Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 7:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Kara smierci a nauka Kościoła (wypowiedź j. kaczyńskiego) 
Autor Wiadomość

Post Re: Kara smierci a nauka Kościoła (wypowiedź j. kaczyńskiego
Witold napisał(a):
jesienna napisał(a):
Przeciwnicy kary smierci argumentują, ze jej zwolennikom tak naprawdę nie chodzi o karę tylko o zemstę.
a prawo zemsty nie może sankcjonować

A to niby dlaczego? Przez setki lat było tak, że odwet na sprawcy przestęptwa był jedną z podstawowych funkcji kary. "Oświecony", "nowoczesny" humanitaryzm obwieścił, że to nieładnie i że kara powinna mieć głównie funkcję wychowawczą, resocjalizacyjną, ale to jeszcze nie znaczy że należy to bezkrytycznie przyjmować.

odwet i chrześcijaństwo?

„Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski.” (Mt 6,14) Jeśli my nie wybaczymy tym, którzy nas skrzywdzili, to i Bóg nie wybaczy nam naszych grzechów: „Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień.” (Mt 6,15)

„odpuść nam nasze winy, JAKO I MY ODPUSZCZAMY naszym winowajcom”.

Można wybaczyć i stosować karę tak jak ja ją rozumiem (tzn. nie na zasadzie odwetu)
to jedno z drugim się nie kłóci, nie kłóci się też takie rozumienie kary z przykazaniem Miłości Bliźniego (przecież nawet bardzo kochający rodzice karcą dzieci, żeby miały jasny przekaz co dobre a co złe)

odwetu z wybaczeniem pogodzić się nie da (chyba, że rozumujesz tak - najpierw się zemszczę, potem wybaczę, ale wg. mnie to nonsens)

So lis 26, 2011 11:24

Jakoś niespecjalnie to chrześcijaństwu przeszkadzało przez ostatni tysiąc lat.

So lis 26, 2011 11:30

chrześcijaństwu wiele rzeczy kiedyś nie przeszkadzało (co do kary smierci mnie to osobiście bardzo dziwi)
a teraz przeszkadza

papież przepraszał za grzechy kościoła, nie pamiętasz?
to, że kiedyś, nawet przez tysiąc lat robiono nie czyni z tego rzeczy dobrej czy chociażby dopuszczalnej, niby na jakiej zasadzie miałoby to tak działać?

św. Augustyn dopuszczał aborcję dopóki "dusza nie zstąpi do ciała" (czyli coś 2 miesiące od poczęcia- nie pamiętam), dziś wiemy więcej i oczywiste się stało, że aborcja jest złem w każdym miesiącu ciąży

okoliczności się zmieniają, wiedza się zmienia
objawienie Boże jest odczytywane przez chrześcijan ciągle na nowo

doszło między innymi o czym mówił JPII
- cywilizowany świat dysponuje środkami umozliwiającymi skuteczne zabezpieczenie społeczeństwa przed groźnymi przestępstwami

bardzo jestem ciekawa jak godzisz odwet z miłością bliźniego
proszę o precyzyjną odpowiedź, oraz o odniesienie się do biblijnych cytatów jakie podałam

So lis 26, 2011 11:57
jesienna

Ciężkie dożywotnie roboty to odwet? Wybacz, ale to co mówisz nie ma uzasadnienia w chrześcijaństwie. Przecież za grzechy należy pokutować, winę naprawić, jezli cos ukradłes oddać - tego uczy Ewangelia. Wybaczenie to całkiem co innego, wybaczyc zawsze można, ale za wyrządzona krzywdę należy sie pokuta.
Cięzkie roboty dla zwyrodniałych zbrodniarzy widze w taki sposób, ze pracują do końca żywota, a wszystkie nalezne im za prace wynagrodzenie idzie na konto poszkodowanych (najczęściej rodziny).
Dlaczego rodzina zabitego przez zwyrodniałego bandyte ojca (jedynego żywiciela), ma wegetować za marną rencinę od państwa, a bandyta leżąc do góry brzuchem mieć wikt i opierunek?
Kiedys (parę lat temu) słyszałem o buncie w wiezieniu z powodu....zbyt częstego serwowania pasztetowej do chleba (sic!). Te gnoje chiałyby może szyneczkę, homarki lub nie wiadomo co...pasztetowa im zbrzydła! Ja bym im dał miesiąc o chlebie i wodzie to by im rura zmiękła! Niejedno dziecko cieszyłoby sie gdyby codziennie dostało pasztet do chleba...ale naszym "biednym" uwięzionym bandytom we łbach się poprzewracało.

Tutaj nie tyle chodzi o zemste co o sprawiedliwość. Bredzenie o resocjalizacji można pomiędzy bajki włozyć. Wymyślili to ci pseudonaukowcy zwani psychologami i tzw humaniści. To brednie! Więznienia sa pełne recydywistów...gdzie więc ta bajka p.t. resocjalizacja?

Kara musi być dotkliwa, długa i efektywna, po to by chronić ludzi normalnych. To nie ma nic wspólnego z zemstą i cytaty które podałas kompletnie nie pasują do tej sprawy.

Inna sprawą jest to, że dr (nauk prawnych) Jarosław (Zbaw Polskę) Kaczyński zachowuje się jak zwykle po kretynsku. Albo zagrywa na niskich instynktach, albo jest tak naćpany prochami, ze przestał rozumiec rzeczywistość. Stawiam na to drugie.
Przywrócenie KS w Polsce jest po prostu NIEMOŻLIWE i tylko idiota może o to zabiegać.
Na szczęście Kaczyński nie wygrał i nie będziemy Białorusią...o czym ten opętany władzą przygłup marzy.

So lis 26, 2011 17:27

humalog napisał(a):
jesienna

Ciężkie dożywotnie roboty to odwet? Wybacz, ale to co mówisz nie ma uzasadnienia w chrześcijaństwie. Przecież za grzechy należy pokutować, winę naprawić, jezli cos ukradłes oddać - tego uczy Ewangelia. Wybaczenie to całkiem co innego, wybaczyc zawsze można, ale za wyrządzona krzywdę należy sie pokuta.
Cięzkie roboty dla zwyrodniałych zbrodniarzy widze w taki sposób, ze pracują do końca żywota, a wszystkie nalezne im za prace wynagrodzenie idzie na konto poszkodowanych (najczęściej rodziny).
Dlaczego rodzina zabitego przez zwyrodniałego bandyte ojca (jedynego żywiciela), ma wegetować za marną rencinę od państwa, a bandyta leżąc do góry brzuchem mieć wikt i opierunek?
Kiedys (parę lat temu) słyszałem o buncie w wiezieniu z powodu....zbyt częstego serwowania pasztetowej do chleba (sic!). Te gnoje chiałyby może szyneczkę, homarki lub nie wiadomo co...pasztetowa im zbrzydła! Ja bym im dał miesiąc o chlebie i wodzie to by im rura zmiękła! Niejedno dziecko cieszyłoby sie gdyby codziennie dostało pasztet do chleba...ale naszym "biednym" uwięzionym bandytom we łbach się poprzewracało.

Tutaj nie tyle chodzi o zemste co o sprawiedliwość. Bredzenie o resocjalizacji można pomiędzy bajki włozyć. Wymyślili to ci pseudonaukowcy zwani psychologami i tzw humaniści. To brednie! Więznienia sa pełne recydywistów...gdzie więc ta bajka p.t. resocjalizacja?

Kara musi być dotkliwa, długa i efektywna, po to by chronić ludzi normalnych. To nie ma nic wspólnego z zemstą i cytaty które podałas kompletnie nie pasują do tej sprawy.

Inna sprawą jest to, że dr (nauk prawnych) Jarosław (Zbaw Polskę) Kaczyński zachowuje się jak zwykle po kretynsku. Albo zagrywa na niskich instynktach, albo jest tak naćpany prochami, ze przestał rozumiec rzeczywistość. Stawiam na to drugie.
Przywrócenie KS w Polsce jest po prostu NIEMOŻLIWE i tylko idiota może o to zabiegać.
Na szczęście Kaczyński nie wygrał i nie będziemy Białorusią...o czym ten opętany władzą przygłup marzy.

to nie ja pierwsza uzyłam słowa odwet tylko Witold, bo to on napisał, że widzi uzasadnienia dla kary śmierci jako odwetu

. ja tylko przywołałam to słowo w dyskusji z Witoldem .

Nigdzie się nie wypowadałam na temat tego jak powinna wyglądać kara.
może być i najsurowsza, nie mam nic przeciwko.
Natomiast jestem przeciwko karze śmierci.

Nigdzie tez nie napisałam, że uważam, że najważniejszą funkcją kary jest jej funkcja resocjalizacyjna, bo tak nigdy nie uważałam.

Póki co to system penitencjarny nie wypracował żadnego skutecznego choćby trochę sposobu resocjalizacji i w w obecnych warunkach kara tej funkcji nie spełnia.

Osobiście uważam, że najważniejszą funkcją kary jest danie jasnego i czytelnego sygnału ludziom jakie czyny czy zachowania przez społeczeństwo tolerowane nie są. Gradacja kar ma informować czytelnie o ciężkości przewinienia.

Co do odpokutowywania zła w więzieniu to Twój pomysł uważam za absurdalny.
Pokuta musi być wyborem pokutującego
do pokuty nikogo zmusić nie można.
pokuta pod przymusem nie jest żadną pokutą tylko karą właśnie

jeżeli chodzi o wyrównanie krzywdy to po częsci w Polskim prawie funkcjonuje, pewnie w zbyt małym zakresie

Co do pracy to towar obecnie deficytowy.
A pracowanie w więzieniu jest nagrodą za dobre sprawowanie a nie karą (tak to jest ustawione w systemie penitencjarnym i tak też traktują to więźniowie).

So lis 26, 2011 20:52
Cytuj:

Owszem, ale może podczas ciężkiej pracy zrozumie dlaczego został ukarany i potraktuje to jako pokutę. Jeśli nie, to jego problem i pokutę bedzie czynił po śmierci.

Cytuj:
A pracowanie w więzieniu jest nagrodą za dobre sprawowanie a nie karą (tak to jest ustawione w systemie penitencjarnym i tak też traktują to więźniowie).

No bo obecny system penitercjarny jest tworzony przez idiotów-urzędników. Gdyby mogli to bandytom by do d... wleźli. Tymczasem ofiary bandyckich aktów są traktowane w sposób haniebny i wołający o pomstę do nieba.
Debile tworzący obecne prawo powinni być poddani terapi za pomocą elektrowstrząsów...nic innego im już nie pomoże.

So lis 26, 2011 21:08

humalog napisał(a):
Cytuj:

Owszem, ale może podczas ciężkiej pracy zrozumie dlaczego został ukarany i potraktuje to jako pokutę. Jeśli nie, to jego problem i pokutę bedzie czynił po śmierci.

Cytuj:

No bo obecny system penitercjarny jest tworzony przez idiotów-urzędników. Gdyby mogli to bandytom by do d... wleźli. Tymczasem ofiary bandyckich aktów są traktowane w sposób haniebny i wołający o pomstę do nieba.
Debile tworzący obecne prawo powinni być poddani terapi za pomocą elektrowstrząsów...nic innego im już nie pomoże.

Co do tego, że ktoś przymuszony siłą do pracy potraktuje to jako pokutę bym nie liczyła.
Ciekawa jestem jak do pracy chcesz zmuszać. jak to widzisz w praktyce?
nie dawać jeść tym co nie chca pracować?
torturami ich zmuszać?
moze pomysł i nie głupi, ale jakoś nie widzę tego w praktyce

Tak prawdę mówiąc to nia za bardzo mamy o czym dyskutować, bo ja o surowości kary się w ogóle nie wypowiadałam i nie wypowiadam i nie będę wypowiadać bo nie mam zdania na ten temat. Ewidetnie to co jest, jest nie do zaakceptowania.
Ale jak powonno być? no, nie wiem..., po prostu nie wiem i się do tego przyznaję

So lis 26, 2011 21:35
jesienna napisał(a):
Ciekawa jestem jak do pracy chcesz zmuszać. jak to widzisz w praktyce?
nie dawać jeść tym co nie chca pracować?
torturami ich zmuszać?
moze pomysł i nie głupi, ale jakoś nie widzę tego w praktyce
wielu więźniów wręcz błaga o pracę. dla nich najgorszą torturą jest siedzenie całymi dniami na tyłkach i nic nie robienie. brak celu do zrealizowania, całkowita bezczynność. od tego można NAPRAWDĘ zwariować...
słyszałam trochę o tym, ponieważ znam osobiście mężczyznę który siedział rok w więzieniu. że najgorsze jest takie siedzenie w klatce, to że dni niczym się od siebie nie różnią. każda możliwość wyrwania się z tego marazmu jest dla więźniów bezcenna.

N lis 27, 2011 0:01
Największymi przeciwnikami kary śmierci są lewacy. Jeden z nich od 9 października poseł SejmuRP-Biedroń z zapałem krytykował przywrócenia kary śmierci, twierdząc, że to okrucieństwo odbierać człowiekowi zycie.
Ta hipokryzja sięga szczytów Himalajów, gdyz odbieranie życia ludziom ciężko chorym, umierającym i odbieranie zycia nienarodzonym uważają za normalne.
KK jest przeciwny karze śmierci, ale w szczególnych wypadkach dopuszcza ją. Takie stanowisko zajmował Papież JPII.

N lis 27, 2011 11:45

gita napisał(a):
Największymi przeciwnikami kary śmierci są lewacy. Jeden z nich od 9 października poseł SejmuRP-Biedroń z zapałem krytykował przywrócenia kary śmierci, twierdząc, że to okrucieństwo odbierać człowiekowi zycie.
Ta hipokryzja sięga szczytów Himalajów, gdyz odbieranie życia ludziom ciężko chorym, umierającym i odbieranie zycia nienarodzonym uważają za normalne.
KK jest przeciwny karze śmierci, ale w szczególnych wypadkach dopuszcza ją. Takie stanowisko zajmował Papież JPII.

JPII powiedział też, że w obecnych czasach w zasadzie ne ma sytuacji, która usprawiedliwiałaby jej stosowanie i apelował o niewykonywanie już orzeczonych kar, jakoś to zręcznie omijasz

to, że Kosciół wypowiadał się tak czy tak o karze smierci nie ma dla mnie aż tak wielkiego znaczenia
te opinie nie należą do Nauczania Kościoła w ścisłym sensie tego słowa, nawet gdy wypowiada je papież i mogę ich jako katolik nie podzielać (jak o tym nie wiesz, zainetesuj się jak to właściwie jest)

kieruję się moim sumieniem
tak jak nakazuje Kościół
kształtowałam je w oparciu o naukę Kościoła o świętości życia
i tej nauki się trzymam

Co do lewaków to nie wiem o czym piszesz, czyzby to, że lewacy, jak ich nazwałeś są przeciwnikami kary śmierci miałoby pomysł by jej nie było czynić jakoś dyskredytować?

a wolę nie rzucać inwektyw i hipokryzję nikogo nie ostarżać
o złą wolę też

staram się zrozumieć dlaczego są za aborcją i eutanazją i są przeciw karze śmierci
i jak to wszystko ze sobą godzą
i jakoś to rozumiem, choc kosztowało mnie duzo wysiłku
przynajmniej mi się tak wydaje
oczywiście ich argumenty mnie nie przekonują
i ich poglądów nie podzielam
i będę stanowczo przeciw realizowani ich pomysłow,
to oczywiste

i dokładnie tyle samo wysiłku kosztuje mnie zrozumien jak Kosciół mÓwiąc o świętości zycia mógłbyć jeszcze nie tak dawno w karze smierci nie widzieć żadnego problemu, nie zauważać konfliktu w tym czego naucza

r

N lis 27, 2011 12:22
gita napisał(a):

Z inicjatywy i na wniosek bł JPII dopisano klauzulę do zapisu katechizmu KK
- jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem, władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra i bardziej odpowiadają godności ludzkiej(2267)
Bł JPII w każdym niemal przypadku osądzonej kary śmierci na świecie, apelował do odstąpienie od wyroku z zamianą na karę bezwzględnego dożywocia.

J. Kaczyński, dr nauk prawnych, jest świadom, że jego apel jest nonsensem, ale w sytuacji rozwalającego sie PiS, każda metoda jest dobra byle zagrać na nosie ziobrzystom.

N lis 27, 2011 13:24

Ludzie którzy wycofali kare śmierci z systemu karnego mają krew na rekach. Pewien procent(trudny do ustalenia) przestępców posiadających świadomość że grozi im najwyższy stopień kary, nie popełni morderstwa. Ilu niewinnych ludzi nie straciło by życia gdyby nie zwalczano kary śmierci dla morderców? Oczywiście ktoś powie że w Chinach kara śmierci jest wykorzystywana do mordowania przeciwników politycznych, tylko że Chiny to nie Europa. Z karą śmierci jest jak z komórkami raka, jeżeli społeczeństwo jest organizmem a morderca komórkową rakową to naturalnym jest że należy ją wyciąć, zamiast litować się że są "takie twórcze". PiS nie chce przywrócenia kary śmierci oni tylko mówią że chcą bo zdają sobie sprawę ze większość ich wyborców jest za jej przywróceniem. Poza tym mówienie że nie można tego zrobić jest nieprawdą, można. Dowód:
http://www.karasmierci.info.pl/kochanowski_za_KS_12072004.htm
Tak swoją drogą czy ktoś wiedział o tym że na szczycie RE w Wilnie Polska zobowiązała się do zniesienia kary śmierci również w przypadku wojny? No właśnie... Generalnie pacyfiści, socjaliści, kolorowi, stalinowcy czy tam inni lewacy w ramach swojego humanitaryzmu zezwalają na uśmiercanie nienarodzonych dzieci czy starszych ludzi a dla morderców proponują sale z telewizorem i możliwością kształcenia się w dowolnym kierunku(patrz. więziennictwo Szwecja), urocze...

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

N lis 27, 2011 13:50
W Europie istnieje kraj wolny od lewaków, pacyfistów, socjalistów, kolorowych? :o gdzie istnieje KS - Białoruś.

N lis 27, 2011 17:24
To teraz jeżeli ktoś chce być bardziej na prawo od PIS, to musi domagać się nie tylko kary śmierci ale w dodatku publicznego wykonywania i to poprzez ... ukrzyżowanie. :rotfl2:

N lis 27, 2011 17:43

patryq021 napisał(a):
Ludzie którzy wycofali kare śmierci z systemu karnego mają krew na rekach. Pewien procent(trudny do ustalenia) przestępców posiadających świadomość że grozi im najwyższy stopień kary, nie popełni morderstwa. Ilu niewinnych ludzi nie straciło by życia gdyby nie zwalczano kary śmierci dla morderców? Oczywiście ktoś powie że w Chinach kara śmierci jest wykorzystywana do mordowania przeciwników politycznych, tylko że Chiny to nie Europa. Z karą śmierci jest jak z komórkami raka, jeżeli społeczeństwo jest organizmem a morderca komórkową rakową to naturalnym jest że należy ją wyciąć, zamiast litować się że są "takie twórcze". PiS nie chce przywrócenia kary śmierci oni tylko mówią że chcą bo zdają sobie sprawę ze większość ich wyborców jest za jej przywróceniem. Poza tym mówienie że nie można tego zrobić jest nieprawdą, można. Dowód:
http://www.karasmierci.info.pl/kochanowski_za_KS_12072004.htm
Tak swoją drogą czy ktoś wiedział o tym że na szczycie RE w Wilnie Polska zobowiązała się do zniesienia kary śmierci również w przypadku wojny? No właśnie... Generalnie pacyfiści, socjaliści, kolorowi, stalinowcy czy tam inni lewacy w ramach swojego humanitaryzmu zezwalają na uśmiercanie nienarodzonych dzieci czy starszych ludzi a dla morderców proponują sale z telewizorem i możliwością kształcenia się w dowolnym kierunku(patrz. więziennictwo Szwecja), urocze...

Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś kalkulował, jak dostanę dożywocie to zaryzykuję, ale jak karę śmierci to się na to nie piszę.

każdy przestępca liczy na zupełną bezkarność, nie bierze w ogóle pod uwagę możliwości, że zostanie złapany i ukarany (były na ten temat badania - ale nie wiem kto je robił więc trudno ocenić ich wartość).

jestem przeciw traktowania jakiegokolwiek człowieka jako komórki rakowej.
wszyscy ludzie, nawet Ci najbardziej zwyrodniali są kochani przez Boga, chcesz potraktować człowieka, którego Bóg tak kocha, że umarł niego na krzyżu jak komórkę raka?
zastanów się co mówisz!

co do lewaków socjalistów itp.

to jeszcze raz przytaczam swoją wypowiedź:

Co do lewaków to nie wiem o czym piszesz, czyzby to, że lewacy, jak ich nazwałeś są przeciwnikami kary śmierci miałoby pomysł by jej nie było czynić jakoś dyskredytować?

a wolę nie rzucać inwektyw i hipokryzję nikogo nie ostarżać
o złą wolę też

staram się zrozumieć dlaczego są za aborcją i eutanazją i są przeciw karze śmierci
i jak to wszystko ze sobą godzą
i jakoś to rozumiem, choc kosztowało mnie duzo wysiłku
przynajmniej mi się tak wydaje
oczywiście ich argumenty mnie nie przekonują
i ich poglądów nie podzielam
i będę stanowczo przeciw realizowani ich pomysłow,
to oczywiste

i dokładnie tyle samo wysiłku kosztuje mnie zrozumien jak Kosciół mÓwiąc o świętości zycia mógłbyć jeszcze nie tak dawno w karze smierci nie widzieć żadnego problemu, nie zauważać konfliktu w tym czego naucza

co do surowości kary
- jestem za bardzo surowymi karami
karę śmierci wykluczam, bo jest wg. zbrodnią i tyle

Pn lis 28, 2011 11:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona