Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 0:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
No akurat lepiej, zeby Blaszczak, jako minister powstrzymal sie od ocen moralnych.
Ilosc kosciolow nie swiadczy o glebokosci wiary spoleczenstwa. Czyli o zyciu w zgodzie z Ewangelia.
Francuzi maja getta muzulmanow, maja przegrane pokolenie (26% bezrobotnej mlodziezy - wsrod migrantow i ch dzieci jest to znacznie wiecej).
Ludzie wykluczeni z zycia spolecznego, bez widomej szansy na poprawe losu latwo daja sie manipulowac roznym guru.
Widac to nie tylko we Francji na linii muzulmanie - europejczycy.
Tak jest wszedzie.
Np pobozni pielgrzymi Rodziny Radia Maryja, tlukacy parasolkami dziennikarzy.

Niestety.

So lip 16, 2016 15:59
Moderator

Kael napisał(a):
No akurat lepiej, zeby Blaszczak, jako minister powstrzymal sie od ocen moralnych.

A co w jego wypowiedzi było oceną moralną i dlaczego miałby sie powstrzymywać?
Kael napisał(a):
Ilosc kosciolow nie swiadczy o glebokosci wiary spoleczenstwa. Czyli o zyciu w zgodzie z Ewangelia.

A co to ma do rozmowy?
Kael napisał(a):
Francuzi maja getta muzulmanow, maja przegrane pokolenie (26% bezrobotnej mlodziezy - wsrod migrantow i ch dzieci jest to znacznie wiecej).

Te getta to sami muzułmanie sobie stworzyli poprzez świadome izolowanie się i niechęć do integrowania się ze społeczeństwem. A francuski bezrobotny, ze wszystkimi zasiłkami może żyć lepiej niż Polak na najniższej krajowej.
Kael napisał(a):
Ludzie wykluczeni z zycia spolecznego, bez widomej szansy na poprawe losu latwo daja sie manipulowac roznym guru.
Tak jest wszedzie.

Upraszczasz.
Ten "wieloreligijny" Francuz, o który pisałem to był człowiek w wieku ok. 50 lat, pracujący, dobrze zarabiający. Owoc rewolucji 68 roku
Kael napisał(a):
Niestety.

Moim zdaniem tłukli dziennikarskie hieny. To dobry uczynek.
;-)

So lip 16, 2016 16:15
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):

A co w jego wypowiedzi było oceną moralną i dlaczego miałby sie powstrzymywać?
Kael napisał(a):

A co to ma do rozmowy?

Tyle co wypowiedz Blaszczaka.

medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):

Te getta to sami muzułmanie sobie stworzyli poprzez świadome izolowanie się i niechęć do integrowania się ze społeczeństwem. A francuski bezrobotny, ze wszystkimi zasiłkami może żyć lepiej niż Polak na najniższej krajowej.
Kael napisał(a):
Tak jest wszedzie.

Upraszczasz.
Ten "wieloreligijny" Francuz, o który pisałem to był człowiek w wieku ok. 50 lat, pracujący, dobrze zarabiający. Owoc rewolucji 68 roku

A co to ma do tematu?
Mozliwe ze upraszczam, ale chyba glebokiej analizy na tym forum w trzech zdaniach nie da sie zrobic. Ty tez upraszczasz.
medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):
Niestety.

;-)

No widzisz. Czyli tluc hieny to dobrze. I dlatego mordowac niewiernych jest tez ok.
Sam to wladnie wykazales. Z iscie chrzescijanska miloscia blizniego.

I dlatego minister Blaszczak nie powinien publicznie pokazywac palcem na Francje. Na Polakow moze jak najbardziej.

So lip 16, 2016 16:30
Moderator

No tak... możemy zamykać sprawy półsłówkami. I porównywać atak babci z parasolką z zabijaniem setek ludzi.
Krytykować Błaszczaka za to, że wytknął zachodniemu społeczeństwu jego błędy, bo Błaszczak nie jest doskonały więc i wypowiadać się nie powinien.
Ty @Kael jesteś doskonała?

So lip 16, 2016 16:51
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
@Alus
Ja nie o statystykach.
Ja o tym, jak islamiści odbierają Francję.
A odbierają społeczeństwo francuskie jako całkowicie "niewierne". Wynika to z państwowego laicyzmu i z postaw prezentowanych na co dzień przez większość Francuzów.

Byłem niedawno we Francji świadkiem rozmowy muzułmanina rozpoczynającego Ramadan z przeciętnym Francuzem. Gdy rozmowa po lekkim wykpiwaniu Ramadanu zeszła na kwestie religijne, Francuz pokazał łańcuszek jaki nosił na szyi: na nim i krzyż i półksiężyc i ying-yang i gwiazda Dawida i pentagram i swastyka i kwiat lotosu i Baha'i i Uroboros i Om i menora i Torii i Faravahar.
Francuz stwierdził kpiąco, że nosi symbole wszystkich religii, bo w ten sposób lepiej się zabezpiecza na życie przyszłe.
Nie muszę opisywać pogardy jaką dostrzegłem w oczach muzułmanina?

Popatrzył z pogardą z racji głupoty Francuza, albo odbierając połączenie półksiężyca z innymi symbolami jako obelgę wobec islamu.
Zamachowcy, jak podają służby nie są znów gorącymi wyznawcami islamu.
Większe znaczenie dla urodzonych we Francji ma bezrobocie i brak perspektyw.
Kto zna z autopsji jak destrukcyjne, niszczące działanie dla psychiki człowieka ma brak pracy, ten może lepiej zrozumieć pobudki niektórych terrorystów.
Ja niestety znam z autopsji, zamachów nie miałam zamiaru dokonywać, ale przez kilka lat łykałam prochy na depresję :(
I powiem Ci - żaden zasiłek nie zniweluje poczucia wykluczenia, dyskredytacji.
Takimi zaburzonymi ludźmi posługują sie mordercy z PI.

Cytuj:

Wedle podanych ostatnio danych bezrobocie sięga 50%.

Cytuj:
Te getta to sami muzułmanie sobie stworzyli poprzez świadome izolowanie się i niechęć do integrowania się ze społeczeństwem.

Charakterystyczne dla emigrantów wszystkich nacji - Jacykowa też nie zrobili Amerykanie, czy aktualnie kilku miasteczek w Wlk Brytanii, gdzie Polacy stanowią 60-70% mieszkańców.

Kael napisał(a):
Niestety.

Cytuj:
;-)

Tego z TVRepublika, TVP, TVP Info też tłukli zasłużenie.....a o kąkolu to Ty coś słyszałeś?

medieval_man napisał(a):
No tak... możemy zamykać sprawy półsłówkami. I porównywać atak babci z parasolką z zabijaniem setek ludzi.
Krytykować Błaszczaka za to, że wytknął zachodniemu społeczeństwu jego błędy, bo Błaszczak nie jest doskonały więc i wypowiadać się nie powinien.
Ty @Kael jesteś doskonała?

Chyba doskonalszy, bo zdatny do pucowania butów......

So lip 16, 2016 18:13
Moderator

Alus napisał(a):
Większość państw Afryki odzyskała niepodległość w latach 60-tych XX - czyli praktycznie wolnym jest 1-2 pokolenia, za mało na zniwelowanie zaniedbań poprzednich pokoleń.

Dziś coraz częstszy wśród ekspertów jest pogląd, że pomoc Zachodu szkodzi Afryce. Lepiej funkcjonują państwa, z którymi Chiny robią interesy niż te, którym Zachód "pomaga".

Problem polega na tym, że dostarczanie zasobów to nie dość, że studnia bez dna, to jeszcze uniemożliwia im uzyskanie samodzielności. Działa to analogicznie do utrzymywania dorosłego dziecka, które już dawno może i powinno iść do pracy.

Kael napisał(a):
@Soul33: Tak to zrozumiales?

Tak. I nadal nie zauważyłem, abyś podała jakąkolwiek propozycję działań. Ot, wszystko zanegowałaś i tyle.

Cytuj:
Potem byl Egipt, potem Syria... A co mamy? Chaos.
No i ten chaos, to juz prosze bardzo, niech Arabowie sami posprzataja.

Ostatecznie nikt za nich roboty nie zrobi, bo trzeba by tam wojnę prowadzić i nieustannie trzymać armię.

Dobrze byłoby im pomagać ale koniecznie z celem, aby w końcu pozostawić ich w spokoju.

Cytuj:
My tu chcemy miec spokoj.

Jest ogromna różnica pomiędzy "chcieć mieć spokój" a "nie chcieć terrorystów". Nawet niechęć do niepokojów społecznych i wzrostu przestępczości też jest jedynie czymś normalnym.

Cytuj:
Prosze bardzo: stabilizujmy sytuacje (jak? Soul33 nie wie, ale przeciez KTOS musi wiedziec)

Nie muszę być znawcą wszystkiego. Ale chyba można znaleźć kogoś, to się na tym zna i ma jakieś pomysły?

Cytuj:
ignorujmy katastrofe humanitarna w obozach w tamtym regionie

Ja nie proponuję ignorowania niczego, tylko nie sprowadzanie ich do nas w dużych ilościach.

Cytuj:
Albo podzielimy sie dobrowolnie, albo nam to zostanie zabrane.

Mamy im dopłacać, utrzymywać, czy jak?

~ Pink Floyd, "Hey you"

So lip 16, 2016 19:06
Ja ci moge podac realistyczne rozwiazania na moim poziomie, jak kola pomocy uchodzcom, ktore nawiazuja kontakty z nimi w obozach przejsciowych i indywidualnie pomagaja: od kursow jezyka, przez spotkania na kawie, pomoc przy wizytach u lekarza, w urzedach, organizowanie wolnego czasu itp.
Na poziomie urzedow potrzeba fachowcow, tlumaczy itp. Na poziomie panstwa potrzeba dyplomacji. I, przyznaje ci racje, na kazdym z tych poziomow Polska lezy i placze.
Zapytaj siebie, dlaczego?

I przyjmij w koncu do wiadomosci, ze ludzi tak zdesperowanych mozesz co najwyzej wyszrzelac na granicach. Jezeli juz sa w Europie, to ich tak po prostu nie wyrzucisz niewiadomodokad, bo NIKT ich nie chce.
Organizacje humanitarne w rpznych miejscach ich pobytu probuja cos robic, ale maja (oczywiscie) za malo srodkow i za malo ludzi.

Oczywiscie, ze musimy im pomagac. Tak jak naszym rodakom pomagano, kiedy uciekali przed bieda w Polsce na fali litosci "stanu wojennego".
Uwazasz, ze to ok, ze my mamy dach nad glowa, wolne soboty, urlopy, chleba pod dostatkiem i to wszystko na koszt zycia szwaczek w Bangladeszu czy zdrowia rolnikow zatruwanych pestycydami, zebysmy mieli tania zywnosc?

Ja uwazam ze to wyzysk i ze nasz dobrobyt jest zbudowany na czyjes nedzy.
Bo w Polsce jest dobrobyt. W porownaniu do wiekszosci krajow na swiecie

Cytuj:
Jeżeli...

Jeżeli masz jedzenie w lodówce,
ubranie na grzbiecie, dach nad głowa i łóżko do spania...

To jestes bogatszy niż 75% ludzi na swiecie

Jesli masz pieniadze w banku i trochę
drobnych w portfelu...

To należysz do 8% najbogatszych ludzi na swiecie

Jeżeli obudziłes się rano bardziej zdrowy niż chory...

To masz się lepiej niż milion ludzi którzy nie
przeżyja tego tygodnia!

Jeżeli nigdy niedoswiadczyłes niebezpieczeństw wojny,
samotnosci więzienia, tortur i głodu

To jestes w lepszym położeniu,
niż 500 milionów ludzi na swiecie

Jeżeli możesz chodzić do koscioła bez strachu nie obawiajac
się aresztowania, tortur lub smierci...

To masz więcej szczęscia niż miliard ludzi
na tym swiecie

Jeżeli Twoi rodzice żyja
i ciagle sa małżeństwem

...jestes wyjatkowa rzadkoscia

Jesli potrafisz trzymać głowę wysoko z usmiechem na twarzy
i umiesz okazać wdzięcznosć...

...to jestes wybrancem, bo wielu potrafi być
wdzięcznym ale niewielu to robi...

Jeżeli możesz trzymać kogos za rękę, przytulić kogos,
lub chociaż poklepać po ramieniu

...to jestes szczęsciarzem bo możesz przekazać ukojenie

Jeżeli możesz przeczytać te wiadomość,
to otrzymałes podwójne błogosławieństwo:
- Ktos o Tobie mysli... a co więcej,
jestes szczęsliwszy niż dwa miliardy ludzi
którzy w ogóle nie umieja czytać.

Autor nieznany

http://adonai.pl/perelki/szczescie/?id=9

So lip 16, 2016 19:39
Alus napisał(a):
Tego z TVRepublika, TVP, TVP Info też tłukli zasłużenie..

Bo to nie była jeszcze TV PiS. :?
Soul33 napisał(a):
Mamy im dopłacać, utrzymywać, czy jak?
Soul33 napisał(a):
Ostatecznie nikt za nich roboty nie zrobi, bo trzeba by tam wojnę prowadzić i nieustannie trzymać armię.

Nieprawda. Wystarczy odciąć ISIS od finansów, ale USA i innym wojna się opłaca.
A przez cały czas od teraz pomagać w sposób jaki wykazała Kael.

So lip 16, 2016 19:44
To tak tytułem komentarza do ostatniego wydarzenia w Nicei.
Dawny wpis ale jakże na czasie. Szczególnie drugi obrazek od góry.

http://nwonews.pl/dyskusja,4207,0

(Za wielkie obrazki nie chcą się wklejać).

So lip 16, 2016 20:48
Kael napisał(a):
Ja uwazam ze to wyzysk i ze nasz dobrobyt jest zbudowany na czyjes nedzy.
Bo w Polsce jest dobrobyt. W porownaniu do wiekszosci krajow na swiecie

Ja to znowu uważam,że Niemcy powinni zapłacić Polsce reparacje wojenne oraz odszkodowanie wraz z zadośćuczynieniem za straty w kapitale ludzkim.
To co Niemcy dają Polsce w ramach UE to są śmieszne kwoty - poniżająca jałmużna za podporządkowanie. Nawet Białoruś ma swoje tablety.

So lip 16, 2016 21:02

Jako odszkodowanie dostaliśmy ogromne tereny - Górny Śląsk, Prusy Zachodnie i większość wschodnich. W zasadzie, chyba nikt inny poza nami jakiś odszkodowań nie uzyskał.

So lip 16, 2016 21:30
Acro napisał(a):
Jako odszkodowanie dostaliśmy ogromne tereny - Górny Śląsk, Prusy Zachodnie i większość wschodnich. W zasadzie, chyba nikt inny poza nami jakiś odszkodowań nie uzyskał.

Hahaha, zwłaszcza ta większość wschodnia :D.

So lip 16, 2016 21:40
Hominibus napisał(a):
Ja to znowu uważam, że Niemcy powinni zapłacić...

O, nastepny, co się chce kopać z koniem. Do wiadomości kolegi: nisza bezwinnych ofiar nazizmu jest już obsadzona przez Żydów i jakoś nikt ich specjalnie nie chce z tej niszy wyrzucić. Nawet geje nie są tak głupi.

So lip 16, 2016 21:55
Cytuj:
Ja to znowu uważam, że Niemcy powinni zapłacić...

Jeszcze - Rosja za zabory i eksterminację ludności ze wschodniej Polski, Austria za zabory, Szwedzi za potop i największą grabież w historii Polski.

N lip 17, 2016 7:50

medieval_man napisał(a):

Po pierwsze, nie słyszałem, by Błaszczak kiedykolwiek powiedział cokolwiek istotnego i wartego wzmianki. Te ostatnie wypowiedzi to też tylko powielanie kliszy, wyobracanych już na wszystkie możliwe sposoby.

Po drugie, PiS niech się lepiej skupi na swoich własnych błędach.

BTW określenie "multi-kulti" coraz bardziej przypomina mi określenia w rodzaju "New Age" - są tacy, którzy uważają coś, co tymi słowami nazywają, za Wielkie Zagrożenie i Coś Okropnego, co niedługo Doprowadzi Do Apokalipsy, przy czym nikt poza nimi tych słów nie używa (choćby i w pozytywnym kontekście - nigdy nie słyszałem opinii w rodzaju: "Kościół jest głupi, bo New Age jest bardzo fajne, popieram New Age!"), nie wie, co właściwie należy rozumieć pod tymi słowami, a coraz bardziej wydaje się, że również i sami zainteresowani tego nie wiedzą. Śmieszne było patrzeć, jak ambasador francuski polemizuje z Błaszczakiem, tłumacząc mu, że "multi-kulti" oznacza coś dokładnie przeciwnego, niż on uważa (przy czym ja nie wiem, "kto ma rację", myślę, że, po pierwsze, nikt, a, po drugie, nie ma to żadnego znaczenia i służy jedynie zrobieniu dymu).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 18, 2016 8:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 182  Następna strona