Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
@gitaCiekawa jestem na ile z tych pytań wiedziałaś zanim dostałaś odpowiedzi. Swoją drogą pytania na konkursach biblijnych są bardzo trudne, a to z tego względu, że wymagana jest znajomość nie tylko jaki tekst pochodził z jakiej Ewangelii (chodzi o autora), ale jeszcze dodatkowo znajomość sigli, historii narodu izraelskiego itp. itd. Często księża nie potrafią dać prawidłowej odpowiedzi na niektóre pytania, więc proszę, nie używaj sarkazmu wobec Alus. Po drugie, do zbawienia niej jest konieczna pamięciowa znajomość poszczególnych perykop, a umiejętność stosowania ich w życiu, czyli - droga za Chrystusem, a nie faryzizm. gita napisał(a): Mam przed sobą ARKUSZ DLA SPRAWDZAJĄCYCH i taka odpowiedź jest na tym arkuszu. hahaha. I po co sie mądrzysz?
|
So kwi 23, 2016 15:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): Nie jestem zazdrosny ale Saduceusze wywodzą się z Arytokracji. Dodatkowo nie traktujemy odpowiedzi na arkuszu bezdusznie. Nawet w Wielkiej Grze były reklamacje. I proszę moją reklamację uwzględnić. Uwzględniam, tym bardziej, że sama nie znałam odpowiedzi na to pytanie, gdy arkusze dla ucznia, dawałam uczestnikom konkursu.
|
So kwi 23, 2016 15:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus wiedziała nazwę dialektu greckiego Koine ? Dobre. Tego to nawet sam Papież nie wie jakby się Go zapytać znienacka. Jakbym wszedł w Google to bym wiedział 6/6. Pójdę na skargę do Abp Głódzia! 
|
So kwi 23, 2016 15:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Alus! Jestem pełna podziwu, odpowiedziałaś 5/6! Ad3 Powinno być z kapłańskiego. Mam przed sobą ARKUSZ DLA SPRAWDZAJĄCYCH i taka odpowiedź jest na tym arkuszu. Nie do końca - nazwa "saduceusze" jedni wywodzą od określenia "sprawiedliwi", inna wersja to pochodzenia od człowieka imieniem "Sadok" - kapłana, który stoi u początku kapłaństwa izraelskiego. Pytanie - z jakiego środowiska rekrutowali się saduceuszehttp://biblia.wiara.pl/slownik/67ea4.Sl ... SADUCEUSZE
|
So kwi 23, 2016 15:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): Alus wiedziała nazwę dialektu greckiego Koine ? Dobre. Tego to nawet sam Papież nie wie jakby się Go zapytać znienacka. Jakbym wszedł w Google to bym wiedział 6/6. Pójdę na skargę do Abp Głódzia!  Odpowiedziała szybko, a więc nie zdążyłaby sprawdzić w google, wiedzę z zakresu Biblii ma na prawdę dużą, zdecydowanie większą niż ja. Podczas podsumowania konkursu nie było abp.Głódzia, był bp Szlachetka.
|
So kwi 23, 2016 15:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To był żart oczywiście z tą skargą. Pozdrawiam Gita.
|
So kwi 23, 2016 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): Alus wiedziała nazwę dialektu greckiego Koine ? Dobre. Tego to nawet sam Papież nie wie jakby się Go zapytać znienacka. Jakbym wszedł w Google to bym wiedział 6/6. Pójdę na skargę do Abp Głódzia!  Wiesz skąd zapamiętałam Koine? - w dawnym moim kościele parafialnym mieści sie teraz Koinonia św Pawła.....długo nie mogłam zapamiętać tej nazwy, dopiero po zapamiętaniu greckiego dialektu Koine, utrwaliłam sobie słowo Koinonia. 
|
So kwi 23, 2016 15:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): To był żart oczywiście z tą skargą. Pozdrawiam Gita. Znam się na żartach, a więc na koniec łatwe pytanie:Dla kogo św. Łukasz napisał Ewangelię? P.S.Konkurs dotyczył Ewangelii w/g św. Łukasza
|
So kwi 23, 2016 15:37 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Kozioł napisał(a): medieval_man napisał(a): Chyba sam nie wierzysz w to, o czym piszesz... W Krakowie codziennie przez centrum przewalają się setki turystów różnych ras i narodowości. Ile było przypadków manifestowania niechęci? Wpisz w google słowa "rasizm" i "Kraków". A temat podejmowany jest bardzo niechętnie. Wpisz w google "rasizm" i "Paryż"... czy jakie tam chcesz wielkie miasto. Z tym, że w Paryżu rasizm działa w obydwie, jeśli nie w trzy czy cztery strony... 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So kwi 23, 2016 15:53 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Tomek44 napisał(a): medieval_man napisał(a): Chyba sam nie wierzysz w to, o czym piszesz... W Krakowie codziennie przez centrum przewalają się setki turystów różnych ras i narodowości. Ile było przypadków manifestowania niechęci? No rzeczywiście.... Nie wziąłem pod uwagę, że na ŚDM spośród obywateli polskich będą obecni wyłącznie tolerancyjni mieszkańcy Krakowa.... To przecież takie oczywiste...... a sądzisz, że z Rosji przyjadą na swoich motocyklach "Nocne wilki"? Tomek44 napisał(a): Tak jak pisałeś: pobieranie opłaty za noclegi ma za zadanie "odstraszyć nadmiar ludzi". Domyślam się, że pewnie Ci chodziło o onr-owców i innych nietolerancyjnych ludzi.... Nic takiego nie pisałem. Mógłbyś czytać uważniej.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So kwi 23, 2016 15:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Hominibus napisał(a): To był żart oczywiście z tą skargą. Pozdrawiam Gita. Znam się na żartach, a więc na koniec łatwe pytanie:Dla kogo św. Łukasz napisał Ewangelię? P.S.Konkurs dotyczył Ewangelii w/g św. Łukasza Mateusza dla Żydów Marka dla Rzymian Łukasza dla Pogan.
|
So kwi 23, 2016 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Hominibus napisał(a): To był żart oczywiście z tą skargą. Pozdrawiam Gita. Znam się na żartach, a więc na koniec łatwe pytanie:Dla kogo św. Łukasz napisał Ewangelię? P.S.Konkurs dotyczył Ewangelii w/g św. Łukasza Traktujac literalnie - napisał dla Teofila (Łk 1,3) Dz (1,1).
|
So kwi 23, 2016 17:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bliższa prawidłowej odpowiedzi jest Alus. Św. Łukasz dedykuje swoje dwa dzieła Nowego Testamentu Teofilowi Łk1,3 przypis; Dz1,1, a w rzeczywistości napisał Ewangelię dla chrześcijan nawróconych z pogaństwa.(Wstęp)
|
So kwi 23, 2016 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Bliższa prawidłowej odpowiedzi jest Alus. Św. Łukasz dedykuje swoje dwa dzieła Nowego Testamentu Teofilowi Łk1,3 przypis; Dz1,1, a w rzeczywistości napisał Ewangelię dla chrześcijan nawróconych z pogaństwa.(Wstęp) Nie będziemy kruszyć kopii. Pytanie było postawione : Dla kogo napisał a nie dla kogo dedykował ? Twoja odpowiedź jest prawidłowa ale moja też. Pismo Święte Nowego Testamentu str.109 ,,Wprawdzie Autor poświęca swe dzieło dostojnemu Teofilowi , lecz w rzeczywistości pisze je dla chrześcijan nawróconych z pogaństwa w ogóle. ....By zaś zdobyć sobie tych ostatnich ( pogan) , z wyjątkowym upodobaniem akcentuje rzeczy miłe dla pogan(2,32;10.37;16-18). A co do Saduceuszów. Pytanie brzmiało:Z jakiego środowiska rekrutowali się saduceusze? I ponoć odpowiedź - kapłańskiego. To ciekawe jaka jest odpowiedź na pytanie- Z jakiego środowiska rekrutowali się faryzeusze? Z całym szacunkiem do układającego pytanie - zupełnie bezsensowne gdyż nie byłoby różnicy w odpowiedzi. Saduceusze z Arystokracji. Faryzeusze z Plebsu.
|
So kwi 23, 2016 20:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co do literalnego zapisu. To literalnie faryzeusze stosowali Prawo- faryzeizm bis! Z powodu obłudy i zakłamania faryzeuszy Jezus musiał umrzeć żeby dowieść ich zakłamania. Mówili ,że służą Bogu a w rzeczywistości służyli diabłu. Literalne stosowanie prawa jest gorsze od bezprawia.
|
So kwi 23, 2016 20:25 |
|
|
|