Protest przeciwku usunięciu Krzyża z Sejmu
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Protest przeciwku usunięciu Krzyża z Sejmu
humalog napisał(a): Patriotyzm nie ma nic wspólnego z wyznawana wiarą. Nie dajcie się oszołomić głupim tekstom (nawet wyższego duchowieństwa). Prawdziwy Polak Patriota niekoniecznie musi być katolikiem, kto twierdzi inaczej jest w błędzie lub ma problem z własnym umysłem. Może być w błędzie, ale nie zmienia faktu, że ma istotny wpływ na odbiór krzyża jako symbolu, szczególnie jeśli należy do wyższego duchowieństwa. Dlatego w szybkim tempie krzyż przestaje być symbolem tożsamości narodowej, a staje się symbolem wyłącznie religijnym. I to jeszcze byłoby pół biedy, gorzej, że staje się symbolem politycznym. A że niesłusznie? Pewnie niesłusznie, ale trudno ludziom odgórnie nakazać, jakie prawidłowe znaczenie powinien mieć dla nich określony symbol. Jedni niesłusznie używają krzyża jako "substytutu pomnika", a inni niesłusznie krzyż jako "substytut pomnika" zwalczają.
|
Pn lis 14, 2011 13:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Nie jest prawdą, ze w złotym okresie RP szlacheckiej katolicy stanowili mniejszość v- skąd ty to wziąłes???? Choćby z Wiki ale znajdziesz to juz w dobrych podręcznikach gimnazjalnych. Polacy w połowie 17 w. stanowili w Rzeczypospolitej Obojga Narodów jakieś 40% (z czego część szlachty polskiej to protestanci), a reszta to głównie prawosławni Rusini. Ciekawa jest także tam mapka wyznanhumalog napisał(a): Pisząc o Prawiosławiu masz pewnie na mysli ludność zamieszkującą dawne Kresy wschodnie. Tylko, ze oni będąc pod panowanie Polski nigdy Polakami nie byli - to ludnośc narodowości ukraińskiej, białoruskiej bądź litewskiej - nie Polacy. To była Rzeczypospolita Obojga Narodów, o czy zapewne zapomniałeś. Całość nazywano Polską i pod względem przynależności państwowej to byli Polacy. humalog napisał(a): Prawdziwy Polak Patriota niekoniecznie musi być katolikiem, kto twierdzi inaczej jest w błędzie lub ma problem z własnym umysłem. Na poparcie takich słów nie raz podawałem przykładową listę patriotów Polaków niekatolików od Reja zaczynając, poprzez Ordona po generałów polskich oznaczonych Virtuti Militari.
|
Pn lis 14, 2011 13:15 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Cytuj: Do zdejmowania jest Tusk i Palikot ze swoimi partiami Zabyli, że Tusk i jego partia nieprzerwanie przez 14 lat obradują pod tym krzyżem. I zabyli, że jednym z głównych sponsorów partii Tuska był pan dobrodziej Palikot od 2005 do czasu wystąpienia z Sejmu dla tworzenia nowej partii, kolega klubowy pana Tuska, zasiadający razem z wymienionym, pod tym Krzyżem, pod tym znakiem, gdzie Polska jest Polska, a Polak - Polakiem. Teraz jest czas na zaprzestanie kłaniania się duchownym (TUSKU) i zdejmowania Krzyża (Palikot). Tak to jest w Polsce, jak się nie ma oczu ze wszystkich stron i wszystkie otwarte. My tu gadu, gadu na forum, a Niemcy już w Warszawie 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn lis 14, 2011 13:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A to dopiero cyrk kwiatek robi. Przypominam kwiatku, ze podpalali samochody, a kamieniami i butelkami w policję rzucali nie niemieccy antyfaszyści ale polscy prawicowi "patrioci". Przypomnę tez kwiatku, ze owi "patrioci" zaprosili kolegów faszystów z innych państw, a niemieccy antyfaszyści przybyli bez zaproszenia z własnej inicjatywy chcac stawić odpór faszyzmowi. I tyle na temat twoich fobii.
|
Pn lis 14, 2011 13:38 |
|
 |
tadeuszek
|
maly_kwiatek napisał(a): My tu gadu, gadu na forum, a Niemcy już w Warszawie  To pewnie niemiecka stewardesa którą obraził polak Rokita, nasłała swoich znajomych. Pozostaje zatem krzyczeć: Ratunku, biją mnie Niemcy !Szkoda że jednak Kaczyńskiego nie przebadano psychiatrycznie, a wyników nie podano do publicznej wiadomości. Nie powielałbys wtedy paranoidalnych wyobrażeń tego chorego starca.
|
Pn lis 14, 2011 13:54 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
tadeuszek napisał(a): Szkoda że jednak Kaczyńskiego nie przebadano psychiatrycznie, a wyników nie podano do publicznej wiadomości. Nie powielałbys wtedy paranoidalnych wyobrażeń tego chorego starca. Wręcz przeciwnie, to byłby jedynie argument za potęgą Układu i grozą sytuacji - ludzi głoszących Prawdę, niewygodnych dla Systemu, ogłasza się chorymi psychicznie, a potem zapewne będzie się zamykać w zakładach.
|
Pn lis 14, 2011 14:52 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
O czym Wy tu rozmawiacie? Czy na pewno wszystko jest dobrze  ? Rozumiem, że martwicie się o Krzyż Sejmowy i takie są skutki? A mówiłem, by Krzyż po prostu zdjąć i przenieść w godne, bezpieczne miejsce. Tylko pisałem, że jakiś Pasterz by się do tej akcji przydał, jako przedstawiciel Kościoła. A nie tak samopas i odłogiem, jak zabłąkane owce. viewtopic.php?f=2&t=29765
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn lis 14, 2011 15:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co znaczy samopas? Co to za zawładnięcie krzyża? Jak samopas krzyz powieszono, to dobrze, a do zdjęcia trzeba jakies hokus pokus i kapłana katolickiego? 
|
Pn lis 14, 2011 15:19 |
|
 |
SweetChild
|
maly_kwiatek napisał(a): Rozumiem, że martwicie się o Krzyż Sejmowy i takie są skutki? Daliśmy się wkręcić w Twojego offtopa  maly_kwiatek napisał(a): My tu gadu, gadu na forum, a Niemcy już w Warszawie  maly_kwiatek napisał(a): A mówiłem, by Krzyż po prostu zdjąć i przenieść w godne, bezpieczne miejsce. Tylko pisałem, że jakiś Pasterz by się do tej akcji przydał, jako przedstawiciel Kościoła. A nie tak samopas i odłogiem, jak zabłąkane owce. Wykorzystam tę rzadką okazję, aby się z Tobą zgodzić  Kozioł napisał(a): Co znaczy samopas? Co to za zawładnięcie krzyża? Jak samopas krzyz powieszono, to dobrze, a do zdjęcia trzeba jakies hokus pokus i kapłana katolickiego?  Nie, to źle, że samopas krzyż powieszono. Dobrze by było drugi raz nie powtarzać tego błędu.
|
Pn lis 14, 2011 15:25 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
SweetChild napisał(a): Daliśmy się wkręcić w Twojego offtopa  maly_kwiatek napisał(a): My tu gadu, gadu na forum, a Niemcy już w Warszawie  To nie jest żaden off-top, tylko dawne, staropolskie, powszechnie znane przysłowie Ja je poznałem w śląskiej wersji, jakieś prawie 40 lat temu: "My tu gadu, gadu, a Niemcy już pod Bytomiem"
Kontekst, jak przypuszczam, pochodzi z czasów Powstań Śląskich I żeby nie było nieporozumień, ja czasów Powstań Śląskich - nie pamiętam 
|
Pn lis 14, 2011 15:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Nie, to źle, że samopas krzyż powieszono. Dobrze by było drugi raz nie powtarzać tego błędu. Jakiego błędu? Krzyż nie jest własnością żadnego kościoła ziemskiego, żadnego kapłana, żadnej organizacji. Jest symbolem Ofiary i Zmartwychwstania, symbolem Odkupienia. Materialnie to kawałek drewna i żadnych egzorcyzmów przy wieszaniu czy zdejmowaniu czynić nie trzeba. Masz w domu krzyż? Jakieś hocki klocki odprawiałeś, kapłana zapraszałeś, czy po prostu przybiłeś gwóźdź i krzyż powiesiłeś?
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 2011 15:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lis 14, 2011 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Staropolskie? Hmm, to kiedy byli Niemcy w W-wie przed 1939r? Powszechnie znane? Hmm, jak prawie pół wieku żyje i po Polsce podróżuje to jeszcze nie słyszałem.
|
Pn lis 14, 2011 15:41 |
|
 |
SweetChild
|
Możliwe, ale od paru dni mamy nowy kontekst  Kozioł napisał(a): SweetChild napisał(a): Nie, to źle, że samopas krzyż powieszono. Dobrze by było drugi raz nie powtarzać tego błędu. Jakiego błędu? Krzyż nie jest własnością żadnego kościoła ziemskiego, żadnego kapłana, żadnej organizacji. Jest symbolem Ofiary i Zmartwychwstania, symbolem Odkupienia. Materialnie to kawałek drewna i żadnych egzorcyzmów przy wieszaniu czy zdejmowaniu czynić nie trzeba. Przyznaję, że nie doczytałem kontekstu dla tego "samopas"  Mnie chodziło przede wszystkim o to, aby nie była to "dzika" akcja kilku posłów. Ale jako że jest to krzyż katolicki, to w obecności kapłana KK też nie widziałbym nic niestosownego. Oczywiście materialnie to kawałek drewna, tak jak flaga to kawałek materiału. Ale jako symbol ma swoje znaczenie i to znaczenie jest najważniejsze. Kozioł napisał(a): Masz w domu krzyż? Jakieś hocki klocki odprawiałeś, kapłana zapraszałeś, czy po prostu przybiłeś gwóźdź i krzyż powiesiłeś? Flagę na balkonie też wywiesiłem i zwinąłem bez większych ceregieli. A jednak nie dziwi mnie, gdy podczas uroczystości państwowych odbywają się przy tym jakieś "hocki klocki".
|
Pn lis 14, 2011 16:36 |
|
 |
tadeuszek
|
SweetChild napisał(a): Flagę na balkonie też wywiesiłem i zwinąłem bez większych ceregieli. A jednak nie dziwi mnie, gdy podczas uroczystości państwowych odbywają się przy tym jakieś "hocki klocki". Tutaj przykład tych "hocków klocków" i szacunku do Polskiej flagi podczas uroczystości http://www.youtube.com/watch?v=VEx32OjFKAk
|
Pn lis 14, 2011 16:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Przyznaję, że nie doczytałem kontekstu dla tego "samopas"  Mnie chodziło przede wszystkim o to, aby nie była to "dzika" akcja kilku posłów. Ale jako że jest to krzyż katolicki, to w obecności kapłana KK też nie widziałbym nic niestosownego. Jest to krzyż chrześcijański, krucyfiks, najczęściej używany przez (staro)katolików. Proponuje zaprosić jeszcze np. księdza Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego i księży z kościołów starokatolickich takich jak : Kościół Polskokatolicki w RP Polski Narodowy Kościół Katolicki w RP Kościół Starokatolicki Mariawitów w RP Kościół Katolicki Mariawitów w RP Kościół Starokatolicki w RP Reformowany Kościół Katolicki (jeżeli kogoś pominąłem, to przepraszam). Oczywiście kościołów chrześcijańskich jest więcej, wymieniłem tylko te, które moga utożsamiać się z krucyfiksem (w pozostałych używana jest inna forma krzyża: łaciński, słowiański lub grecki). SweetChild napisał(a): Oczywiście materialnie to kawałek drewna, tak jak flaga to kawałek materiału. Ale jako symbol ma swoje znaczenie i to znaczenie jest najważniejsze. Kozioł napisał(a): Masz w domu krzyż? Jakieś hocki klocki odprawiałeś, kapłana zapraszałeś, czy po prostu przybiłeś gwóźdź i krzyż powiesiłeś? Flagę na balkonie też wywiesiłem i zwinąłem bez większych ceregieli. A jednak nie dziwi mnie, gdy podczas uroczystości państwowych odbywają się przy tym jakieś "hocki klocki". I ma to swoje znaczenie w danym miejscu i w danych okolicznościach.
|
Pn lis 14, 2011 17:03 |
|
|
|