karykatura Mahometa także w polskiej prasie..
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Belizariuszu miałbym prośbę byś podarował mi wypowiedzi w stylu "każdy średnio inteligentny człowiek powinien zrozumieć...", "nawet najmniej inteligentny człek wie...". Chyba możemy sobie na spokojnie rozmawiać, bez tego typu wstawek. Cięzko sie pwstrzymac od takich wstawek widząc taka ignorancje: Cytuj: Tyle, że muzułmanie zareagowali histerycznie, podpalili dwie ambasady, a terroryści znowu stanowią zagrożenie. W takiej sytuacji przedstawienie przez media różnych państw przyczyn wzburzenia muzułmanów staje się dla mnie zrozumiałe. Tym sie charakteryzuja islamscy ektremisci.....Jeżeli ktos tego nie potrafi zrozumiec, to naprawde nie ma o czym dyskutować, a nakręcanie spirali zła jest szkodliwe i wyjatkowo bezmyślne. W państwach gdzie działaja islamscy ektremisci znajduja sie polskie ambasady, oraz polskie firmy. Nie mówiac juz o żołnierzach w Iraku. Cytuj: Piszesz, że wszyscy zainteresowani mogą sobie zobaczyć te malowidła w internecie, więc Rzeczpospolita nie powinna ich publikować. To jest hipokryzja, bo niby dlaczego media internetowe mogą je zamieszczać - i nie protestujesz, a nawet piszesz, że można tam sobie je zobaczyć - a zwykłe nie, zaś zainteresowani dotrą tak czy inaczej do źródeł. Miałem na mysli internetowe wydania gazet, które zamieściły te karykatury w wydaniach papierowych...a nie powielanie ich. Poza tym czym innym jest internet, a czym innym gazeta. Hipokryzja jest obrona bezmyślności redaktorów "powielaczy". Cytuj: Pomyśl więc teraz, czy gdyby gdzieś na świecie pojawiły się w jakiejś prasie rysunki przedstawiające Jezusa z granatem na głowie, to czy by spalono ambasadę tego kraju w Polsce. Byłby zapewne protest, ale czy byłaby aż taka histeria? Wstępnie zgodzę się, że Młodzież Wszechpolska zrobiłaby jakąś burdę, ale i tak problem byłby rozwiązywany w jakiś cywilizowany sposób. Tak więc dobrze się zastanowić nad kondycją emocjonalną osób, które się obrażają, że istnieją ludzie którzy nie czczą tego co oni czczą. Zastanowic sie owszem, ale nie doprowadzac ich do szewskiej pasji. Nie mam zamiaru rozpatrywac zachowań nieucywilizowanych ekstremistów......nie jest to jednak powód do tego by bronic cywilizowanych jakoby dziennikarzy, którzy jatrza sprawe dalej.....w imie czego? Pseudofilozofii? Cytuj: Tylko dlatego, że ktoś może podjechać pod dowolne osiedle, w dowolnym miasteczku, dowolnego kraju w Europie i je wysadzić mamy milczeć? Nie, najlepiej prowokowac...to rzeczywiście jedyne i wyjatkowo inteligentne rozwiazanie.... Cytuj: Jeśli muzułmanie chcieli załatwić sprawę w sposób cywilizowany, to po pierwsze mogli wejść na normalną drogę sądową. Myślę, że by wygrali.
To juz skomentowałem wyżej.....ignorancja
|
| N lut 05, 2006 23:34 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Posłuchaj Belizariuszu. Jeśli chcesz mi ot tak zarzucać ignorancję, to weź to uzasadnij. Gdzie widzisz błędy w moim stwierdzeniu o histerycznej reakcji muzułmanów, podpaleniu ambasad, o zagrożeniu ze strony terrorystów. O co w ogóle Tobie chodzi? Gdzie jest ta moja ignorancja w stwierdzeniu, że w sposób cywilizowany załatwia się takie sprawy na drogach sądowych. Masz w ogóle ochotę o tym rozmawiać? Ż ignorancją mamy do czynienia, gdy ktoś czego nie wie - może mnie więc uświadom o co Ci chodzi. Na resztę Twoich zarzutów odpowiem, gdy ustalimy czego według Ciebie nie wiem.
|
| N lut 05, 2006 23:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z ignorancja mamy takze do czynienia gdy ktos cos wie...ale uporczywie to ignoruje czyli ma to w nosie.
Wiesz, albo mam nadzieje przynajmniej, ze domyslasz sie kim sa islamscy ekstremiści. Mimo to chcesz udowadniac, ze prowokowanie ich nie jest niczym złym......ot przykład ignorancji.
Z takim przejawem ignorancji mielismy niedawno do czynienia w chorzowskim ZOO...gdy kobieta ignorujac zagrożenie chodziła sobie po ogrodzeniu dla niedźwiedzi. W końcu spadła, a misie ja rozszarpały. Z tym, ze owa kobieta cierpiała prawdopodobnie na chorobe psychiczna, o co ciezko posadzac naczelnych Rzeczpospolitej. Mimo to zachowuja sie jak ta kobieta, prowokujac niebezpiecznych ludzi....a zarazem obrażajac uczucie religijne rodaków wyznania muzułmańskiego.
Bezmyslne nasladownictwo zła...jest takze złem
Czy tak trudno zrozumiec o czym pisze? Wszelkie "filozofie" sa w tym przypadku zupełnie nie na miejscu....a podpieranie sie jakas domowa "filozofia" w celu obrony rażacego chamstwa, jest juz wyjatkowo nieprzemyslane....i ignoranckie
|
| Pn lut 06, 2006 0:04 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
W takim razie już wiem o co Ci chodzi. No oczywiście, że mieszkają tam Polacy, którzy mogą być zagrożeni. Jeśli ten aspekt potraktujemy jako naczelny, no to oczywiście Rz-plita jak i wszelkie media świata Zachodu postąpiły niewłaściwie. Tyle tylko, że wszystko ma swoje konsekwencje. Milczenie również. W tym wypadku terroryści odnieśliby sukces - Zachód trwożliwie by milczał.
|
| Pn lut 06, 2006 0:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Widać było w relacjach z Libii płonącą polską flagę. Widac było rzucane na podpalony stos biblie, flagi europejski i chyba jakies gazety. Widac było podpaloną ambasadę duńską. W turcji już został zastrzelony jeden ksiądz. W pakistanie muzułmanie (z jakiegoś tam ugrupowania, wybaczcie ale nie pamiętam nazwy) nawoływali do mordowania wrzystkich chrześcijan przebywających w krajach muzułmańskich. Ambasada duńska ewakuuje swoich polityków z Libii. W ambasadach polskich w krajach muzułmańskich wprowadzono stan podwyższonej ostrożności. I wiecie co? Jak tylko pojawiły się te karykatury byłem pewien czegoś w tym stylu. Szczerze mó[img]wiąc to w pełni rozumiem rozwścieczone tłumy. Też byłem wściekły po tym co się stało.[/url]
|
| Pn lut 06, 2006 2:07 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Szczerze mó[img]wiąc to w pełni rozumiem rozwścieczone tłumy. Też byłem wściekły po tym co się stało.
Rozumiec to zupełnie ich nie rozumiem i kategorycznie potepiam takie nawoływanie do mordów. Jedyne co wiem to wiem jacy oni potrafia byc i rozwscieczanie tych typów nie jest madrym sposobem walki o wolnośc słowa.
Wkurza mnie najbardziej to, ze tzw. "wolnosciowi" dziennikarze, którzy rozpetali te burze. Siedza sobie w ciepłych pomieszczeniach, wpatruja w komputer i popijaja kawke. natomiast ci którzy nie sa winni ich zachowaniu drżą o swoje życie lub w najlepszym przypadku zdrowie.
Czy tak sie walczy o wolnośc słowa? Na plecach innych? Czy w imię źle pojetej wolności mozna narażac ludzkie życie?
Proponowałbym winnych tego całego zamieszania wysłać do arabskich krajów z tytułami dzienników na plecach. Niechze sie tam tłumacza z walki o "wolnośc słowa". Skoro potrafia byc bohaterscy za biurkiem, to niech okaża swą odwage na pierwszej linii.
Obawiam sie, ze 100 % z nich na sama tylko myśl takiego wyjazdu......zrobiłoby w gacie i to baaardzo obficie. Pogardzam takim "bohaterstwem", które żywi sie cudzą krwią
|
| Pn lut 06, 2006 9:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale tym samym, Belizariuszu, powodujesz, że terroryści zwyciężają. Tu powinna być stosowana taka zasada jaką się często stosuje w stosunku do porywaczy, którzy rządają okupu. Okupu się nie daje, ponieważ uległość spowodowałaby kolejne tego typu akty. Zupełnie się z Tobą nie zgadzam, że prawo do wolności słowa mają tylko Ci ludzie, którzy są gotowi stanąć wobec tłumu, który za te słowa by ich rozszarpał.
|
| Pn lut 06, 2006 9:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
PTR
Jest pewna róznica pomiedzy uleganiem rzadaniom porywaczy, a prowokowaniem zamieszek.
Jest takze wszystkim wiadomo, ze mimo nie ulegania porywaczom....porwania zdarzaja sie dosyc często. Tak wiec to nie przemawia do sprawców...co nie znaczy by im ulegać.
Kolejna sprawa......ekstremizm islamski istnieje....ale nie jest to wiekszośc. To mniejszośc, która jest po prostu bardziej widoczna. Wiekszośc muzułmanów to spokojni i całkiem normalni ludzie, którzy wcale nie dysza rzadza krwi.
Oni takze zostali urażeni w swoich sumieniach. Nie wychodza na ulice i nie szumia, protestuja w sposób cywilizowany. Tylko po co takie cos robić? Po co urażać wszystkich?
Plewy nalezy likwidować....nie wolno jednak z plewami wyrzucac ziarna.
Dla mnie to jest awanturnictwo i zwykła prowokacja
|
| Pn lut 06, 2006 10:08 |
|
 |
|
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
Wolność słowa! Dla dziennikarzy slogan, którym szermują gdy ktoś ma im za złe to, że po prostu szkodzą. A szkodzą często wtedy, gdy widzą możliwość zarobienia kasy. Jak sądzę, nakład Rzeczpospolitej zwiększył sie na jakiś czas 
| Pn lut 06, 2006 10:11 |
|
 |
|
SweetChild
|
ToMu napisał(a): Przykre jest to, że - wydaje mi się - pewnie cała sprawa nie nabierze rozłgosu. Dlaczego  Ponieważ to nie Boga chrześcijan przedstawiono...
Wręcz przeciwnie, sprawa nabrała takiego rozgłosu dlatego, że dotyczy islamu. Podobna karykatura Jezusa czy Buddy z pewnością nie wywołałaby takich reakcji.
Osobiście podzielam obawy, że Rzepa działała z niskich pobudek. A skoro z niskich pobudek, to też nierozważnie, to potencjalne zyski wydają się być nieproporcjonalne do poniesionego ryzyka.
Ale z drugiej strony o wiele bardziej drażni mnie ta dyktatura islamu. Nierówne, uprzywilejowane traktowanie muzułmanów, obchodzenie się z nimi ze szczególną ostrożnością, jak z jajkiem, które może wybuchnąć. Nie ma się co czarować: islamskim terrorystom udało się świat zastraszyć. Nikt nie chce się narazić, tak jak w autobusie nikt nie chce narazić się bandzie podpitych małolatów. Oni moga obrażać innych do woli, a im nie wolno nawet zwrócić uwagi. Bo to i tak nic nie zmieni, a można jedynie oberwać.
|
| Pn lut 06, 2006 13:54 |
|
 |
|
Mieszek
|
Beli
Cytuj: Przerzyuce sie jednak chyba na cos bardziej branżowego.....a rzeczpospolita oleje. ja tylko gratuluje ci Beli postanowienia koniec końców wyladujesz dzięki takim rozważaniom kiedyś na "Naszym Dzienniku" 
i gdzie tu jest ta owa TOLERANCJA tak głoszona przez media typu Rzeczpospolita i Wyborcza jak przychodzi co do czego to jakos wygląda na to,że to nie katolickich pism oskarżanych tak walecznie przez ów media w Polsce i posądzanych o nietolerancję sie czepiają obcowiercy ale własnie tych "tolerancyjnych"
i to mi ma być ta wasza tolerancja...
jak sie teraz czujecie?PTRqwerty Cytuj: w łonie islamu pojawił się ekstremizm. Stąd też zapewne Mahomet z jakimś tam granatem na głowie. skuli mnie to jest mi to obojetne czy ma bombe czy granat na głowie ale mógłbys się przyjżeć  rysunek jest satyryczny a satyra i np fraszka nadaje sie dla ludzi inteligentnych tylko i wychowanych w naszej cywilizacji w dodatku o tym takze pisał którys z pisarzy o owej cietej satyrze która ma za cel ukazać wady a nie obrażać i tendencyjnie informowac np Belizariusz Cytuj: Cytat: Tyle, że muzułmanie zareagowali histerycznie, podpalili dwie ambasady, a terroryści znowu stanowią zagrożenie. W takiej sytuacji przedstawienie przez media różnych państw przyczyn wzburzenia muzułmanów staje się dla mnie zrozumiałe.
Tym sie charakteryzuja islamscy ektremisci.....Jeżeli ktos tego nie potrafi zrozumiec, to naprawde nie ma o czym dyskutować, a nakręcanie spirali zła jest szkodliwe i wyjatkowo bezmyślne.
W państwach gdzie działaja islamscy ektremisci znajduja sie polskie ambasady, oraz polskie firmy. Nie mówiac juz o żołnierzach w Iraku. to sadzisz beli,ze jesli ktos uwaza , ze nie ma Boga to by go nie pobudzać zbytnio należy mu mówić "Boga nie ma" bo twierdzenie , ze jest to napędza spirale zła? ja rozumie , ze ci ludzi inaczej nie potrafia reagować i zupełnie podobnie reagują złodzieje na nasz wzrok potrafili by zabić by tylko na nich nie spogladać [i wymuszają to zastraszaniem wielokrotnie]
ambasady od tego są ,takie maja wpisane ryzyko polityczne kase za to ciągną też sporą i sa było nie było wykładnikiem czy mamy wojne czy pokój czy w czasie wojny szansę na rozejm itp
żołnierze moga wyjechaćChaota Cytuj: Też byłem wściekły po tym co się stało.
ale rozumie, ze palic ambasad nie będziesz :P:P
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pn lut 06, 2006 17:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zastanawia tylko jedno: prawem jakiego kaduka muzułmanie mogą się obrażać o zamieszczanie wizerunku ich boga-proroka Mahometa, skoro sami doskonale wiedzą, że żaden wizerunek, nawet podpisany "JŚ Mahomet", nie może nim być, gdyż oblicza tego "osobnika" nikt nigdzie w ich "kulturze", (cokolwiek to słowo znaczy w odniesieniu do Islamu) nie utrwalił? A skoro nie utrwalił, i fizys onego znaną nie jest nikomu, oprócz samego Allacha, ani w ogóle, ani w szczególe - skąd ta ich niszcząco-mściwa zajadłość twierdzenia, że publikowane pokemony czy inne dziwadła są obliczem Mahometa?
|
| Wt lut 07, 2006 12:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Niezłe: http://wiadomosci.onet.pl/1255891,12,item.html Złośliwe W każdym razie w o wiele lepszym guście niż palenie ambasad.
|
| Wt lut 07, 2006 12:27 |
|
 |
|
Oozie
|
Gwardian napisał(a): nawet podpisany "JŚ Mahomet", nie może nim być, gdyż oblicza tego "osobnika" nikt nigdzie w ich "kulturze", (cokolwiek to słowo znaczy w odniesieniu do Islamu) nie utrwalił? A skoro nie utrwalił, i fizys onego znaną nie jest nikomu, oprócz samego Allacha, ani w ogóle, ani w szczególe - skąd ta ich niszcząco-mściwa zajadłość twierdzenia, że publikowane pokemony czy inne dziwadła są obliczem Mahometa?
Ej weź się doucz - sami wyznawcy Proroka malowali jego postać, zakaz tworzenia wizerunków jest z czasów kalifatu.
Nie licząc tego że szyici mają inne podejście do tworzenia wizerunków i np. obrazki Alego są dość powszechnie dostepne w Iranie choćby.
Jakoś natomiast nie widzę że kogoś obraża palenie przez muzułmanów flag z krzyżem /też symbol/ jak i niszczenie symboli narodowych, także ściagnaych karnie.
|
| Wt lut 07, 2006 12:37 |
|
 |
|
ray_luka
|
Nie kapuję jak można bronić muzułmanów i ich religi, która ma zapisaną w statucie eksterminację niewiernych (czyli m.in chrześcijan). Ale oczywiście mówi się, że islam jest religią pokoju a terroryści to ekstremiści. Po publikacji tych obrazków ładnie widać jaka to pokojowa religia i dlatego bardzo dobrze się stało, że je opublikowano. Brońcie ich dalej, a kiedyś przyjdą i poderżną nam gardła. Dla Allaha.
|
| Wt lut 07, 2006 13:21 |
|
|
|