Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Krzyż po pałacem prezydenckim.
Cytuj: Kościół sam jest sobie winny, skoro umywa ręce w tej sprawie i pozwala, aby jednym słyszalnym głosem katolików w tej sprawie był głos „obrońców” krzyża, którzy używają go jako oręża do walki z przeciwnikami politycznymi. Widocznie hierarchom kościelnym to nie przeszkadza. Wiem, ale nie potrafię zrozumieć ich intencji. I powiem szczerze, że mnie to boli i martwi. Śp. S. Wyszyński czy JPII napewno nie pozostaliby obojętni i nie ogłosili, że "Kościół nie jest stroną".......czy krzyż ma jakieś strony????
|
Wt sie 03, 2010 19:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lublin33338 napisał(a): Ktoś tymi ludźmi manipuluje. Bardzo to modne ostatnio, nie zauważyliście? Przerzucanie się oskarżeniami kto kogo manipuluje... W dzisiejszych czasach już nawet kretynem nie da się być z własnej inspiracji. 
|
Wt sie 03, 2010 19:53 |
|
 |
zagubiona_21
|
Zgadzam się, Liam. Zapomina się, że nikt nie istnieje sam z siebie. Otoczenie ma ogromny wpływ na człowieka czy to się komuś podoba czy nie. Działamy jakby w otoczce działań innych, każde pogląd krystalizuje się w oparciu o indywidualne doświadczenia, doświadczenia innych, opinie innych. A manipulacja to jest celowe działanie. Moim zdaniem całą ta burza z krzyżem to czysty fanatyzm kilku jednostek, którym zarazili innych. Politycy chyba sami nie spodziewali się tej afery z krzyżem, właściwie to ona żadnej z partii korzyści raczej nie przyniesie. Taki impas, nie wiadomo, co zrobić, żeby było dobrze.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Wt sie 03, 2010 19:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Politycy chyba sami nie spodziewali się tej afery z krzyżem, właściwie to ona żadnej z partii korzyści raczej nie przyniesie. Taki impas, nie wiadomo, co zrobić, żeby było dobrze. No nie wiem......kamery wyłapały posłów pośród tłumu "walczącego o krzyż".
|
Wt sie 03, 2010 20:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Wiem, ale nie potrafię zrozumieć ich intencji. I powiem szczerze, że mnie to boli i martwi. Śp. S. Wyszyński czy JPII napewno nie pozostaliby obojętni i nie ogłosili, że "Kościół nie jest stroną".......czy krzyż ma jakieś strony???? Myślę, że brakło trochę odwagi. Nikt nie chciał wziąć na siebie odpowiedzialności. W końcu „obrońcy” krzyża w polskim Kościele to niestety nie margines. Nie ma też wśród hierarchów ludzi formatu kard. Wyszyńskiego czy Jana Pawła II, którzy cieszyliby się odpowiednim autorytetem.
|
Wt sie 03, 2010 20:10 |
|
|
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
zagubiona_21 napisał(a): olitycy chyba sami nie spodziewali się tej afery z krzyżem, właściwie to ona żadnej z partii korzyści raczej nie przyniesie. Taki impas, nie wiadomo, co zrobić, żeby było dobrze. 1) Biedni harcerze na pewno nie spodziewali się skutków jakie wywołają 2) Obserwujemy agonię polityczną Jarosława Kaczyńskiego i frakcji w PIS stojącej za nim murem. W tej chwili pozycję PIS można scharakteryzować: "na prawo od nas tylko mur". Nie wyobrażam sobie w tej chwili powrotu PIS w kierunku centrum pod wodzą Kaczyńskiego. Jedyną możliwością uwolnienia się od marginalnego elektoratu, którego przedstawicieli mieliśmy dziś przyjemność obserwować w akcji, jest zmiana przywódcy partii. Co prawdopodobnie nastąpi raczej prędzej niż później. A ponieważ Kaczyński jest gwarantem dalszej marginalizacji PISu - dzisiejsze wydarzenia w perspektywie odsunięcia go od przywództwa są dla PIS niestety korzystne. Chociaż z drugiej strony, jeśli w PIS dojdzie do władzy jakaś sensowna frakcja w rodzaju Poncyliusza to kto wie, być może stanie się on sensowną alternatywą dla aktualnego monopolu PO.
Wt sie 03, 2010 20:17 |
|
 |
zagubiona_21
|
Alus napisał(a): No nie wiem......kamery wyłapały posłów pośród tłumu "walczącego o krzyż". Ale to już potem, jak jakąś strategię trzeba obrać. Geonides napisał(a): 2) Obserwujemy agonię polityczną Jarosława Kaczyńskiego i frakcji w PIS stojącej za nim murem. W tej chwili pozycję PIS można scharakteryzować: "na prawo od nas tylko mur". Nie wyobrażam sobie w tej chwili powrotu PIS w kierunku centrum pod wodzą Kaczyńskiego. Jedyną możliwością uwolnienia się od marginalnego elektoratu, którego przedstawicieli mieliśmy dziś przyjemność obserwować w akcji, jest zmiana przywódcy partii. Co prawdopodobnie nastąpi raczej prędzej niż później. A ponieważ Kaczyński jest gwarantem dalszej marginalizacji PISu - dzisiejsze wydarzenia w perspektywie odsunięcia go od przywództwa są dla PIS niestety korzystne. Chociaż z drugiej strony, jeśli w PIS dojdzie do władzy jakaś sensowna frakcja w rodzaju Poncyliusza to kto wie, być może stanie się on sensowną alternatywą dla aktualnego monopolu PO. Z tym może być problem, bo dla wielu PiS to Kaczyński. Legenda Lecha też rośnie. Gdyby Kaczyński usunął sie z PiSu to ten elektorat "chór" najbardziej wierny poszedłby z nim. A nowi zwolennicy albo się znajdą albo nie. Chodziło mi o to, że sytuacja z krzyżem dla obecnego kształtu partii jest niekorzystna. Wiem, że harcerze postawili krzyż. Politycy nie podejrzewali takiego zamieszania co do niego.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Wt sie 03, 2010 20:36 |
|
 |
ashkel86
|
Jeśli pytacie się kto jest winien, powiem wam ,że nie KRK, PIS czy ci fanatycy broniący krzyża. Winne jest państwo ,które jest właścicielem terenu. Gdybym ja postawił komuś krzyż na cudzej działce , to właściciel terenu na pełne prawo zrobić z krzyżem co mu się podoba ! Innymi słowy stawiając takie samowolki musimy liczyć się z ich usunięciem. Polska nie umiejąc sobie poradzić w tak błahej sprawie , kompromituje się.
Co to bowiem znaczy ,że KRK, Harcerze itd. mają zająć jakieś stanowisko ? To kancelaria prezydencka powinna je zająć i je wyegzekwować. Dziś natomiast uległa szantażowi. A to już krok do anarchii.
Gdyby w Polsce istniał realny rozdział Kościoła od państwa to do takich sytuacji by nie dochodziło.
|
Wt sie 03, 2010 20:58 |
|
 |
ysuk-san
|
W Polsce istnieje rozdział Koscioła od państwa. ale jakoś nikomu, łacznie z posłami SLD krzyz nie przeszkadzał wczesniej. Ba, sami czytali czytania na maszasch załobnych. A teraz chca wielkiego rozdziału. hipokryzja i zakłamanie.
Co do usuniecia czegoś, co związało się w jakiś sposób z terenem ( a tak jest w przypadku krzyża) to to nigdy nie jest w wolnym kraju tak łatwe jak postawienie.
Osobiście jestem za przeniesieniem krzyża do Kościoła św Anny, tym bardziej ze doszło do porozumienia Kurii, harcerzy i przedstawicieli prezydenta. Ale próbuję zrozumieć co logiczniejsze wypowiedzi "obrońców" nie dowierzającyc obiektnicom Komorowskiego, bo nie były by to pierwsze umowy z przedstawicielami Kościoła, których PO by nie dotrzymał.
|
Wt sie 03, 2010 21:06 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: W Polsce istnieje rozdział Koscioła od państwa. ale jakoś nikomu, łacznie z posłami SLD krzyz nie przeszkadzał wczesniej. Ba, sami czytali czytania na maszasch załobnych. A teraz chca wielkiego rozdziału. hipokryzja i zakłamanie. Wiesz, krzyż miał tam być tylko tymczasowo. A ci obrońcy krzyża zachowują się tak jakby krzyż chciano oddać do utylizacji ,a nie do świątyni. Ponadto w PL nie ma rozdziału, Kościół - państwo. Dzisiejsze zachowania temu przeczą. Sorry ,ale jak grupa ludzi nie potrafi być doprowadzona do porządku przez mniej więcej kilkuset strażników i policjantów - to o czym my tu mówimy. Cytuj: Co do usuniecia czegoś, co związało się w jakiś sposób z terenem ( a tak jest w przypadku krzyża) to to nigdy nie jest w wolnym kraju tak łatwe jak postawienie. Czy ja wiem. To nie jest budynek, drzewo itp. zatem trudno tu doszukiwać się problemów prawnych. Po za tym właśnie w wolnym kraju, właściciel może usunąć każdy symbol postawiony na jego ziemi, nawet religijny.
|
Wt sie 03, 2010 21:15 |
|
 |
ysuk-san
|
Cytuj: Ponadto w PL nie ma rozdziału, Kościół - państwo. Dzisiejsze zachowania temu przeczą. Sorry ,ale jak grupa ludzi nie potrafi być doprowadzona do porządku przez mniej więcej kilkuset strażników i policjantów - to o czym my tu mówimy. nie widzę związku pomiędzy zdaniami. Cytuj: Czy ja wiem. To nie jest budynek, drzewo itp. zatem trudno tu doszukiwać się problemów prawnych. Po za tym właśnie w wolnym kraju, właściciel może usunąć każdy symbol postawiony na jego ziemi, nawet religijny. Jasne, nie ma to fundamentów ani nie wtrącą się ekolodzy. Ale to nie jest cokolwiek, ale konkretny symbol z którym utożsamiały się miliony osób w czasie żałoby. W pewnym sensie wrósł w otoczenie. Dlatego sprawa się komplikuje. Co do drugiego zdania - tak jezeli mówimy o ziemi prywatnej. Ale tu jest publiczna.
|
Wt sie 03, 2010 21:24 |
|
 |
ysuk-san
|
przesadą jest widzenie teorii spiskowych ale ciekawy link http://fronda.pl/news/czytaj/1_0_dla_pl ... watelskiej
|
Wt sie 03, 2010 21:25 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: nie widzę związku pomiędzy zdaniami Jeśli nasze państwo musi uzgadniać przeniesienie krzyża z jakąkolwiek stroną, oznacza to ,że nie jest ono niezależne. Państwo wydało decyzję usnąć krzyż i nie musi się pytać nikogo o zdanie ,aby to wyegzekwować. Cytuj: Jasne, nie ma to fundamentów ani nie wtrącą się ekolodzy. Ale to nie jest cokolwiek, ale konkretny symbol z którym utożsamiały się miliony osób w czasie żałoby. W pewnym sensie wrósł w otoczenie. Dlatego sprawa się komplikuje. Co do drugiego zdania - tak jezeli mówimy o ziemi prywatnej. Ale tu jest publiczna. Ziemia tzw. "publiczna" też ma właściciela tutaj jest nim kancelaria prezydenta. Nawiasem mówiąc chciałbym zobaczyć takie protesty np. przeciwko podwyżce VATu.
|
Wt sie 03, 2010 21:39 |
|
 |
WIST
|
Johnny99 tak naprawdę za mało mam chęci aby się z tą sprawą zapoznać dokładnie. Jedyne co mnie odrzuca, patrząc szeroko to wielka tragedia, po której była chwila ciszy i zaczęło się polskie piekło. Wszystko to dalekie jest od miłości. Oskarżenia, kłótnie, dzielenie się, polityka. Rozumiem że dla kogoś ten krzyż może być bardzo ważny, że z perspektywy wielu ludzi to jest jakiś bastion, tylko że dla mnie przekroczono granice przy których jest co i jest bronić. Brakuje mi w tym wszystkim, nie tylko w sprawie tego krzyża, normalności. Za kilkadziesiąt lat emocje już dawno opadną, wtedy będzie można spojrzeć na wszystko bardziej spokojnie i bez presji. Dziś ja jako Polak i Katolik czuje się zniesmaczony, nie wiem o co chodzi, nie wiem kto ma rację, nie umiem ocenić co jest tu prawdą a co nie i na dobrą sprawę wolę nie mieć zdania, aby mnie moi kochani rodacy katolicy przypadkiem nie zlinczowali. Takie są u mnie owoce tego wszystkiego. Lepiej aby tego krzyża tam w ogóle nie było, niż miałby się stać narzędziem dla jednej ze stron, nawet nie reprezentującej całości danej grup np Kościoła.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt sie 03, 2010 22:01 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt sie 03, 2010 22:04 |
|
|
|