Stanisław Lem - ikona polskiej Fantastyki, nie żyje...
| Autor |
Wiadomość |
|
jo_tka
|
Ja nie gdybię. Ja mówię "nie wiem". To Pan stwierdził:
Cytuj: panu Lemowi nie przysługuje katolicki pogrzeb, a także [...] nie można odprawić Mszy św. pogrzebowej.
zatem rozumiem, że Pan wie...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Śr mar 29, 2006 18:48 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Telchar - to jest właśnie to. Osądzasz człowieka po jego twórczości, nie przyjdzie Ci do głowy że przed śmiercią mógł pojednać się z Bogiem. Najlepiej pochować biedaka na niepoświęconej ziemi - ot, tak dla pewności, bo raczej się nie nawrócił... 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Śr mar 29, 2006 21:51 |
|
 |
|
Metalik
|
ToMu, podaj dowód, że Lem się nawrócił przed śmiercią, a zamilknę w tym temacie. Na razie to Telchar i ja mamy rację 
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".
|
| Cz mar 30, 2006 9:01 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To jasne, że Lem nie był osobą wierzącą, co więcej, podejrzewam, że by się "w grobie przekręcił" jakby go pochowano zgodnie katolickim obrządkiem.
Podejrzewam też, że już dawno spisał stosowne dyspozycje jak, w jakim obrządku, gdzie ma być pocohwany/spalony (niepotrzebne skreślić).
Zatem w czym macie problem?
Te osoby, które tak zaborczo piszą, żę "pogrzeb kościelny mu nie przysługuje" - wy myślicie, że jakąś łąske tutaj robicie? On i tak podejrzewam nie życzył sobie takiego pogrzebu, więc o czym mowa?
Sam też sobie nie życzę, żeby jakiś [...] odprawiał mój pogrzeb na katolicką modłę. Byłbym tym zgorszony.
Najlepiej jest myśleć o takich rzeczach za wczasu. Ja pomimo, że jestem młody (23 lata) już spisałem dyspozycje co do tego co ma się stać z moim ciałem po śmierci i ta dyspozycja leży spokojnie w bankowej skrytce aż do czasu mojej śmierci. Zrobiłem to po to, aby czasem mojej rodiznie po mojej śmierci nie przyszło do głowy chować mnie w katolickim obrządku, z katolicką mszą, orszakiem żałobnym i na katolickim cmentarzu. Po prostu nie życzę sobie tego, byłaby to profanacja dla mnie.
Moje ciało zostanie spalone, a prochy rozsypane do morza, bo tak sobie życzę i uważam, że to romantyczne
pozdrawiam,
michał
|
| Cz mar 30, 2006 9:30 |
|
 |
|
kefas_piotr
|
wiecie co???
Mam niesmak po Waszych postach....
To nieważne w tej chwili jaki miał światopogląd, istotne jest to że był wielkim człowiekiem i należy uszanować Jego odejście, a nie roztrząsać tego w jakim obrządku będzie pochowany.
Wstyd mi za Was.
Nie poto zakładałem ten temat, żeby roztrząsać sprawy światopoglądowe, miał to być temat wspomnieniowy po człowieku którego twórczość mimo wszystko wpłynęła na rzesze ludzi, który żyjąc w marazmie komunizmu, mogli poprzez Jego książki oderwać się od rzeczywistości.
Jest mi obojętne w jakim obrządku, w jaki sposób zostanie pochowany...
WAŻNE BY UCZCIĆ JEGO PAMIĘĆ
Proszę Admina o zamknięcie tematu, ze względu na wypaczenie ścieżki tematycznej.
Kefas_Piotr
| Cz mar 30, 2006 9:46 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z wywiadu dla Onetu zacytuję fragmenty, które mnie urzekły:
"Antysemityzm tkwi głęboko w świadomości społecznej. Dobrze ilustruje to jedno z opowiadań Mrożka: słychać jakieś strzały, ktoś pyta: Co się dzieje? i pada odpowiedź: A, to nic takiego, tam do jakichś Żydków strzelają. Antysemityzm opiera się na prostym schemacie: są gorsi ode mnie. A tym gorszym może być każdy: komunista, mason, gej. Polska mentalność pod tym względem pozostaje niewzruszona. Ale nie tylko pod tym. My nie chcemy bić się z myślami, nie interesuje nas rozum. Wolimy pójść w niedzielę do kościółka, a po mszy zapomnieć o wszystkim. Tak jest bezpieczniej."
"Polacy są, jak to powiedział Norwid, wspaniałym narodem i bezwartościowym społeczeństwem."
Moze warto się zastanowić...
pozdrawiam,
michał
|
| Cz mar 30, 2006 10:01 |
|
 |
|
Metalik
|
kefas_piotr [...] - PTR
Obrządek KATOLICKI JEST OBRZĄDKIEM RELIGIJNYM WSPÓLNOTY i dotyczy TYLKO TEJ WSPÓLNOTY.
I słusznie zauważył queer: podejrzewam, że by się "w grobie przekręcił" jakby go pochowano zgodnie katolickim obrządkiem.
Jesteś pewien, że się nawrócił
Cytuj: WAŻNE BY UCZCIĆ JEGO PAMIĘĆ
A co to ma wspólnego z religinym obrzędem, którego notabene nie prawdopodobnie nie chciał.
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
|
| Cz mar 30, 2006 13:32 |
|
 |
|
Oozie
|
Metalik napisał(a): Obrządek KATOLICKI JEST OBRZĄDKIEM RELIGIJNYM WSPÓLNOTY i dotyczy TYLKO TEJ WSPÓLNOTY.
metalik -- znaczy dla ciebie obecność katolickich hierarchów na pogrzebie Piłsudskiego była nie na miejscu bo mało że to apostata to jeszcze protestant....
_________________ We scare, because we care
|
| Cz mar 30, 2006 14:36 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ani Ty mi nie udowodnisz, Metaliku, że on się nie nawrócił, ani ja Tobie nie udowodnię, że się nawrócił.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz mar 30, 2006 17:22 |
|
 |
|
Metalik
|
Oozie napisał(a): metalik -- znaczy dla ciebie obecność katolickich hierarchów na pogrzebie Piłsudskiego była nie na miejscu bo mało że to apostata to jeszcze protestant....
Jest różnica między lewicowym ateistą a protestantem - chrześcijaninem.
|
| Cz mar 30, 2006 18:07 |
|
 |
|
Metalik
|
ToMu napisał(a): Ani Ty mi nie udowodnisz, Metaliku, że on się nie nawrócił, ani ja Tobie nie udowodnię, że się nawrócił.
Dlatego to ja wciąż mam rację.
|
| Cz mar 30, 2006 18:07 |
|
 |
|
kefas_piotr
|
Metalik zdecyduj się do kogo piszesz do mnie czy do PTR, druga sprawa, proszę nie wkładaj w moje ręce coś czego nie pisałem bo ani Tobie, ani mnie przyjemnie nie będzie,
ostatni raz proszę uszanuj zmarłego, który kroczył własną drogą, przecież nie o to chodzi jak żył, lecz kim był
| Cz mar 30, 2006 18:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tak na marginesie, z tego co ja wiem to Pilsudski byl katolikiem.
http://www.mi.franciszkanie.pl/pisma/bo ... &pomk=1261
|
| Cz mar 30, 2006 22:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kefas_piotr napisał(a): ostatni raz proszę uszanuj zmarłego, który kroczył własną drogą, przecież nie o to chodzi jak żył, lecz kim był
To chyba na odwrót!
Przynjamniej dla mnie, nie jest ważna kto kim jest, niej est ważne kto jakij jest narodowości, pochodzenia, wiary, jaką ma orietnację seskualną, jaki kolor skóry itd. Ważne jest to, jakim się jest człowiekiem
pozdrawiam,
michał
|
| Pt mar 31, 2006 6:39 |
|
 |
|
Oozie
|
To źle wiesz.
Poszukaj w książkach historycznych, a nie w portalach.
Piłsudski zmienił wyznanie by wziąć legalny ślub z drugą żoną.
Przy łożu śmierci odbyła się szopka by go powrócić jakoś na łono KRK
apostatę  .
A tak dla metalika - skoro Lem to lewicowiec  to co powiesz o Piłsudskim - aktywnym członku Polskiej Partii Socjalistycznej :D
_________________ We scare, because we care
|
| Pt mar 31, 2006 10:30 |
|
|
|