PO-Ruch Palikota - Cios w katolickie harcerstwo
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: PO-Ruch Palikota - Cios w katolickie harcerstwo
Podstawowe pytanie: no i co z CZEGO?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr maja 08, 2013 11:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z twoich śmiesznych wywodów, które nic nie wnoszą i nic nie wniosą w funkcjonowanie ZHR i innych organizacji.
|
Śr maja 08, 2013 11:10 |
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Hmmm... Jajko nie bardzo wiem o co Ci chodzi  . Kiedyś gromadka ludzi postanowiła powołać do życia grupę, która od tamtego momentu nazywa się ZHP. Jako zorganizowana grupa mają regulamin, statut, który sami stworzyli. Nie mam pojęcia czy każdy punkt był poddawany głosowaniu i ten który zbierał więcej "za" zostawał wpisywany w statut, niemniej mamy dziś treść taką jaką mamy. Każda grupa tworzona przez ludzi w tym np. ZHP jest ekskluzywna tzn. trzeba spełniać konkretne warunki jeśli chcesz do niej należeć. Zasada jest prosta, jeśli mi nie odpowiada dana grupa, jej regulamin, zasady, warunki to do niej nie idę - proste? Proste. Zachęcam jednak do takiego działania o którym wspomnieli moi poprzednicy, masz inną wizję ZHP, załóż podobną grupę, wprowadź własne zasady i po sprawie  Pozdrawiam
|
Śr maja 08, 2013 11:10 |
|
|
|
 |
Jajko
|
remek, weź i przeczytaj post otwierający i ubolewania o "ciosie w katolickie harcerstwo". Ja nie mam nic do ZHP, w ogóle tu nikt nie pisze o ZHP. Piszemy o ZHR. Wygugluj sobie różnicę. Oryginalny skauting jest dla wszystkich. ZHR chyba też. Więc nie wiem w ogóle o jaki cios chodzi, ale może quas to wyjaśni.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr maja 08, 2013 11:14 |
|
 |
remek116
|
Jajko napisał(a): remek, weź i przeczytaj post otwierający i ubolewania o "ciosie w katolickie harcerstwo". Ja nie mam nic do ZHP, w ogóle tu nikt nie pisze o ZHP. Piszemy o ZHR. Wygugluj sobie różnicę. Oryginalny skauting jest dla wszystkich. ZHR chyba też. Więc nie wiem w ogóle o jaki cios chodzi, ale może quas to wyjaśni. Mój błąd, przepraszam za tę pomyłkę dotyczącą ZHP/ZHR. Cóż nie widzę nic złego w tym, że ludzie i ich organizacja ma być " otwarta dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie".
|
Śr maja 08, 2013 11:25 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Ja też nie widzę w tym niczego złego, ale niektórzy nazywają to ciosem
|
Śr maja 08, 2013 11:33 |
|
 |
JedenPost
|
Swoją drogą - czemu tylko w "katolickie"? Uważamy, że najwłaściwszym sposobem wskazywania wychowankom postaw propagowanych przez harcerski system wychowawczy jest przykład osobisty instruktora. Dotyczy to także wychowania w wymiarze religijnym i duchowym. Wychowanie przez przykład osobisty możliwe jest jedynie wtedy, gdy postawa życiowa instruktora wypływa z jego głębokich dążeń i przekonań. Ze względu na te założenia, instruktorka i instruktor ZHR jest praktykującym chrześcijaninem, tj. należy do Kościoła Katolickiego, Kościoła Prawosławnego lub jednego z Kościołów Ewangelickich, powstałych na skutek reformacji. Jesteśmy otwarci dla wszystkich uczestników poszukujących wiary, których życie jest inspirowane Prawem i Przyrzeczeniem Harcerskim.http://www.zhr.pl/zwi%C4%85zek/duchowo%C5%9B%C4%87
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr maja 08, 2013 12:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
remek116 napisał(a): Każda grupa tworzona przez ludzi w tym np. ZHP jest ekskluzywna tzn. trzeba spełniać konkretne warunki jeśli chcesz do niej należeć. Zasada jest prosta, jeśli mi nie odpowiada dana grupa, jej regulamin, zasady, warunki to do niej nie idę - proste? remek116 napisał(a): Mój błąd, przepraszam za tę pomyłkę dotyczącą ZHP/ZHR. Cóż nie widzę nic złego w tym, że ludzie i ich organizacja ma być " otwarta dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie". Czyżbyś w ciągu 20min zmienił zdanie?? Jajko napisał(a): Oryginalny skauting jest dla wszystkich. ZHR chyba też. Więc nie wiem w ogóle o jaki cios chodzi, ale może quas to wyjaśni. Nie chodzi o żaden skuating, a harcerstwo i w tekście są przytoczone dwie grupy Związek Harcerstwa Rzeczpospolitej i Stowarzyszenie Harcerstwa Katolickiego Zawisza, które mają swoje priorytety, zasady w związku z czym dla wszystkich nie są o czym jasno przecież pisze w tekście. Nie chodzi tu o pochodzenie czy rase, a nacisk jest kładziony na wiarę. Za niedługo PO i Ruch Palikota może wpadną na świetny pomysł że nie może być tak, że księdzem nie może zostać ateista bo jest to dyskryminacja a zasada ,,otwartość dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie" powinna być wszędzie. Oba przykłady są identyczne i w swojej ukrytej istocie są ciosem w wiarę, jej ukrytym i zamiażonym podkopywaniem, a zwodniczość tej metodoligi polega na kłamstwie tolerancji które dobrze maskowane ma doprowadzić do tego że wielu ludzi w to kłamstwo uwierzy i powie ,,Cóż nie widzę nic złego w tym, że ludzie i ich organizacja ma być " otwarta dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie". Oczywiście Jajko wojujący ateista nie widzi w tym nic złego same plusy.
|
Śr maja 08, 2013 13:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Fakt, przyznaję, nie doczytałem, oryginalny skauting odwołuje się do najróżniejszych bóstw którym cześć oddają skauci. Moja wina. Ale to przez to, że patrzyłem przez pryzmat członkowstwa w ZHR i dyskusji czy poganin może zostać harcerzem ZHR i czytając o skautingu zatrzymałem się na tym:
Ruch skautowy został zdefiniowany jako dobrowolny apolityczny ruch wychowawczy dla młodzieży, otwarty dla wszystkich, bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie, zgodny z celem, zasadami i metodą, które ustalił założyciel Robert Baden-Powell.
Niemniej oryginalny skauting nie wybiera jakiegoś wiodącego bóstwa jak ZHR. Z tym się chyba zgodzisz? Nie wybiera, bo Wielka Brytania byla w tamtych czasach wielowyznaniowa. Co nie znaczy, ze ZHR na bazie oryginalnego skautingu nie moze sie odwolac do chrzescijanstwa i Boga. A ty jak chcesz, to zaloz ZHJ (Zwiazek Harcerstwa Jajkowego) i odwoluj sie do czego chcesz. Czepiasz sie, ze akurat ta organizacja nie moze miec statutu wyznaniowego? A niby dlaczego? Podobno mamy wolnosc wyznania. Uwazasz, ze wszystko musi byc dla wszystkich? Owszem - jezeli akceptuja statut. W koncu ten zostal zatwierdzony. Dopoki nie ma przymusu czlonkowstwa w ZHR, ZHR moze miec statut jaki chce. Inaczej podwaza sie sens jakichkolwiek statutow, w tym konstytucji. Ale moze o to niektorym chodzi?
|
Śr maja 08, 2013 13:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ubolewającym o niszczeniu katolicyzmu, Polski poprzez otwartość harcerstwa na wszystkich, niezależnie od wyznawanej religii przyda się zapoznanie z tekstem: http://info.wiara.pl/doc/1547662.Fanaty ... escijanska
|
Śr maja 08, 2013 13:46 |
|
 |
JedenPost
|
Ach, żeby nie było: zdecydowanie potępiam takie quasitotalitarne pomysły jak narzucanie pzrez rząd organizacjom pozarządowym kogo mają przyjmować, moim zdaniem godzi to w konstytucyjne prawo do zrzeszania się.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr maja 08, 2013 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Ach, żeby nie było: zdecydowanie potępiam takie quasitotalitarne pomysły jak narzucanie pzrez rząd organizacjom pozarządowym kogo mają przyjmować, moim zdaniem godzi to w konstytucyjne prawo do zrzeszania się. Informacja pochodzi z Naszego Dziennika, więc wiadomo jak wiarygodna. A nadto w tekście napisano może spowodować, co niektórzy czytają spowoduje.
|
Śr maja 08, 2013 14:07 |
|
 |
Jajko
|
quas
skauting i harcerstwo to chyba to samo?
Oryginalny skauting był stworzony dla wszystkich. Owszem, uwzględniał sferę duchową, ale nie ograniczał się do wielbieina jednego bóstwa. ZHR promuje określoną religię, ale ze statutu nie wynika, że trzeba być praktykującym katolikiem by do ZHR wstąpić. A alarm jest moim zdaniem przesadzony, bo Parlamentarny Zespół Przyjaciół Harcerstwa czerpie z pierwowzoru harcerstwa/skautingu, gdzie właśnie istniał b. podobny zapis dotyczący otwartości skautingu dla wszystkich bez względu na wyznanie. Gdzie tu ten cios? Ja go nie widzę.
|
Śr maja 08, 2013 16:32 |
|
 |
remek116
|
quas napisał(a): remek116 napisał(a): Każda grupa tworzona przez ludzi w tym np. ZHP jest ekskluzywna tzn. trzeba spełniać konkretne warunki jeśli chcesz do niej należeć. Zasada jest prosta, jeśli mi nie odpowiada dana grupa, jej regulamin, zasady, warunki to do niej nie idę - proste? remek116 napisał(a): Mój błąd, przepraszam za tę pomyłkę dotyczącą ZHP/ZHR. Cóż nie widzę nic złego w tym, że ludzie i ich organizacja ma być " otwarta dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie". Czyżbyś w ciągu 20min zmienił zdanie?? Nie widzę w tym sprzeczności. Każda (chyba) organizacja w swoim statucie ma pewne warunki, które dotyczą nie tylko kwestii pochodzenia, rasy czy wyznania, ale dotyka wielu innych zasad. A jeśli trzon takiej organizacji stanowią zasady związane z pochodzeniem, rasą czy wyznaniem to ok, ale czy to ma oznaczać, że dana organizacja ma być zamknięta na tych innych. Otwartość rozumiem tu jako pewne zaproszenie dla innych. Przykład: Ja jako człowiek mam pewne zasady, priorytety, wartości którymi się kieruję, zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy wyznają podobne zasady do moich, ale spotykam się z tymi ludźmi, rozmawiamy, poznajemy siebie. Teraz po czasie okazuje się, że jednak się nie dogadujemy w wielu sprawach i jest między nami dystans i teraz wchodzi pierwsza moja wypowiedź- nie muszę się przyjaźnić z taką osobą, taka relacja z nią mi nie odpowiada więc w nią nie wchodzę, jednocześnie pozostając otwarty na wszelki dialog, rozmowy niezależnie od jego systemu wartości i zasad.
|
Śr maja 08, 2013 17:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): quas
skauting i harcerstwo to chyba to samo?
Oryginalny skauting był stworzony dla wszystkich. Owszem, uwzględniał sferę duchową, ale nie ograniczał się do wielbieina jednego bóstwa. ZHR promuje określoną religię, ale ze statutu nie wynika, że trzeba być praktykującym katolikiem by do ZHR wstąpić. A alarm jest moim zdaniem przesadzony, bo Parlamentarny Zespół Przyjaciół Harcerstwa czerpie z pierwowzoru harcerstwa/skautingu, gdzie właśnie istniał b. podobny zapis dotyczący otwartości skautingu dla wszystkich bez względu na wyznanie. Gdzie tu ten cios? Ja go nie widzę. A Halloween to to samo co Wszystkich Świętych i hambureger z McDonalda jest prawie jak śląskie pierogi. My mamy harcerstwo polskie, a nie nieorginalny skauting brytyjski. No widzisz, jak sam piszesz ZHR (orginalne bo nasze polskie harcerstwo) promuje określoną religię i jej wartości, a Parlamentarny Zespół Przyjaciół Harcerstwa chce się wzorować na obcym skautingu gdzie nie ma już promowania właśnie tej jednej religi i jej wartości. Takie narzucanie obcych wartości i wzorów ma służyć wyeliminowaniu tego co nasze polskie i wtedy nie będzie już ,,Stowarzyszenia Harcerstwa Katolickiego Zawisza'' bo skoro ma być otwartość na wszystkie religie to słowo w nazwie ,,katolickiego'' zostanie wymazane, a pełna nazwa może brzmieć Stowrzyszenie Skautingu Brytyjskiego Wieloreligijnego Zawisza. remek116 napisał(a): Nie widzę w tym sprzeczności. Każda (chyba) organizacja w swoim statucie ma pewne warunki, które dotyczą nie tylko kwestii pochodzenia, rasy czy wyznania, ale dotyka wielu innych zasad. A jeśli trzon takiej organizacji stanowią zasady związane z pochodzeniem, rasą czy wyznaniem to ok, ale czy to ma oznaczać, że dana organizacja ma być zamknięta na tych innych. Otwartość rozumiem tu jako pewne zaproszenie dla innych. Przykład: Ja jako człowiek mam pewne zasady, priorytety, wartości którymi się kieruję, zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy wyznają podobne zasady do moich, ale spotykam się z tymi ludźmi, rozmawiamy, poznajemy siebie. Teraz po czasie okazuje się, że jednak się nie dogadujemy w wielu sprawach i jest między nami dystans i teraz wchodzi pierwsza moja wypowiedź- nie muszę się przyjaźnić z taką osobą, taka relacja z nią mi nie odpowiada więc w nią nie wchodzę, jednocześnie pozostając otwarty na wszelki dialog, rozmowy niezależnie od jego systemu wartości i zasad. ,,Cóż nie widzę nic złego w tym, że ludzie i ich organizacja ma być " otwarta dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie"''. Bynajmniej nie brzmi i nie oznacza to tego samego co --otwarta na dialog ze wszystkimi bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie--. I bynajmniej zmiany nie miałyby dotyczyć poszeżania dialogu z innymi wyznaniami, rasami i nie są powodowane tym że tego dialogu nie ma czy jest za mały. Chodzi tu o rozbicie struktur, priorytetów i wartośći opartych na katolicyzmie, chrześcijaństwie.
|
Śr maja 08, 2013 19:02 |
|
|
|