Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Marsz wyzwolenia konopi 

Czy jesteś za zalegalizowaniem marichuany w Polsce ?
Tak 64%  64%  [ 16 ]
Nie 36%  36%  [ 9 ]
Nie mam zdania 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 25

Marsz wyzwolenia konopi 
Autor Wiadomość

To, że państwo "zagospodarowuje" pieniądze z równie szkodliwych papierosów i alkoholu nie daje mu rekojmi aby "zarabiać" na narkotykach.
Gdy się zliczy wszelkie koszty ponoszone z negatywów spożywania alkoholu i papierosów, koszty napewno przekraczają "zyski".

Ale nie chodzi przecież jedynie o rachunek ekonomiczny. Ja za bardzo istotne uważam też odcięcie mafii od źródeł finansowania.
Poza tym przecież państwo i tak ponosi koszty związane z efektami ubocznymi narkotyków, tak jak to jest w przypadku papierosów czy alkoholu. Akcyza i podatki pozwalają nieco te koszty ograniczyć i sprawiedliwiej rozłożyć (płacą głównie palacze i używający alkoholu oraz firmy zarabiające na tym, w przypadku narkotyków płaci każdy obywatel, a główni beneficjenci w ogóle się do tego nie dokładają).

Poza tym ja nie jestem jakimś fanem legalizacji miękkich narkotyków, po prostu nie przekreślam tego z góry i nie wykluczam dyskusji oraz głosowania nad takim pomysłem.

Alus napisał(a):
Wszędzie na świecie metodami prawnymi, karnymi, zwalcza się mafię - nie rywalizując z nią w "zyskach"....bo, gdy tylko chodzi o tą kwestię, to należałoby zalegalizować i prostytucję, alfonsów, burdele.

Takie pomysły też już są, ale nie róbmy offtopa ;)

Śr maja 14, 2008 13:47

Śr maja 14, 2008 13:54
gościa za fraki i do sanatorium.

Czy ja mam za tego debila płacić?
Nie ma pieniędzy na chore małe, bezbronne dzieci a My mamy tu głosować za produkcją chorych na własne życzenie?
Konsorcja tytoniowe szukają ratunku w miękkich narkotykach, bo papierosy są wypychane z życia większości społeczeństw.
Szukają innej formy używek na których będą zbijać następną kasę.

Śr maja 14, 2008 14:21
Myślę też, że jak tylko PR-owcy Tuska zwietrzą okazją to Tusk zacznie lansować kurs na liberalizację prawa w tej kwestii.
Pierwszy krok został już zrobiony, czas na drugi.

Śr maja 14, 2008 14:24

I tak już płacisz, choćby w formie funduszy państwowych przeznaczonych na walkę z przestępczością zorganizowaną i handlem narkotykami.

Śr maja 14, 2008 14:39
osiris...ja Ci dobrze radzę - pozbądź się obsesji na punkcie Tuska - bo dołączysz do sponsorów sanatoriów leczących narkomanów...stres jest podłożem wielu chorób :)

Śr maja 14, 2008 15:20
obsesji na punkcie Tuska

To nie obsesja tylko rzeczywistość, której nie raczysz dostrzec.

Śr maja 14, 2008 17:00

Kościół nie definiuje przecież, które substancje i rośliny są złe. Kościół ustala tylko, że natkotyki są złe.

A niech Kościół ustali nawet, że marihuana jest zła, ale niech się nie miesza do polityki i nie ustala, że ma być nielegalna. Katolikowi nie potrzebny będzie zakaz prawny - wystarczy mu kościelny, za to jak ktoś będzie chciał zapalić to i zakaz prawny nie pomoże.
Aztec napisał(a):
czy jesteście za legalizacją marichuany

Ja tak.
Aztec napisał(a):
To w pewnym sensie ich wolność wyboru. ?

Dokładnie. Nie ma przestępstwa bez ofiary. A gdzie jest ofiara tego, że ktoś wieczorem, w domu zapali sobie jointa?
Alus napisał(a):
Zło - a tym jest niszczenie zdrowia człowieka, nie podlega głosowaniu.

A co z alkoholem, papierosami, lekami, oglądaniem TV czy smażonym jedzeniem? To też niszczy zdrowie człowieka. W takim razie matki karmiące dzieci jajecznicą proponuję do kryminału wsadzać.
Alus napisał(a):
Kościół jest przeciwko używkom niszczącym zdrowie

To czemu kapłan na każdej mszy popija wino?
osiris napisał(a):

Przecież napisał, że byłyby to obozy pracy i "pacjent" sam zarabiałby na swoje utrzymanie. Poza tym teraz płacisz na renty dla alkoholików (bo to przecież "choroba") i Ci to nie przeszkadza.

Śr maja 14, 2008 17:08

Alus napisał(a):
Kościół jest przeciwko używkom niszczącym zdrowie

To czemu kapłan na każdej mszy popija wino?

Mało tego, Jezus przemienił wodę w wino i przyczyniał się do rozpijania gości weselnych ;)

Śr maja 14, 2008 17:33
Mafia zarabia na alkoholu i papierosach oraz hazardzie, mimo, iz to wszystko jest legalne...

Ten marsz powinien się raczej nazywać "Marsz pokazania głupoty", bo to, co Ci ludzie palą- a trudno mi uwierzyć, ze ktoś nie cpający będzie maszerować- nie jest żadną konopią a nasączonym wszelką możliwą chemią skunem- tworem w naturalnej przyrodzie niewystępującym...

Śr maja 14, 2008 17:54

Mafia zarabia na alkoholu i papierosach oraz hazardzie, mimo, iz to wszystko jest legalne...

Tak, ale zdecydowanie mniej niż gdyby było nielegalne. W przypadku handlu narkotykami praktycznie cały obrót kontroluje mafia, w przypadku alkoholu czy papierosów jest to niewielki procent rynku. Zresztą skutki prohibicji sprawdzono też eksperymentalnie w USA.

Śr maja 14, 2008 18:00
I myślisz, że mafia odda ten rynek, gdy zalegalizujemy skuny- bo tak to trzeba nazywać, a nie "konopie" ??

Że mafia odda kurę znoszącą złote jajka ??

Inna rzecz- w przypadku alkoholu i papierosów znamy mniej więcej skutki zażywania tych substancji- jest to opisane i zbadane...

Zaś narkotyk jest o tyle zagadkowy, że do końca nie wydala sie z organizmu...przynajmniej takie informacje słyszałam...

Śr maja 14, 2008 18:17
"Sanatoria by zarabiały na siebie"...podnosząc stawki dla ludzi chorych?
Nnie. Przecież napisałem. To byłyby raczej obozy pracy przymusowej. Oczywiście pracy sensownej, coś w rodzaju przymusowych zakonów cywilnych. Zakony są bogate pracą swoich członków, którzy rezygnują z zarobków na rzecz wspólnoty.

Śr maja 14, 2008 18:53
Cytuj:
gościa za fraki i do sanatorium.

Nie. On sam za siebie zapłaci. I jeszcze inni na tym zarobią.

Śr maja 14, 2008 18:56
I myślisz, że mafia odda ten rynek, gdy zalegalizujemy skuny- bo tak to trzeba nazywać, a nie "konopie" ??

Że mafia odda kurę znoszącą złote jajka
Oczywiście, że nie odda. Będzie strzelać, rozwalać sklepy monopolowe, demolować lokale sprzedające wódkę...

Och, przepraszam, zapomniałem, że wódka jest w Polsce legalna. No, ale w USA przez pewien czas legalna nie była. Cóż więc się stało po zakończeniu prohibicji? Mafia zaczęła niszczyć państwowy monopol?

Śr maja 14, 2008 19:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona