Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 PiS i jego "pomysły" na samorządy 
Autor Wiadomość

Nie wedle uznania - według jakiejś tam reguły. Ogólnie - partia sporo poniżej progu coś zyska, bo by nie weszła, partia na granicy progu utrzyma status quo, cała reszta dla najsilniejszej partii w koalicji.

I o to chodzi, jak rozumiem.

Pt lip 28, 2006 16:31

Tak, ale nowa ordynacja wspiera takie wyborcze machlojki. Nagradza bowiem tzw. "grupy list wyborczych", koalicje wyborcze partii P1, P2..., Pn i przesuwanie głosów między partiami tworzącymi te grupy. Czyli głosowanie, w którym wybieram polityka z partii P1, a mój głos, wedle uznania grupy trzymającej listę, zostanie zapisany politykowi partii Px.

Jestem przekonany, że Platforma Obywatelska do takich brudnych machlojek się nie ucieknie.
Prędzej Demokraci, SLD i PSL. Oni mają takie manipulacje we krwi.

Co do PiSu, LPR i So. to nie demonizowałbym. Im w tej kolicji trudno się dogadać, a co dopiero gdzieś tam w gminach. Nawet jak się dogadają to się zaraz roz-gadają. I rządzić będzie PO z SLD. Jak dotychczas.

Czy wg 'uznania' to się dopiero okaże, gdy pomysł przekuje się projekt ustawy. Na razie to gdybanie podsiane insynuacją.
Pozatym, nie głosując na nikogo z 'bloku' twój głos nie zostanie zapisany niezgodnie z twoją intencją.

To mi podsunęło pomysł hasła wyborczego dla Platformy: My nie blokujemy głosów.
Odstępuję za darmo. SA

Pt lip 28, 2006 16:33
Zobacz profil WWW

Nie wedle uznania - według jakiejś tam reguły. Ogólnie - partia sporo poniżej progu coś zyska, bo by nie weszła, partia na granicy progu utrzyma status quo, cała reszta dla najsilniejszej partii w koalicji.

I o to chodzi, jak rozumiem.

Słusznie, trochę się zapędziłem. Cofam więc "wedle uznania grupy trzymającej listę" z poprzedniego posta.

Stanisław Adam napisał(a):
Jestem przekonany, że Platforma Obywatelska do takich brudnych machlojek się nie ucieknie.

Ja mam nadzieję, że nie, ale tak do końca przekonany nie jestem.

Co do PiSu, LPR i So. to nie demonizowałbym. Im w tej kolicji trudno się dogadać, a co dopiero gdzieś tam w gminach.

To po co byłyby te nagłe zmiany w ordynacji? Ale pożyejmy, zobaczymy, może stałem się zbyt podejrzliwy ;-)

Czy wg 'uznania' to się dopiero okaże, gdy pomysł przekuje się projekt ustawy. Na razie to gdybanie podsiane insynuacją.

Zgadza się, wycofuję się z tego wg. uznania.

Pozatym, nie głosując na nikogo z 'bloku' twój głos nie zostanie zapisany niezgodnie z twoją intencją.

To prawda, zresztą sam już wspomniałem taką możliwość parę postów wcześniej. Jednak traktuję to jako wyjście ostateczne, podobnie jak oddanie głosu nieważnego.

Pt lip 28, 2006 17:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2