Autor |
Wiadomość |
Dariusz-555
|
 Re: Smoleńsk 10.04.2010
powyzszy wpis - 18 linijek , w tym DWIE wlasnego tekstu .
Ops . . . . . .
|
Wt kwi 12, 2016 8:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): powyzszy wpis - 18 linijek , w tym DWIE wlasnego tekstu .
Ops . . . . . . Baaardzo merytoryczne  ....adekwatne do bajek o ptaszkach......poziom????
|
Wt kwi 12, 2016 8:40 |
|
 |
calawtrawie
|
Alus napisał(a): Ile razy Ty piszesz, to Twoja sprawa, moja ile ja zechcę. Dokładnie - ale skoro tak, nie pouczaj mnie o moim wyrażaniu niechęci czy poglądów, czy nie odnoś się do tego jako do czegoś negatywnego. Skoro Tobie wolno i nie widzisz w tym nic złego, dlaczego niby ja czynię źle? Widać w czuły punkt trafiłam. Alus napisał(a): Nie pisałaś o Komorowskim, a przybierasz ton mentorski nie znając zupełnie wpisów szkalujących, pomawiających, odbierający szacunek Komorowskiemu. Wedle Twej optyki zapewne należało mu sie, bo PiS i zapewne Ty go nie lubicie.... Nie, wcale tak nie uważam - choć cokolwiek bym nie napisała Ty i tak wiesz swoje, bo głosowałam na PIS, ot, taki obiektywizm... Mogę kogoś nie lubić, co nie znaczy, że uważam za stosowne czy dobre, żeby po kimś takim można "jechać" czy że usprawiedliwiam to u kogoś innego, tylko dlatego, że podziela moje poglądy. Twój zarzut jest bardzo niemiłosierny zważywszy na fakt, że nie możesz przytoczyć ani jednej mojej wypowiedzi na tym forum, w której sama szkaluję pana Komorowskiego, albo usprawiedliwiam takie zachowanie u kogoś innego. Przez tą wypowiedź przebija retoryka niechęci i zfiksowania na punkcie PIS, zamień więc w niej PIS na PO i zastosuj ją do siebie. Alus napisał(a): Tak samo traktowany był Tusk, PO - a Ty uznajesz konieczną potrzebę miłosierdzia ale jedynie wobec PiS. Sięgnij jeszcze wcześniej - Lech Kaczyński wygrał wybory prezydenckie i wtedy zaczęła się tzw. wojna polsko-polska zainicjowana ze strony PO. Później Platforma dostawała to, co sama zasiewała. Czy to słuszne? Nie, uważam że politycy PISu i zwolennicy tej partii powinni okazać większą klasę i nie dać się ściągnąć do tego poziomu, ale można powiedzieć że Platforma nie powinna być zaskoczona a jeśli politycy tej partii mają choć trochę szacunku do samych siebie, o wyborcach ni wspomnę, to nie powinni piętnować tego, co sami z takim zapałem praktykują. Alus napisał(a): Jeśli chodzi o odpowiedzialność, to sięgnij do archiwów, i przeczytaj pismo z dn 5.03.2010r min. prezydenckiego W. Stasiaka do marszałka sejmu Komorowskiego, a w nim - W dn. 10.04.20105 Kancelaria Prezydencka ORGANIZUJE przelot samolotu specjalnego... Śp L. Kaczyński wystąpienie w marcu 2010r w TVP1 - Ja i moja Kancelaria przygotowujemy wizytę w Smoleńsku. Tusk i rząd mają sie do tej wizyty nie wtrącać. Sięgnijmy jeszcze głębiej - dlaczego Donald Tusk nie życzył sobie wspólnej obecności z Lechem Kaczyńskim jednego dnia na tychże obchodach, gdy się tam udał parę dni wcześniej, i dlaczego Lech Kaczyński musiał w ogóle "organizować sobie" drugi lot? Alus napisał(a): Zapewne odniesiesz się to tego podobnie jak do National Geografic, który wpierw przedstawiałaś jako najbardziej wiarygodny dowodzący, że samoloty po zderzeniu z betonem wychodziły bez szwanku. Choć tenże kanał pokazywała opłakane skutki zderzenia skrzydła samolotu z ptakami....dawaliśmy linki do opisów. A gdy wskazałam Ci film o katastrofie smoleńskiej uznałaś, że został stworzony na bazie raportu Mak, choć w filmie obalono wiele tez tegoż raportu. Nie oglądałaś, powtarzasz jedynie opinie pisowskich mediów. Nie napisałam, że jest to najbardziej wiarygodna stacja, nie przeinaczaj. Napisałam, że Twoja koleżanka może sobie obejrzeć choćby tam serię o katastrofach lotniczych i zobaczyć procent wypadków, gdy samoloty ścinają betonowe słupy i zachowują skrzydła, a tu czubek jednej brzozy taką masakrę zrobił, zaś drzewo dalej stało. Na co dostałam bardzo fachową i merytoryczną odpowiedź że "są katastrofy i katastrofy". Oczywiście odniesienie do moich kompetencji w komentowaniu wypadków lotniczych i pilotażu było jak najbardziej zasadne, ale już nie dostałam odpowiedzi, jakie Kael ma kompetencje, wykształcenie by w ich sprawie wręcz orzekać. Kto tu się ośmiesza ten się ośmiesza Alus napisał(a): Kreowanie się na obiektywną, natchnioną mentorkę coraz gorzej Ci wychodzi.....nie masz potrzeby zmuszać do podzielania Twoich poglądów, ale odczuwasz potrzebę pouczać, deprecjonować, udzielać reprymendy. Kto tu się kreuje ten sie kreuje.  Jeśli ktoś się tu czuje natchnionym i wszystkowiedzącym w temacie oraz z misją do obalenia każdej wypowiedzi przeciwko PO/KOD/TVN etc. etc. dla samej zasady, to widać po waszych wypowiedziach. Wy ciągle kogoś pouczacie, udzielacie pouczeń, deprecjonujecie i jest ok, ani jeden post anty PO nie pozostał bez Waszej odpowiedzi. Skąd my to znamy? Aha, to był standard tych 8 złotych lat rządów jedynej słusznej i poprawnej politycznie partii. A Twoje kąśliwe określenia, irytacja i święte oburzenie pokazują tylko jak sama mało obiektywna jesteś. Pytam po raz trzeci, czy możesz mi przytoczyć swoją, albo Kael, wypowiedź z tego forum, gdzie obiektywnie potępiasz/cie zachowania niektórych osób na marszach KOD, albo np jeszcze wcześniej, chociażby agresywnie odpychanie kamery Republiki przez pana Niesiołowskiego i jego niewybredne, agresywne komentarze do dziennikarki tej stacji, gdzie sami jego znajomi stojący obok zaczęli go uspokajać? Może być też dowolny inny incydent/negatywne zachowanie ze strony tej partii, jej zwolenników, wspierających mediów... Naprawdę jestem szczerze ciekawa. Zadałam sobie nawet trud, by poszukać na forum w 4 czy 5 tematach gdzie się non stop wypowiadacie, ale dziwnie nie znalazłam. Kael napisał(a): Dopoki prezes i fani nie przyznaja, ze ten samolot w ogole nie powinien probowac ladowac, a z tego co wiemy dzis - nie powinien wystartowac, to beda szukac polprawd. Zeby sie zemscic. Za wlasne zaniedbania i przewiny, jak przypuszczam. NG to bajki? No to calawtrawie ciebie tez juz nie lubi. Jesteś bardzo złośliwą osobą wiesz? i lubisz robić przytyki, jednocześnie samej nie umiejąc ich przyjąć, tratując je jako śmiertelną obrazę  Dariusz-555 może lubić NG, może nie lubić, jego sprawa, niech ogląda co chce. Co mi do tego? Napisałam przykładowo o ich dokumentach w temacie, nie robię z tego jedynego słusznego źródła jak Wy z TVNu. Złośliwymi komentarzami tego typu sama świadczysz jak tolerancyjna i obiektywna jesteś. Oczywiście Ty masz wgląd w serce prezesa i wiesz, że motywuje go zemsta. A jest taki mądry cytat w Piśmie Świętym: nie tak bowiem człowiek widzi <jak widzi Bóg>, bo człowiek patrzy na to, co widoczne dla oczu, Pan natomiast patrzy na serce. Abstrahując od tego, co prezes przyzna czy nie przyzna, i przyczyn katastrofy, sa jeszcze odpowiedzialni zaniedbań podczas tego całego pożal się Boże śledztwa, kłamstw wmawianych ludziom w żywe oczy, braku "przepraszam" do rodzin za to, jak partia ówcześnie rządząca olewała pewne kwestie, choćby pozamieniane ciała... Oczywiście PIS powinien wybaczyć i zapomnieć, bo pociągnięcie do odpowiedzialności jest zemstą. Jasne. Trochę by Ci się perspektywa zmieniła jakbyś pochowała męża kawałek tu, kawałek tam... a jeszcze kawałek leżałby Bóg wie gdzie. Ale jakoś wy prezesowi wybaczyć i zapomnieć nie potraficie nic a nic. Mało tego, wiecie na pewno, co nim kieruje, jakie miał/ma pobudki, doszukujecie się spisku (wy - przeciwniczki teorii spiskowych!) w rozmowie brata z bratem... Auć, jak obiektywnie i miłosiernie!
|
Wt kwi 12, 2016 9:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Calawtrawie! Podjęłaś się syzyfowej pracy udowodnienia, że Alus często nie ma racji, bo tak na prawdę jest. Jeśli uda Ci się rozkruszyć beton, nawet bardzo dobrym piórem/uzasadnienie tego, że Alus często nie ma racji / to GRATULACJE!!! Alus NIGDY nie przyzna Ci racji, ponieważ głosowałaś na Prawo i Sprawiedliwość, a więc moich gratulacji nie będzie. Oczywiście, chciałabym się mylić. P.S. Co do tego wątku i nie tylko, to całkowicie się z Tobą zgadzam.
|
Wt kwi 12, 2016 9:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie mam zamiaru z Tobą polemizować - weszłaś w temat zachowując sie jak prokurator oskarżający, a teraz dla odmiany czujesz sie poruszona niby moim pouczaniem..... "Jechanie" po mnie, Kael, Helenca - jakbyś zapomniała - to Ty rozpoczęłaś, więc nie kreuj sie na pokrzywdzoną. Wątek ma 105 stron, 1563 posty.....a Ty nie czytając całości dyskusji wszytko wiesz. Jak choćby to "dlaczego śp L.Kaczyński nie poleciał z Tuskiem".....bo ten wylot dla Sp. L. Kaczyńskiego miał w zamierzeniu byc inauguracją kampanii prezydenckiej. Tusk by tylko mu sie pałętał. Inna sprawa - Tusk miał zaproszenie od Putina, L. Kaczyński nie chciał być zapraszany przez Putina. Tyle tylko, że ja opisze fakty, a Ty potraktujesz ja podobnie do National Geographic - wysoce wiarygodny gdy chodziło o dowiedzenie "pancernej brzozy", a już na usługach Putina i Adoniny gdy chodzi o obiektywny, faktograficzny dokument o katastrofie smoleńskiej. Tyle ode mnie i dalszych odpowiedzi nie będzie żadnych. Podyskutuj sobie z Dariuszem. gita napisał(a): Calawtrawie! Podjęłaś się syzyfowej pracy udowodnienia, że Alus często nie ma racji, bo tak na prawdę jest. Jeśli uda Ci się rozkruszyć beton, nawet bardzo dobrym piórem/uzasadnienie tego, że Alus często nie ma racji / to GRATULACJE!!! Alus NIGDY nie przyzna Ci racji, ponieważ głosowałaś na Prawo i Sprawiedliwość, a więc moich gratulacji nie będzie. Oczywiście, chciałabym się mylić. P.S. Co do tego wątku i nie tylko, to całkowicie się z Tobą zgadzam. Świetnie ten beton uosabiasz 
|
Wt kwi 12, 2016 10:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alez calawtrawie, nie denerwuj sie. Do mojego serca tez nie masz wgladu, a wojne polsko-polska zainicjowal prezes Kaczynski.To on skladal obietnice bez pokrycia i wpadl w szal, kiedy PO nie chciala ich (nie) realizowac. To sp . Lech Kaczynski naduzyl swoich uprawnien probujac forsowac swoja wizje polityki zagranicznej bez porozumienia z rzadem. Potem juz poszlo z obu stron. Alus cytowala, jak Kancelaria Prezydenta warczala, ze do wizyty w Smolensku nikt im ma sie nie mieszac. No to ja zorganizowali. Wybiorcza pamiec kiedys byla do uzasadnienia. Dzis mamy internet.
Ale wierz w co chcesz, jesli tak ci wygodniej.
Ja prezesowi nie mam osobiscie nic do wybaczania. No, moze tyle, ze musze wszystkim tlumaczyc, ze nie wszyscy Polacy mysla jak on. Ja go po prostu obserwuje i przestrzegam przed skutkami jego dzialan. Historia to moje hobby.
|
Wt kwi 12, 2016 10:08 |
|
 |
calawtrawie
|
Gito, nie zamierzam czynić sobie misji z tego, by absolutnie przekonać Alus czy kogokolwiek na tym forum, że się myli. Szkoda mi czasu żeby w nieskończoność przerzucać się z kimś argumentami. Tyle jest rzeczy dobrych do zrobienia, zamiast stałego klepania w klawiaturę... Dla mnie akurat to forum, ani żadne inne, nie jest całym życiem. Zapewne wkrótce zamilknę tu znowu, ponieważ czekają mnie różne obowiązki i inicjatywy, które wymagają czasu i spokoju wewnętrznego, co być może będzie dla Alus czy Kael kapitulacją, bo to raczej one mają tu misję uświadamiania każdego. Ale już dawno wyrosłam z przejmowania się co kto o mnie myśli. Chciałam się wypowiedzieć i to zrobiłam, ponieważ bardzo niesprawiedliwe wypowiedzi, uwagi i przytyki ze strony Alus, Kael i Helenki w ostatnich postach szczególnie dostrzegłam, przy jednoczesnym braku wypowiedzi tychże osób na negatywne zachowania i postawy ze strony PO, KODu... Uważam, że doszukiwanie sie u kogoś żądzy zemsty bo ktoś szuka winnych śmierci swoich bliskich (i piszę tu o wszystkich rodzinach poległych pod Smoleńskiem, nie tylko o J.Kaczyńskim) jest bardzo małostkowe. Zawsze staram się odnosić wszystko do siebie samej i wiem, że gdyby zginął tam ktoś z moich bliskich, też chciałabym znać prawdę. Myślę, że Alus i Kael także. Nawet jeśli nie chcą tego przyznać na forum, tudzież przed samymi sobą. Alus napisał(a): Nie mam zamiaru z Tobą polemizować - weszłaś w temat zachowując sie jak prokurator oskarżający, a teraz dla odmiany czujesz sie poruszona niby moim pouczaniem..... "Jechanie" po mnie, Kael, Helenca - jakbyś zapomniała - to Ty rozpoczęłaś, więc nie kreuj sie na pokrzywdzoną. Wątek ma 105 stron, 1563 posty.....a Ty nie czytając całości dyskusji wszytko wiesz. Jak choćby to "dlaczego śp L.Kaczyński nie poleciał z Tuskiem".....bo ten wylot dla Sp. L. Kaczyńskiego miał w zamierzeniu byc inauguracją kampanii prezydenckiej. Tusk by tylko mu sie pałętał. Inna sprawa - Tusk miał zaproszenie od Putina, L. Kaczyński nie chciał być zapraszany przez Putina. Tyle tylko, że ja opisze fakty, a Ty potraktujesz ja podobnie do National Geographic - wysoce wiarygodny gdy chodziło o dowiedzenie "pancernej brzozy", a już na usługach Putina i Adoniny gdy chodzi o obiektywny, faktograficzny dokument o katastrofie smoleńskiej. Tyle ode mnie i dalszych odpowiedzi nie będzie żadnych. Podyskutuj sobie z Dariuszem. Oczywiście nie miałam prawa odnieść się do Waszych "pełnych miłości do bliźniego wpisów", tylko Wam wolno wytykać niesprawiedliwość osądów u innych. Dobrze, że Wy nie zachowujecie się jak prokuratorzy tego forum. Sprawiedliwość Kalego... przyjmuję do wiadomości  Rozumiem, że nie potrafisz mi przytoczyć żadnej swojej wypowiedzi, jak prosiłam. Dziękuję, to mi wystarczy za odpowiedź. Rozumiem, że pozostaje tylko jedno - ode Ciebie dalszych odpowiedzi nie będzie. Rozumiem i uszanuję Twoją decyzję by ze mną nie dyskutować więcej, bo zwracam uwagę na Twoją niewiarygodność, co musi być niewygodne  Prawda obroniła się sama. Pozdrawiam! Kael napisał(a): Alez calawtrawie, nie denerwuj sie. Ktoś z Twoją retoryką nie jest w stanie mnie zdenerwować. Co najwyżej zirytować na poziomie wypowiedzi. Jak natrętna mucha, która sama wszystkich kąsa a nie lubi jak ktoś na nią macha ręką  Kael napisał(a): Do mojego serca tez nie masz wgladu, a wojne polsko-polska zainicjowal prezes Kaczynski.To on skladal obietnice bez pokrycia i wpadl w szal, kiedy PO nie chciala ich (nie) realizowac. To sp . Lech Kaczynski naduzyl swoich uprawnien probujac forsowac swoja wizje polityki zagranicznej bez porozumienia z rzadem. Potem juz poszlo z obu stron. Alus cytowala, jak Kancelaria Prezydenta warczala, ze do wizyty w Smolensku nikt im ma sie nie mieszac. No to ja zorganizowali. Wybiorcza pamiec kiedys byla do uzasadnienia. Dzis mamy internet. Ale wierz w co chcesz, jesli tak ci wygodniej. Jeśli dobrze pamiętam wybory parlamentarne w 2005 roku wygrało PIS, wybory prezydenckie także... i to za prezydentury Lecha Kaczyńskiego oraz półtora roku rządów PIS zaczęła się nagonka. Później PO dostawało, co zasiało, to już było bardzo brzydko, PIS agresywny itd. Słynna wojna o krzesło... posługując się retoryką PO, powiedzmy że Lech Kaczyński mógł popełnić błąd - ale przecież to musiało być celowe działanie mające na względzie próbę jątrzenia i skłócania, rozwalenia państwa. PISowi błędów się nie zapomina. Tylko nad błędami Platformy nie trzeba się rozwodzić i najlepiej je puścić w niepamięć. Tak, nie mam wglądu do Twojego serca, nie wiem, jakie masz motywacje. Nie mogę też powiedzieć, że Cię nie lubię, co zasugerowałaś ze złośliwością, bo mamy inne poglądy - raczej nie podoba mi się Twoje fałszywe zachowanie i stronniczość przy jednoczesnym pouczaniu każdego, rozliczaniu z jego kompetencji i unikaniu odpowiedzi na niewygodne pytania. Ale to za mało żebym kogoś znielubiła czy znienawidziła. Chyba że sądzisz według siebie... Widać, jak wielu osób na tym forum Ty nie lubisz. Kael napisał(a): Ja prezesowi nie mam osobiscie nic do wybaczania. No, moze tyle, ze musze wszystkim tlumaczyc, ze nie wszyscy Polacy mysla jak on. Ja go po prostu obserwuje i przestrzegam przed skutkami jego dzialan. Historia to moje hobby. Obserwuj go więc obiektywnie nie tylko na jednej stacji tv, włącz sobie czasami inny kanał i skonfrontuj przekaz. Okaże się, że będziesz mieć szersze pole widzenia. Dam Ci taki przykład. Moja sąsiadka jest wielką fanką TVN24 i Szkła Kontaktowego. Nie ogląda nic innego, bo tam podają wszystko, co jak twierdzi "musi wiedzieć". I drży, ze PIS znowu będzie wyciągać ludzi z przychodni medycznych i ciągać na siłę do kościoła. Znowu. Tak straszyli w Szkle Kontaktowym. Słyszę te obawy w niemal każdej rozmowie z nią. Czy pamiętasz takie incydenty z lat 2005-2007? Więc jeśli historia jest Twoim hobby, to sięgaj do różnych źródeł, a nie do jednego, które bryluje w manipulacjach i przeinaczeniach, bo nie wypowiadasz sie obiektywnie. Rozumiem, że czujesz że masz misję co do obnażenia "prawdziwego charakteru J.Kaczyńskiego". Tak, to widać gołym okiem. Broń Boże żeby ktoś miał misję obnażania "prawdziwego charakteru rządów PO, Donalda Tuska i świty". Może tu leży pies pogrzebany, taka platformerska wolność słowa i przekonań... Nie, nie wszyscy Polacy podzielają poglądy pana prezesa, co nie znaczy, że nie ma wielu, którzy jednak podzielają, ani to, że funkcjonujesz w pojęciu zafałszowanego obrazu prezesa zbudowanego przez opozycyjną stację i ich speców od czarnego PR-u. Jak zdejmiesz klapki z oczu, to wtedy pogadamy  A prawo do obserwowania i przestrzegania przed rządami Platformy ludzie mają takie samo, jak Ty czujesz że masz (a nawet obowiązek!) odnośnie prezesa Kaczyńskiego. Pogódź się z tym. P.S. To w końcu jesteś historykiem, inżynierem lotnictwa, pilotem, medykiem sądowym + jeszcze nie wiadomo kim, by tak autorytatywnie wypowiadać się z całkowitym przekonaniem i pewnością w tych tematach? bo najwyraźniej masz kompetencje (o których może nie wiemy??) by "obalać mity" we wszystkich tych dziedzinach plus jeszcze kilku innych, zależnie od wątku, byle przewinął się PIS I J.Kaczyński. Mnie to raczej wygląda na obsesję 
|
Wt kwi 12, 2016 10:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dostateczną ilość odpowiedzi dostarczyłam - potraktowałaś je adekwatnie, jak wielce wiarygodny National Geographic przez podanym przeze mnie dokumentem "Śmierć prezydenta" a totalnie wdeptany w ziemie po linku do filmy.....specyficzny sposób zaprezentowania "pełnych miłości do bliźniego wpisów". Szkoda czasu na podobne "polemiki".....podobnej do tej, jaką zaserwowano o. Grzegorzowi Kramerowi po jego wpisie Katolicki naród ustami swej premier powiedział: zero uchodźców w naszym kraju. Parę dni później pójdzie do kościoła płakać nad krzyżem Pana Jezusa, a dzień później wyśpiewa wielkanocne Alleluja. Taka wiara nie jest nic warta.
|
Wt kwi 12, 2016 11:36 |
|
 |
calawtrawie
|
Jesteś niekonsekwentna, miałaś mi nie odpisywać  I wiesz dobrze o jakie wypowiedzi Twoje pytałam - jeden wpis gdzie krytykujesz obiektywnie PO, albo KOD. Jest jakaś taka Twoja wypowiedź na tym forum? No chyba nie, skoro masz taki problem z jej podaniem. Co do ojca Kramera, który z kolei o liturgii wypowiada się, że są to "pierdoły" i nic nie znaczące szczegóły, jest to kolejny lewicowy "pupilek w sutannie", po ks. Sowie i ks. Lemańskim. Jeśli o.Kramer ma taką silną potrzebę by pomagać tym tzw. uchodźcom niech wyjedzie na misję pomagać im tam, gdzie mają swój dom i skąd ponoć nie chcą wyjeżdżać, ale muszą - lub choćby do obozów dla uchodźców w Europie, zamiast pielęgnować swoje ego. O. Kramer bardzo łatwo szufladkuje wiarę ludzi, których nie zna, bo zamiast głosić Ewangelię i nawracać ludzkie serca do Boga zajmuje się bardziej brylowaniem przed kamerą i swoja samozwańczą misją "uświadamiania" wszystkich tych, którzy nie myślą jak on. Rozumiem więc, że Wam po drodze. To takie głoszenie Ewangelii na zasadzie Piotra Żyłki, który twierdzi, że Bóg uśmiecha się gdy widzi, że ktoś w Niego nie wierzy ale modli się do "swojego boga". Albo wypaczenie słów ks. Kaczkowskiego, że wcale nie trzeba być katolikiem żeby być dobrym... Aż żal, że takiego wspaniałego kapłana wzięli na sztandar walki z Kościołem. A zanim podniesiesz larum, że jestem nietolerancyjna bo uważam że tylko chrześcijanie czy katolicy są dobrze powiem Ci, że odnoszę to w pierwszej kolejności do siebie - bez Boga nic dobrego nie potrafiłabym zrobić, bo On jest źródłem wszelkiego dobra. Wszystko inne jest wypaczeniem. Nie wystarczy "nie zabić", "nie ukraść", "nie cudzołożyć" i przyjąć uchodźców żeby uważać się za dobrego. Więc zastanów się kim Ty jesteś by oceniać moją czy kogokolwiek inną wiarę, bo jestem przeciwna przyjmowaniu muzułmańskich uchodźców z niezdrowym optymizmem, zwłaszcza na przykładzie tego co się dzieje w krajach, które tak ochoczo ich przyjmują... Już same Niemcy zmieniają kurs, zaskoczone atakami, choć ISIS sama o tym trąbiła na kilka miesięcy przed ta inwazją. Ale co tam, jeden katolik w ta czy w tą, jeszcze powinniśmy się cieszyć, że może męczeńsko zginiemy, nie? O.Kramer chce żywego miłosierdzia? To niech przestanie o nim gadać, a sam zacznie je praktykować - szczególnie wobec tych, którzy się z nim nie zgadzają! bo ma dla nich bardzo mało szacunku i trochę za dużo, zwłaszcza jak na kapłana, pogardy.
|
Wt kwi 12, 2016 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Dostateczną ilość odpowiedzi dostarczyłam - potraktowałaś je adekwatnie, jak wielce wiarygodny National Geographic przez podanym przeze mnie dokumentem "Śmierć prezydenta" a totalnie wdeptany w ziemie po linku do filmy.....specyficzny sposób zaprezentowania "pełnych miłości do bliźniego wpisów". Szkoda czasu na podobne "polemiki".....podobnej do tej, jaką zaserwowano o. Grzegorzowi Kramerowi po jego wpisie Katolicki naród ustami swej premier powiedział: zero uchodźców w naszym kraju. Parę dni później pójdzie do kościoła płakać nad krzyżem Pana Jezusa, a dzień później wyśpiewa wielkanocne Alleluja. Taka wiara nie jest nic warta. Alus! Co uchodźcy i wiara Pani Premier mają wspólnego z tematem Smoleńsk 10.04.2012?
|
Wt kwi 12, 2016 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@calawtrawie, kim jestem to jestem. Ja nie pisze, w przeciwienstwie do wielu innych, ze cos wiem na pewno. Mnie interesuja fakty z uzasadnieniem i dokumentacja a nie fantasmagorie. Ja moge czekac na wyniki badan i dochodzen i nie musze wierzyc kazdej bajce puszczanej w dowolnej telewizji. Na marginesie: na szczescie nie mam zadnej polskiej telewizji. Mam internet.
Dlatego ja sobie jeszcze poczekam. Co nagle to po diable. Ale zadne szczegoly techniczne rozbicia samolotu nie przeslonia faktu, ze w ogole nie powinien podchodzic do ladowania, a wedlug ostatnich wynikow dochodzenia, w ogole z ta zaloga nie powinien wystartowac. Po prostu inni pasazerowie innych lotow mieli szczescie, ze byla taka a nie inna pogoda i akurat taka a nie inna zaloga. Podobno tylko technicy naprawde wiedzieli co robia.
Ale ja tego nie wiem na pewno. Ty tez nie. Szum informacyjny, ktory szalony Macierewicz zrobil wokol tej katastrofy najbardziej zaszkodzil jej wiarygodnemu wyjasnieniu. I pomyslec, ze byl on zaraz obok a zachowuje sie, jakby byl na Ksiezycu w tym czasie.
|
Wt kwi 12, 2016 12:42 |
|
 |
calawtrawie
|
Twoja retoryka o Antonim Macierewiczu - i brak szacunku - wskazują tylko na to, że powtarzasz utarte, tvn-owskie schematy. Może i nie masz telewizji polskiej, ale i w internecie widać że szukasz tylko po jednej stronie. Próby zrobienia z niego szaleńca to ulubiona rozrywka wiesz kogo? Jasne, po co szum, najlepiej było pozwolić Rosjanom po cichu wszystko "wyjaśnić" i poddańczo przyjąć ich "wyrok". Nawiasem mówiąc śmieszna niekonsekwencja. Ponoć chora ambicja i nienawiść do Putina groziła wywołaniem wojny z Rosją przez J.Kaczyńskiego, teraz dowiadujemy się, że rządy PISu będą a la rządy Putina. To J.Kaczyński jest za czy przeciwko Putinowi? Bo już się pogubiłam w tych wyssanych z palca powtarzanych przez Was strachach na naiwnych. Muszę Cię rozczarować, i wiem, że nie ja pierwsza to zauważam, więc może nie bądź aż taka zdziwiona, ale każda Twoja wypowiedź jest w tonie absolutnej pewności i jedynej słusznej argumentacji. Nawet jeden z Moderatorów zauważył ostatnio, że w końcu nie tylko orzekasz, ale i pytasz...  Powtarzasz tez paszkwile na pilotów, tak jak powtarzałaś te o gen.Błasiku, jasne, najłatwiej zrobić kozła ofiarnego z kogoś, kto sam bronić się już nie może. Zainteresuj się choćby kampanią odkłamania wizerunku gen. Błasika w Norwegii, jakiej się podjęła Polonia, a gdzie zrobili z niego pijaka i niekompetentnego przełożonego... Żałosne, jak tzw. polscy patrioci szybko zgadzają się na plucie na własnych żołnierzy. Ty oczywiście wiesz, że załoga się nie nadawała. Wg czyich ustaleń, przypomnij mi? Albo nie, przecież wiem. Przy okazji, skoro wiadomo, że to brzoza, skoro wiadomo, że zły stan techniczny, wina załogi i jej niekompetencja, wina nacisków ze strony przełożonych - dlaczego Rosjanie kontynuują śledztwo? Przecież już wszystko wyjaśnili! Chyba tylko po to, żeby nie oddać wraku... a masz świadomość, że ten samolot to własność Polski? Wyobrażasz sobie taką sytuację, gdyby rozbił się tam samolot kanclerz Merkel abo prezydenta Stanów Zjednoczonych? Ale jasne, skoro Ci tak wygodnie, wierz w co chcesz i trwaj w samozadowoleniu.
|
Wt kwi 12, 2016 13:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"pupilek w sutannie" ....i jesteśmy w domu, "nasza" prawda, "nasi" księża, zapewne i "nasz" Bóg....i mamy prawo pouczać innych, bo ci inni to zaprzańcy posługujący sie nienawistnym językiem.
|
Wt kwi 12, 2016 14:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): "pupilek w sutannie" ....i jesteśmy w domu, "nasza" prawda, "nasi" księża, zapewne i "nasz" Bóg....i mamy prawo pouczać innych, bo ci inni to zaprzańcy posługujący sie nienawistnym językiem. Dyskusja z Tobą jest coraz trudniejsza, być może wkrótce będzie niemożliwa.Sądzę, że zaraz przytoczysz jakiś cytat, który nijak ma się do tematu.
|
Wt kwi 12, 2016 14:11 |
|
 |
calawtrawie
|
Dobrze że Ty wszystkich księży i ich nauczanie akceptujesz. Jakoś nie widzę, żebyś cytowała czy podawała jako wiarygodne źródło ks. Międlara (którego sama nie jestem wcale fanką - nie lubię i nie popieram ekstremizmu ani w lewo, ani w prawo) czy np. ks. Kneblewskiego. Jakoś tak tylko tych bardziej liberalnych, którzy głoszą "Twoją" prawdę o miłosierdziu, miłości do bliźniego etc., etc. Tak, jak dla mnie język o.Kramera który liturgię nazywa mało znaczącą p.i.e.r.d.o.ł.ą (przepraszam, ale inaczej tego słowa nie da się tu zacytować, bo forum automatycznie cenzuruje) nie jest językiem miłości, a ocenianie czyjejś wiary bo ma inne poglądy niż on sam nie jest postawą miłosierdzia. Czas pokaże kto miał rację obawiając się uchodźców, a kto się mylił - i w niektórych krajach już pokazuje. Kto ma oczy niech patrzy, kto ma uszy, niech słucha krzyku prześladowanych chrześcijan już tu, na ziemi europejskiej. Może wolisz tego nie widzieć i nie słyszeć. A miłosierdzia i pomocy nikt im nie odmawia, to kolejne przeinaczenie samozwańczego sumienia narodu o.Grzegorza, który mało tego - wszędzie wypowiada się jako o.Kramer SJ, ale na dźwięk krytyki krzyczy, że to jego prywatny profil i prywatne opinie i usuwa/blokuje tych, którzy się z nim nie zgadzają. Wiem z pierwszej ręki, bo mam go w znajomych na Facebooku i obserwuję to regularnie. Więc jak dla mnie, słaby to autorytet.
|
Wt kwi 12, 2016 14:24 |
|
|
|