Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Szwajcarzy za zakazem budowy minaretów. 
Autor Wiadomość
Post Re: Szwajcarzy za zakazem budowy minaretów.
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
to wiedzcie, że robią to, czego wymaga od nich prorok Mahomet...

Teresse, Mahomet NIE ŻYJE.

Nie chce mi sie szukać bardziej wiarygodnej strony-

(...)Przeszłości (tak jak w języku polskim możliwe jest użycie czasu teraźniejszego do wyrażenia przeszłości. Jest to forma bardziej dramatyczna).(...)

http://www.tlumaczenia-angielski.info/angielski/present-simple-uzycie.htm

So gru 12, 2009 17:47

Teresse, Mahomet nie żyje i nie może współczesnym muzułmańskim organizacjom religijnym niczego kazać. One sobie same rozkazują i robią to, co same od siebie wymagają.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So gru 12, 2009 17:56
Johnny99 napisał(a):
Teresse, Mahomet nie żyje i nie może współczesnym muzułmańskim organizacjom religijnym niczego kazać. One sobie same rozkazują i robią to, co same od siebie wymagają.

Owszem w sensie fizycznym kazać nie może- tak jak Jezus nie stoi nad nami i nam nie rozkazuje...

Tak jak chrześcijaństwo jest naśladowaniem Jezusa- tak islam jest naśladowaniem proroka Mahometa...

Proponuje wrócić do tematu...

So gru 12, 2009 19:22

johnny99 napisał(a):
Czy kościoły chrześcijańskie propagują chrześcijaństwo ? A jeśli tak, to dlaczego nie mielibyśmy ocenić negatywnie przesłania chrześcijaństwa, następnie uznać, że kościoły nie służą celebracjom religijnym tylko "propagowaniu chrześcijaństwa" i zakazać ich budowania ?

Moglibyśmy. Tak samo moglibyśmy ocenić, że warzywa i owoce są szkodliwe, a narkotyki służą zdrowiu, po czym zakazać sprzedaży tych pierwszych, a zalegalizować te drugie. Dlatego właściwa ocena jest niezwykle istotna.

Pn gru 14, 2009 16:26

Rzeczywiście Sweet, uważasz że wyznawcy chrześcijaństwa lub muzułmanie sa podobni do nazistów? Bo za Chiny nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Sweet, co prawda
A jabłko =/= gruszka. Mimo to jedno i drugie jest owocem.
W takim razie zabójstwo =/= narodziny jednak jedno i drugie prowadzi do zmiany jednego życia na inne.

ysuk-san napisał(a):
Cytuj:
Ale gdyby iść tym tropem, to należałoby również dopuścić swobodne działanie wszelkiego rodzaju sekt czy organizacji

Cytuj:
Cytuj:
Ale chyba nikt nie chce porównywać Chrześcijaństwa czy islamu do sekt lub organizacji niszczących?
A dlaczego nie? I aby nie było nieporozumień: porównywać to nie znaczy twierdzić, że to jedno i to samo. Albo na siłę doszukiwać się podobieństw. Ale w rzetelnym porównaniu nie widzę nic grzesznego ;)

Mysle ze wiesz, ze chodziło mi o co innego, ale w takim razie zapytam inaczej. Chyba nie chcesz powiedzieć że wielkie religie są destrukcyjne w stylu sekt lub organizacji destrukcyjnych?

Cytuj:
johnny99 :
Czy kościoły chrześcijańskie propagują chrześcijaństwo ? A jeśli tak, to dlaczego nie mielibyśmy ocenić negatywnie przesłania chrześcijaństwa, następnie uznać, że kościoły nie służą celebracjom religijnym tylko "propagowaniu chrześcijaństwa" i zakazać ich budowania ?

SweetChild:
Moglibyśmy. Tak samo moglibyśmy ocenić, że warzywa i owoce są szkodliwe, a narkotyki służą zdrowiu, po czym zakazać sprzedaży tych pierwszych, a zalegalizować te drugie. Dlatego właściwa ocena jest niezwykle istotna.

Tyle, ze porównanie Johnego jest adekwatne a twoje irracjonalne. Jeżeli tak lubisz porównania, weź trochę lepiej je dobieraj, bo czasami ręce opadają.

Teresse - islamofoficzna książka. Myślę, ze fofia i inne fobizmy to coraz popularniejsze dziś słowo. Wnioskuję, że nie wiele rozmija sie ono z prawdą o współczesnym człowieku, który obawia sie coraz wiekszej liczby rzeczy. Staje się "wolny" odrzuca coraz więcej rzeczy, w których jego poprzednicy mieli oparcie i... zostaje sam.
A jak człowiek jest z długo sam, popada w paranoję i wszędzie widzi niebezpieczeństwo. konkludując - np wyraża sprzeciw budowie minaretów.

N gru 20, 2009 18:50

ysuk-san napisał(a):
Rzeczywiście Sweet, uważasz że wyznawcy chrześcijaństwa lub muzułmanie sa podobni do nazistów? Bo za Chiny nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Widzę, że mnie kompletnie nie rozumiesz, a próby tłumaczenia jednego nieporozumienia skutkują powstaniem kolejnych kilku. Dlatego nie odpowiem na Twojego posta w całości, bo nie widzę w tym sensu, a ograniczę się do poniższego pytania, które uważam za istotne:

ysuk-san napisał(a):
Mysle ze wiesz, ze chodziło mi o co innego, ale w takim razie zapytam inaczej. Chyba nie chcesz powiedzieć że wielkie religie są destrukcyjne w stylu sekt lub organizacji destrukcyjnych?

Nie chcę powiedzieć, bo za mało się na tym znam. Natomiast nie wykluczam z góry takiej możliwości.

Pn gru 21, 2009 13:03

SweetChild napisał(a):

Dlaczego negatywna ocena minaretów jest właściwa, a kościołów niewłaściwa ? A może jest odwrotnie ? Dlaczego niby ocenienie kościołów jako "propagujących chrześcijaństwo" jest niewłaściwe ? Co dopiero Trybunał ocenił, że wieszanie krzyży w szkołach nie jest wcale sposobem na wyrażenie europejskiej tradycji, tylko propagowaniem chrześcijaństwa ( a nawet zmuszaniem do wiary ! ). Więc dlaczego budowanie kościołów miałoby nie być propagowaniem chrześcijaństwa ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn gru 21, 2009 13:08

Johnny99 napisał(a):
Dlaczego negatywna ocena minaretów jest właściwa, a kościołów niewłaściwa ?

Właśnie się nad tym zastanawiamy ;) Przynajmniej ja tak rozumiem pytanie Teresse z pierwszego posta: "Zastanawiam się co myślicie, dlaczego spokojni i uprzejmi Szwajcarzy mają dość ?". Mój punkt widzenia już przedstawiłem.

Johnny99 napisał(a):
A może jest odwrotnie ? Dlaczego niby ocenienie kościołów jako "propagujących chrześcijaństwo" jest niewłaściwe ?

Ja nie twierdzę, że kościoły nie propagują chrześcijaństwa. Po prostu nie widzę nic złego w propagowaniu idei, które nie są niebezpieczne.

Johnny99 napisał(a):
Co dopiero Trybunał ocenił, że wieszanie krzyży w szkołach nie jest wcale sposobem na wyrażenie europejskiej tradycji, tylko propagowaniem chrześcijaństwa ( a nawet zmuszaniem do wiary ! ). Więc dlaczego budowanie kościołów miałoby nie być propagowaniem chrześcijaństwa ?

Jak wyżej, nie widzę nic złego w propagowaniu jakiejś idei, o ile nie jest ona zagrożeniem dla społeczeństwa. Natomiast nawet słuszne idee nie powinny być propagowane w miejscu do tego nieodpowiednim (np. ideę "wolność dla Tybetu" uważam za słuszną, ale już nabazgranie tego hasła na elewacji mojego bloku postrzegam jako niedopuszczalną formę ekspresji).

Pn gru 21, 2009 13:23

Cytuj:
Właśnie się nad tym zastanawiamy

Nie, zastanawiamy się nad tym, czy człowiek wyznający jakąś wiarę może sobie swobodnie wybudować miejsce kultu, czy społeczeństwo może mu tego zabronić, bo się społeczeństwu nie spodobał.

Pn gru 21, 2009 13:28

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Właśnie się nad tym zastanawiamy

Nie, zastanawiamy się nad tym, czy człowiek wyznający jakąś wiarę może sobie swobodnie wybudować miejsce kultu, czy społeczeństwo może mu tego zabronić, bo się społeczeństwu nie spodobał.

Może w znaczeniu, że ma odpowiednie środku ku temu i z nich korzysta (np. w niektórych krajach zabrania działalności scjentologom). Generalnie w mniejszym czy większym stopniu ogranicza działalność ruchów, które uzna za destrukcyjne. Chyba że zapytujesz, czy ma do tego moralne prawo?

Mnie natomiast ciekawi, dlaczego religia/wiara X jest postrzegana negatywnie.

Pn gru 21, 2009 13:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2