Re: Wikariusz przeciw wampirom...
To jest przemyślenie moje, doświadczenia z dziećmi nie wiem - nie mówię, że tak należy i jest to jedyne słuszne postępowanie.
Ale prawdą jest, że swego czasu ksiądz - po pedagogice - opowiadał nam, że nie powinniśmy w przyszłości pewnych rzeczy pokazywać małym dzieciom, do lat bodajże 6, bo dzieci te nie są w stanie odróżnić tego, co im się np. pokaże w tv albo przeczyta od tego, czy jest to możliwe w rzeczywistości (np. czym grozi skakanie z balkonu jak Spiderman).
Cytuj:
Ja się wychowałem na "Czterech pancernych" i "Stawce większej niż życie" o "Czarnych chmurach" nie wspominając.
Żadna to fikcja, tak wyglądał nasz kraj jakiś czas temu. Nie widzę związku z HP.
Cytuj:
W co drugiej bajce występują czary. Twierdzisz, że należałoby dzieci izolować od "Królewny Śnieżki" "Królowej Śniegu" "Sierotki Marysi" "Pana Kleksa" i setek innych??? Ja wiem że może - nie musi ale skoro chcemy być ostrożni...
Nie tyle - odizolować - co zwrócić uwagę, czy dziecko w pewnym okresie nie interesuje się czymś, czym zainteresowanie powinno już minąć, albo być mniejsze.