Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 22:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
 List otwarty w sprawie Szczuki! Przyłącz się! 
Autor Wiadomość

aga - agness napisał(a):
. . .
List zebrał 324 głosy poparcia.

no ludzie, o czym w ogóle ta dyskusja ? przecież to smieszna liczba ! to chyba sam przez jeden dzień na ulicach większego miasta zebrałbym wiecej podpisów 8) to ma być poparcie ?
darujcie juz sobie tą śmieszną akcję, bo tylko tracicie czas ...

Sam wcześniej namawiałem do nie rozszerzania tej akcji zbierania podpisów. Dlatego, że obiektywnej prawdy nie ustanawia się głosowaniem.
Wystarczy jeden głos który powie 'król jest nagi'. I już.

Nasz Dziennik, wyd. dzisiejsze poinformował, że:
Cytuj:
Jutro Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zajmie się wypowiedzią Kazimiery Szczuki - krytyka literackiego, działaczki ruchu feministycznego - w programie Jakuba Wojewódzkiego - poinformował nas Tomasz Różański, rzecznik przewodniczącej Rady Elżbiety Kruk. Talk-show, w którym Szczuka przedrzeźnia niepełnosprawną Madzię Buczek, założycielkę Podwórkowych Kółek Różańcowych Dzieci, został wyemitowany przez Polsat 26 lutego.
http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20060315&id=po41.txt

Zobaczymy, co Rada uradzi.

Jest jeszcze coś muszę skomentować. Nie mam czasu kolejnego odczytywania poprzednich postów, dlatego cytatu nie będzie.
Ktoś wcześniej, jako uzasadnienie niemożliwości 'zamiarowości' zachowania Pani Szczuki, przytaczał znane mu z bezpośrednich kontaktów z Panią Szczuką jej cechy charakteru m.in. osobistą, kulturę w życiu codziennym.
Odwoływanie się do cech charakteru wydaje mi się i zbędne i zwodnicze.
Powód jest prosty: wielu z nas zna zapewne osoby o kryształowym charakterze, które w jakiejś sytuacji (np. dla jakichś korzyści) zachowują się zupełnie nie kryształowo. Odwrotnie również bywa: osoby oschłe, niedostępne, burkliwe itd. bez kamer i fanfarów np. wspomagają potrzebujących.

Hawk. Jak mawiali Apache.

Śr mar 15, 2006 19:50
Zobacz profil WWW
Niesamowite jest to, że pirat stara się udowodnić coś czego nawet sama Szczuka nie twierdzi w swojej obronie: że nie wiedziała o kalectwie dziewczynki.

Nie ważne czy ludzie o Tobie mówią źle, Nie ważne czy dobrze, ważne że mówią...

Paschalis napisał(a):
Poza tym, od kiedy to brak wiedzy ma tłumaczyć zjawiska naganne.

Cytuj:
Jesli jest osoba pelnoprawnie uczestniczaca w sferze publicznej to...

niektórzy to jakby wczoraj z jajka sie wykluli... czy to nie dziwne że wspomina o RYDZYKU w tej drugiej rozmowie/wywiadzie ? ... niektórych rzeczy lepiej nie widzieć... jedno jest pewne, każdy dba o swoją... kariere - afery w Polsce dziwnym trafem w karierze pomagają... więc jeśli chcecie ukarać panią K.S - proponuje nic nie robić...

ps. ilość podpisów... a) wynika albo z tego iż ludzie o akcji nie wiedzą b) o akcji wiedzą doskonale

pozdrawiam

Śr mar 15, 2006 21:09

ps. ilość podpisów... a) wynika albo z tego iż ludzie o akcji nie wiedzą b) o akcji wiedzą doskonale

Ilość podpisów o niczym nie świadczy (wróć do poprzedniego mojego postu).

Może jednak masz rację - o czymś świadczy: Nie ma wojny narodowej z Panią Szczuką. Ten incydent nie jest tej rangi co np. paszkwil Urbana w Nie na Jana Pawła II. Nie jest również tej rangi co profanacja ikony MBCz.

Przy okazji podzielę się refleksją wynikającą z porównania sprawy Szczuki ze sprawą Urbana.

Urban
. . . Szydzenie z objawów chorób starego człowieka.
Szczuka+Wojewódzki
. . . Szydzenie z objawów kalectwa młodej kobiety.

Urban
. . . Chce obrazić nie jakiegoś człowieka, lecz społeczność dla której ten człowiek jest bardzo ważny - Katolików.
Szczuka+Wojewódzki
. . . Chce obrazić nie jakąś kobietę, lecz społeczność dla której jest ona ważną - środowiska Rodziny RM.

Urban
. . . Z punktu widzenia prawa może być potępiony tylko za to, że stary człowiek jest właśnie Papieżem, głową państwa.
Szczuka+Wojewódzki
. . . Z punktu widzenia prawa może być potępiona tylko za to, że młoda kobieta jest niepełnosprawną.

Urban
. . . Z punktu widzenia prawa ani jego, ani gazety Nie której redaktoruje nie można oskarżyć o obrażanie rzeszy katolików.
Szczuka+Wojewódzki
. . . Z punktu widzenia prawa ani ich obojga, ani telewizji Polasat która program wyemitowała nie można oskarżyć o obrażanie sympatyków RM.

I jeszcze coś pozornie bez związku:
Specjalna komisja .. wypowie się na temat "Pasji" Doroty Nieznalskiej, gdańskiej artystki oskarżonej o obrazę uczuć religijnych - donosi Gazeta Wyborcza.
Cytuj:
Na wniosek obrony eksperci wypowiedzą się na temat istnienia w katolickiej tradycji kulturowej - w tekstach i na obrazach - prac ukazujących cierpienie i nagość ludzkiego ciała i odpowiedzą na pytania: czy krzyż z instalacji "Pasja" jest przedmiotem kultu religijnego oraz czym jest sztuka zaangażowana.
...
Sąd skorzysta z listy, którą złożyła obrona Nieznalskiej. Znaleźli się na niej m.in. antropolodzy religii, historycy sztuki i socjolodzy z ASP oraz uniwersytetów w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Opolu. Swoją listę ekspertów postanowił wczoraj przedstawić także oskarżyciel posiłkowy
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1142418044

Ciekawe czy eksces medialny Szczuka+Wojewódzki też zalicza się do 'sztuki zangażowanej'. Bo że tv-show będąc rozrywką może być sztuką - to pewne.

Cz mar 16, 2006 13:49
Zobacz profil WWW

Urban
. . . Z punktu widzenia prawa może być potępiony tylko za to, że stary człowiek jest właśnie Papieżem, głową państwa.
Szczuka+Wojewódzki
. . . Z punktu widzenia prawa może być potępiona tylko za to, że młoda kobieta jest niepełnosprawną.

być może się mylę, ale nie przypominam sobie żadnego zapisu w prawie karnym, które chroniłoby jakoś odrębnie osoby niepełnosprawne przed znieważeniem, ajk to jest w przypadku głów państwa ... mylę się czy nie ?

Cz mar 16, 2006 14:07

być może się mylę, ale nie przypominam sobie żadnego zapisu w prawie karnym, które chroniłoby jakoś odrębnie osoby niepełnosprawne przed znieważeniem, ajk to jest w przypadku głów państwa ... mylę się czy nie ?

Być może i tak, i nie. W tej chwili nie odpowiem jak jest w prawie karnym (i szczerze mówiąc nie będę nawet szukał). Ja miałem na myśli PRAWO w ogóle.
Ja mówię o 'potępieniu', a nie skazaniu. Są oprócz kar więzienia, grzywien inne formy prawnego 'potępienia' czynów.

Cz mar 16, 2006 14:25
Zobacz profil WWW

ziobro Adama napisał(a):

Być może i tak, i nie. W tej chwili nie odpowiem jak jest w prawie karnym (i szczerze mówiąc nie będę nawet szukał). Ja miałem na myśli PRAWO w ogóle.

wybacz, ale nadal nie rozumiem co masz na myśli ... czy mógłbyś sprecyzować, co to jest "PRAWO w oóle" ?
Ja znam (wyróżniam) prawo karne, prawo cywilne, prawo Boże, prawo dżungli, prawo zwyczajowe ... czy któreś z nich miałeś na myśli ? a może inne ?

Cz mar 16, 2006 14:48

Urban
. . . Z punktu widzenia prawa ani jego, ani gazety Nie której redaktoruje nie można oskarżyć o obrażanie rzeszy katolików.

Można i nawet niedawno zapadł wyrok:

Jerzy Urban jest już prawomocnie skazany na 20 tys. zł grzywny za znieważenie w 2002 r. Jana Pawła II jako głowy Państwa Watykańskiego.
Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację obrony redaktora naczelnego "Nie", uznając, że znieważył on papieża "umyślnie i świadomie".

Dla porządku dodam, że wyrok jest za znieważenie "głowy Państwa Watykańskiego", a nie za "obrażanie rzeszy katolików".

Cz mar 16, 2006 15:03

Stanisław Adam napisał(a):
Urban

Można i nawet niedawno zapadł wyrok:

Jerzy Urban jest już prawomocnie skazany na 20 tys. zł grzywny za znieważenie w 2002 r. Jana Pawła II jako głowy Państwa Watykańskiego.
Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację obrony redaktora naczelnego "Nie", uznając, że znieważył on papieża "umyślnie i świadomie".

Dla porządku dodam, że wyrok jest za znieważenie "głowy Państwa Watykańskiego", a nie za "obrażanie rzeszy katolików".

sam sobie przeczysz, albo źle coś przeczytałeś, albo xle coś zrozumiałeś, albo kilka tych rzeczy na raz

Cz mar 16, 2006 15:21

Jak zwykle masz rację. I jak zwykle widzisz tylko to co ci wygodne. Przecież dokładnie to napisałem.

Żyjemy w świecie, w którym ktoś posiadający grubą tubę (czytaj "Nie") może bezkarnie obrażać kogo zechce.
A ukarany może być tylko, za uboczny produkt tego obrażania.

A o sprawie Urbana nie musisz szukać w Indymediach. Za onetem.
Poszukaj bliżej. W portalu gdzie jesteś gościem.
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=6540&start=135

ziobro Adama napisał(a):
ale nadal nie rozumiem co masz na myśli ... czy mógłbyś sprecyzować, co to jest "PRAWO w oóle" ?

Masz prawo nie rozumieć. Żyjemy w wolnym kraju. A ja mam prawo nie wyjaśniać !

Cz mar 16, 2006 15:35
Zobacz profil WWW

sam sobie przeczysz, albo źle coś przeczytałeś, albo xle coś zrozumiałeś, albo kilka tych rzeczy na raz

Może za dużo rzeczy na raz, więc wyjaśniam: znieważenie głowy państwa polskiego jest dla mnie znieważeniem wszystkich Polaków. Analogicznie znieważenie głowy Państwa Watykańskiego jest obrażeniem rzeszy katolików.

Podałem link do wiadomości, jako informację która może zainteresować w świetle ostatniej "fali zniewag" i szans na dochodzenie zadośćuczynienia na drodze prawnej, a nie jako głos polemiczny.

Cz mar 16, 2006 15:37

Jak zwykle masz rację. I jak zwykle widzisz tylko to co ci wygodne. Przecież dokładnie to napisałem.

Jeśli tak, to przepraszam za niepotrzebne dublowanie informacji. Widać mało bystry jestem.

A o sprawie Urbana nie musisz szukać w Indymediach. Za onetem.

Szukam w Googlach, bo mam "pod ręką". Podałem pierwszy znaleziony link, zapewne robiąc reklamę onetowi pozostającemu w zmowie z innymi liberalnymi mediami ;-) Wybacz mi, bo nie wiedziałem, co czynię.

Cz mar 16, 2006 15:44

Szukam w Googlach, bo mam "pod ręką". Podałem pierwszy znaleziony link, zapewne robiąc reklamę onetowi pozostającemu w zmowie z innymi liberalnymi mediami ;-) Wybacz mi, bo nie wiedziałem, co czynię.
Wybaczam !! Zdobądź się jednak na jakieś zadośćuczynienie.

Ale do rzeczy. Przepis prawa karnego mówi o głowie państwa wogóle. Nie o głowie państwa watykańskiego.
Gdyby wyrok dotyczył obrażenia Prezydenta Zimbabwe to istota wyroku była by ciągle taka sama.
A że 'przypadkowo' głowa państwa watykańskiego jest nieobojętna katolikom, to nie skutkuje tym, że jest to zadośćuczynienie i powód do satysfakcji dla Katolików.

Ale, chyba odchodzimy od wątku głównego. Nie ?

Cz mar 16, 2006 16:23
Zobacz profil WWW

Może za dużo rzeczy na raz, więc wyjaśniam: znieważenie głowy państwa polskiego jest dla mnie znieważeniem wszystkich Polaków. Analogicznie znieważenie głowy Państwa Watykańskiego jest obrażeniem rzeszy katolików.

To ciekawe - bo z tego stwierdzenia wynika że wszyscy katolicy są obywatelami państwa Watykan!

SweetChild, to dwie różne sprawy. Zapędzasz się deko w szafowaniu watykańskim obywatelstwem.
A głowa kościoła to nie to samo co głowa państwa.

Cz mar 16, 2006 16:43

głowa kościoła to nie to samo co głowa państwa

Istotnie. Dla mnie jest ważniejsza. Choćby przez autorytet.

Cz mar 16, 2006 16:46

Wybaczam !! Zdobądź się jednak na jakieś zadośćuczynienie.

W ramach zadośćuczynienia podaję link do strony słusznej ideologicznie: STUDENCKIE KOŁO MIŁOŚNIKÓW RADIA MARYJA

A że 'przypadkowo' głowa państwa watykańskiego jest nieobojętna katolikom, to nie skutkuje tym, że jest to zadośćuczynienie i powód do satysfakcji dla Katolików.

Skoro obraza głowy państwa watykańskiego jest obrazą katolików, to dlaczego wyrok skazujący i zadośćuczynienie wobec głowy państwa watykańskiego nie jest powodem do satysfakcji i zadośćuczynieniem wobec katolików?

Ale, chyba odchodzimy od wątku głównego. Nie ?

Staram się po(c)hamowywać ;-)

Cz mar 16, 2006 16:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona