O rzekomym odejściu z Tygodnika Powszechnego ks. Bonieckiego
Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: O rzekomym odejściu z Tygodnika Powszechnego ks. Bonieck
osiris napisał(a): Tylko że u nas nie próbuje się wypracowywać czegokolwiek tylko wszystko kończy się na karaniu księży którzy śmią krytykować obecną władzę. Osiris, niech Ci Bóg wynagrodzi, ze to napisałeś. Już nie musisz pisać o ITI, jeśli ten temat jest dla Ciebie szczególnie drażliwy, czy niebezpieczny. Ja to zrobię, jako "leninowski pożyteczny dureń". Wszystko jasne. - Niegrzeczna, nerwowa wypowiedź Abp Michalika o Ojcu Wiśniewskim. - Przywiązanie Księdza Małkowskiego na dożywocie do cmentarza w Wólce Węglowej przez kolejnych biskupów Warszawy. - Krytyczne, nerwowe wypowiedzi Alus o księdzu Tadeuszu Isakowicz - Zaleskim. Jeśli chodzi o ITI. Kościół to nie Państwo i może wchodzić w układy z biznesem. Tygodnik Powszechny to nie Kościół, podobnie jak Nasz Dziennik to nie Kościół. Gazeta może wchodzić w układ biznesowy, z kim chce. Dla mnie jest ważne, aby czytelnicy wiedzieli do kogo należy gazeta, którą czytają. Ponieważ prawo tego nie zabezpieczyło w odpowiednim czasie w odpowiedni sposób ( jak się zabezpiecza na przykład wiedzę o palaczach tytoniu, że ułatwiają sobie zachorowanie na serce i raka), to dlatego w Polakach przez 20 lat wyrosło tyle nieporozumień wynikłych nie wiadomo skąd. ITI jest grupą konkretną, która jest czytelna i można ją oceniać także z punktu widzenia sympatii politycznych. Konia z rzędem temu, kto objaśni jakie układy biznesowe ma Nasz Dziennik? Nie oczekuję byście zaraz tam węszyli, tylko pokazuję miałkość polskiego prawa prasowego.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz gru 23, 2010 10:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: - Krytyczne, nerwowe wypowiedzi Alus o księdzu Tadeuszu Isakowicz - Zaleskim. Owszem krytyczne, ale już nie nerwowe. Doszłam do wniosku, że ks Isakiewicz Zaleski już nie potrafi nie podejrzewac, a że nie dostrzega dokonywanej czasem krzywdy swymi insynuacjami, już mnie nie irytuje.....fanatyzm, fundamentalizm zawsze krzywdzi.
|
Cz gru 23, 2010 12:44 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
osiris napisał(a): Niedługo się dowiem że kuria wraz z grupa ITI postanowili to i tamto w sprawach dotyczących kościoła czy duchownych co właściwie już prawie ma miejsce. A może wkrótce papieża wybierać będzie konklawe wraz grupą ITI. Teraz się zastanawiam jakie naciski i skąd płyną np. do biskupa Życińskiego? Grupa ITI nie od wczoraj ma większościowe udziały w TP. Johny99 napisał(a): Wprawdzie wolałem Tygodnik sprzed przejęcia przez ITI niż po - ale dziś widać już wyraźnie, że gdyby nie ITI Tygodnika już dawno by nie było Dokładnie. Bez takiego zaplecza i właściciela z pieniędzmi tytuł zniknąłby z kiosków jakieś, o ile pamiętam, 3 lata temu. osiris napisał(a): Czy Nasz Kościół jest jeszcze samodzielny i suwerenny? Nie wiem, o jakim kościele mówisz - Kościół katolicki na pewno osiris napisał(a): Jeśli pismo katolickie staje się ................ lepiej nie napiszę. Kto płaci ten oczekuje. Jakie się staje? Zawsze, nawet przez zakupem tytułu przez ITI, TP był przez niektórych postrzegany jako skupisko modernistów, wywrotowców i parszywych liberałów. Można i tak. Ja uważam, że bardziej - jednym z niewielu środowisk, gdzie o problemach mówi się otwarcie, i nie udaje, że ich nie ma. osiris napisał(a): Cytuj: Musi być jakaś alternatywa dla Niedzieli, Gościa, Przewodnika Katolickiego itp. Aha, to tylko o to chodziło aby była jakaś przeciwwaga? A dlaczego od razu przeciwstawiać sobie TP i GN? maly_kwiatek napisał(a): Dla mnie jest ważne, aby czytelnicy wiedzieli do kogo należy gazeta, którą czytają. Sam adres www TP - tygodnik.onet.pl - sugeruje, że mają coś z ITI wspólnego, skoro tam jest ich witryna. Żadna tajemnica.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz gru 23, 2010 13:20 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
 Re:
ToMu napisał(a): osiris napisał(a): Czy Nasz Kościół jest jeszcze samodzielny i suwerenny? Nie wiem, o jakim kościele mówisz (...) Skoro "Nasz Kościół" to pewnie z grupy kapitałowej "Naszego Dziennika" 
|
Cz gru 23, 2010 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Grupa ITI nie od wczoraj ma większościowe udziały w TP. No tak, ta wiadomość to balsam dla mojego serca. To dopytam, jak tak dobrze znasz historię tego pisma, czy ludzie z ITI byli założycielem owego? Cytuj: Skoro "Nasz Kościół" to pewnie z grupy kapitałowej "Naszego Dziennika" To było bardzo głębokie jak dołek w piaskownicy. Myślałem że jestem na forum katolickim a nie wielowyznaniowym ale chyba się myliłem skoro stwierdzenie "Nasz kościół" kojarzy się tylko z gazetą która ma podobny wyraz w tytule. Musze więc uważać żeby urbanizacja nie pomyliła się co poniektórym z masową indoktrynacja przez tygodnik "NIE" i zastąpić ten lub inny wyraz takim który osobom o niskiej inteligencji nie nastręczy problemów z jego prawidłowym umiejscowieniem w rzeczywistości.
|
Cz gru 23, 2010 13:58 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Mówiąc szczerze, zmartwiło mnie, ze Tygodnik Powszechny nie jest już w rękach prywatnych osób zbliżonych do Kościoła Katolickiego.
Ci, którzy z nienawiści do Kościoła wolnego, doradzili Papieżowi by pogroził palcem Panu Jerzemu Turowiczowi dziś triumfują. Najpierw, poprzez ambony zapewne, doprowadzili do spadku sprzedaży tygodnika, a potem doprowadzili do wykupienia w jakiejś części przez bezosobowy kapitał.
W ten sposób Kościół wolny ma coraz mniej świadomych zwolenników, a otaczają go i osaczają zwolennicy Kościoła zniewolonego.
Aby uprzedzić pytania: dla mnie Kościół wolny - oznacza Kościół, który podlega jedynie Jezusowi Chrystusowi, a nie jest zlepkiem ludzkich opinii, i ludzkiego siłowego zmagania się o władzę w Kościele.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz gru 23, 2010 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: przez bezosobowy kapitał. Nie taki bezosobowy, bo wiemy kto za nim stoi i jakie ma upodobania i preferencje polityczne. Dla mnie różnoraka działalność biznesowa w Kościele źle się kojarzy tym bardziej kiedy wspiera go kapitał z wiadomym rodowodem.
Ostatnio edytowano Cz gru 23, 2010 14:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 23, 2010 14:16 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
osiris napisał(a): Cytuj: przez bezosobowy kapitał. Nie taki bezosobowy, bo wiemy kto za nim stoi i jakie ma upodobania i preferencje polityczne. Jeśli to jest coś na kształt TVN to ja dziękuję i wychodzę.
|
Cz gru 23, 2010 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli to jest coś na kształt TVN to ja dziękuję i wychodzę. Przecież ITI to właśnie TVN, TVN24 czy portal ONET.
|
Cz gru 23, 2010 14:20 |
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): Cytuj: Skoro "Nasz Kościół" to pewnie z grupy kapitałowej "Naszego Dziennika" To było bardzo głębokie jak dołek w piaskownicy. Kop głębiej to może dokopiesz się drugiego dna 
|
Cz gru 23, 2010 14:25 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
osiris napisał(a): Cytuj: Jeśli to jest coś na kształt TVN to ja dziękuję i wychodzę. Przecież ITI to właśnie TVN, TVN24 czy portal ONET. Turowicz się w grobie przewraca, Papież Jan Paweł pewnie się modli za tych co Go oszukali i zdradzili, a Stefan N. się cieszy i zaciera ręce. Ja chcę już do Nieba ... 
|
Cz gru 23, 2010 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Turowicz się w grobie przewraca, Papież Jan Paweł pewnie się modli za tych co Go oszukali i zdradzili, a Stefan N. się cieszy i zaciera ręce. Ja chcę już do Nieba ...  Dorzucę Ci do kotła  ....abp, który korzystał z pomocy fachowej i pieniędzy od twórcy ITI przy budowie światyni Opatrzności Bożej, uzyskał biret kardynała.
|
Cz gru 23, 2010 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): osiris napisał(a): Cytuj: Skoro "Nasz Kościół" to pewnie z grupy kapitałowej "Naszego Dziennika" To było bardzo głębokie jak dołek w piaskownicy. Kop głębiej to może dokopiesz się drugiego dna  Nie tyle do dna co do osoby lub osób które pociągają za sznurki.
|
Cz gru 23, 2010 15:07 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
SweetChild napisał(a): ToMu napisał(a): osiris napisał(a): Czy Nasz Kościół jest jeszcze samodzielny i suwerenny? Nie wiem, o jakim kościele mówisz (...) Skoro "Nasz Kościół" to pewnie z grupy kapitałowej "Naszego Dziennika"  Zapewne osiris napisał(a): To dopytam, jak tak dobrze znasz historię tego pisma, czy ludzie z ITI byli założycielem owego? Nie, nie znam. Ale kojarzę od jakiegoś czasu, że ich witryna stoi na Onecie, i że ITI ma udziały w gazecie. Alus napisał(a): Dorzucę Ci do kotła  ....abp, który korzystał z pomocy fachowej i pieniędzy od twórcy ITI przy budowie światyni Opatrzności Bożej, uzyskał biret kardynała. O Nyczu mówisz? Tak, na pewno został kreowany kardynałem WŁAŚNIE I TYLKO I WYŁĄCZNIE dzięki "plecom" ITI  Swoją drogą - co ma robić? Stoi toto, wymysł Glempa, i straszy - nie ma co liczyć na rozbiórkę, dokończyć trzeba, czy się podoba, czy nie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz gru 23, 2010 15:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: O Nyczu mówisz? Tak, na pewno został kreowany kardynałem WŁAŚNIE I TYLKO I WYŁĄCZNIE dzięki "plecom" ITI  Swoją drogą - co ma robić? Stoi toto, wymysł Glempa, i straszy - nie ma co liczyć na rozbiórkę, dokończyć trzeba, czy się podoba, czy nie. Ale dzięki Tuskowi, i jego przyjacielom przerobi się później na Pałac kultury i nauki, więc pieniądze nie pójdą na marne. A potem to tylko cerkiew lub synagoga zależnie od tego jak się historia Polski potoczy. 
|
Cz gru 23, 2010 19:01 |
|
|
|