MŁODZIEŻ WSZECHPOLSKA - DOBRA CZY ZŁA ?
| Autor |
Wiadomość |
|
Stanisław Adam
|
Gaja napisał(a): Napiszę krótko Młodzież Wszechpolska  to organizacja niebezpieczna moim zdaniem oczywiście dlaczego? jedym z ich poglądów jest Cytuj: dążenie do zbudowania „katolickiego państwa narodu polskiego”. a ja nie chce państwa kościelnego  zgadzam sie z Crosis
Załóżmy, że cytat rzeczywiście odzwierciedla poglądy i dążenia MW.
Podobno chcieć to móc. Praktyka pokazuje, że nie zawsze.
Po pierwsze. Młodzież. Kiedyś wyrośnie z krótkich majtek. Chociaż bywają i wyjątki.
Po drugie. Jest jeszcze drugi ważny uczestnik. Kościół. Wszystko wskazuje na to że ON nie chce być uszczęśliwiony taką panującą rolą w Państwie. Kościół rozumiany jako instytycja i ogół wiernych. Nawet jeżeli gdzieś tam pojawiają się takie ambicje to są marginalne.
Czyli strachy na lachy !
Temat dla 'historical fiction' np. Sapkowskiego.
Może podchwyci ?
| Pt cze 02, 2006 18:01 |
|
|
|
 |
|
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Napiszę krótko
Młodzież Wszechpolska Sad to organizacja niebezpieczna
moim zdaniem oczywiście dlaczego? jedym z ich poglądów jest Cytat: dążenie do zbudowania „katolickiego państwa narodu polskiego”.
a ja nie chce państwa kościelnego Confused Sad zgadzam sie z Crosis
katolickie panstwo narodu polskiego to pomysł Sł.B kard. Stefana Wyszyńskiego.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
| Pt cze 02, 2006 20:13 |
|
 |
|
Mieszek
|
może kilka słów na temat jednak tego o czym rozmawiamy czyli Narodu Maciej Giertych napisał:
"Naród to wielka rodzina, ojczyzna to wspólna ojcowizna. Ale nie powstanie naród póki trwa system rodowy. Rodzina musi być wolna, wyemancypowana z rodu. Musi być szacunek dla własności prywatnej. Ludzie muszą czuć się wolnymi. Muszą funkcjonować organicznie, oddolnie, a nie mechanicznie na odgórny rozkaz Dopiero wtedy może powstać naród, jako wyraz zbiorowej woli, wolnej i nie przymuszonej. Tak więc narodowość nie jest jakąś siłą antropologiczną, przyrodniczą wynikającą z używanej mowy czy zajmowanego miejsca, ale jest tworem woli człowieka. Jest wytworem pracy pokoleń. Powstaje jako zrzeszenie dobrowolne. To naród tworzy państwo, a nic odwrotnie." i "Jeżeli odziedziczył naród, świadomość narodową, to będzie chciał jego wartość pomnażać. Będzie chciał zostawić więcej po sobie niż sam zastał. Bo świadomość narodowa przekracza pokolenia. Nie ma narodu bez historii, bez troski o zachowanie i wzbogacenie dziedzictwa dla przyszłych pokoleń. Tą troskę nazywamy patriotyzmem. Patriotyzm to dążenie do wzbogacenia narodu poprzez własną pracę i gotowość do poświęceń by narodu bronić. Taka postawa nie jest zagrożeniem dla sąsiadów. Sąsiadujące patriotyzmy to pokój wieczysty."
http://www.kki.pl/piojar/polemiki/koneczny/narod.html
warto także spojrzeć jeszcze na teksty Konecznego: " Albowiem narodowość nie jest bynajmniej czymś danym z góry, nie jest siłą jakąś wrodzoną każdemu żywiołowi etnograficznemu. Dopiero Historia wytwarza narody i to w samej tylko cywilizacji łacińskiej. Jest to dziedzictwo w starożytnej cywilizacji rzymskiej, wznowione, kiedy nasza cywilizacja łacińska osiągnęła już wysoki szczebel rozwoju. Najstarszym jest poczucie narodowe polskie, a jednak poczynało się dopiero około połowy XIII wieku na kaliskim dworze księcia Bolesława Pobożnego, a ustaliło się, stężało aż po koronacji Władysława Niezłomnego (Łokietka) 1320 r.
Francuskie poczucie narodowe datuje się dopiero od św. Joanny d�Arc (1429-1431). Był jednak geniusz, który nosił w sobie ideał narodowy wcześniej: Dante (1265-1321), a ideał jego szerzył się na Półwyspie Apenińskim. Nie spełnił się jednak i Włosi dopiero w XIX wieku stawali się narodem.
Przyczyny tego szczególnego opóźnienia sięgają w głąb kwestii o stosunek społeczeństwa a państwa tak dalece, iż należy się im chwila uwagi."
i "Naród jest to zrzeszenie cywilizacyjne pokrewnych ludów do celów ponadmaterialnej walki o byt, a posiadające Ojczyznę i język ojczysty."
i "Naród nie może się wytworzyć inaczej, jak tylko z ludów pokrewnych, lecz do narodowości juz wytworzonej i historycznie rozwiniętej, mogą się przyłączać (oczywiście dobrowolnie) ludy także nie pokrewne, lecz sąsiednie."
http://www.nonpossumus.pl/biblioteka/fe ... wo/IXa.php
warto także zajrzeć i tu:
http://www.cywilizacja.ien.pl/?id=77
to tak tylko gwoli ścisłości by ktoś nie zarzucił, że nie wiemy o czym dyskutujemy
PTRqwerty twoja teoria "płynnej misy" jako Narodu mi się nie podoba a to dlatego, ze nieco mijasz się z prawdą rzeczywiście jest tak, że Naród zmienia się to fakt niepodważalny czy ktoś dziś może wady lub zalety 100 lat temu przypisać ludowi dzisiaj? nie nie może koń by się uśmiał i bynajmniej nie skończyłby na tym a po prostu nawet by zdech ze smiechu -to pewne ale PTRqwerty chodzi tutaj o cos więcej jak dane mentalności ludzi z jakiegos wieku tu chodzi o łączność Narodową -duchową czy ty mając humorek jednego dnia masz ten sam ciągle całe zycie? nie sądzę to nie o to chodzi tu chodzi o inną łączność międzypokoleniową jak wyżej wyczytaliście [jesli czytaliście] chodzi tu o historyzm, o poczucie sie Polakiem, o język i o Ojczyznę gdzież ona jest ta owa Ojczyzna? czy ktos powie , że Polaków nie było w czasie gdy 100 lat nas ziębiono [za słowami wieszcza] bylismy i za pstryknięciem ręki nie pojawił się Naród Polski na mapie myśmy cały czas byli mimo nie istnienia Polski [państwa] i tu jest problem w rozróżnianiu przez ludzi tego czym jest Naród my wiemy [niektórzy nie wiedza] bo przeżywaliśmy to w naszej historii
Młodzież Wszechpolska niesie a raczej ma nieść pewne idee sobą [właśnie te Narodowe o ile mi wiadomo] ale im to coś kiepsko z tego co słychać wychodzi i niestety za słowami Crosisa musze powiedzieć że wypadaja negatywnie powinni mieć jakiś rygor, statut powinien nimi ktoś oficjalnie opiekować inaczej studenci jak pokazuje historia staja się tłumem którym rządzą zręcznie pajdokraci [uzywam tego słowa w rozumieniu:pajdokracja to rządzenie małymi przez "dużych" [też małych] , choć chętnie rozciągam ten tytuł na strsze osoby,więc pajdokrata także będzie stary wyga rządzacy dla swoich celów dziećmi,niestety jestem osamotniony w moim rozwinięciu tego słowa a na ludzi którzy dziecmi manipulują nie ma okreslenia i pozostaja przez to poza wymiarem sprawiedliwości... choć wina ich nieraz jest widoczna gdzie są prowoderami zamieszek studenckich np] bardzo łatwo jest wpaść w nienawiść narodową w egoizm Narodowy który nie polega jednak na tym, że hamimy się i nie chcemy czyichś wspomagać interesów ale w tym, ze w tych inteeresach przeszkadzamy bez żadnego powodu ot tylko dla niszczenia i sponiewierania obcego ludu by sie wywyższyc mamy zbyt wiele swoich spraw by pracowa wokół czyichś idei to nie jest egoizm bo pierwsze sa obowiązki wobec własnej Ojczyzny kiedy się je wypełni na tyle by pomagać innym w ich sprawie Narodowej-ich interesach Narodowych? Koneczny powiada, że doprawdy chyba na pierwszy dzień zaraz po sądzie ostatecznym!
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pt cze 02, 2006 21:07 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Moja opinia o MW bazuje głównie na tym, co widziałem w mediach: a bez względu na to, jakie się ma poglądy, nie można doprowadzać do sytuacji, gdy swoje racje promuje się przez okładanie ludzi myślących inaczej (np. geje).
A takie jest moje pierwsze skorarzenie z MW.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pt cze 02, 2006 22:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Taaaa... dla mnie historytczna idea narodu Polskiego bylo zawsze to, ze byl on otwarty na inne religie, na inne swiatopoglady. Wrecz twodzyl "azyl" dla tego, co bylo przesladowane w reszcie Europy.
A temu wlasnie czesc osob z MW zaprzecza.
A szkoda.
Crosis
|
| Pt cze 02, 2006 23:08 |
|
|
|
 |
|
Mieszek
|
przynajmniej aby raz Crosis mogę się prawie ,że z tobą zgodzić
daleki jestem od zarzucania MW tego, że nie spełniaja swoich wytycznych tylko dlatego,że jacys studenci lubia golić głowie na łyso i chlać piwo [zapewne]
i wyzywać ludzi
i no wiemy co im zarzucaja...
[...]
jesli więc mamy z powodu kilku osób którzy zachowuja się niepoprawnie całą organizację przekreślić to coś tu jest nie tak
byc może nie dochodza do nas wiadomości od samej MW poprzez które starają się wybronić
podejżewam, że informacji tych trzebaby szukać
natomiast jak na talerzu w mediach podaje się nam wynik racjonalnego [oszczędnego] myślenia
[...] - proszę o nierozsiewanie wątku homoseksualnego po wszystkich tematach na forum i pohamowanie uogólnień [04.06.2006] - jo_tka
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pt cze 02, 2006 23:31 |
|
 |
|
ToMu
|
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| So cze 03, 2006 8:14 |
|
 |
|
jo_tka
|
Istotnie - Trybuna to bardzo wiarygodne źródło...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| So cze 03, 2006 9:26 |
|
 |
|
ToMu
|
Nie dziwi Cię, że MW finansuje gazetki ludzi otwarcie sympatyzujących z osobą Hitlera
Albo to:
Cytuj: Autor gazetki szczycącej się, że jest finansowana przez wszechpolaków, zdaje sobie sprawę z tego, jak skrajne są jego poglądy. Po wydaniu książki o Hitlerze mówił, jakich spodziewa się reakcji. „Murzynofile będą mieli powód obwołania mnie naczelnym skinem RP, choć nie poczuwam się do przynależności do tej subkultury. Osrają się geje i ich protektorzy. Stowarzyszenia propedalskie pewnie będą obwozić egzemplarz po wszystkich możliwych instytucjach i będą wyciągali dotacje na zwalczanie mnie i moich poglądów” – podkreślał w internetowym wywiadzie. Przekonywał też, że „miejscem Murzynów jest Afryka”. „Murzyni jak już trafią do Europy, to nie sposób jest ich z niej wygonić. Nawet kijami” – ubolewał.
|
| So cze 03, 2006 10:29 |
|
 |
|
SweetChild
|
jo_tka napisał(a): Istotnie - Trybuna to bardzo wiarygodne źródło...
Mam nadzieję, że MW nie odpuści takiej okazji i poda Trybunę do sądu. Bo źródło generalnie niezbyt wiarygodne, ale tym razem podaje sporo konkretów, które łatwo zweryfikować.
|
| So cze 03, 2006 22:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Młodzież Wszechpolska w swej istocie jest dobra i pożyteczna.Pojedynczy ekstremista lub huligan nie zdoła zepsuć opinii tej organizacji a raczej sam osobiście będzie odpowiadał przed policją ,jeśli go złapią.Dlaczego z powodu jakichś ekstremistów organizacja miałaby się nie rozwijać.Na przykład harcerstwa nie rozwiążą jeśli np.jakiś harcerz popełni przestępstwo.Proste i logiczne.
|
| Pn cze 05, 2006 12:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I dodam : odpowiedzialność osobista a nie zbiorowa.Zasada odpowiedzialności zbiorowej jest prymitywna,bo dlaczego z powodu terrorystów ma cierpieć niewinnie cały naród czeczeński.To przykład.
|
| Pn cze 05, 2006 13:02 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
HAUNEBU III napisał(a): I dodam : odpowiedzialność osobista a nie zbiorowa.Zasada odpowiedzialności zbiorowej jest prymitywna,bo dlaczego z powodu terrorystów ma cierpieć niewinnie cały naród czeczeński.To przykład.
Podam mniej abstrakcyjny przykład. Nie z dalekie Czecznji.
Otóż dziś, Polskie Radio zobowiązało się nie używać określenia ' pseudo-kibice' dla nazywania chuliganów, wandali, zadymiarzy i bandytów (pod/około-)stadionowych. Bo jest ono krzywdzące dla ' kibiców'.
Sugeruje, że WSZYSCY TACY SĄ.
Proponuję i apeluję o uczciwe stosowanie takiego samego zabiegu w dyskusjach o Młodzieży Wszechpolskiej, LPR i ogólniej prawicy.
| Pn cze 05, 2006 14:07 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Poznałem 6 ludzi z tej organizacji. Każdej z tych znajomości bardzo żałuję i mam nadzieje, że zbyt wielu równie bezwartościowych ludzi nie będę spotykał.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pn cze 05, 2006 15:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To z Radiem to bez sensu. Z tego co wiem, to wlasnie stwierdzenie pseudo odroznia zadymiarzy od kibicow. Ale ok.
A MW to organizacja. A moj obraz tej organizacji, jaki wyrobilem sobie po ludziach, ktorzy do tejze naleza, jest jak najbardziej negatywny.
Po czym mam wyrabiac sobie obraz organizacji, jesli nie po jej czlonkach?
Crosis
|
| Wt cze 06, 2006 7:07 |
|
|
|