Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Smutny Autobus
Jajko napisał(a): Czy jest tu ktokolwiek, kto uważa ten filmik za udany? Technicznie to on jest nawet bardzo udany.. oczywiste jest też, że miał wzbudzać kontrowersje i wzbudził. To chyba pierwszy przypadek, kiedy instytucja publiczna, de facto, pochwala najpierw samobójstwo, a potem zabójstwo. Moja refleksja, która raczej się dotąd nie pojawiała w komentarzach (co nie znaczy, że ignoruję inne kwestie, jak choćby problem dyskryminacji osób starszych): filmik dobrze wyraża współczesną mentalność, w której ludzie dopuszczający się jakiegoś wyjątkowo odrażającego (wg tejże mentalności) czynu, zasługują na śmierć w męczarniach. Przykłady można mnożyć - tuskowi pedofile jako "kreatury nie zasługujące na miano człowieka", idioci ciągnący psy za samochodami jako "zasługujący na takie samo potraktowanie" itp. To samo z tymi, którzy "narażają bezpieczeństwo naszych dzieci" - powinni się albo sami "zabić", albo, jak już ich ktoś uratuje, nikt nie powinien się wzbraniać przed dokończeniem dzieła za nich (oczywiście, wprost to nie jest powiedziane, chodzi o mentalność).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 30, 2014 7:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"won dziadu" to nie ten temat, choć ten sam dział
|
Pn cze 30, 2014 7:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): A jest skandaliczny moralnie. O w mordę. Już różne debilne opinie o tym spocie słyszałem. Ale widać - postanowiłeś pobić rekord debilności. A tak poza tym - lmgtfy nie służy do tego, do czego tutaj tego serwisu użyłeś. MARIEL napisał(a): A co mają zrobić, przyznać się że znów im nie wyszło? Zaiste. "Z przykrością informujemy, że popełniliśmy błąd myśląc, że wszyscy Polacy mają trochę oleju w głowie".
|
Pn cze 30, 2014 7:49 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A masz jakieś merytoryczne argumenty, czy.. jak zwykle?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 30, 2014 7:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): akruk napisał(a): A jest skandaliczny moralnie. O w mordę. Już różne debilne opinie o tym spocie słyszałem. Ale widać - postanowiłeś pobić rekord debilności. Cóż zefciu, skoro się wpisujesz w klimat filmiku ... to trudno z toba rozmawiać. Poczekam kilkadziesiąt lat, kazdy w końcu dojrzewa (prawie każdy). zefciu napisał(a): MARIEL napisał(a): A co mają zrobić, przyznać się że znów im nie wyszło? Zaiste. "Z przykrością informujemy, że popełniliśmy błąd myśląc, że wszyscy Polacy mają trochę oleju w głowie". Własnie dlatego, że Polacy mają trochę oleju w głowie widzą, jaki to knot z tego filmu.
|
Pn cze 30, 2014 7:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A masz jakieś merytoryczne argumenty, czy.. jak zwykle? Tzn ja mam dowodzić, że film nie jest naganny moralnie? Kozioł napisał(a): Cóż zefciu, skoro się wpisujesz w klimat filmiku ... to trudno z toba rozmawiać. Poczekam kilkadziesiąt lat, kazdy w końcu dojrzewa (prawie każdy). No tak. Po co argumenty, jak można kogoś wyzwać od gówniarzy? zefciu napisał(a): Własnie dlatego, że Polacy mają trochę oleju w głowie widzą, jaki to knot z tego filmu. Taki knot, że aż stał się wiralem i wszyscy o tym mówią. Nie wiem, czy kiedyś rządowi RP udało się tak skutecznie wypromować jakąś kampanię społeczną. Chyba nawet "papierosy są do dupy" nie były tak głośne i nie budziły takich emocji. Oczywiście fakt, że Kozioł i Johnny99 reagują na filmik alergicznie (nie umiejąc wyjaśnić merytorycznie czemu tak reagują) nie jest wcale żadną porażką rządu.
|
Pn cze 30, 2014 8:03 |
|
 |
Johnny99
|
zefciu napisał(a): Tzn ja mam dowodzić, że film nie jest naganny moralnie? Masz odpowiadać na argumenty. Kozioł napisał(a): Oczywiście fakt, że Kozioł i Johnny99 reagują na filmik alergicznie (nie umiejąc wyjaśnić merytorycznie czemu tak reagują) Filmik jest - dla mnie - naganny moralnie przede wszystkim dlatego, że: 1. przedstawia śmierć osoby (autobus został uosobiony - gdyby nie został, nie byłoby problemu) jako coś dobrego i słusznego, 2. przedstawia chęć samobójstwa osoby, która czuje się niepotrzebna, jako coś dobrego i słusznego, w czym nie należy przeszkadzać, 3. przedstawia morderstwo osoby, która stwarza niebezpieczeństwo, jako coś dobrego i słusznego, 4. promuje postrzeganie osób starszych i niedołężnych jako zasługujących wyłącznie na śmierć i to przez zabicie, 5. zachęca do uśmierzenia w sobie poczucia litości wobec osób już "niepotrzebnych", 6. jego skuteczność wzięła się właśnie z tego, że jest on naganny moralnie - co zawsze wzbudza zainteresowanie. Inaczej mówiąc, państwowy organ posłużył się moralną nagannością, w celu wzbudzenia zainteresowania. To tak w skrócie.
|
Pn cze 30, 2014 8:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@zefciu Argumenty przeciwko filmikowi w tym temacie padły. wszyscy je zrozumieli, a ty nagle nie potrafisz odczytać. Twój argument to : "postanowiłeś pobić rekord debilności". I tyle "dyskusji". Więcej trolla nie będę karmił.
|
Pn cze 30, 2014 8:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szczerze mówiąc zupełnie nie rozumiem tego szumu wokół filmiku. Czyżby przeciwnicy promowali zbieractwo?....nic starego, zniszczonego nie należy utylizować? Odniesienie do starych ludzi? - jedyna sprawiedliwość na tym świecie - każdy umrze, niezależnie od koneksji, układów, kasy. Żal jedynie gdy umierają młodzi ludzie. Kozioł - nie wszyscy 
|
Pn cze 30, 2014 8:16 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Czyżby przeciwnicy promowali zbieractwo?....nic starego, zniszczonego nie należy utylizować? Nie "utylizuje się" osób. Cytuj: Odniesienie do starych ludzi? - jedyna sprawiedliwość na tym świecie - każdy umrze, niezależnie od koneksji, układów, kasy. Autobus nie umarł, tylko został świadomie zabity.
|
Pn cze 30, 2014 8:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Alus Problem w personifikacji. W ten sposób autobus przedstawia starszą, samotną zniedołężniałą osobę szukającą akceptacji, zrozumienia, swojego miejsca w życiu. Znajduje odrzucenie i wyszydzenie. A gdy wreszcie na końcu mysli samobójcze przerywa przyjacielski motyl, to bezlitośnie zostaje uśmiercony. Personifikacja autobusu dała taki efekt: starzy, zniedołężniali, samotni, "niepotrzebni" (ludzie) - do gazu ! Ups ... mialo byc : pod prasę! 
|
Pn cze 30, 2014 8:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Masz odpowiadać na argumenty. No więc poproszę. Cytuj: 1. przedstawia śmierć osoby (autobus został uosobiony - gdyby nie został, nie byłoby problemu) jako coś dobrego i słusznego No to i Bóg w Księdze Rodzaju jest naganny moralnie. [...] Cytuj: 2. przedstawia chęć samobójstwa osoby, która czuje się niepotrzebna, jako coś dobrego i słusznego, w czym nie należy przeszkadzać, Przedstawia pewną kliszę z osobą przeszkadzającą i kliszę tę brutalnie łamie. Personifikuje autobus dlatego, że lubimy się przywiązywać do rzeczy. Dlatego, że istnieją w nas emocje, które mogą być szkodliwe. Cytuj: 3. przedstawia morderstwo osoby, która stwarza niebezpieczeństwo, jako coś dobrego i słusznego, Od dzisiaj złomowanie to morderstwo. Cytuj: 4. promuje postrzeganie osób starszych i niedołężnych jako zasługujących wyłącznie na śmierć i to przez zabicie, 5. zachęca do uśmierzenia w sobie poczucia litości wobec osób już "niepotrzebnych", Nie wobec osób tylko pojazdów. Cytuj: 6. jego skuteczność wzięła się właśnie z tego, że jest on naganny moralnie - co zawsze wzbudza zainteresowanie. Inaczej mówiąc, państwowy organ posłużył się moralną nagannością, w celu wzbudzenia zainteresowania. Organ posłużył się emocjami i łamaniem klisz. Kozioł napisał(a): Personifikacja autobusu dała taki efekt: starzy, zniedołężniali, samotni, "niepotrzebni" (ludzie) - do gazu ! Hahahahaha! W tym momencie osoby, które żyją w piwnicy rzeczywiście uwierzyły w brednię Kozła. W Polsce gazuje się ludzi starych, zniedołężniałych. Co więcej robi się to w efekcie publikacji filmiku. [...]
Ostatnio edytowano Pn cze 30, 2014 14:24 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
obraźliwe komentarze -> kosz
|
Pn cze 30, 2014 8:35 |
|
 |
Gorgiasz
|
Cytuj: Odniesienie do starych ludzi? - jedyna sprawiedliwość na tym świecie - każdy umrze, niezależnie od koneksji, układów, kasy. Owszem. Ale nie powinno to nastąpić wskutek kiwnięcia palcem uśmiechniętej urzędniczki. Zresztą w praktyce tak jest. Bo przedłużając wiek emerytalny, kultywując bezrobocie i zapewniając wiadomo jaką opiekę medyczną ten …. (autocenzura) rząd już to robi. Co prawda podejrzewam, że każdy inny rząd postępowałby podobnie, a jeśli nawet w mniej naganny (eufemizm) sposób, to byłby to tylko przejaw większej inteligencji, mniejszego …. (autocenzura) i bardziej rozwiniętego instynktu samozachowawczego, a nie rzeczywistej troski o społeczeństwo.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
Pn cze 30, 2014 8:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gorgiasz napisał(a): Zresztą w praktyce tak jest. Bo przedłużając wiek emerytalny, kultywując bezrobocie i zapewniając wiadomo jaką opiekę medyczną ten …. (autocenzura) rząd już to robi. Tematem tego wątku jest lewacka krytyka spotu "Smutny Autobus", a nie lewacka krytyka całej polityki rządu. Uprasza się więc lewaków o trzymanie się tematu.
|
Pn cze 30, 2014 8:44 |
|
 |
Johnny99
|
zefciu napisał(a): No to i Bóg w Księdze Rodzaju jest naganny moralnie. Ministerstwo jako substytut Boga.. no, tego to nawet Alus nie wymyśliła Cytuj: Personifikuje autobus dlatego, że lubimy się przywiązywać do rzeczy. Dlatego, że istnieją w nas emocje, które mogą być szkodliwe. Owszem - mianowicie emocją tą jest litość wobec osób starszych, zniedołężniałych i niepotrzebnych. Ta właśnie emocja jest przedstawiona jako "szkodliwa". Poza tym, jest to nonsens - nie znam nikogo, kto odczuwałby litość wobec niesprawnych autobusów. Cytuj: Od dzisiaj złomowanie to morderstwo. Nie - pozbawienie życia osoby to morderstwo, nie złomowanie. Cytuj: Nie wobec osób tylko pojazdów. W tym filmiku pojazd jest osobą. To jest istota rzeczy, na co już kilka osób zwracało uwagę. Cytuj: W Polsce gazuje się ludzi starych, zniedołężniałych. Co więcej robi się to w efekcie publikacji filmiku.[...] Na razie jeszcze nie, bo wciąż funkcjonują "szkodliwe" emocje..
|
Pn cze 30, 2014 8:55 |
|
|
|