Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 12:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Kaczyńscy, PIS, Tusk, PO a katolicy 
Autor Wiadomość

Jednak historia pokazuje, że politycy opierajacy się na pewnych prostych, czarno-białych zasadach, mogą czasami odnieść sukces, mimo zmasowanej krytyki z którą się spotykali (np Ronald Reagan)

Ten Ronald Reagan, który budował solidarną Amerykę? Ten, który przyznał specjalne uprawnienia emerytalne kontrolerom lotów? Ten, który nacjonalizował największe przedsiębiortwa USA?

Trochę szacunku dla zmarłych, to katolickie forum ;-)

Śr mar 29, 2006 18:26

Nie jestem pewien czy aż tak bardzo różnimy się co do wizji państwa, nawet wychodząc z różych złożeń, (...)

Całkiem możliwe, jak już pisałem, nie jestem ideologicznym wrogiem państwa socjalnego. Serce mam też po lewej stronie, a krew czerwoną. Nawet nakryciem głowy bliżej mi do moheru niż aksamitu ;-)

Po prostu uważam, że państwa liberalne częściej sprawdzają się w praktyce. Nie są idealne, ale mają lepszy stosunek zalet do wad w porównaniu z państwami socjalnymi. Gdyby jednak udało się zbudować socjalne państwo powszechnej szczęśliwości, to nie będzie mi ono przeszkadzać. Ale dopóki takiego nie zobaczę, nie uwierzę.

Śr mar 29, 2006 18:35

Ten Ronald Reagan, który budował solidarną Amerykę? Ten, który przyznał specjalne uprawnienia emerytalne kontrolerom lotów? Ten, który nacjonalizował największe przedsiębiortwa USA?

Tak, ten, który od początku swojej politycznej kariery uznał komunizm za realne zło (a nie był to zbyt popularny pogląd w powojennych Stanach).
Ten, który konsekwentnie traktował Związek Radziecki jako imperium zła, i wbrew protestom doradców prowadził politykę mającą na celu nie ugłaskanie Moskwy, ale zniszczenie układu sowieckiego.
Ronald Reagan, który był przekonany, po tym jak kula zamachowca minęła jego serce o kilka centymetrów, że Bóg przedłużył jego życie, aby mógł wypełnić do końca misję walki z komunizmem.
I osiągnął swój cel, czemu zresztą w dużym stopniu zawdzięczamy to, że odzyskaliśmy niepodległość w 1989, a nie 10, czy 20 lat później.

So kwi 01, 2006 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2