"Naszą partią jest Polska"-Wipler
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: "Naszą partią jest Polska"-Wipler
Na bazie Fundacji Republikańskiej Przemysław Wipler ma budować nową partię. Życzę mu powodzenia. http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundacja_R ... a%C5%84ska
|
Wt cze 04, 2013 15:35 |
|
|
|
 |
pilaster
|
gita napisał(a): Na bazie Fundacji Republikańskiej Przemysław Wipler ma budować nową partię. Życzę mu powodzenia. W rozbijaniu PIS? 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt cze 04, 2013 15:55 |
|
 |
Witold
|
pilaster napisał(a): Chyba, że jest to jakaś karkołomna próba PIS pozyskania elektoratu liberalnego i Wipler dokonał secesji na polecenie Kaczyńskiego. Toby znaczyło, że idiotą jest nie tylko Wipler ale i Kaczyński. Zawsze myślałem, że to obecność Wiplera w PiSie była próbą pozyskania elektoratu liberalnego dla PiSu. Było to dosyć dziwne, kiedy w PiSie wyszedł przed szereg były członek UPR, KoLibra, redaktor Najwyższego Czasu - dlaczego partia tolerowała głoszenie tych liberalnych herezji? Jedyna odpowiedź jaka przychodziła mi do głowy to właśnie to, że była to eksperymentalna próba przyciągnięcia nowego elektoratu. Próba zauważalna - aktywność Wiplera w mediach i jednocześnie raczej delikatna - owe "ko-liberalne skrzydło PiS" było zaledwie jednoosobowe działające niemalże poza głównym nurtem partyjnego betonu - żeby nie odstraszyć elektoratu "solidarnego" zbytnim "liberalizmem". gita odstawia dokładnie ten sam cyrk, co przy powstawaniu Solidarnej Polski. Wtedy też się radowała, że "teraz będą dwie przyzwoite partie w Sejmie". Cytując maugera z tamtego wątku mauger napisał(a): Proponuję, żeby Prawo i Sprawiedliwość rozpadło się na sześć partii. Wtedy będzie aż sześć (czyli większość) przyzwoitych partii w parlamencie. Że też nikt w PiS-ie nie wpadnie na ten pomysł gita na pewno byłaby zadowolona 
|
Wt cze 04, 2013 19:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): gita napisał(a): Na bazie Fundacji Republikańskiej Przemysław Wipler ma budować nową partię. Życzę mu powodzenia. W rozbijaniu PIS?  Ja w odróżnieniu od was pilaster i Witold nie jestem przyspawana do Prawa i Sprawiedliwości, tak jak wy do Platformy i PSLu. P.S. Witoldzie! Ja nadal nie mam nic przeciwko temu, że w sejmie są dwie przyzwoite partie, a nie jedna.Jeśli po następnych wyborach w sejmie będą trzy przyzwoite partie, też nie będę miała nic przeciwko temu.
|
Wt cze 04, 2013 20:38 |
|
 |
Witold
|
No, najlepiej niech tak ze 120 posłów PiSu z niego wystąpi (kilkunastu może zostać żeby mogli tworzyć klub parlamentarny), utworzy nowe partie, stowarzyszenia i koła poselskie w Sejmie. Na pewno tzw. "obóz patriotyczny" (w rozumieniu pisowskim) na tym zyska - będzie co najmniej 40 przyzwoitych partii w Sejmie!
Każda z nich całkowicie niezdolna do jakiekolwiek samodzielnego działania, nie wspominając już o rządzeniu, no ale dla gity to nie ma znaczenia, liczy się ilość.
Ciekawe czy to działa w drugą stronę, gdyby np. Platforma rozpadła się teraz na trzy partie, co uniemożliwiłoby jej rządzenie, czy gita by się oburzyła że "są teraz aż trzy nieprzyzwoite partie w Sejmie", czy by się cieszyła, że Tusk traci grunt pod nogami?
Ostatnio edytowano Wt cze 04, 2013 20:53 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt cze 04, 2013 20:52 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cóż, w sumie nie dziwię się, że dla fanów PO zachowanie gity jest niezrozumiałe - dla nich pewnie najlepiej byłoby, żeby była tylko jedna partia 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 04, 2013 20:53 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Cóż, w sumie nie dziwię się, że dla fanów PO zachowanie gity jest niezrozumiałe - dla nich pewnie najlepiej byłoby, żeby była tylko jedna partia  Johnny też jest zdania, że rozbijanie opozycji wzmacnia opozycję? A jeżeli tak, to pytam także Johnnego, czy gdyby Platforma rozpadła się teraz na trzy partie, które utworzyły by kluby o mniej więcej podobnej ilości posłów, czyniąc tym samym PiS największą partią w Sejmie, byłaby to dobra wiadomość (PO traci władzę) czy zła wiadomość (jest o dwie niegodziwe partie więcej niż poprzednio)?
|
Wt cze 04, 2013 20:55 |
|
 |
Johnny99
|
To zależy od okoliczności. Jeżeli wyjście Wiplera było zaplanowanym manewrem (a można tak domniemywać, m.in. z faktu, że Wipler nadal słodzi PiS, a i reakcja PiS jest dość wstrzemięźliwa), to może to wzmocnić opozycję. Ale o co wam właściwie chodzi, bo nie rozumiem? Macie pretensje do gity, że cieszy się, iż dość popularny liberał zamierza organizować nową inicjatywę polityczną?  Nie przesadzacie czasem (kolejny raz)?  A może po prostu nie jesteście w stanie zrozumieć, że pomimo faktu popierania PiS, są dla gity jeszcze inne istotne kwestie niż interes polityczny PiS? Nie rozumiecie tego, bo wy tak nie macie, co?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 04, 2013 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): No, najlepiej niech tak ze 120 posłów PiSu z niego wystąpi (kilkunastu może zostać żeby mogli tworzyć klub parlamentarny), utworzy nowe partie, stowarzyszenia i koła poselskie w Sejmie. Na pewno tzw. "obóz patriotyczny" (w rozumieniu pisowskim) na tym zyska - będzie co najmniej 40 przyzwoitych partii w Sejmie!
Każda z nich całkowicie niezdolna do jakiekolwiek samodzielnego działania, nie wspominając już o rządzeniu, no ale dla gity to nie ma znaczenia, liczy się ilość.
Ciekawe czy to działa w drugą stronę, gdyby np. Platforma rozpadła się teraz na trzy partie, co uniemożliwiłoby jej rządzenie, czy gita by się oburzyła że "są teraz aż trzy nieprzyzwoite partie w Sejmie", czy by się cieszyła, że Tusk traci grunt pod nogami? WYRAŹNIE TĘSKNISZ ZA PRLem, gdy była jedna partia rządząca PZPR i dwie przystawki:ZSL i SD nic z tego!!! możesz umrzeć z tęsknoty, a PRL nie wróci.
|
Wt cze 04, 2013 21:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): To zależy od okoliczności. Jeżeli wyjście Wiplera było zaplanowanym manewrem (a można tak domniemywać, m.in. z faktu, że Wipler nadal słodzi PiS, a i reakcja PiS jest dość wstrzemięźliwa), to może to wzmocnić opozycję. Ale o co wam właściwie chodzi, bo nie rozumiem? Macie pretensje do gity, że cieszy się, iż dość popularny liberał zamierza organizować nową inicjatywę polityczną?  Nie przesadzacie czasem (kolejny raz)?  A może po prostu nie jesteście w stanie zrozumieć, że pomimo faktu popierania PiS, są dla gity jeszcze inne istotne kwestie niż interes polityczny PiS? Nie rozumiecie tego, bo wy tak nie macie, co? Dla pilastra i Witolda niektóre rzeczy są niezrozumiałe, chociażby takie, że taka partia od prawa do lewa,jak np. Platforma owszem ma szanse na zwycięstwo, ale nie ma szans na rządzenie, co widać obecnie gołym okiem. Dlatego nie podzielam w 100% tych co głoszą, że w jednej partii powinni się mieścić od prawa do lewa, najlepiej wszyscy. Wipler nie wyszedł z PiSu, aby rozbić tę partię, ale aby utworzyć obok drugą, która w przyszłości będzie z PiSem w koalicji. Myślę, że oni to dobrze rozumieją, ale złość z powodu tego, że Wipler wyciągnie konserwatystów z Platformy powoduje to, ze piszą takie niedorzeczności. Ze złości obrażają mnie wyżywają się na mnie. Ja sobie nic z tego nie robię, już dawno przestałam się przejmować. Dzień w którym pilaster, czy Witold zaczęliby mnie chwalić, byłby to dla mnie dniem hańby.
|
Wt cze 04, 2013 21:52 |
|
 |
Johnny99
|
To jest możliwe - Hoffman już raz w TV powiedział, że "posłowie PO walą do nas drzwiami i oknami, ale na razie są one zamknięte". Może ściemniał - a może nie. Inicjatywa Wiplera ma może zachęcić Gowina i pozostałych konserwatystów z PO. Kaczyński gospodarką się nie interesuje i chętnie ją komuś odda, byleby mu nie przeszkadzał w "dekomunizacji". Kto wie, może Wiplerowi właśnie?
|
Wt cze 04, 2013 22:10 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Ale o co wam właściwie chodzi, bo nie rozumiem? Macie pretensje do gity, że cieszy się, iż dość popularny liberał zamierza organizować nową inicjatywę polityczną?  Nie przesadzacie czasem (kolejny raz)?  A może po prostu nie jesteście w stanie zrozumieć, że pomimo faktu popierania PiS, są dla gity jeszcze inne istotne kwestie niż interes polityczny PiS? Nie rozumiecie tego, bo wy tak nie macie, co? Mnie o nic nie chodzi, mnie tylko śmieszy ta kompletnie irracjonalna reakcja. Jeżeli ludzie, dla których priorytetem jest odsunięcie od władzy PO, nawet bez zwracania uwagi na to, kto tą władzę przejmie, byleby nie było to PO (czyż nie, Johnny?), cieszą się z rozpadania się jedynej partii, która mogłaby to zrobić, no to cóż... Cytuj: Kaczyński gospodarką się nie interesuje i chętnie ją komuś odda, byleby mu nie przeszkadzał w "dekomunizacji". Kto wie, może Wiplerowi właśnie? I dlatego Błaszczak zaraz po odejściu Wiplera ogłosił, że jego poglądy nie przystawały do PiS, że "ten liberalizm do niczego dobrego nie doprowadził" i że PiS nigdy nie było i nigdy nie będzie liberalne. Trudno o jaśniejszy przekaz, że Wipler nie ma w PiS czego szukać i że właściwie to nie wiadomo, co on tam w ogóle robił. gita napisał(a): WYRAŹNIE TĘSKNISZ ZA PRLem, gdy była jedna partia rządząca PZPR i dwie przystawki:ZSL i SD nic z tego!!! możesz umrzeć z tęsknoty, a PRL nie wróci. Wyraźnie nie posiadasz zdolności do czytania ze zrozumieniem. Ale o tym już przecież wiem od dawna. Czy gdyby Platforma rozpadła się teraz na trzy partie, które utworzyły by kluby o mniej więcej podobnej ilości posłów, czyniąc tym samym PiS największą partią w Sejmie, byłaby to dobra wiadomość (PO traci władzę) czy zła wiadomość (jest o dwie niegodziwe partie więcej niż poprzednio)? Czy może dla gity to zbyt zawiły problem do rozwiązania? Cytuj: Wipler nie wyszedł z PiSu, aby rozbić tę partię, ale aby utworzyć obok drugą, która w przyszłości będzie z PiSem w koalicji. Szczerze wątpię, żeby PiS zawarł z tą partią koalicję (przynajmniej jeżeli będzie głosić poglądy podobne jak Wipler dotychczas). Cytuj: Myślę, że oni to dobrze rozumieją, ale złość z powodu tego, że Wipler wyciągnie konserwatystów z Platformy powoduje to, ze piszą takie niedorzeczności. Gdyby Wipler zamierzał i był w stanie stworzyć solidną, konserwatywną, albo jeszcze lepiej ko-liberalną, siłę polityczną, zdolną do zdobycia mandatów w Sejmie, byłby to powód do zadowolenia. Pod warunkiem tylko, że byłaby to rzeczywiście jakaś sensowna partia prawicowa, a nie kolejny klon PiSu. Tworzenie kolejnych klonów PiSu, które tylko PiSowi mogą odbierać głosy, to dobra wiadomość przede wszystkim dla PO.
Ostatnio edytowano Wt cze 04, 2013 22:23 przez Witold, łącznie edytowano 3 razy
|
Wt cze 04, 2013 22:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): To jest możliwe - Hoffman już raz w TV powiedział, że "posłowie PO walą do nas drzwiami i oknami, ale na razie są one zamknięte". Może ściemniał - a może nie. Inicjatywa Wiplera ma może zachęcić Gowina i pozostałych konserwatystów z PO. Kaczyński gospodarką się nie interesuje i chętnie ją komuś odda, byleby mu nie przeszkadzał w "dekomunizacji". Kto wie, może Wiplerowi właśnie? Hofman chyba mówił o posłach z SP, to słyszałam. Gowin z konserwatystami przejdzie do Wiplera to jest bardzo prawdopodobne, do Kaczyńskiego raczej nie przeszedłby. Wiplerowi nie zależy na przyspieszonych wyborach, a więc przejście grupy konserwatystów z Platformy nie nastąpi szybko, chyba, że Tusk zorientuje się, że lepsze dla niego będą przyspieszone wybory i wyrzuci Gowina z partii.
|
Wt cze 04, 2013 22:21 |
|
 |
Witold
|
gita napisał(a): Dzień w którym pilaster, czy Witold zaczęliby mnie chwalić, byłby to dla mnie dniem hańby. Twój dzień hańby nastąpił już dawno. Konkretnie jakieś pół roku temu, kiedy to Witold na formu Katolika, bronił gity/Brygidy przez zarzutem manipulacji, wówczas akurat niesłusznym 
|
Wt cze 04, 2013 22:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kaczyński w wywiadzie dla dzisiejszej "Gazety Polskiej" wyraził pogląd, ze Wipler powinien zdac mandat poselski, bo wyborcy głosowali na niego z listy PiS.
|
Śr cze 05, 2013 2:30 |
|
|
|