Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 03, 2025 21:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 PIS, ostatni bastion katolicyzmu w europejskiej polityce?? 
Autor Wiadomość

Post Re: PIS, ostatni bastion katolicyzmu w europejskiej polityce
Alus napisał(a):
Co daje możliwość wielu kobietom do przeprowadzenia legalnej aborcji -
wystarczy dobrze, sugestywnie odegrać ofiarę gwałtu.
A jak się źle odegra, to można zostać posądzonym o kłamstwo
(jak w przypadku kilku kobiet w jednym z miast Polski w którym grasował gwałciciel).

quas napisał(a):
Albo ateista popierający PIS, to dopiero absurd :D :D
Są ateiści popierający PiS - może absurd, ale tak jest.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 09, 2010 15:33
Cytuj:
Chodzi i ma to duże znaczenie, bo pokazuje że Polska jeszcze opiera się cywilizacji śmierci i to w największym stopniu właśnie dzięki PIS.

Polska kultywuje cywilizację śmiecu i to dzięki wydatnej pomocy PiS, który odrzucił projekt M. Jurka całkowicie zakazujący aborcji.
Posłowie nieobecni, wstrzymujący się od głosu, z automatu stanęli po stronie odrzucających ten projekt.
Wszelkie ekwilibrystyki słowne nie zmieniają faktu.

Jakbyś zapomniał 3/5 posłów PiS de facto było przeciw
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=po41.txt

Wt lis 09, 2010 16:07
...i niemal wszyscy posłowie PO.
Ale o tym już Aluś "nie pamięta".

W tej chwili jedynym chyba wyborem zgodnym z sumieniem katolika jest partia Marka Jurka.

Wt lis 09, 2010 16:22
Marek MRB napisał(a):
...i niemal wszyscy posłowie PO.
Ale o tym już Aluś "nie pamięta".

Nie zapominam :-) ....i nie przypisuję PO mistycznej roli partii katolicko-patriotycznej.....choćby 3/5 posłów PO poparło projekt M. Jurka.

Wt lis 09, 2010 16:26

A mnie zawsze zastanawiało czy katolik biorący udział w wyborach powinien się kierować jedynie tym, jaką religie wyznaje partia?? A jeżeli bierze pod uwagę kilka kryteriów, to jakie jest najważniejsze?

Wt lis 09, 2010 16:27
zagubiona_21 napisał(a):
A mnie zawsze zastanawiało czy katolik biorący udział w wyborach powinien się kierować jedynie tym, jaką religie wyznaje partia?? A jeżeli bierze pod uwagę kilka kryteriów, to jakie jest najważniejsze?

Najważniejsze aby zachodziła zgodność deklaracji z czynami.

Wt lis 09, 2010 16:33
Alus napisał(a):
Polska kultywuje cywilizację śmiecu i to dzięki wydatnej pomocy PiS, który odrzucił projekt M. Jurka całkowicie zakazujący aborcji.Posłowie nieobecni, wstrzymujący się od głosu, z automatu stanęli po stronie odrzucających ten projekt.Wszelkie ekwilibrystyki słowne nie zmieniają faktu.

Siejesz typową propagandę PO. To Twoja partiia otwarcie popiera i chce wprowadzić cywilizację śmiercii w Polsce, natomiast Ty ten stan rzeczy próbujesz zwalić na PIS. Temat aborcjii z resztą w Polsce póki co nie ma nic wspólnego z cywilizacjią śmiercii, bo nie jest legalnie powszechny, tylko w nielicznych solidnie uzasadnionych przypadkach. Widać że albo nie rozumiesz terminu cywilizacjia śmierci albo celowo próbujesz mieszać i kręcić. Gdyby Polska kultywowała za sprawą PISu :D :D tak jak prubujesz tu wmówić to tabuny polek żeby zabijać swoje nienarodzone dzieci nie musiałby jezdzić do innych krajów gdzie ta cywilizacjia już jest. Więc skoncz z tą propagandą peowską. Temat in vitro pokazuje kto pragnie w Polsce cywilizacji śmierci.

Wt lis 09, 2010 16:36

No właśnie. Dodałabym jeszcze zgodność z poglądami partii nie tylko religijnymi ale też gospodarczymi itd. To dlaczego dla katolika jest sensownym jedynie wybór partii Marka Jurka?
Nie pytam dlatego, że nie mam zdania na ten temat, tylko chcę, żeby Marek MRB wyjaśnił mi swoje stanowisko, bo chyba nie do końca zrozumiałam.
Powiedzmy, że teoretycznie PiS to partia katolicka, ale oprócz tego nie zgadzam się z większością ich programu. Mimo to jako katoliczka mam na nich głosować?

Wt lis 09, 2010 16:40
zagubiona_21 napisał(a):
Powiedzmy, że teoretycznie PiS to partia katolicka, ale oprócz tego nie zgadzam się z większością ich programu. Mimo to jako katoliczka mam na nich głosować?

Jeżeli jesteś katoliczką i in vitro, aborcja, walka z kościołem,katolikami, krzyżem i wiarą, sekularyzacjia państwa, dopalacze...... ..itd. Ci nie przeszkadzją to zagłosuj na partie która z chęcią to wprowadzi i posunie się dalej. :)

Wt lis 09, 2010 16:50

quas napisał(a):
Temat aborcjii z resztą w Polsce póki co nie ma nic wspólnego z cywilizacjią śmiercii,
bo nie jest legalnie powszechny,
tylko w nielicznych solidnie uzasadnionych przypadkach.
Temat in vitro w Polsce póki co nie ma nic wspólnego z cywilizacją śmierci,
bo ta metoda nie jest powszechnie osiągalna (koszty!), a jest stosowana
tylko w nielicznych solidnie uzasadnionych przypadkach
(niepłodność, wyczerpanie się (nieskuteczność) innych dostępnych technik leczenia).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt lis 09, 2010 16:52
Elbrus napisał(a):
Temat in vitro w Polsce póki co nie ma nic wspólnego z cywilizacją śmierci,

Dlatego napisałem że Polska się jeszcze jej przeciwstawia, ale przy rządach PO długo to może nie potrwać.

Wt lis 09, 2010 16:59

Tak... walka z krzyżem i Kościołem to dla mnie wydumana rzecz. Kościół czasami tak skutecznie sam się zwalcza, że nie potrzebuje partii. Z resztą Kościół zbudowany jest na Bogu, a Boga chyba nie pokona Tusk. Myślę, że bardziej obroni się Kościół swoim codziennym życiem i przykładem, a nie agresywna walką. Jestem katolikiem, nie czuję aby ktokolwiek ze mną walczył. Dopalacze .. hmm.. są problemem wielu państw. Gdyby niektórze tak dobrze wychowywali swoje dzieci jak zajmują się np. obrona krzyża to problem by był dużo mniejszy. Poza tym jak nie heroina to dopalacze, jak nie trawa to wódka, zawsze się coś pojawi. Sekularyzacja państwa... nie każdy jest katolikiem a państwo jest dla wszystkich. Aborcja i in vitro jak ktoś będzie chciał skorzystać to sposób się znajdzie. Jeśli chodzi o in vitro to nie jestem pewna czy w każdym przypadku jest moralnie wątpliwe. Jeżeli wykluczamy śmierć innych zarodków, a nasienie i jajeczko pochodzą od pary,, to nie wiem co w tym złego. Pomijając jakoś pokrętne tłumaczenia o prawie człowieka, aby być poczętym podczas miłosnego stosunku rodziców itp.

Wt lis 09, 2010 17:01
Cytuj:
Siejesz typową propagandę PO. To Twoja partiia otwarcie popiera i chce wprowadzić cywilizację śmiercii w Polsce, natomiast Ty ten stan rzeczy próbujesz zwalić na PIS. Temat aborcjii z resztą w Polsce póki co nie ma nic wspólnego z cywilizacjią śmiercii, bo nie jest legalnie powszechny, tylko w nielicznych solidnie uzasadnionych przypadkach. Widać że albo nie rozumiesz terminu cywilizacjia śmierci albo celowo próbujesz mieszać i kręcić. Gdyby Polska kultywowała za sprawą PISu :D :D tak jak prubujesz tu wmówić to tabuny polek żeby zabijać swoje nienarodzone dzieci nie musiałby jezdzić do innych krajów gdzie ta cywilizacjia już jest. Więc skoncz z tą propagandą peowską. Temat in vitro pokazuje kto pragnie w Polsce cywilizacji śmierci.

Fakty się nie zagadzają, tym gorzej dla faktów :D
Cywilizacja śmierci to aborcja (bez żadnych ulg, jakie przyjęli nasi parlamentarzyści - nie istnieje usprawiedliwienie w rodzaju: "uzasadniony przypadek"), eutanazja, antykoncepcja, pedofilia, ludobójstwo, in vitro.
Śp Maria Kaczyńska też siała propagandę PO??????
Co wnosza do tematu "tabuny polek" - jeśli już to Polek.

Wt lis 09, 2010 17:04
zagubiona_21 napisał(a):
No właśnie. Dodałabym jeszcze zgodność z poglądami partii nie tylko religijnymi ale też gospodarczymi itd. To dlaczego dla katolika jest sensownym jedynie wybór partii Marka Jurka?
Nie pytam dlatego, że nie mam zdania na ten temat, tylko chcę, żeby Marek MRB wyjaśnił mi swoje stanowisko, bo chyba nie do końca zrozumiałam.
ROzumiem CIę doskonale, mam podobny problem.

Jednak ze względu na to iż wśród innych, niewątpliwie ważnych spraw jest i sprawa dopuszczenia ludobójstwa (tzw. aborcji), uważam że jest sprawą absolutnie priorytetową by ludobójstwo w Polsce nie było dopuszczone.

Dalsze, ważne sprawy nie mają jednak bezpośrednio wymiaru życia ludzkiego.

Dlatego sprawa aborcji stanowi dla mnie warunek "odcinający" - kto dopuszcza ją w jakiejkolwiek formie i sytuacji, na tego po prostu nie mogę głosować.

Mam trochę szczęścia, bo akurat jestem poglądów zdecydowanie prawicowych (także gospodarczo) więc Prawica Polska "leży mi" nieźle (choć nie ze wszystkim się zgadzam).
Jednak i tak mieliby moją "kreskę" bo jako jedyni chyba są za całkowitym zakazem "aborcji".

Wt lis 09, 2010 17:05

zagubiona_21 napisał(a):
Jeżeli wykluczamy śmierć innych zarodków, a nasienie i jajeczko pochodzą od pary,, to nie wiem co w tym złego.
Kościół uczy, że jest to złe.
To wystarczający powód by sądzić, że jest to złe.
Chyba że uważasz się za świeckiego bioetyka-specjalistę?
Mimo to umyka mi tu przynależność do Kościoła i posłuszeństwo jego naukom (pełne identyfikowanie się z nim).
zagubiona_21 napisał(a):
Pomijając jakoś pokrętne tłumaczenia o prawie człowieka, aby być poczętym podczas miłosnego stosunku rodziców itp.
Człowiek ma prawo do godnej śmierci, więc i do godnego poczęcia.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt lis 09, 2010 17:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona