Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 29, 2025 9:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna strona
 ACTA - koniec wolnego internetu? 
Autor Wiadomość

Post Re: ACTA - koniec wolnego internetu?
Mroczny Pasażer napisał(a):

Acro napisał(a):
Jak gdzieś pojawia się dyskusja nt ACT zadaję takie "podchwytliwe" pytanie, które dziwnie kończy sprawę:

A co niby takiego jest w tym porozumieniu, że ma uciąć wolność w internecie itp?

http://www.wykop.pl/ramka/1017833/swiet ... lawa-rafy/

http://www.wykop.pl/ramka/1018879/acta- ... tow-umowy/

No i?
Cały artykul jest o tym, że polskie prawo niejasno intepretuje pojęcie praw autorskich, których międzynarodową ochronę ułatwia ACTA. Protesty zatem powinny by skierowane przeciwko polskiemu prawu, a nie ACTA. Przypominam - także w sprawach ściagania, inwigilacji etc nadal obowiązuje nas polskie prawo, a nie ACTA.

Cytuj:
Ściąganie z internetu to nie kradzież, nikt nie traci na tym procederze żadnych pieniędzy. Jak kupisz płytę, zgrasz do mp3 i te mp3 skopiujesz 500 razy na dysku (czyli DOKŁADNIE w taki sam sposób w jaki działa downloading) to znaczy, że artysta stracił na Tobie 500x kwota X? Nie.

Jest to kradzież - zrobiłeś z cudzym dziełem coś, do czego nie miałes prawa ( w tym przypadku wszedleś w sposób nieuprawniony w jego posiadanie). Sprawa wyliczenia wartości takiej kradzieży to zupełnie inny temat, nikt nie twierdzi, że jeżeli sam sobie i dla siebie skopiujesz 100 x jakiś utwór, to okradasz go w ten sposób stukrotnie - przeciwnie, zgodnie z polskim prawem wolno ci na własny użytek zrobić kopię dowolnego dzieła cyfrowego.
Myszor napisał(a):
Acro za dużo TVN-u ;/
Pudło. W tym tygodniu jestem całkowicie 'nietelewizyjny", nawet 5 minut nie oglądałem TV.

Cz sty 26, 2012 16:34

Tu masz ciekawszy artykuł
http://krzysztofgonciarz.com/2012/01/ac ... e-oznacza/

Pozatym protesty przeciw ACTA nie są równoznaczne z poparciem dla Piractwa. Wówczas wielu artystów zaprzeczałoby sobie.

Cz sty 26, 2012 16:45

Myszor napisał(a):

Pozatym protesty przeciw ACTA nie są równoznaczne z poparciem dla Piractwa. Wówczas wielu artystów zaprzeczałoby sobie.

Niestety ale właśnie autorzy tych ustaw, właśnie chcieli aby tak myślano. Zapisy w ACTA stwarzają olbrzymie pole do interpretacji, tak więc z czasem zamiast do walki z piractwem mogą być poprostu używane do kontrolowania Internetu. Oczywiście zbiegnięcie się zamknięcia megaupload.com i aresztowania jego właścicieli z dyskusją międzynarodową nad ACTA to nie przypadek.
Poza tym Europejski Trybunał Sprawiedliwości właśnie orzekł, że niektóre zapisy ACTA są niezgodne z ... Kartą Praw Podstawowych.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... owych.html

Cz sty 26, 2012 18:24

Cytuj:
Jak idę do sklepu kupić płytę X, to część zysku (marża) trafia do sklepu, ale część trafia do producenta. Jak ściągnę tę płytę z internetu, to nic nie płacę. Powiedzmy, że serwis nie pobiera marży, ale przecież nie płaci producentowi za każdy "download" kwoty porównywalnej z tą otrzymywaną od sklepu?

No właśnie, dlatego też nie ma mowy o żadnej stracie.

Cytuj:
Tak byłoby wtedy i tylko wtedy, gdybyś to Ty sam 500 razy ściągnął mp3, które wcześniej "uploadowałeś". Ale MegaUpload nie ograniczał możliwości "downloadu" tylko do tego użytkownika, który dokonał "uploadu".

No i? Nadal nie ma mowy (i nigdy nie będzie, srsly) o jakiejkolwiek stracie.

Cytuj:
No i?
Cały artykul jest o tym, że polskie prawo niejasno intepretuje pojęcie praw autorskich, których międzynarodową ochronę ułatwia ACTA. Protesty zatem powinny by skierowane przeciwko polskiemu prawu, a nie ACTA. Przypominam - także w sprawach ściagania, inwigilacji etc nadal obowiązuje nas polskie prawo, a nie ACTA.

Chyba włączają Ci się jakieś inne linki niż mi...

Cytuj:
Jest to kradzież - zrobiłeś z cudzym dziełem coś, do czego nie miałes prawa ( w tym przypadku wszedleś w sposób nieuprawniony w jego posiadanie). Sprawa wyliczenia wartości takiej kradzieży to zupełnie inny temat, nikt nie twierdzi, że jeżeli sam sobie i dla siebie skopiujesz 100 x jakiś utwór, to okradasz go w ten sposób stukrotnie - przeciwnie, zgodnie z polskim prawem wolno ci na własny użytek zrobić kopię dowolnego dzieła cyfrowego.

Nope, jest to tylko i wyłącznie kopiowanie, o kradzieży można mówić w przypadku utraty czegoś. W tym przypadku nikt nic nie traci.

Cz sty 26, 2012 18:50

http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?wCWDsbb

Tu można podpisać petycję przeciwko ACTA.

Cz sty 26, 2012 19:03

Myszor napisał(a):

Wbrew temu co mówią tzw. "eksperci" piractwo młodym (ale nie tylko) zespołom przynosi więcej korzyści.

http://www.wykop.pl/ramka/1020861/rapor ... turalnemu/

Tylko nikt tego głośno nie powie, a już na pewno nie Hołdys z jego ciepłą posadką w ZAIKS.

Cz sty 26, 2012 19:14
Piotr Piętak na temat ACTA:
http://www.tv-trwam.pl/index.php?section=ppw

Cz sty 26, 2012 22:07
Mroczny Pasażer

Wiele zespołów udostępnia część utworów lub ich fragmenty, a nawet całe płyty. Często tzw. przecieki były kontrolowanym marketingiem. I to jest OK.

Ale jeżeli zespół nie udostępnił takich plików, a w sklepie sa płyty, to ściągając muze z netu bez świadomości legalności źródła po prostu kradniesz!
W innym przypadku musiałbyś kupić płytę albo mp3 i część z tego byłaby dla kapeli. Okradasz swoje ulubione kapele.

To jest zupełnie inny przypadek niż kupno płyty i zrobienie sobie kopii np. na swoją mp3-kę. Tu już zapłaciłeś za utwór i za prawo jego powielenia dla własnej potrzeby.

Cz sty 26, 2012 23:38

" Ale jeżeli zespół nie udostępnił takich plików, a w sklepie sa płyty, to ściągając muze z netu bez świadomości legalności źródła po prostu kradniesz! W innym przypadku musiałbyś kupić płytę albo mp3 i część z tego byłaby dla kapeli. Okradasz swoje ulubione kapele."

No nie. :)

Zrozumcie, żeby istniała kradzież musi być strata. ściąganie z internetu nie generuje żadnej straty. Jak mi ktoś moje auto skopiuje to spoko, szerokiej drogi, ja nic nie straciłem.

Możecie powtarzać brednie za koncernami muzycznymi itp. ale nie da się wykazać żadnej realnej straty z tytułu piractwa.

Pt sty 27, 2012 0:08

...To państwo nie działa, albo raczej władza została przejęta przez oszustów i zmierza w kierunku bandyckiego terroru. Jak ktoś chce być rządzonym przez tego typu szajkę, to proszę bardzo....
Stwórzmy własne sądy!
B.Goczynski's Blog Prawdziwa twarz polskich sądów

http://bogdangoczynski.nowyekran.pl/pos ... lasne-sady

Pt sty 27, 2012 2:31
No nie. :)

Zrozumcie, żeby istniała kradzież musi być strata. ściąganie z internetu nie generuje żadnej straty. Jak mi ktoś moje auto skopiuje to spoko, szerokiej drogi, ja nic nie straciłem.

Możecie powtarzać brednie za koncernami muzycznymi itp. ale nie da się wykazać żadnej realnej straty z tytułu piractwa.

A ty nie rozumiesz, że przywłaszczenie cudzej własności bez zgody właściciela to zwykła kradzież?
Wyobraź sobie, że wydajesz singla i cieszysz się, że go sprzedaż i będziesz miał pieniądze na wydanie płyty. A tu jeden człowiek kradnie ci ten utwór i rozpowszechnia w sieci, inni też kradną i w ten sposób 100 tys ludzi ma ten singiel, grają go w marketach a ty okradziony nie masz nawet zwrotu nakładu na singiel. DOTARŁO?

A teraz powiedzmy, że wymyśliłeś wynalazek, wyłożyłeś mnóstwo kasy na badania, opatentowałeś i wydajesz na rynek. Czy kopiowanie go i rozpowszechnianie nie jest okradaniem ciebie z zysków? Ktoś po prostu ciebie w ten sposób wykorzystuje. DOTARŁO?

Piractwo okrada właścicieli z zysków.

Pt sty 27, 2012 7:27

jak słonce peru dba o nasze szczęście o acta
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=29258

Pt sty 27, 2012 8:30
merkaba napisał(a):
jak słonce peru dba o nasze szczęście o acta
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=29258

Spróbuj pomyśleć...aż czasem strach myśleć, gdy zakonnik śmie porównywać KRRiT do Hitlera, a Polskę do III Reszy :|

Pt sty 27, 2012 9:12

szyszkownik napisał(a):
Poza tym Europejski Trybunał Sprawiedliwości właśnie orzekł, że niektóre zapisy ACTA są niezgodne z ... Kartą Praw Podstawowych.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... owych.html

:lol: Klasyka sensacjologii w wykonaniu GW, zresztą już zmienili tytuł i dodali znak zapytania ("ACTA niezgodne z Kartą Praw Podstawowych?"), a na wstępie tłumaczą się, że:
Cytuj:
Pierwotnie PAP informował, że wyrok zapadł 24 stycznia, po kilku godzinach skorygował tą informację i podał 24 listopada jako datę wyroku ETS.

Okazuje się więc, że ani ETS nie orzekł właśnie ani nie orzekał w sprawie ACTA :evil:

Kozioł już to opisał, ale przedstawię jeszcze na liczbach:

Przypadek A:
- ludzie kupują 1000 egzemplarzy Twojej płyty, a od każdej kopii dostajesz 5 zł, co daje Ci 5.000 zł

Przypadek B:
- człowiek kupuje 1 egzemplarz Twojej płyty, kopiuje go i udostępnia, w wyniku czego od pozostałych 999 nabywców z przypadku A nie dostajesz ani grosza; w ostatecznym rozrachunku otrzymałeś jedynie 5 zł.

Jak nietrudno policzyć, różnica w Twoich wpływach wynosi (5.000 zł - 5 zł) = 4.995 zł. Zgadzasz się czy nie? Jeśli tak, to pozostaje kwestia odpowiedzi na pytanie, których przypadek jest uczciwy. Jeśli uznamy, że A, to wariant B oznacza dla Ciebie 4.995 zł straty. Jeśli uznamy, że B, to wariant A oznacza dla Ciebie 4.995 zł nieuczciwego zysku.
Ja jestem zdania, że uczciwy jest model A, dlatego piszę o stracie.

Dla ścisłości, jest jeszcze jedna kwestia: wiele osób, które ściągają daną płytę za darmo i tak nie kupiłaby jej w sklepie. W tym wypadku strata jest dyskusyjna, ale nie zmienia to faktu, że te osoby wchodzą w posiadanie danego utworu w sposób nieuprawniony (czyli taki, na który nie zgadza się jego właściciel).

Pt sty 27, 2012 9:56

Myszor napisał(a):

Ja to rozumiem. Mam tylko wrażenie, że wielu protestujących nie wie, przeciwko czemu protestuje. To, na co zwracam uwagę to fakt, że nie widać żeby jakoś ACTA miały ograniczyć wolność w necie. Ułatwią tylko ściganie międzynarodowego piractwa. To chyba dobrze.

Kolejna sprawa - widoczna też w tej dyskusji - to dziwne lekkie pojmowanie piractwa. Ponieważ nie kradnie się nic fizycznego, więc to już nie kradzież. Właścicielowi nie ubywa itp. Jasne, że to kradzież i nie ma co się oszukiwać. To tak, jakbym się tłumaczył z jazdy na gapę: przecież ten autobus by pojechał tam, gdzie miał jechać bez względu na to, czy kupiłbym bilet, więc to nie kradzież. A to kradzież!

Inna rzecz- to sposób wyliczania strat. SweetChild słusznie zauważa, że są wyolbrzymiane. Do tego czasem mogą być formą promocji. Skopiowałem kiedyś płyte pewnego zespołu (tak, biję się w piersi), który znałem tylko z jednego kawałka. Na pewno nie wydałbym 60 zł na płytę. A ta tak mi się spodobała, że dwa kolejne albumy już kupiłem. Per saldo wydawcy więc na tym zarobili. Ale nie zmienia to nijak kwalifikacji prawnej mojego czynu - pierwszą płytę im ukradłem.

Pt sty 27, 2012 10:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna strona