Włochy - upada tabu 25 grudnia
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Włochy - upada tabu 25 grudnia
Jajko napisał(a): Moim motywem jest przekazanie obiektywnej informacji o sprawach związanych choćby pośrednio z wiarami, religiami, zwyczajami religijnymi, rytuałami i bogami oraz ludźmi. Gdzie tu widzisz obiektywizm? Bo ja widzę chęć udowodnienia za wszelką cenę tego, że religia/chrześcijaństwo jest głupotą.
|
| N gru 23, 2012 17:18 |
|
|
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ale już nie tak jak niegdyś...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| N gru 23, 2012 17:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ale już nie tak jak niegdyś... Co nie tak jak niegdyś? Czyżbyś zaczynał się przekonywać? 
|
| N gru 23, 2012 17:39 |
|
|
|
 |
|
Jajko
|
Nie chciało mi się cytować.... miałem na myśli, że Włochy nie są już tak katolickim krajem jak kiedyś...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| N gru 23, 2012 17:52 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko napisał(a): Moim motywem jest przekazanie obiektywnej informacji o sprawach związanych choćby pośrednio z wiarami, religiami, zwyczajami religijnymi, rytuałami i bogami oraz ludźmi. To dlaczego ta "obiektywna" informacja jest jednostronna?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| N gru 23, 2012 18:17 |
|
|
|
 |
|
LJ91
|
Jajko napisał(a): Nie chciało mi się cytować.... miałem na myśli, że Włochy nie są już tak katolickim krajem jak kiedyś... Dla Ciebie jest to radosna informacja?
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
| N gru 23, 2012 18:50 |
|
 |
|
Jajko
|
medieval_man napisał(a): Jajko napisał(a): Moim motywem jest przekazanie obiektywnej informacji o sprawach związanych choćby pośrednio z wiarami, religiami, zwyczajami religijnymi, rytuałami i bogami oraz ludźmi. To dlaczego ta "obiektywna" informacja jest jednostronna? A jakiej strony brakuje? Jest stwierdzenie faktu, że we Włoszech zmieniły się przepisy dotyczące handlu 25 grudnia. I nic więcej.
|
| N gru 23, 2012 20:39 |
|
 |
|
Jajko
|
LJ91 napisał(a): Jajko napisał(a): Nie chciało mi się cytować.... miałem na myśli, że Włochy nie są już tak katolickim krajem jak kiedyś... Dla Ciebie jest to radosna informacja? Nie oceniam tego w kategorii radosna/smutna. Radosne albo smutne to mogą być święta.
|
| N gru 23, 2012 20:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko próbuje nas przekonać że jako ateista na katolickim forum, umieszczając tekst wymierzony w chrześcijaństwo nie chciał podkładać szpilki, nie kierował się nastawieniem anty do wiary i świąt i nie ma to dla niego znaczenia.  Oczywiście nie ma w tym ani śladu wojującego ateizmu z jego strony. Jajko skoro zacytowałeś ten tekst, możesz mi wyjaśnić co znaczy tytuł jaki zamieściłeś ,, upada tabu 25 grudnia'', co to za tabu 25 grudnia, bo jakoś słowo ,,tabu'' inaczej mi się kojarzy, a już na pewno nie z 25 grudnia. Co ma wspólnego to że we Włoszech mogą w ten dzień pracować z jakimś wydumanym tabu 25 grudnia. Dla mnie użycie tego słowa oznacza złą wolę i mały policzek i to właśnie słowa nadaje negatywny ton całej, przekreślając neutralność i bezstronność.
|
| N gru 23, 2012 21:22 |
|
 |
|
mareta
|
Popatrz, a w Austrii zamykają sklepy w każdą niedzielę, że też nie stracili, upadli ,zbankrutowali itdi itd
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| N gru 23, 2012 21:33 |
|
 |
|
Jajko
|
Quas: ja tylko cytowałem tytuł z dziennika "Corriere della Sera".
Zobaczcie, jak zamiast dyskutować o pewnym wydarzeniu, skupiacie się na tym, który Was o nim poinformował... i prawie linczujecie... Opamiętajcie się....(nie dotyczy to wszystkich, rzecz jasna)
|
| N gru 23, 2012 21:43 |
|
 |
|
Jajko
|
mareta napisał(a): Popatrz, a w Austrii zamykają sklepy w każdą niedzielę, że też nie stracili, upadli ,zbankrutowali itdi itd Może Austria jest bogatsza. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś w Niemczech sklepy zamykano koło 18tej (codziennie, nie w niedziele), i normalnie ciężko pracujący imigrant nie bardzo miał kiedy zrobić zakupy...Ale to się chyba zmieniło.
|
| N gru 23, 2012 21:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Quas: ja tylko cytowałem tytuł z dziennika "Corriere della Sera". Wiem, ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie, co to za tabu 25 grudnia zostało obalone?? Czy jest w tym jakieś tabu? bo ja nie widzę??
|
| N gru 23, 2012 22:04 |
|
 |
|
Jajko
|
Ja się mogę jedynie domyślać o jakie tabu chodzi; pytania lepiej kieruj do dziennikarzy "Corriere della Sera".
|
| N gru 23, 2012 22:17 |
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): Quas: ja tylko cytowałem tytuł z dziennika "Corriere della Sera".
Zobaczcie, jak zamiast dyskutować o pewnym wydarzeniu, skupiacie się na tym, który Was o nim poinformował... i prawie linczujecie... Opamiętajcie się....(nie dotyczy to wszystkich, rzecz jasna) Obawiam się, że ma to związek z setką utworzonych przez Ciebie wątków z których wieje...sam wiesz czym.  Nigdy nie napisałeś o tym, że ksiądz lub wierzący i praktykujący katolik zrobił coś dobrego, dla innych. Kto sieje wiatr - zbiera burzę. Życzę udanych Świąt i interesujących dyskusji po Świętach 
|
| N gru 23, 2012 22:17 |
|
|
|