Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 8:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Wybuch metanu w kopalni Halemba 
Autor Wiadomość
Do wszystkich, którzy nie maja w rodzinie górnika!

NIE WIERZCIE kłamstwom.
Ci ludzie zostali posłani na śmierć, tak jak codziennie wysyła sie górników w zagrożone rejony!!!

Każdy górnik powie jak to wygląda...są urządzenia , są metanometry które powoduja blokadę wszystkich urządzeń, gdy nastąpi przekroczenie stężenia metanu...wtedy jest telefon od dyspozytora "Czemu k...a ta ściana stoi? Nie wiesz co trzeba zrobić??"
Ci na dole wiedza...blokuja , przewietrzaja..oszukuja urządzenia.
Oficjalnie wszytko jest OK, nieoficjalnie wszystko rozbija się o KASĘ!!

Nikt nigdy nie udowodni tego zabójczego procederu, który jest uskuteczniany na każdej kopalni. Prosty górnik nie powie nic ...bo straci pracę. Dyrektorzy, Prezesi...wiedza, ale nie powiedza bo przyznali by sie do morderstw.

Ludzie!! To zwykłe morderstwo, ci ludzie zostali ZABICI przez durne ekonomiczne prawa, przez durnych prezesów, dla których najważniejsze jest to by zarabiac...a teraz zgrywaja głupa przed kamerami i mikrofonami!!!

Tam nie było wydobycia, tam była likwidacja ściany...ściany zagrożonej. 70 milionów - to koszt urządzeń, które miały byc wydobyte...23 ludzkich istnień - to efekt pazerności rekinów finansjery.
Tam pracowała firma zewnętrzna. Szefami takich firm są byli pracownicy dyrekcji, którzy zwietrzyli kasę i po restrukturyzacji oraz po niezłym kombinatorstwie stali sie pewnego dnia właścicielami o wielkich koneksjach. Dla tych hien, ludzkie życie jest mało warte, liczy sie tylko i wyłacznie dochód.
To Hieny, które żeruja na ludzkim życiu...bezwzględnie i bezlitośnie!!!

To co dziennikarze mówią w mediach to tylko półprawda..to nie ich wina, bo nie wiedzą jak to wszystko wygląda faktycznie.

Teraz też nikt nie będzie winny...Hieny sie obronią jak zawsze, a ludzie dalej beda ginąc po to by im nabić konta.

Boże!!! Pozwoliłes by zgineli niewinni ludzie...mam nadzieje ze rozliczysz kiedys tych co sa winni tej tragedii!!!

Śr lis 22, 2006 22:20

wiem, że Cię to boli, nie tylko Ciebie, wiem jak jest na dole, trochę miałem z tym do czynienia, ale nic na to nie poradzimy, możemy tylko się modlić, czekać, być cierpliwym, współczuć rodzinom i oczekiwać sprawiedliwości...
* * * * * * * *
[] [] [] [] [] [] [] []

Śr lis 22, 2006 23:00
Zobacz profil WWW
Nie !! kefas_piotr, to nie jest dobry sposób tj. "spokojnie", niech Tolkien się "wykrzyczy", wyrzuci to co go boli, nie zabraniaj mu tego, jest mu to potrzebne, nie można tłumić uczuć

Tolkien mój tata, który pracował w górnictwie jest podobnego zdania co Ty

Śr lis 22, 2006 23:06

Wieczny odpoczynek...

Cz lis 23, 2006 7:36
szczerze to już mi się chce żygać (i nie tylko mi, ale obserwuję zniesmaczenie wśród coraz więcej ludzi) kolejnym spektaklem medialnym o tragedii. Znowu, podobnie jak przy okazji tragedii w halach targowych, mamy do czynienia z wartościowaniem śmierci - śmierć 8 osób naraz, czy kilkudziesięciu w przypadku hal targowych są warte ogólnonarodowej żałoby, wsparcia finansowego ze strony państwa, medialnego szumu itd, ale śmierć człowieka w wypadku samochodowym już takiej uwagi i wsparcia rodziny nie jest warta... Zginęło 8 górników w kopalni (zginie pewnie więcej jak nie wszyscy z tych 24...) - oczywiście, jest to wielka tragedia dla rodzin tych ludzi, ale na litość ile można o tym piep...? Ilu ludzi zginęło w wypadkach samochodowych od chwili tej tragedii w kopalni? O wiele więcej niż 8! I co? I nic! Jakoś żadnej żałoby nikt nie chce orgazniować z ich powodu, jakoś nikt nie płacze! Przez ten czas jaki będziemy opłakiwać tych 8 górników zginą już setki innych osób w różnych wypadkach, osób, które pozostaną niewspomniane, niewarte żałoby i medialnego spektaktu, a przede wszystkim niewarte 30tys zł wsparcia dla ich rodzin, jakie premier Kaczyński zapowiedział... Czy nie wydaje wam się to obłudne, fałszywe, cyniczne i wybiórcze? Takie obrzydliwe wartościowanie śmierci. Ohyda...

Cz lis 23, 2006 7:37
Masz stare informacje. Zgineło 23 górników.

Nie chce się z Toba kłócić, bo wśród nich byli moi koledzy.

Przyczyną wypadków samochodowych najczęściej jest brawura, nieuwaga, zwykła ludzka głupota. Nieliczny tylko odsetek to efekt działania natury.
Tutaj ci ludzie byli w pracy, wykonywali to co im nakazano. Na kopalni jest jak w wojsku, jak nadzór zarządzi to MUSISZ to wykonać. Oni zgineli bo kazano im wydobyc sprzęt za 70 mln złotych. Szlag trafił sprzęt...ale oni stracili cos najcenniejszego, cos czego nie da się przeliczyć na pieniądze.
Załobe za ofiary wypadków samochodowych nosza osoby bliskie. Tutaj na Sląsku kazdy ma w rodzinie jakiegoś górnika. To jedna wielka rodzina, dlatego ŚLąsk pogrążył się w żałobie....a co zrobi reszta Polski, to mnie już zupełnie nie obchodzi.
Dlatego prosze nie pisz takich postów, a jak moje cie drażnia to ich po prostu NIE CZYTAJ!!

Albo popros moderację o usunięcie całego tematu...tylko nie pisz więcej!!

Cz lis 23, 2006 7:48
Poza ofiarami tam było jeszcze cos wielkiego przed czym należy czapki zdjąc z głów.

Dla ratowania swoich kolegów inni ludzie nie bacząc na niebezpieczeństwo, nie licząc sie z ekstremalnymi warunkami szli i rekoma wyrywali kawały skał...a wszystko to w imię ludzkiej solidarności.
Nie dla kasy, nie dla splendoru, ale dla ludzi...

To jest coś o czym ludzie musza wiedzieć...że w dzisiejszych chamskich czasach ludzie potrafią być jednak ofiarni.

Cz lis 23, 2006 7:55

Tolkien, podpisuję się pod tym co napisałeś. Zarządzającym zabrakło wyobraźni, a moze mieli jednak tą wyobraźnie, a mimo to wysłali ludzi na prawdopodobną śmierć. Codziennie ich wysyłają!!!

Trzymaj się!!!

Cz lis 23, 2006 7:59

Cytuj:
Teraz też nikt nie będzie winny...Hieny sie obronią jak zawsze, a ludzie dalej beda ginąc po to by im nabić konta.
Właścicielem kopalń w Polsce jest państwo . A dokładnie ministerstwo gospodarki . I to ono ponosi odpowiedzialność za wszystko to co się działo w górnictwie..
Że zlikwidowano bezpieczne rentowne kopalnie np.Morcinek ( którego to chcieli kupić Czesi KWK. Debieńsko i tak można wymieniać . Reformę górnictwa zaczęły kiedyś rządy prawicy.. A dokładnei Szatnchow dość częsty gość mediów w ostnic czasie

Dane mi było przepracować 14 lat na kopalni metanowej o największym stopniu zagrożenia metanowego IV Czyli takim jak na KWK Halemba. Pracowałem jako osoba dozoru górniczego.. i temat przewietrzania urządzeń pomiarowych jest mi znany i jest niestety prawdziwy jak opisuje kolega .. Takie postępowanie jak opisał kolega wyżej wynika z systemu płac w górnictwie wszystkich pracowników kopalni od dyrektora zaczynając na pracowniku niewykwalifikowanym kończąc System płacowy przejęty żywcem PRL-u. Górnikowi płaci się z metry ( postęp w drążeniu chodnika ) za wydobycie ( ilość wydobytych ton na zmianie.. etc. Jeżeli załóżmy byłby miesiąc postoju brak wydobycia to według obecnego systemu płac górnik na dole nie zarobiłby więcej niż 1000 pln . A każdy z górników ma rodzinę na utrzymaniu..
Dlatego wszyscy od dyrektora zaczynając na górniku kończąc godzą się na łamanie przepisów bezpieczeństwa po to aby zarobić..
Tu pewnie wnet na tym forum znowu co niektórzy zaczną wypominać górnikom przywileje..

Z okazji tragedii i na Śląsk przyjechał premier , po nim prezydent , który wraz z fachowcami z warszawy opowiada brednie na temat górnictwa..
Z całym szacunkiem dla Warszawy ale panowie z tego miasta niech zajmą się innymi tematami Anie uzdrawianiem i naprawą górnictwa
Choćby wczorajsza wypowiedź o likwidacji firm górniczych.. Bo to nie rzecz w tym kto wykonuje roboty.. Prawo Górnicze i Geologiczne jest jednakowe dla wszystkich i ono nie rozróżnia czy to firma czy kopalnia. Tyle tylko że musi być ono przestrzegane..

Z drugiej strony trzeba sobie powiedzieć też taka prawdę . Polskie górnictwo to jedno bezpieczniejszych na świecie . więcej o bezpieczeństwo ludzi dba się tylko na kopalniach w USA..
Co do rozliczeń . Ja wiem ,że przy wybuchu metanu zawsze jest wina człowieka .. Sam metan nie wybuchnie.. Wielokrotnie dane mi było wyprowadzać załogę z chodnika gdzie następowały nagłe wyrzuty metanu .. I to mimo dobrze prowadzonej wentylacji . stężenia matanu były powyżej 70 procent w stropie wyrobiska..
Na marginesie taka moja refleksja osobista.
Barbórka patronka i opiekunka górników.. Lata przepracowane na dole w kopalni przekonały mnie do jednego żadna opieka takiej świętej nie istnieje!! Od lat patrząc w statystyki to w okresie poprzedzającym Barbórkę notuje się gwałtowny wzrost wypadków w górnictwie .
Jest nawet takie powiedzenie Barbórka przyjdzie po swoje W tym roku wzięła jakże krwawe żniwo

Łączę się bólu z poszkodowanymi rodzinami

Cz lis 23, 2006 10:12

Jednej rzeczy nie rozumiem. Jeśli górnictwo jest tak niebezpieczne dla ludzi, tak szkodliwe dla środowiska, to czemu nie rozwija się w Polsce energetyki jądrowej? Czy wystarczy protest paru nawiedzonych ekologów żeby pogrążać kraj w ślepej uliczce? Ile węgla trzeba będzie wydobyć i spalić, żeby zaspokoić stale rosnące zapotrzebowanie na prąd? Z jakiej głębokości i jak ryzykowne będzie wydobycie? 2km pod ziemią i 50 ofiar śmiertelnych miesięcznie? Do tego zmierzamy?
Elektrownie wodne i wiatrowe w Polsce to margines, słabo wieje i słabo płynie. Spalanie węgla koszmarnie niszczy środowisko. Przyszłością muszą być elektrownie jądrowe!!! Im wcześniej rząd to zrozumie i przestanie się bać lobby ekologicznego tym lepiej dla nas, naszych dzieci i wnuków.

Cz lis 23, 2006 10:47

Cytuj:
dnej rzeczy nie rozumiem. Jeśli górnictwo jest tak niebezpieczne dla ludzi,

Odpowiedź jest bardzo prosta.. Ekonomia.. NA Opowiadanie takich dyrdymałów , ze życie ludzkie jest bezcenne w ekonomi nie ma miejsca.. Do ceny tony węgla wkalkulowane są wypadki.. Wypadek śmiertelny w górnictwie to dokładnie wyliczona suma.. . Tak zwany współczynnik śmiertelności na ileś tam tysięcy ton wydobycia.. A energetyka alternatywna Jak na razie ekonomicznie nie opłacalna i dlatego jest w powijakach.. !!..

Cz lis 23, 2006 11:02
Jednej rzeczy nie rozumiem. Jeśli górnictwo jest tak niebezpieczne dla ludzi, tak szkodliwe dla środowiska, to czemu nie rozwija się w Polsce energetyki jądrowej? .

Z tego co wiem to plany dotyczące budowy elektrowni jadrowych istnieja i najprawopodobniej wkrótce ruszy się coś.
Nie wystarczy jednak jedna elektrownia na cały kraj, potrzeba ich więcej, a koszt i czas budowy to ładnych parę latek i mnóstwo kasy.

Nie ma szans na szybkie przejście z węgla na atomówki

Cz lis 23, 2006 11:06

Masz rację, ale gdyby 10 lat temu zaczęto o tym poważnie myśleć, to już byśmy mieli przynajmniej jedną, nowoczesną, czystą, bezpieczną i tanią elektrownię.

Cz lis 23, 2006 11:18

tu naprawdę nie chodzi o wartościowanie śmierci
aby to zrozumieć musiałbys pojechać na śląsk, poznać czym jest śląski etos, czym jest górnictwo dla ślązaków

właśne dlatego, że tego nie wiesz, dokonujesz takich a nie innych porównań koncentrując sie na medialnej otoczce tej tragedii, to ty dokonujesz manipulacji przy okazji wykazując brak szacunku dla ofiar

[*]

Cz lis 23, 2006 11:20

Jeśli ktoś chce rozmawiać o ofiarach wypadków drogowych, niech sobie założy oddzielny temat. Tak samo odnośnie do wsparcia finansowego udzielanego przez rząd czy zachowania mediów. W tym temacie tego typu dywagacje uważam za chamstwo.

Szacunek dla tragedii wyraża się również w szacunku dla żałoby ludzi, którzy stracili tam bliskich, przyjaciół, znajomych. Wyraża się w szacunku dla ludzi, którzy tam codziennie schodzą, narażając życie. Wyraża się w szacunku dla tych, którzy zeszli na dół, próbując uratować kogokolwiek.

Tolkien - przykro mi... :(

Cz lis 23, 2006 11:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona