Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
medieval_man napisał(a): Zmiana niekorzystnego, czy niekonstytucyjnego prawa może też odbyć się bez wyroku TK. [b]Trybunał jest tylko wtedy potrzebny, gdy nie ma innej możliwości unikania bzdetów prawnych.[/b[ Poza tym, nawet opublikowany wyrok bardzo często przez administrację nie jest respektowany (wiele wyroków TK nie wpłynęło na zmianę prawa). Przeceniamy rolę TK skonstruowanego w takim kształcie.
A skoro nie będzie komu się poskarżyć... no cóż... pora by TK przestał tworzyć prawo, bo od tego jest Sejm i Senat Jak dotychczas nasz parlament od lat produkuje multum bzdetów prawnych, przepisów prawnych wzajem sie często wykluczających. Wystarczy sprawdzić prawo podatkowe z mnogości przepisów, każdy US stosuje to prawo, ten paragraf, które akurat mu odpowiada...... Bez TK puszczone będzie jeszcze bardziej na zasadzie wolnej amerykanki. gaazkamm napisał(a): Alus: Był atakowany, ale przez niszowe jednak media.
Teraz rząd PiS jest atakowany przez najpoczytniejsze media. I najbardziej "mainstreamowe". Gdy od lat oskarża się dziennikarzy o antypolonizm, o służbę obcym mocarstwom i interesom, gardzi dziennikarzami nie udzielając odpowiedzi, to niestety zbiera się żniwo.... Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie...Kael napisał(a): No ale przeciez media publiczne ma w garsci PiS. I nawet tego nie potrafi wykorzystac? Nie wpadli jeszcze na pomysł w jaki sposób zmusić Polaków do oglądanie publicznej...a oglądalność leci na łeb  ....w ostatnim tygodniu TVP1 spadła na 3 pozycję - oglądalność 9, 58%
|
Śr kwi 27, 2016 16:18 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
mikkel napisał(a): medieval_man napisał(a): no cóż... pora by TK przestał tworzyć prawo, bo od tego jest Sejm i Senat A kiedy to niby trybunał "tworzył" prawo? Choćby nadając sobie, nie mające miejsca ani w Konstytucji, ani w żadnej ustawie o TK prawo do wydawania orzeczeń o charakterze tymczasowym. Zgodnie z art. 190 ust. 1 Konstytucji RP, orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego są ostateczne, a TK wydał postanowienie o zabezpieczeniu, które samo w sobie ma charakter tymczasowy. Jeśli to nie jest tworzenie prawa na własny użytek TK to nie wiem, co jeszcze podać. Chyba, że to, iż wydając orzeczenie w sprawie wyboru sędziów TK tenże Trybunał usiłował wkroczyć w kreacyjną funkcję władzy ustawodawczej, wbrew art 194 Konstytucji, iż to Sejm wybiera sędziów TK bez uczestniczenia w tym żadnej innej władzy. Ja wiem, że każdy widzi czubek własnego nosa. Umówmy się jednak, ze w istniejącym sporze zarówno władza ustawodawcza, jak sądownicza i wykonawcza usiłują na siłę poszerzyć zakres swoich uprawnień. Jak by powiedział JKM: "tę Konstytucję należy zlikwidować".
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr kwi 27, 2016 17:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i oczywiście to byłoby najsensowniejsze rozwiązanie. Bo póki co to każdy będzie ciągnął do swojego. I rozstrzygnięcia przy obecnej Konstytucji nie będzie.
|
Śr kwi 27, 2016 17:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to raczej nie dzis i nie silami PiSu. Ta ekipa nie zna slowa kompromis, a jej kryteria prawne i moralne nie sa baza do jakiejkolwiek ustawy zasadniczej normalnego kraju, gdzie wszyscy obywatele chca sie czuc u siebie. Polska to nie jest ojczyzna tylko prezesa i jego wiernych fanow i dla jego fanaberii reszta sie nie wyrzeknie polskiej narodowosci i obywatelstwa.
Moze by nam ktos z Pernambuco albo Timbuktu nowa napisal?
|
Śr kwi 27, 2016 17:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawa sprawa. Jakoś nikt nie czepiał się Konstytucji przez tyle lat (jedynie sprawa dopuszczalności aborcji wracała), dopiero teraz, jak stoi na przeszkodzie samowolce PiSu 
|
Śr kwi 27, 2016 18:08 |
|
|
|
 |
mikkel
|
medieval_man napisał(a): Choćby nadając sobie, nie mające miejsca ani w Konstytucji, ani w żadnej ustawie o TK prawo do wydawania orzeczeń o charakterze tymczasowym. Zgodnie z art. 190 ust. 1 Konstytucji RP, orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego są ostateczne, a TK wydał postanowienie o zabezpieczeniu, które samo w sobie ma charakter tymczasowy.
Ostateczne są orzeczenia TK. Postanowienie o zabezpieczeniu nie jest orzeczeniem. I jest umocowane w KPC. Cytuj: Chyba, że to, iż wydając orzeczenie w sprawie wyboru sędziów TK tenże Trybunał usiłował wkroczyć w kreacyjną funkcję władzy ustawodawczej, wbrew art 194 Konstytucji, iż to Sejm wybiera sędziów TK bez uczestniczenia w tym żadnej innej władzy. TK orzekał o zgodności ustawy z Konstytucją. To, którzy sędziowie zostali wybrani zgodnie z nią jest jedynie bezpośrednią implikacją tego orzeczenia, nie zaś przejmowaniem funkcji ustawodawcy.
|
Śr kwi 27, 2016 18:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tę Konstytucję należy zlikwidowaćHominibus napisał(a): No i oczywiście to byłoby najsensowniejsze rozwiązanie. Bo póki co to każdy będzie ciągnął do swojego. I rozstrzygnięcia przy obecnej Konstytucji nie będzie. Wedle zasady kowal zawinił a cygana powiesili.
|
Śr kwi 27, 2016 18:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gwoli jasności. Nie jestem przeciwny obecnej Konstytucji. A głos Kael też jest zasadny i to nawet bardzo. Bo gdyby Pis miał większość to by sobie uchwalił taką jaka mu wygodna. Fakt jest niezaprzeczalny, iż Pis nie jest skłonny do ustępstw. Pisząc o nowej konstytucji to miałem na myśli rozwiązanie , które unormowałoby obecny spór odnośnie TK uwzględniając interesy wszystkich Polaków. A jak to wszystko się rozwinie to czas pokaże.
|
Śr kwi 27, 2016 19:18 |
|
 |
mikkel
|
Hominibus napisał(a): Pisząc o nowej konstytucji to miałem na myśli rozwiązanie , które unormowałoby obecny spór odnośnie TK uwzględniając interesy wszystkich Polaków.
Interes największej liczby Polaków został wyrażony w referendum, w którym przyjęto obecną konstytucję.
|
Śr kwi 27, 2016 19:32 |
|
 |
Johnny99
|
m_m napisał(a): Zmiana niekorzystnego, czy niekonstytucyjnego prawa może też odbyć się bez wyroku TK. Trybunał jest tylko wtedy potrzebny, gdy nie ma innej możliwości unikania bzdetów prawnych. Oczywiście. PiS mógłby znowelizować ustawę zgodnie z wyrokiem TK, pomimo uznania, że on nie obowiązuje. No ale jakoś tego dotąd nie zrobił, prawda? Zresztą po co, skoro sędziowie to tylko "zebrania kolesiów", a pani rzecznik, mgr socjologii, wie lepiej, co jest zgodne z Konstytucją? (prawda, pisowcy zapowiadają jakąś nową ustawę, celem "rozwiązania sporu". cóż, przekonamy się) Helenka napisał(a): Ciekawa sprawa. Jakoś nikt nie czepiał się Konstytucji przez tyle lat (jedynie sprawa dopuszczalności aborcji wracała), dopiero teraz, jak stoi na przeszkodzie samowolce PiSu  Czepiano się wielokrotnie, bo jest to słaba Konstytucja. Także właśnie dlatego, że kiepsko sobie radzi ze staniem na przeszkodzie samowolce PiS, co przecież cały czas widzimy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 28, 2016 7:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Za słowa p. rzecznik o kolesiach posłowie PiS powitali wchodzącą B. Mazurek na posiedzenie klubu owacją na stojąco. Chamstwo nagrodzone....a później ze wszystkich stron PiS jest atakowany.
|
Cz kwi 28, 2016 7:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Za słowa p. rzecznik o kolesiach posłowie PiS powitali wchodzącą B. Mazurek na posiedzenie klubu owacją na stojąco. Chamstwo nagrodzone....a później ze wszystkich stron PiS jest atakowany. Brak słów. Słoma z butów 
|
Cz kwi 28, 2016 7:33 |
|
 |
Dariusz-555
|
Schetyna jedzie do Merkel skarzyc sie na Polske . potem Szydlo leci do Brukseli meldowac ze nie jest tak zle . potem znowu Schetyna do Merkel ze w PL jest be . i ponownie Szydlo do Brukseli ze wszystko jest w pozadku .
dobrze ze mnie nie ma w tym cyrku .
|
Cz kwi 28, 2016 9:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): dobrze ze mnie nie ma w tym cyrku . Twój patriotyzm polega na wyemigrowaniu. Mój na pozostaniu w Polsce, płaceniu podatków, dbałość o wykształcenie i rozwój kulturalny dzieci, uczestniczeniu w wyborach, wybieraniu lokalnych, polskich usługodawców, kupowanie u polskich producentów (często lokalnych), a nawet dbałość o środowisko.
|
Cz kwi 28, 2016 9:18 |
|
 |
SweetChild
|
Helenka napisał(a): Alus napisał(a): Za słowa p. rzecznik o kolesiach posłowie PiS powitali wchodzącą B. Mazurek na posiedzenie klubu owacją na stojąco. Chamstwo nagrodzone....a później ze wszystkich stron PiS jest atakowany. Brak słów. Słoma z butów  Partia stworzona przez hołotę dla hołoty.
|
Cz kwi 28, 2016 9:34 |
|
|
|