji na punkcie Tuska - bo dołączysz do sponsorów sanatoriów leczących narkomanów...stres jest podłożem wielu chorób 
|
Śr maja 14, 2008 15:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: obsesji na punkcie Tuska
To nie obsesja tylko rzeczywistość, której nie raczysz dostrzec.
|
Śr maja 14, 2008 17:00 |
|
 |
Użyszkodnik
|
Aztec napisał(a): Kościół nie definiuje przecież, które substancje i rośliny są złe. Kościół ustala tylko, że natkotyki są złe. A niech Kościół ustali nawet, że marihuana jest zła, ale niech się nie miesza do polityki i nie ustala, że ma być nielegalna. Katolikowi nie potrzebny będzie zakaz prawny - wystarczy mu kościelny, za to jak ktoś będzie chciał zapalić to i zakaz prawny nie pomoże. Aztec napisał(a): czy jesteście za legalizacją marichuany Ja tak. Aztec napisał(a): To w pewnym sensie ich wolność wyboru. ? Dokładnie. Nie ma przestępstwa bez ofiary. A gdzie jest ofiara tego, że ktoś wieczorem, w domu zapali sobie jointa? Alus napisał(a): Zło - a tym jest niszczenie zdrowia człowieka, nie podlega głosowaniu. A co z alkoholem, papierosami, lekami, oglądaniem TV czy smażonym jedzeniem? To też niszczy zdrowie człowieka. W takim razie matki karmiące dzieci jajecznicą proponuję do kryminału wsadzać. Alus napisał(a): Kościół jest przeciwko używkom niszczącym zdrowie To czemu kapłan na każdej mszy popija wino? osiris napisał(a): Czy ja mam za tego debila płacić?
Przecież napisał, że byłyby to obozy pracy i "pacjent" sam zarabiałby na swoje utrzymanie. Poza tym teraz płacisz na renty dla alkoholików (bo to przecież "choroba") i Ci to nie przeszkadza.
_________________ "Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić." - Albert Einstein
|
Śr maja 14, 2008 17:08 |
|
 |
SweetChild
|
Użyszkodnik napisał(a): Alus napisał(a): Kościół jest przeciwko używkom niszczącym zdrowie To czemu kapłan na każdej mszy popija wino?
Mało tego, Jezus przemienił wodę w wino i przyczyniał się do rozpijania gości weselnych 
|
Śr maja 14, 2008 17:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mafia zarabia na alkoholu i papierosach oraz hazardzie, mimo, iz to wszystko jest legalne...
Ten marsz powinien się raczej nazywać "Marsz pokazania głupoty", bo to, co Ci ludzie palą- a trudno mi uwierzyć, ze ktoś nie cpający będzie maszerować- nie jest żadną konopią a nasączonym wszelką możliwą chemią skunem- tworem w naturalnej przyrodzie niewystępującym...
|
Śr maja 14, 2008 17:54 |
|
 |
SweetChild
|
Teresse napisał(a): Mafia zarabia na alkoholu i papierosach oraz hazardzie, mimo, iz to wszystko jest legalne...
Tak, ale zdecydowanie mniej niż gdyby było nielegalne. W przypadku handlu narkotykami praktycznie cały obrót kontroluje mafia, w przypadku alkoholu czy papierosów jest to niewielki procent rynku. Zresztą skutki prohibicji sprawdzono też eksperymentalnie w USA.
|
Śr maja 14, 2008 18:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I myślisz, że mafia odda ten rynek, gdy zalegalizujemy skuny- bo tak to trzeba nazywać, a nie "konopie"
Że mafia odda kurę znoszącą złote jajka
Inna rzecz- w przypadku alkoholu i papierosów znamy mniej więcej skutki zażywania tych substancji- jest to opisane i zbadane...
Zaś narkotyk jest o tyle zagadkowy, że do końca nie wydala sie z organizmu...przynajmniej takie informacje słyszałam...
|
Śr maja 14, 2008 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): "Sanatoria by zarabiały na siebie"...podnosząc stawki dla ludzi chorych? Nnie. Przecież napisałem. To byłyby raczej obozy pracy przymusowej. Oczywiście pracy sensownej, coś w rodzaju przymusowych zakonów cywilnych. Zakony są bogate pracą swoich członków, którzy rezygnują z zarobków na rzecz wspólnoty.
|
Śr maja 14, 2008 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: gościa za fraki i do sanatorium. Czy ja mam za tego debila płacić? Nie. On sam za siebie zapłaci. I jeszcze inni na tym zarobią.
|
Śr maja 14, 2008 18:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): I myślisz, że mafia odda ten rynek, gdy zalegalizujemy skuny- bo tak to trzeba nazywać, a nie "konopie"  Że mafia odda kurę znoszącą złote jajka Oczywiście, że nie odda. Będzie strzelać, rozwalać sklepy monopolowe, demolować lokale sprzedające wódkę...
Och, przepraszam, zapomniałem, że wódka jest w Polsce legalna. No, ale w USA przez pewien czas legalna nie była. Cóż więc się stało po zakończeniu prohibicji? Mafia zaczęła niszczyć państwowy monopol?
|
Śr maja 14, 2008 19:01 |
|
|
|