Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona
 Kolejne polskie miasto finansuje in vitro 
Autor Wiadomość

Post Re: Kolejne polskie miasto finansuje invitro
Kael, poniekąd mam pojęcie. Z dwóch względów. Po pierwsze, bo lata towarzyszyliśmy bliskim przyjaciołom i w doświadczeniu niepłodności (8 lat) i w uciążliwym leczeniu, i w stanięciu przed decyzją o IVF, i byliśmy świadkami kiedy tą decyzję odrzucili, i wreszcie- w długo rozważanej decyzji adopcji i w tym niezapomnianym dla nas wszystkim dniu kiedy otrzymali telefon "jest dla was chłopczyk". Ten dzień stał się świętem całej rodziny, babcie, ciocie poprostu oszalały a śliczny maluch pierwsze tygodnie chyba nie zaglądnął do łożeczka bo non stop nosili go na rękach.
No i uwierz, mam pojęcie z gabinetu. Moje pacjentki często naprawdę mówią o swoich przeżyciach, o swoich doświadczeniach. Każda kobieta to inna historia.
Ja powiem tylko - jeśli małżeństwo rozpadło się przez doświadczenie niepłodności czy przetrwałoby ciężką chorobę, nieszczęście, niesprawność? Nie wiadomo. Czy rozpadły się małżeństwa które swój problem szczerze powierzały Bogu i w Nim szukały siły i mądrości?
Czy inseminacja (masz na myśli oczywiście nasieniem męża, tak?) wchodziła by w grę? nie wiem, może. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Napewno nasieniem "obcym" nie, nigdy, co do tego jestem przekonana. To MY nie mielibyśmy dzieci, a nie JA. Bo od dnia ślubu nie ma moich problemów, sa tylko nasze.
Alus, odpowiesz?
Czy przyjmujesz naukę KK w kwestii IVF?
i czy uważasz że podtstawowy koszyk świadczeń powinien finansować IVF? (kosztem czego? Bo brakuje na procedury onkologiczne i kardiologiczne, więc trzeba się zastanowić gdzie urwać)
Kael, w Polsce w praktyce większość rodziców większość szczepień płaci. Szczepienia dorosłych są wyłącznie płatne (tzn płatna jest szczepionka, samo wykonanie szczepienia jest bezpłatne) a dla dzieci refundowana jest stara i obciążona wieloma działaniami ubocznymi szczepionka z krztuścem całokomórkowym z której dawno wycofały się inne kraje, i prawie nie znam rodziców którzy by nie kupowali nowoczesnej, bezpieczniejszej. Pneumokoki są refundowane tylko dla wcześniaków i dzieci z wagą poniżej 2,5 kg, reszta płaci (niemało).

Pt lip 18, 2014 7:06
Cytuj:
Alus, odpowiesz?
Czy przyjmujesz naukę KK w kwestii IVF?

A odpowiesz dlaczego KK w Polsce podejmował dyskusję i przedstawicie KK brali udział w pracach komisji Gowina do spraw ustawowej regulacji in vitro?
Oczywiście później się wycofali, ale chyba widzieli sens udziału w próbach uchwalenia prawa broniącego życie.
W kwestii in vitro nie mam jednoznacznego zdania, z racji wątpliwości tej natury- jedynym dawcą życia jest Bóg, to jak jest Jego rola w metodzie in vitro?......czyżby człowiek posiadł moc tworzenia życia poza Bogiem?
Cytuj:
i czy uważasz że podtstawowy koszyk świadczeń powinien finansować IVF? (kosztem czego? Bo brakuje na procedury onkologiczne i kardiologiczne, więc trzeba się zastanowić gdzie urwać)

Zawsze komuś urywają, a najlepszą metodą odzyskania pieniędzy jest likwidacja czapy w postaci NFZ, z masa urzędników o wysokich poborach, w siedzibach pałacykach.

Pt lip 18, 2014 7:45
Chociaż nie można aprobować sposobu, przez które dokonuje się poczęcie lidzkie w FIVET, każde dziecko przychodzące na świat ma być przyjęte jako żywy dar dobroci Bożej i wychowane z miłością.
http://www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=3152

Pt lip 18, 2014 8:41

tak, ja się z tym całkowicie zgadzam. Każde dziecko jako dziecko, ma być przyjęte jako dar i mieć prawo przede wszystkim do życia (!). Jestem przeciwnikiem zamrażania zarodków. Uważam że powinno być zakazane prawem. Alus, w normalnym systemie ubezpieczeń nie ma tematu finansowania, to już ustaliliśmy.
Cytuj:
a najlepszą metodą odzyskania pieniędzy jest likwidacja czapy w postaci NFZ

no pewnie że tak, to jest jasne i oczywiste, choć chyba Ty napisałaś gdzieś że żadna partia NFZ nie zlikwiduje :roll: :| . Ja jednak wierzę że ktoś się za to weźmie.
Jeśli chodzi o konkrety, w sensie nauki KK w temacie IVF, to nie mam jakiegoś konkretnego cytatu (może ktoś ma?) jednak z tego co się orientuje, KK nie aprobuje wogóle tej metody, nawet jeśli pominiemy zamrażanie i niszczenie zarodków.

Pt lip 18, 2014 11:53

kropeczka_ns napisał(a):
tak, ja się z tym całkowicie zgadzam. Każde dziecko jako dziecko, ma być przyjęte jako dar i mieć prawo przede wszystkim do życia (!). Jestem przeciwnikiem zamrażania zarodków.

Jeżeli KK uważa zarodek już za człowieka (zarodek=człowiek) to dlaczego, przeciwstawia się adopcji zarodka, a toleruje adopcję urodzonego człowieka?
Nie widzę tu spójności w nauce KK.

No chyba że jest coś o czymś nie wiem i KK jest przeciwnikiem adopcji dzieci...

Pt lip 18, 2014 12:01

nie jest przeciwnikiem adopcji dzieci, wręcz przeciwnie.
Masz na myśli "adopcję" zamrożonych zarodków których własna mamusia nie chciała? Myślę że to temat nowy i trudny. i pewnie jakoś będzie dyskutowany, w Kościele również.

Pt lip 18, 2014 12:39

kropeczka_ns napisał(a):
Masz na myśli "adopcję" zamrożonych zarodków których własna mamusia nie chciała? Myślę że to temat nowy i trudny.

Przecież powstałe owe zarodki w wyniku zbrodni. Nie lepiej je wylać do zlewu, co?

Ja naprawdę jestem ciekawy co taki abp Hoser powiedzialby kobiecie, która by w trakcie spowiedzi wyznała że jest w ciąży z in vitro. Czy doradzałby jej aborcję?

A co powiedzialby dziecku, które się tak urodziło? Że jego istnieniem jest rezultatem zbrodni, jego rodzice to zbrodniarze, a ono samo najlepiej by było, gdyby się w ogóle nie urodziło? :evil:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt lip 18, 2014 12:50

Pilastrowi już doszczętnie odbiło :shock:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lip 18, 2014 13:02

kropeczka_ns napisał(a):
Masz na myśli "adopcję" zamrożonych zarodków których własna mamusia nie chciała? Myślę że to temat nowy i trudny.

Dokładnie, jest wiele kobiet (sam osobiście znam taką osobę) które mimo stymulacji hormonalnej nie doczekały się zarodka zdolnego do transferu i chciałyby adoptować zarodek (przecież według KK to człowiek) donosić ciąże i urodzić. Taka adopcja tyle, że jeszcze nie urodzonego człowieka.

pilaster napisał(a):
Przecież powstałe owe zarodki w wyniku zbrodni. Nie lepiej je wylać do zlewu, co?
Ja naprawdę jestem ciekawy co taki abp Hoser powiedzialby kobiecie, która by w trakcie spowiedzi wyznała że jest w ciąży z in vitro. Czy doradzałby jej aborcję?

A co powiedzialby dziecku, które się tak urodziło? Że jego istnieniem jest rezultatem zbrodni, jego rodzice to zbrodniarze, a ono samo najlepiej by było, gdyby się w ogóle nie urodziło? :evil:

Uważam że używanie terminu zbrodnia i zbrodnicza działalność, wobec in vitro za mocne przegięcie, ale to moja subiektywna ocena.

Pt lip 18, 2014 13:02

Johnny99 napisał(a):
Pilastrowi już doszczętnie odbiło :shock:

Jak każdemu który nie kocha PIS? No owszem, są jeszcze świadomi zdrajcy i zbrodniarze...

Pt lip 18, 2014 13:22

pilaster napisał(a):
Jak każdemu który nie kocha PIS?

No i nie odbiło? Pilaster WSZĘDZIE widzi PiS, nawet tam, gdzie nie ma o nim w ogóle mowy.. :o Pewnie nawet w nocy śnią mu się Kaczyński i Macierewicz.. :shock:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lip 18, 2014 13:27

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Jak każdemu który nie kocha PIS?

No i nie odbiło? Pilaster WSZĘDZIE widzi PiS,

Pilaster widzi PIS tam gdzie PIS jest, a nie widzi tam, gdzie go nie ma.

Akurat tutaj jest. To przecież PIS wywołał cąła obecną awanturę wokół in vitro i aborcji w nadziei że doprowadzi to do rozpadu PO. A episkopat, od czasu gdy PIS "załatwił" Wielgusa i po tajemniczej śmierci Życińskiego, boi się PISowi sprzeciwić. Bo przecież IPN może sfabrykować teczkę na każdego, czyż nie?

Pt lip 18, 2014 13:33

Gdy zapładniają przez in vitro to czy przebijają błonę dziewiczą? Bo jeśli nie to teoretycznie może się stać tak ze dziewica urodzi dziecko.
A czy teologia mówi coś na temat kolejnych dziewic które urodzą dziecko?

So lip 19, 2014 1:33

?

Dlaczego w ogóle dziewica miałaby się starać o zapłodnienie tą metodą? Chyba, że mówisz o jakichś eksperymentach pseudomedycznych.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lip 19, 2014 7:48

Cytuj:

oczywiście że nie. Tu stanowisko Kościoła jest jasne, ja nie mam w tej chwili cytatu (i czasu szukać) ale są wypowiedzi biskupów na ten temat. Dziecko z IVF jest tak samo traktowane jak każde inne dziecko i ma prawo do życia, miłości - także wtedy kiedy jest to dziecko chore (!)

So lip 19, 2014 8:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona