Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 17:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Wikariusz przeciw wampirom... 
Autor Wiadomość
Post Re: Wikariusz przeciw wampirom...
ToMu napisał(a):

Inna rzecz - małym dzieciom bym tego ani nie czytał, ani nie dawał do czytania, bo takowe nie zawsze potrafią już zauważyć tę granicę. A zbyt zakorzenione np. upodobanie do czarowania w dzieciństwie może (podkreślam - nie musi) przerodzić się w na pewno złe i niewłaściwe zainteresowanie magią i okultyzmem w późniejszym życiu.

Łomatko!

No tu chyba trochę demonizujesz? Ja się wychowałem na "Czterech pancernych" i "Stawce większej niż życie" o "Czarnych chmurach" nie wspominając. Jakoś nie wyrosłem na szpiega ani militarystę...

W co drugiej bajce występują czary. Twierdzisz, że należałoby dzieci izolować od "Królewny Śnieżki" "Królowej Śniegu" "Sierotki Marysi" "Pana Kleksa" i setek innych??? Ja wiem że może - nie musi ale skoro chcemy być ostrożni...

Śr mar 10, 2010 19:41

To jest przemyślenie moje, doświadczenia z dziećmi nie wiem - nie mówię, że tak należy i jest to jedyne słuszne postępowanie.

Ale prawdą jest, że swego czasu ksiądz - po pedagogice - opowiadał nam, że nie powinniśmy w przyszłości pewnych rzeczy pokazywać małym dzieciom, do lat bodajże 6, bo dzieci te nie są w stanie odróżnić tego, co im się np. pokaże w tv albo przeczyta od tego, czy jest to możliwe w rzeczywistości (np. czym grozi skakanie z balkonu jak Spiderman).

Cytuj:
Ja się wychowałem na "Czterech pancernych" i "Stawce większej niż życie" o "Czarnych chmurach" nie wspominając.

Żadna to fikcja, tak wyglądał nasz kraj jakiś czas temu. Nie widzę związku z HP.

Cytuj:
W co drugiej bajce występują czary. Twierdzisz, że należałoby dzieci izolować od "Królewny Śnieżki" "Królowej Śniegu" "Sierotki Marysi" "Pana Kleksa" i setek innych??? Ja wiem że może - nie musi ale skoro chcemy być ostrożni...

Nie tyle - odizolować - co zwrócić uwagę, czy dziecko w pewnym okresie nie interesuje się czymś, czym zainteresowanie powinno już minąć, albo być mniejsze.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz mar 11, 2010 12:40
Zobacz profil WWW
.
Sam mówisz, że dzieci nie odróżniają rzeczywistości od fikcji, więc mój przykład jest jak najbardziej na miejscu.

A z dziećmi wystarczy rozmawiać i tłumaczyć. Mój syn w wieku 3-6 lat oglądał mnóstwo kreskówek z pogranicza fantastyki (niekoniecznie naukowej) i uwielbiał Spidermana. Jakoś nigdy nie przyszło mu do głowy skakać z balkonu...

Wiesz, ja uważam że nie ma złej literatury czy filmów. Źli bywają rodzice: zbyt zajęci, zmęczeni albo po prostu nie rozumiejący na czym polega wychowywanie dzieci.

Cz mar 11, 2010 12:48

Liam napisał(a):
.Mój syn w wieku 3-6 lat oglądał mnóstwo kreskówek z pogranicza fantastyki (niekoniecznie naukowej) i uwielbiał Spidermana. Jakoś nigdy nie przyszło mu do głowy skakać z balkonu...

Ja również (komiksami pasjonowałem się dobrych kilka lat). Ale to przykład - jak może się, tragicznie, skończyć brak rozróżnienia pewnych spraw.

Liam napisał(a):
Wiesz, ja uważam że nie ma złej literatury czy filmów. Źli bywają rodzice: zbyt zajęci, zmęczeni albo po prostu nie rozumiejący na czym polega wychowywanie dzieci.

Również zgoda - są tylko sytuacje złego ich wykorzystania (o ile tak można nazwać efekt ich oglądania).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz mar 11, 2010 14:05
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2