Palikot - zdejmie krzyże, zlikwiduje finansowanie kościoła..
Autor |
Wiadomość |
tadeuszek
|
 Re: Palikot - zdejmie krzyże, zlikwiduje finansowanie kościo
Alus napisał(a): Zwłaszcza gdy chodzi o koryto..... Kogo jak kogo, ale Palikota trudno posadzić o chęć dorwania sie do koryta... Człowieka, którego gdy wszedł do polityki stac było na wiecej niz wymiętolona marynarka, jak w przypadku Jarosława K. choćby. A że wydawał "Ozon", cóż biznes jest biznes.
|
Pt wrz 16, 2011 13:18 |
|
|
|
 |
Thurs
|
Cytuj: Dlaczego kosciół ma się trzymać zdala od polityki? Może to [...] Palikota powinna trzymać sie z dala od polityki? A to ciekawe pytanie. Może rzeczywiście należałoby obsadzić na stołkach państwowych muftich wychowanych w tradycji Islamskiej. Jak wiadomo w starożytnym Egipcie faraon był wcieleniem Horusa, może więc należałoby Komorowskiego uznać też? Albo jeszcze inaczej, księży powołać na stanowisko urzędników, rozdać im rózgi i niech smagają opozycję po łydkach. 
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Pt wrz 16, 2011 13:22 |
|
 |
pilaster
|
KxS napisał(a): pilaster napisał(a): Zamienił stryjek siekierkę na kijek  Kto miałby uczyć tej "etyki"? Etyka to teoria gier połączona z biologią ewolucyjną. W całej Polsce nie ma 100 ludzi, którzy by mieli potrzebne kwalifikacje [list][*] "Etyka to teoria gier połączona z biologią ewolucyjną" ciekawe, a do tej pory myślałem że to bardziej filozofia. No właśnie. Tu jest pies pogrzebany. [...] Palikota wcale nie zamierza wprowadzać żadnej tam etyki (etyka to nauka o moralności), tylko ...fi..fię. A po co? Nietrudno się domyślić. Po to, żeby absolwenci fi...fii, nie mający żadnych konkretnych kwalifikacji i umiejętności, a kórych jest w Polsce więcej niż w całej pozostałej Europie razem wziętej, dostali pracę i z wdzięczności przyłączyli się do [...] Palikota Cytuj: •"W całej Polsce nie ma 100 ludzi, którzy by mieli potrzebne kwalifikacje" też ciekawe, skąd masz takie informacje? Ilu jest w Polsce ludzi mających równocześnie wykształcenie matematyczne i biologiczne w specjalizacji biologii populacyjnej i/lub ewolucyjnej? Ilu z nich w ogóle by miało ochotę uczyć czegokolwiek w państwowej szkole?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt wrz 16, 2011 21:33 |
|
|
|
 |
mareta
|
Wy młodzi nie pamiętacie, ale to już w naszej historii było.......
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
N wrz 18, 2011 14:51 |
|
 |
KxS
|
pilaster napisał(a): kxs napisał(a): "W całej Polsce nie ma 100 ludzi, którzy by mieli potrzebne kwalifikacje (do prowadzenie lekcji etyki)" też ciekawe, skąd masz takie informacje? Ilu jest w Polsce ludzi mających równocześnie wykształcenie matematyczne i biologiczne w specjalizacji biologii populacyjnej i/lub ewolucyjnej? Ilu z nich w ogóle by miało ochotę uczyć czegokolwiek w państwowej szkole? mam takie bardzo poste pytanie, po co jest potrzebne takie wykształcenie, żeby nauczać etyki? a atak na prawdę to, albo idź do lekarze specjalisty - od psychiatry... albo przesrań pisać na tym forum i przestań się ośmieszać.
_________________ Pozdrawiam Krzysztof Skrzypiec zapraszam również na mój blog na stronie skrzypiec.pl gdzie można poczytać ciekawe artykuły. Biorę udział w projektach Boinc, które pomagają nam lepiej zrozumieć Świat. Biorę m.in. udział w polskim projekcie Boinc o nazwie Universe@home
|
Pn wrz 19, 2011 3:16 |
|
|
|
 |
pilaster
|
KxS napisał(a): pilaster napisał(a): kxs napisał(a): "W całej Polsce nie ma 100 ludzi, którzy by mieli potrzebne kwalifikacje (do prowadzenie lekcji etyki)" też ciekawe, skąd masz takie informacje? Ilu jest w Polsce ludzi mających równocześnie wykształcenie matematyczne i biologiczne w specjalizacji biologii populacyjnej i/lub ewolucyjnej? Ilu z nich w ogóle by miało ochotę uczyć czegokolwiek w państwowej szkole? mam takie bardzo poste pytanie, po co jest potrzebne takie wykształcenie, żeby nauczać etyki? Hmm... A po co jest potrzebne wykształcenie biologiczne, żeby nauczać biologii? Jak rozumiem w programie Palikota, aby dostać etat w państwowej szkole nie potrzebne jest wykształcenie, tylko bycie wyznawcą Palikota? 
|
Pn wrz 19, 2011 13:17 |
|
 |
KxS
|
ja myślę, że aby nauczać etyki trzeba mieć w tym kierunku wykształcenie, Palikot nie ma takiej władzy, żeby kogoś od tak przyjąć bez kwalifikacji do publicznych placówek. i nie widzę problemu by ludzie wykształceni w tym kierunku, którzy już nauczają w szkole religii nie mogli tego robić nadal (nauczać tylko etyki) - nauczać etyki może większość katechetów w naszym kraju.
_________________ Pozdrawiam Krzysztof Skrzypiec zapraszam również na mój blog na stronie skrzypiec.pl gdzie można poczytać ciekawe artykuły. Biorę udział w projektach Boinc, które pomagają nam lepiej zrozumieć Świat. Biorę m.in. udział w polskim projekcie Boinc o nazwie Universe@home
|
Pn wrz 19, 2011 13:35 |
|
 |
Thurs
|
Niby tak, ale widzisz pewny szkopuł jest. Potrzebny jest podręcznik. A w nim wszystko napisane "bezbożnie". 
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Pn wrz 19, 2011 14:27 |
|
 |
pilaster
|
KxS napisał(a): ja myślę, że aby nauczać etyki trzeba mieć w tym kierunku wykształcenie, Poprzednio KxS napisał coś wręcz przeciwnego: Cytuj: myślałem że to [etyka-p] bardziej filozofia Czyli KxS był przekonany że do tego nie potrzeba żadnych kwalifikacji Cytuj: Palikot nie ma takiej władzy, żeby kogoś od tak przyjąć bez kwalifikacji do publicznych placówek. Nie ma, ale jak widać, chciałby mieć. Cytuj: i nie widzę problemu by ludzie wykształceni w tym kierunku, którzy już nauczają w szkole religii nie mogli tego robić nadal (nauczać tylko etyki) - nauczać etyki może większość katechetów w naszym kraju. Oczywiście że nie. Katecheci nie mają odpwiednich do tego kwalifikacji. Po pierwsze zakres tematyczny pokrywa się tylko częściowo. Katecheza, oprócz moralności chrześcijańskiej zawiera też wiele innych rzeczy. Po drugie "moralność chrześcijańska", to taka "etyka na skróty". Katechecie wystarczy stwierdzić, że nalezy zachowywać się w ten, czy inny sposób, ponieważ takiego zachowania oczekuje od nas Bóg. Nauczyciel etyki nie ma takiego komfortu i musi uzasadnić, dlaczego to zachowanie jest pożądane, a inne - nie. Jest to naprawdę trudne zadanie i jak napisałem, nie wiem czy znalazłoby się w Polsce 100 ludzi mających do tego kwalifikację, z czego do nauczania w szkole pewnie zaden z nich nie miałby ochoty Thurs Cytuj: Potrzebny jest podręcznik. A w nim wszystko napisane "bezbożnie". O!, podręcznik to akurat już jest. A nawet dwa 
|
Pn wrz 19, 2011 16:03 |
|
 |
KxS
|
Pan napisał: pilaster napisał(a): Zamienił stryjek siekierkę na kijek  Kto miałby uczyć tej "etyki"? Etyka to teoria gier połączona z biologią ewolucyjną. W całej Polsce nie ma 100 ludzi, którzy by mieli potrzebne kwalifikacje Ja odpisałem tak: KxS napisał(a): pilaster napisał(a): Etyka to teoria gier połączona z biologią ewolucyjną ciekawe, a do tej pory myślałem że to bardziej filozofia. Ponieważ etyka to dział filozofii i nie zmieni Pan tego (nawet jeśli będzie pan myślał i mówił inaczej to nadal tak będzie  heh) Nie rozumiem tylko pana stwierdzenie: pilaster napisał(a): KxS napisał(a): myślałem że to [etyka-p] bardziej filozofia Czyli KxS był przekonany że do tego nie potrzeba żadnych kwalifikacji Czy to, że etyka jest filozofiom i stwierdziłem ten fakt znaczy, że jestem przekonany, że nie trzeba mieć do jej nauczania żadnych kwalifikacji. To się "kupy" nie trzyma. Chyba że to co pan pisze ma jakiś ukryty sens  w taki razie proszę mi to wytłumaczyć.
|
Pn wrz 19, 2011 16:27 |
|
 |
ilomi
|
Moi Drodzy! Zacząć należy od tego że u nas tygodniowo uczniowie mają DWIE lekcje religii ! Te liczby to chyba z kosmosu. A ja chodząc zarówno do salki na katechezę jak i w szkole nigdy też nie małam więcej  !
|
Pn wrz 19, 2011 16:54 |
|
 |
pilaster
|
KxS napisał(a): ...Ponieważ etyka to dział filozofii... A astronomia nie? Kiedyś nawet fizyka była dziąłem filozofii (nazywała się nawet filozofią przyrody), ale to było dawno temu. Dzisiaj natomiast Palikot w nieomylności swojej objawia, że chemia, geologia, biologia, etc, to ...filozofia I jego wyznawcy natychmiast wyznanie wiary powtarzają. Cytuj: Czy to, że etyka jest filozofiom i stwierdziłem ten fakt znaczy, że jestem przekonany, że nie trzeba mieć do jej nauczania żadnych kwalifikacji. Owszem, to właśnie znaczy. Do uprawiania fi..fii nie potrzeba, poza umiejętnością bełkotania (a i jak się własnie dowiadujemy, czczenia Palikota), żadnych kwalifikacji 
|
Pn wrz 19, 2011 18:21 |
|
 |
Gita2
|
"Palikot-zdejmie krzyże, zlikwiduje finanse kościołów", a Platformie coraz bliżej do koalicji z Palikotem.
|
Pt wrz 23, 2011 20:34 |
|
 |
pilaster
|
Gita2 napisał(a): "Palikot-zdejmie krzyże, zlikwiduje finanse kościołów", a Platformie coraz bliżej do koalicji z Palikotem. Nic podobnego. Do koalicji z Palikotem przymierza się PiS, na wypadek, gdyby samego SLD było za mało. Chociaż kiedyś Palikot uchodził tam za największego wroga, obecnie wszelkie ataki na niego i jego wyznawców ze strony PiS ustały, podobnie jak w przypadku ataków na SLD. Koalicja PiS-SLD-Palikot jest pewna, o ile tylko wynik wyborczy na to wskaże
|
Pn wrz 26, 2011 13:17 |
|
 |
Johnny99
|
Oczywiście, bzdura. W ostatnim numerze URz Kaczyński ostro odcina się od Palikota, wyjaśniając nawet, dlaczego jest znacznie gorszy od Samoobrony. Odwrotnie PO - Tusk ostatnio znowu zaczął "pierwszego skandalistę RP" wychwalać. Oczywiście, w tym momencie jest to działanie zmierzające do podebrania Palikotowi elektoratu, bo zaczął mu się niebezpiecznie zwiększać (a Platformie do niego blisko), ale też wyraźnie wskazuje na możliwość współpracy po wyborach.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 26, 2011 13:53 |
|
|
|