Autor |
Wiadomość |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
 Re: Manipulacje w mediach
Johnny99 napisał(a): Zoll napisał(a): Czytelnika trzeba prowadzić za rączkę, inaczej nie bedzie poprawnie interpretował faktów. Poza tym gazeta, w której polityce nie obrywają soczystymi jest mdła i nudnawa, rodzi uczucie zagubienia i pustki. Nie bardzo rozumiem, z czym dyskutujesz. Czy to jest twoje zdanie? Nawiasem mówiąc, na polskim rynku prasowym w prowadzeniu czytelników za rączkę królują dwa dzienniki - Gazeta Wyborcza i Nasz Dziennik, pozostałe są wyraźnie mniej mentorskie. Niestety, nie są one w równowadze: Wyborcza jest znacznie silniejsza. Można mieć wprawdzie nadzieję, że całkowite wyzucie Rzepy z ideowości wzmocni pozycję NDz, ale raczej marne są na to szanse. Zgadzam się co do tendencyjności GW i NDz, ale przez ironizowanie chciałem odnieśc się do Twej wypowiedzi o" bezideowości" Dz-GP: czy każda gazeta musi być pisana pod jakieś dyktando? Cenię sobie odzielenie wiadomości od opinii, co ma miejsce w Rzepie (dzięki czemu mogę pominąć dział Opinie). Gdy chcę poczytać jakiś subiektywny artykuł, sięgam po tygodnik (najczęsciej Newsweek), choć i tak sporadycznie.
Pn lip 11, 2011 21:34 |
|
|
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
johnny99 napisał(a): Już od ładnych paru lat dziennikarze wiedzą, że trzeba na pielgrzymki fanów RM jeździć, pod wyraźnym szyldem TVN-u czy Polsatu, bo jest duża szansa, że się zostanie zaatakowanym i będzie fajowy news. Kłamliwe liberalne media znów zmanipulowały. To redaktorka Polsatu zaatakowała mohera. Lepiej się zastanowić dlaczego ta kobieta została przez "prawdziwiego polaka" i "prawdziwego katolika" zaatakowana.
Pn lip 11, 2011 22:37 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Już od ładnych paru lat dziennikarze wiedzą, że trzeba na pielgrzymki fanów RM jeździć, pod wyraźnym szyldem TVN-u czy Polsatu, bo jest duża szansa, że się zostanie zaatakowanym i będzie fajowy news. Oczywiście fakt, że to dziennikarze TVNu i Polsatu, całkowicie usprawiedliwia wszelkie akty zwyczajnego prostactwa. To ci dziennikarze są winni, mogą przecież nie przychodzić 
|
Wt lip 12, 2011 1:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A kto kogo okłada w tym filmiku? Raczej redaktorka Polsatu pielgrzyma, ale pewna tego nie jestem.W każdym razie w pierwszej wersji podanej przez Polsat news, reporterka ledwo uszła z życiem. Pewna tylko jestem, że to fotomontaż, to widać wyraźnie. Czyli Polsat zrobił fotomontaż jak to redaktorka okłada rozmodlonego pielgrzyma.
|
Wt lip 12, 2011 7:44 |
|
 |
Johnny99
|
Zoll napisał(a): czy każda gazeta musi być pisana pod jakieś dyktando? A czy każda gazeta, poza Wyborczą, musi być bezideowa? Dla wszystkich było dość oczywiste, że Rzeczpospolita tworzy przeciwwagę dla Wyborczej (NDz jest jednak zbyt niszowy) - teraz ta przeciwwaga zniknie. Geonides napisał(a): Lepiej się zastanowić dlaczego ta kobieta została przez "prawdziwiego polaka" i "prawdziwego katolika" zaatakowana. To proste: bo, zdaniem słuchaczy, przyjechała tam po to, by przedstawić w łże-mediach zmanipulowany obraz Radia Maryja i jego słuchaczy, a tego sobie słuchacze nie życzą. Przed każdym zlotem fanów RM wyraźnie ogłasza się, iż dziennikarze TVN, Polsatu, Wyborczej itp. są na nich niemile widziani. Nie jest to dla nikogo żadną tajemnicą. Witold napisał(a): Oczywiście fakt, że to dziennikarze TVNu i Polsatu, całkowicie usprawiedliwia wszelkie akty zwyczajnego prostactwa. To ci dziennikarze są winni, mogą przecież nie przychodzić Niczego nie usprawiedliwia, natomiast przypadki ich zaatakowania na zlotach fanów RM były na tyle częste, iż muszą oni zakładać, że jeśli kolejny raz spróbują się tam wepchać, sytuacja się powtórzy. I zapewne zakładają, skoro za każdym razem z zaatakowania dziennikarza przez "mohery" robi się taki fajowy news.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 12, 2011 9:23 |
|
|
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Cytuj: To proste: bo, zdaniem słuchaczy, przyjechała tam po to, by przedstawić w łże-mediach zmanipulowany obraz Radia Maryja i jego słuchaczy, a tego sobie słuchacze nie życzą. Przed każdym zlotem fanów RM wyraźnie ogłasza się, iż dziennikarze TVN, Polsatu, Wyborczej itp. są na nich niemile widziani. Nie jest to dla nikogo żadną tajemnicą. Czyli media mają się godzić na to, żeby ktoś dyktował mu co ma nagrywać a czego nie? Jak to się ma do obiektywnego przedstawienia informacji i rzetelności dziennikarskiej? Każdy dziennikarz będzie chciał uchwycić to co dzieje się naprawdę, wejść w paszczę lwa, żeby przedstawić problem szerszemu odbiorcy. Im większa sensację materiał wzbudzi tym lepiej. A rydzyk, jego teksty, wyznawcy i radio Maryja jest takim generatorem treści sensacyjnych. Może się to wam wydać dziwne, ale są też takie katolickie starsze babcie, które opowiadają jak to należałoby okrutnie potraktować np muzułmanina czy homoseksualistę. Niedawno grupa licealistów we Wrocławiu przebrała się za wyznawców innych religii i chodzili tak po ulicach, zgadnij jakie były reakcje ludności wrocławskiej? Cytat - "Pani Stanisława, 71-letnia emerytka: "My tu wszyscy katolicy, a oni tu szerzą jakieś bujdy. Będą nas jeszcze naciągać na te ich religie. I weź tu się nie zdenerwuj! Słyszałam, że kradną ludzi na narządy. Sama bym podeszła i szurnęła torebką, ażby się zęby jak różaniec posypały. Ale się boję. A jak one uzbrojone?". http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3575 ... ancji.htmlTak właśnie pracują media.
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
Wt lip 12, 2011 9:44 |
|
 |
Gita2
|
Alus napisał(a): Cytuj: A kto kogo okłada w tym filmiku? Raczej redaktorka Polsatu pielgrzyma, ale pewna tego nie jestem.W każdym razie w pierwszej wersji podanej przez Polsat news, reporterka ledwo uszła z życiem. Pewna tylko jestem, że to fotomontaż, to widać wyraźnie. Czyli Polsat zrobił fotomontaż jak to redaktorka okłada rozmodlonego pielgrzyma. W tym wypadku manipulacja poszła dalej, gdyż sługuska Polsatu skłamała, że została uderzona w twarz, czego nie widać wcale na na nagraniu Polsatu/jest takie w internecie/. Powtarza to kilkakrotnie, że została uderzona w twarz, a więc pierwszy news podany przez Polsat był manipulacją, opartą na wierutnym kłamstwie. Sługusy Polsatu myślą, że my mohery, to jakiś bezmyślny lud, podobny do tego co od rano do wieczora ogląda seriale i przekłamania w telewizorni. Otóż bardzo się mylą, chociaż trzeba przyznać, że kilku pielgrzymów udało im się sprowokować. Zdecydowanej większości pielgrzymów nie udało się im sprowokować. W dzisiejszym Naszym Dzienniku jest artykuł na ten temat, można przeczytać w salonie24, lub na stronie ND.
|
Wt lip 12, 2011 10:09 |
|
 |
Johnny99
|
Commander napisał(a): Czyli media mają się godzić na to, żeby ktoś dyktował mu co ma nagrywać a czego nie? Nikt im się nie każe na nic godzić. Cytuj: A rydzyk, jego teksty, wyznawcy i radio Maryja jest takim generatorem treści sensacyjnych.
No i w tym właśnie rzecz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 12, 2011 10:16 |
|
 |
Witold
|
Gita2 napisał(a): W tym wypadku manipulacja poszła dalej, gdyż sługuska Polsatu skłamała, że została uderzona w twarz, czego nie widać wcale na na nagraniu Polsatu/jest takie w internecie/. To znaczy, że nie ma na nagraniu. A nie że nie było. Zresztą, nawet jeśli nie było, to w żaden sposób nie umniejsza homosowieckiego prostactwa. Nie pierwszy raz się przecież takie incydenty zdarzają. Cytuj: Sługusy Polsatu myślą, że my mohery, to jakiś bezmyślny lud, podobny do tego co od rano do wieczora ogląda seriale i przekłamania w telewizorni. Wasz jest dużo bardziej bezmyślny i dużo bardziej niebezpieczny, jako - mentalnie - typowa grupa wsparcia systemów totalitarnych, święcie wierząca w niezłomność i świętość Matki Partii i odrażającą ohydę wszystkich, którzy się jej sprzeciwiają.
|
Wt lip 12, 2011 10:22 |
|
 |
Gita2
|
Gita2 napisał(a): Od czasu przejęcia kontroli nad mediami przez koalicję:PO,PSL i SLD, pojawia się tam coraz więcej manipulacji. Oczywiście na celowniku jest PiS, a wszczególności Jarosław Kaczyński.Ostatnio dość zręcznie zmanipulowano wypowiedź Jaroasława Kaczyńskiego na Kongresie Prawicy kobiet.Komentuje się już tą zmanipulowaną wypowiedzią robiąc z JK raroga, chyba juz po raz tysięczny. Tutaj notka na ten temat: http://bernardo.salon24.pl/322963,wiado ... czynskiegoWprowadzając ten temat pisałam o manipulacji jakiej dokonano na wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego, a było to w sobotę 9 lipca na Kongresie Kobiet Prawicy. Kolejna manipulacja, juz 10 lipca, ta manipulacja Polsatu, to szyta wyjątkow grubymi nićmi, ale jednocześnie takimi, aby lemingi mogły połknąć i to się Polsatowi udało.
|
Wt lip 12, 2011 10:55 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: Kolejna manipulacja, juz 10 lipca, ta manipulacja Polsatu, to szyta wyjątkow grubymi nićmi, ale jednocześnie takimi, aby lemingi mogły połknąć i to się Polsatowi udało. Ponieważ w ów rzekomo zadany dziennikarce Polsatu cios Gita po prostu woli nie wkierzyć. A skoro nie woli nie wierzyć, to znaczy że go nie było. Skoro nie został nigdzie uchwycony, to dziennikarka kłamie. A jesli został uchwycony, to jest to fotomontaż. To właśnie to jest problemem, ale nie to czy jakiś dziad walnął jakąś dziennikarzynę. To czy owo uderzenie w twarz miało miejsce, jest tak naprawdę nieistotne. Problem w tym, że nawet gdyby istniały nagrania wideo z czterech różnych dowodzące że ów incydent się wydarzył, to Gita i jej podobni i tak by to jakoś przekręcili na swoją korzyść. Bo ich Matka Partia i wspierajacy ją Kolektyw po prostu nie może być niczemu winny. Oni zawsze są wyłącznie prześladowani i szykanowani. A co więcej - oni lubią być prześladowani i szykanowani. Werbalnie oczywiście się przed tym bronią, ale bez tego by nie istnieli. To nieodłączna część ich ideologii.
|
Wt lip 12, 2011 11:16 |
|
 |
Gita2
|
Johnny99 napisał(a): Commander napisał(a): Czyli media mają się godzić na to, żeby ktoś dyktował mu co ma nagrywać a czego nie? Nikt im się nie każe na nic godzić. Cytuj: A rydzyk, jego teksty, wyznawcy i radio Maryja jest takim generatorem treści sensacyjnych.
No i w tym właśnie rzecz. Własnie! Każdy pretekst, aby dołożyć Radiu Maryja jest trendi.
|
Wt lip 12, 2011 12:31 |
|
 |
patryq021
|
Hm, Radio Maryja jest obiektywnym radio? Telewizja Trwam jest obiektywną telewizja? Wszystkie media są załgana zależnie od swoich odchyłów. Polsat stworzył Zygmunt Solorz agent zwerbowany w 1983 pseudonim Zeg. , Tvn stworzył Mariusz Walter członek PZPR, Trwam stworzył Rydzyk zwykły złodziej defraudacja pieniędzy które zbierał na stocznie + ustępstwa w geotermii, za GW odpowiada Michnik wielki obrońca zbrodniarzy typu Jaruzelski czy Kiszczak i takie własnie media mamy w Polsce. Lepiej wyłączyć telewizor oddać gazety na makulaturę i sięgnąć po książkę..
_________________ "Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."
|
Wt lip 12, 2011 12:52 |
|
 |
Gita2
|
W internecie mozna znaleźć artykuły na temat manipulacji w mediach. Oto jeden z nich: http://www.profesor.pl/mat/na8/na8_g_de ... 0920_1.php
|
Wt lip 12, 2011 13:13 |
|
 |
Witold
|
Gita znów strzela sobie w stopę, odsyłając do artykułu który trafnie opisuje niektóre techniki propagandowe stosowane także przez umiłowaną Matkę Partie i kolektyw ją wspierający. Ale im wolno 
|
Wt lip 12, 2011 13:35 |
|
|
|