Agitacja polityczna z ambony
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Agitacja polityczna z ambony
Cytuj: Gdzie Kościół apeluje?...a choćby wczoraj podczas papieskiego błogosławieństwa "miastu i światu". Alus nie wywiniesz się tak łatwo. Chodzi mi o apele polskiego kościoła, ale Twoja percepcja tego nie pojmuje, bo o tym pisałem. Napisałem: Cytuj: Może wskażesz nam jakieś treści gdzie kościół polski apeluje do świata o zaangażowanie się w rozwiązanie tego problemu. Wywaliłaś przymiotnik "polski" i dajesz odpór moim zarzutom. Może już dość tego krętactwa? Co do tego muzułmanina nie chodziło o finał sprawy tylko o sam fakt jakie maja podejście muzułmanie do swego statusu w krajach chrześcijańskich. Dzięki politykom wręcz im palma odbija. Cytuj: W zachodnich społeczeństwach wydaje się to powszechnie wiadome, a jednak większość osób nadal nie uświadamia sobie znaczenia powyższych problemów. To, że ludzie mogą być dyskryminowani z powodu swojej wiary, nękani czy zabijani rzadko staje się przedmiotem publicznej dyskusji. I właśnie dziwi to że aby pomniejszyć krytyczne wypowiedzi i ukarać niepokornych duchownych przywołuje się ten problem który w rzeczywistości jakby nie funkcjonuje w przestrzeni publicznej a został nagle teraz zaakcentowany przy okazji sekowania owych duchownych.
Ostatnio edytowano N gru 26, 2010 11:09 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N gru 26, 2010 10:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: Gdzie Kościół apeluje?...a choćby wczoraj podczas papieskiego błogosławieństwa "miastu i światu". Alus nie wywiniesz się tak łatwo. Chodzi mi o apele polskiego kościoła, ale Twoja percepcja tego nie pojmuje, bo o tym pisałem. Napisałem: Cytuj: Może wskażesz nam jakieś treści gdzie kościół polski apeluje do świata o zaangażowanie się w rozwiązanie tego problemu. Wywaliłaś przymiotnik "polski" i dajesz odpór moim zarzutom. Może już dość tego krętactwa? Co do tego muzułmanina nie chodziło o finał sprawy tylko o sam fakt jakie maja podejście muzułmanie do swego statusu w krajach chrześcijańskich. Dzięki politykom wręcz im palma odbija. Nie ja się wywijam, tylko Ty nie rozumiesz.....dowód http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZM ... _irak.htmlOprócz modlitwy, dochodzi konkretna pomoc materialna poprzez Kościół w Potrzebie.
|
N gru 26, 2010 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chciałem właśnie jego zacytować aby pokazać groteskowość tej sytuacji. To on prosi o pomoc a nie MY apelujemy do świata. Cytuj: Oprócz modlitwy, dochodzi konkretna pomoc materialna poprzez Kościół w Potrzebie. Trzeba głośno domagać się i apelować do całego świata a nie leczyć skutki przez modlitwę i pomoc materialną. To jest takie samo działanie jak pomaganie biednym w powyższy sposób zamiast pomóc im z tej biedy wyjść i zapobiegać ubóstwu. Czy abp. Louisem Sako to polski duchowny? Dalej czekam na konkrety a nie jakieś działania ale nie ze strony POLSKIEGO KOŚCIOŁA.
|
N gru 26, 2010 11:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Chciałem właśnie jego zacytować aby pokazać groteskowość tej sytuacji. To on prosi o pomoc a nie MY apelujemy do świata. Cytuj: Oprócz modlitwy, dochodzi konkretna pomoc materialna poprzez Kościół w Potrzebie. Trzeba głośno domagać się i apelować do całego świata a nie leczyć skutki przez modlitwę i pomoc materialną. To jest takie samo działanie jak pomaganie biednym w powyższy sposób zamiast pomóc im z tej biedy wyjść i zapobiegać ubóstwu. Czy abp. Louisem Sako to polski duchowny? Dalej czekam na konkrety a nie jakieś działania ale nie ze strony POLSKIEGO KOŚCIOŁA. Nie rozumiesz czym jest modlitwa, i dlatego dalej szukasz "konkretów". - Najsilniejszy jest zawsze ten, kto umie żłożyć dłonie do modlitwy (Kierkegaard Soren)
|
N gru 26, 2010 13:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie rozumiesz czym jest modlitwa, i dlatego dalej szukasz "konkretów". Teraz dałaś dowód na to że Kościół polski oprócz modlitwy w żaden inny sposób nie upomina się o swoich prześladowanych braci w wierze. Za to głośno mówi o tym kiedy trzeba zgromić własnych duchownych narzekających na brak wolności słowa, bo raczej nie na prześladowania które chyba sam sobie dany biskup wymyślił. Jeżeli aktywność Kościoła na tej niwie ograniczona jest li tylko do modlitwy to nie dziwota że inne religie tak prześladują chrześcijan. Czyli co? Czekamy na cud? A wspominamy tylko wtedy o tym kiedy trzeba zgromić niewygodnych duchownych?
|
N gru 26, 2010 14:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeżeli aktywność Kościoła na tej niwie ograniczona jest li tylko do modlitwy to nie dziwota że inne religie tak prześladują chrześcijan. Czyli co? Czekamy na cud? Nie....prześladujmy wyznawców innych religii....jak w tym starym powiedzeniu - tak wszyscy gorliwie walczyli o pokój, że pozostały tylko kamienie i zgliszcza
|
N gru 26, 2010 16:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie....prześladujmy wyznawców innych religii.. Tak a gdzie i jak? Alus wymyślasz jakieś poboczne wątki, bo okazało się że miałem całkowitą rację a TY jak zawsze nie potrafisz przyznać się do porażki. I nie wymyślaj nowych zdań do słowa porażka, bo to już będzie Twoja kompletna porażka. Konkluzja jest taka, że Nycz wykorzystał prześladowania - rzeczywiste - chrześcijan do swoich doraźnych celów zdezawuowania nieprzychylnych władzy duchownych.. A Kościół polski - tak przynajmniej wynika z tej dyskusji - w ogóle się tym nie przejmuje jedynie ograniczając się do modlitwy i wysyłania paczek.
|
N gru 26, 2010 17:08 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Cytuj: kardynał Kazimierz Nycz o nieobecności polityków PiS w Sejmie podczas spotkania opłatkowego i dodał: "Myślę, że w Sejmie nie ma już partii czysto chrześcijańskiej. Kiedyś była taka partia, ale już jej nie ma. Ciekawe jaką partię Kardynał Nycz ma na myśli. Ja stawiam na ZChN, z Panem Stefanem N. w roli głównego orędownika miłości i głosiciela nauki Jezusa Chrystusa.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N gru 26, 2010 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Cytuj: kardynał Kazimierz Nycz o nieobecności polityków PiS w Sejmie podczas spotkania opłatkowego i dodał: "Myślę, że w Sejmie nie ma już partii czysto chrześcijańskiej. Kiedyś była taka partia, ale już jej nie ma. Ciekawe jaką partię Kardynał Nycz ma na myśli. Ja stawiam na ZChN, z Panem Stefanem N. w roli głównego orędownika miłości i głosiciela nauki Jezusa Chrystusa. Kiedy był ku temu odpowiedni klimat gdzie Kościół był postrzegany jako jeden ze zwycięzców i projektantów tegoż zwycięstwa narodu nad władzą komunistyczna to wtedy wiele partii podczepiało się pod te wartości a jak Kościół zaczął kojarzyć się z ciemnogrodem, RM oraz Kaczyńskimi (za sprawą odpowiedniego piaru) to owe partie się przemalowały na to co mamy teraz. Mamy do czynienia z ludźmi-kameleonami gdzie w parę dosłownie sekund potrafią się przeistoczyć ze skrajnego prawicowca w liberała a jak będzie trzeba to na odwrót. Najgorsze że jest duża grupa hierarchów kościelnych którzy udają że tego nie widzą i przyklaskują tym ludziom a także atakują z wielkim zaangażowaniem w swych szeregach duchownych którzy to właśnie wytykają..
|
N gru 26, 2010 21:15 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Osiris, mądrze piszesz. Gdyby sprawy były proste, to by ludzie się nie dawali tak łatwo w to wciągnąć. Ja pamiętam rok 1991-1992. To było straszne. Biały Papież, Prymas, biskupi, wierni, wszyscy szczęśliwi klaskali mamonie proponowanej przez Panów typu Stefan N. Nie moglem na to patrzeć. To był dla mnie Szatan przebrany w ładne szaty, który tysiącami po tysiącu prowadził ludzi do Piekła. Przepraszam za tą metaforę, jednak tak dosłownie to odczuwałem. Dlatego wtedy odsunąłem się od Kościoła, bo nie moglem być zbyt blisko Szatana, nie chciałem i nie mogłem.
Dziś jest już inaczej. Podziwiam jednak księży i Kardynała, który tęskni za tymi okropnymi czasami... Nigdy nie będzie nam po drodze w tym stylu...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N gru 26, 2010 21:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Gdyby sprawy były proste, to by ludzie się nie dawali tak łatwo w to wciągnąć. Ja pamiętam rok 1991-1992. To było straszne. Biały Papież, Prymas, biskupi, wierni, wszyscy szczęśliwi klaskali mamonie proponowanej przez Panów typu Stefan N. Nie moglem na to patrzeć. A na pozostałe czołowe postacie ZChn mogłeś?  ....M. Jurek, J. Łopuszański, J. Kropiwnicki< A. Macierewicz, R. Czarnecki, M. Piłka, A. Zawisza, R. Bender, J. Kurski? Całe szlachetne grono "chrzescijan" http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Politycy_ZChNWiększośc z nich po wędrówkach po innych partiach, znów tworzy "chrześcijańskie".....tylko biedni kierowani miłością bliźniego nie potrafią przełamać się opłatkiem..... Cytuj: Dziś jest już inaczej. Czyżby niezdolność podania drugiemu człowiekowi ręki uznajesz za "inaczej"?
|
N gru 26, 2010 22:28 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Te inne postacie co wymieniasz... czasem były obleśne... czasem przerażające ... jednak żadna z nich nie była tak demoniczna jak Stefan N. I myślę, że żadna z tych innych osób nie przyniosła tak wiele szkody polskiemu Kościołowi.
Dziś jest inaczej, bo opcja ciągnięcia Kościoła za mamoną upadła. gdzieniegdzie może lokalnie jeszcze to działa, jednak generalnie całościowo upadła. Dlatego niektórzy duchowni, którzy przyzwyczaili się do wizji Kościoła i Państwa na jednym stołku dziś przeżywają frustracje i nie umieją sobie miejsca znaleźć.
Nie rozumiem zdania, które napisałaś, Alus. Każdy ma prawo i możliwość w każdym czasie nawrócić się. Sami mnie tu ewangelizowaliście w tym temacie. Więc nie odbierajmy szansy nikomu i do każdego wychodźmy w Wigilię Bożego Narodzenia - z opłatkiem - jak nas nauczył bł. ks. Jerzy Popiełuszko.
|
N gru 26, 2010 22:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie rozumiem zdania, które napisałaś, Alus. Każdy ma prawo i możliwość w każdym czasie nawrócić się. Sami mnie tu ewangelizowaliście w tym temacie. Więc nie odbierajmy szansy nikomu i do każdego wychodźmy w Wigilię Bożego Narodzenia - z opłatkiem - jak nas nauczył bł. ks. Jerzy Popiełuszko. Własnie do każdego wychodźmy...... Mnóstwo polityków dawnej ZChN znajduje się w szeregach PiS, partii deklarującej kierowanie się wartościami chrześcijańskimi.....i posłowie PiS nie biorą udziału w spotkaniu opłatkowym w sejmie.
|
N gru 26, 2010 22:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: .i posłowie PiS nie biorą udziału w spotkaniu opłatkowym w sejmie. Bo z zaciśnięta pięścią trudno się dzielić opłatkiem a niektórym aż się prosi żeby przyłożyć więc po co te fałszywe gesty. PiS pasował do tego towarzystwa wzajemnej adoracji jak kwiatek do kożucha.
|
N gru 26, 2010 23:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bo z zaciśnięta pięścią trudno się dzielić opłatkiem a niektórym aż się prosi żeby przyłożyć więc po co te fałszywe gesty. PiS pasował do tego towarzystwa wzajemnej adoracji jak kwiatek do kożucha. Wreszcie jasno sprecyzowałes jak pojmujesz chrześcijaństwo......
|
N gru 26, 2010 23:09 |
|
|
|