Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Gorsze i lepsze zabijanie? 
Autor Wiadomość

Konkretnie - na czym polega Wolniewicza autentyzm, różnica miedzy obu ateistami?

Michnik jest bardziej liberalny, Wolniewiczowi można zarzucić jedynie popieranie eutanazji.

Cytuj:
Oj Metalik....relatywizujesz Boże nakazy, 7 przykazanie - "Nie zabijaj".....z wyjątkiem starych i chorych, też często bezbronnych, nieświadomych - tyle, że brzydkich i zbędnych? WoooW

Po pierwsze nigdzie nie napisałem tego co chcesz mi wmówić, po drugie, jak wspomniał SweetChild eutanazja może być świadomym wyborem.

A jak mnie nie wierzysz to się spytaj kogoś innego.

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Śr sie 19, 2009 13:21
On nie uznaje w pełni nauk Chrystusa i tu Wolniewicz jest bardziej autentyczny z czym nie potrafisz się pogodzić..

Na moje pytanie czym różni się autentyzm odpowiedziałeś:
Cytuj:
Michnik jest bardziej liberalny, Wolniewiczowi mozna zarzucić jedynie popieranie eutanazji

To pytam nadal - czy uznawanie nauk Chrystusa weryfikujemy według kryteriów większy - mniejszy liberał?
Świadomy wybór eutanazji to samobójstwo.
A Ty non stop uznajesz eutanazję jako "mniejsze zło"...a zło jest zawsze złem.

Śr sie 19, 2009 15:44

To pytam nadal - czy uznawanie nauk Chrystusa weryfikujemy według kryteriów większy - mniejszy liberał?

Myślę, że ja wyrażam się jasno?

Cytuj:
A Ty non stop uznajesz eutanazję jako "mniejsze zło"...a zło jest zawsze złem.

To jeszcze napisz, że zabicie Chrystusa było takim samym złem jak zabicie normalnego człowieka :D Kobieto istnieje hierarchia złych czynów, to jest oczywiste. Ręce opadają jak się herezje wyczytuje jakie tu wypisujesz :?

Śr sie 19, 2009 19:07
Myślę, że ja wyrażam się jasno?

Według Twoich kryteriów św. Paweł nie "uznawał w pełni nauk Jezusa", ten liberał przeciez pouczał - "Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść" (1 Kor 6,12).
A inny liberał, dr Kościoła św. Augustyn głosił - "Kochaj i rób co chcesz"

Cytuj:
To jeszcze napisz, że zabicie Chrystusa było takim samym złem jak zabicie normalnego człowieka :D Kobieto istnieje hierarchia złych czynów, to jest oczywiste. Ręce opadają jak się herezje wyczytuje jakie tu wypisujesz :?

Dla ówczesnych Jezusowi i ponad dla 4 miliardów ludzi żyjących wspólcześnie na świecie nie ma żadnej różnicy.
Nie ma hierarchii zła - jest tylko ludzka kwalifikacja i róznicowanie konsekwencji.
Uzależniona od religii, obyczajów, tradycji, czasów, mentalności - "prawo Kalego".

Cz sie 20, 2009 7:47

Według Twoich kryteriów św. Paweł nie "uznawał w pełni nauk Jezusa", ten liberał przeciez pouczał - "Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść" (1 Kor 6,12).
A inny liberał, dr Kościoła św. Augustyn głosił - "Kochaj i rób co chcesz"

Nie rozumiesz tego co powiedział św. Paweł i św. Augustyn.

Cytuj:
Dla ówczesnych Jezusowi i ponad dla 4 miliardów ludzi żyjących wspólcześnie na świecie nie ma żadnej różnicy.

Nie obchodzi mnie to co myślą inni, ale Ty, ja i inni chrześcijanie.

Cytuj:
Nie ma hierarchii zła

Według Ciebie.

Cz sie 20, 2009 8:26

Nie ma hierarchii zła - jest tylko ludzka kwalifikacja i róznicowanie konsekwencji.

A jak według Ciebie przejawiałaby się hierarchia zła, gdyby jednak istniała? Można byłoby to jakoś zaobserwować?

Moim zdaniem "ludzka kwalifikacja i różnicowanie konsekwencji" to właśnie dowód na to, że według 4 miliardów ludzi żyjących współcześnie na świecie hierarchia zła jest wyraźna. Czymś skrajnie różnym jest przecież kradzież batonika przez dziecko i zabójstwo z premedytacją. Inna kwalifikacja czynu, inne konsekwencje. Wręcz w głowie mi się nie mieści, że można by stwierdzić, iż obydwa czyny są jednakowo złe...

Zresztą, hierarchię złych czynów można zaobserwować też w nauczaniu KK: grzechy lekkie i ciężkie, grzechy wołające o pomstę do nieba, grzechy powodujące ekskomunikę.

Cz sie 20, 2009 9:31

Zresztą gdyby się przyjrzeć Dekalogowi to przykazania są właśnie ułożone hierarchicznie. Od najważniejszego do najmniej ważnego.

Cz sie 20, 2009 9:34
Nie rozumiesz tego co powiedział św. Paweł i św. Augustyn.

Dobrze, że Ty rozumiesz :)
Ale nadał nie odpowiedziałeś w czym Wolniewicz "w pełni uznaje nauki Chrystusa"...ganiasz od sciany do sciany, od aborcji poprzez eutanazje do liberalizmu...a odpowiedzi nie udzielasz.

Cytuj:
Nie obchodzi mnie to co myślą inni, ale Ty, ja i inni chrześcijanie.

A powinno - bo licytujesz postawy dwóch ateistów i róznicujesz ich poglądy według kryterów "nasze zło -to mniesze zło"..."ich zło to kwintesencja zła".
A to tak nie działa.

Cytuj:
Według Ciebie.

Tak mamy "mniejsze zło" - "wieksze zło", adekwatnie jak "mniejsza połowa" i "większa połowa".
Zydzi tez zastosowali hierarchię zła - "lepiej niech umrze jeden człowiek niz cały naród".
Stosując takie kryterium w efekcie zabili Boga a przez wieki rozproszony naród nadal z utęsknieniem czeka na mesjasza.

Cz sie 20, 2009 9:37
Inna kwalifikacja czynu, inne konsekwencje. Wręcz w głowie mi się nie mieści, że można by stwierdzić, iż obydwa czyny są jednakowo złe...

Ale oba stanowią zło.

Cytuj:
Zresztą, hierarchię złych czynów można zaobserwować też w nauczaniu KK: grzechy lekkie i ciężkie, grzechy wołające o pomstę do nieba, grzechy powodujące ekskomunikę.

Ale też nie noszą innej nazwy tylko "grzech".
Dlatego nie zgodzę, że aborcja jest większym złem niz eutanazja...oba są zabójstwem, złem, grzechem.
I mianowanie zwolennika aborcji gorszym od zwolennika eutanazji jest nonsensem...obaj preferują zło.

Cz sie 20, 2009 9:42

Cz sie 20, 2009 9:46

Dzięki za wsparcie SweetChild ;-)

Cała przyjemność po mojej, temat mnie zainteresował :)

Alus napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Inna kwalifikacja czynu, inne konsekwencje. Wręcz w głowie mi się nie mieści, że można by stwierdzić, iż obydwa czyny są jednakowo złe...

Ale oba stanowią zło.

Temu nikt nie przeczy, że oba stanowią zło. Co więcej, aby nie powstał cień wątpliwości proponowałem wcześniej zamiast "gorsze i lepsze" wprowadzić gradację "złe i jeszcze gorsze".

Alus napisał(a):
Cytuj:

Ale też nie noszą innej nazwy tylko "grzech".

Tak, nazwa "grzech" jest wspólna, a określenie jest wyrazem gradacji. podobnie nazwa "zło" jest wspólna, a określenie "mniejsze/większe" jest wyrazem gradacji.

Alus napisał(a):
Dlatego nie zgodzę, że aborcja jest większym złem niz eutanazja...oba są zabójstwem, złem, grzechem.
I mianowanie zwolennika aborcji gorszym od zwolennika eutanazji jest nonsensem...obaj preferują zło.

W konkretnych przypadkach zapewne można dyskutować, natomiast teza o zupełnym braku gradacji złych czynów jest równoznaczna z usiłowaniem przedstawienia świata w barwach czarno-białych. Taki obraz jest tak mocno uproszczony, że wręcz karykaturalny.

O aborcji i eutanazji są już inne wątki, więc nie będę się odnosił do tych kwestii.

Cz sie 20, 2009 10:00
W konkretnych przypadkach zapewne można dyskutować, natomiast teza o zupełnym braku gradacji złych czynów jest równoznaczna z usiłowaniem przedstawienia świata w barwach czarno-białych. Taki obraz jest tak mocno uproszczony, że wręcz karykaturalny.

O aborcji i eutanazji są już inne wątki, więc nie będę się odnosił do tych kwestii.

Nie usiłuję zniwelować gradacji zła.
Choć wymiar w odniesieniu do jednostki wcale nie musi być adekwatny do odczucia powszechnego.
Przytoczona błachostka - kradzież balonika przez dziecko - jest złem, a w odczuciu tego dziecka może miec horendalny wymiar.
Klasyfikowanie zaś zabójstwa: aborcja - eutanazja, jest totalnym bezsensem.

Cz sie 20, 2009 10:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2