Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 1:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Gdyby u fundamentów terroryzmu leżała "milti kulti", to społeczeństwa Kanady, USA, Australii winny wymordować już dużą część własnej populacji.
Przyczynę aktualnego stanu świata trafnie określiła św Matka Teresa z Kalkuty - Największą chorobą naszych czasów nie jest trąd, czy gruźlica, lecz raczej doświadczenie tego, że sie jest nie chcianym, porzuconym, zdradzonym przez wszystkich. Największym złem jest br miłości i miłosierdzia., okrutna obojętność wobec bliźniego, który wyrzucony został przez margines życia wskutek wyzysku, nędzy, choroby.
Uchodźców nie chce Europa, ale i nie chcą bogate kraje muzułmańskie......choroba obojętności i pazerności przeżera bogatych tego świata :(

Pn lip 18, 2016 9:11
Moderator

Alus napisał(a):
Gdyby u fundamentów terroryzmu leżała "milti kulti", to społeczeństwa Kanady, USA, Australii winny wymordować już dużą część własnej populacji.

A nie uczyniły tego?
Ilu pozostało rdzennych, nie-europejskich i sprowadzonych przez nich czarnych, mieszkańców?

A ilu w USA czy w Kanadzie jest muzułmanów?
Poza tym, w ostatnich latach zwraca się uwagę na problem braku integracji około 3-4 milionów muzułmanów (a właściwie 60% z nich pochodzenia arabskiego, bo reszta to islamskie sety potomków czarnych niewolników) w społeczeństwie amerykańskim i wskazuje jako potencjalne źródło problemów.

Pn lip 18, 2016 9:52
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Poza tym, w ostatnich latach zwraca się uwagę na problem braku integracji

W ostatnich latach, w kontekście ostatnich zamachów, zwraca się uwagę na to, że:

- pierwsze pokolenie imigrantów zasymilowało się bardzo dobrze. Ci muzułmanie są prawie dokładnie tacy, jak ich rdzenni sąsiedzi: mają normalną pracę, prowadzą firmy, piją alkohol, nie praktykują swojej religii, popierają legalizację związków homoseksualnych etc.
- jak dotąd, terroryści mają kilka wspólnych cech: są młodzi i należą raczej do kolejnych pokoleń imigranckich, mają obywatelstwo kraju europejskiego i w nim zostali wychowani i wyedukowani, nie są religijni, za to dotykają ich typowe problemy młodych ludzi w Europie - brak pracy i brak perspektyw, wchodzili już kilkukrotnie w konflikt z prawem (aczkolwiek za "zwykłe" przestępstwa), więc byli znani służbom porządkowym etc. Ten schemat się cały czas powtarza.

Są to więc, można by powiedzieć, "zwyczajni" Europejczycy, których dotyka "duch czasów". W związku z czym zaczynają oni poszukiwać jakiejś tożsamości, a jednocześnie rośnie w nich agresja. Skoro pochodzą z krajów islamskich, to tam zaczynają szukać, i, niestety, trafiają akurat na ISIS, którego największą chlubą jest odcinanie głów swoim wrogom. Do tego momentu nie różnią się specjalnie od polskich narodowców i kiboli, którzy grożą szubienicą KODersom. Różnica polega na tym, że oni nie mają swojego ISIS, które mogłoby ich zainspirować do tego, by słowa przekuć w czyny. Na razie nie mają. Za chwilę mogą mieć i wtedy to oni będą dokonywać krwawych zamachów. Ale tym już jakoś żadne błaszczaki się nie przejmują, ponieważ PiS otwarcie żeruje na rosnącej w społeczeństwie agresji.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 18, 2016 11:20
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:
A nie uczyniły tego?
Ilu pozostało rdzennych, nie-europejskich i sprowadzonych przez nich czarnych, mieszkańców?

To zupełnie inne zagadnienie, od wieków przybysze eksterminowali rdzenną ludność.
USA, Kanada, Australia to kraje przybyszów, z wielością kultur i wyznań.
I pomimo tego nie mordują się wzajem, choć np. wyznawcy islamu stanowią w nich od 2 do 4,5% ludności.

Pn lip 18, 2016 12:00
Moderator

Johnny99 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Poza tym, w ostatnich latach zwraca się uwagę na problem braku integracji

W ostatnich latach, w kontekście ostatnich zamachów, zwraca się uwagę na to, że:

.

ale ja tu o juesej pisałem

Alus napisał(a):
I pomimo tego nie mordują się wzajem, choć np. wyznawcy islamu stanowią w nich od 2 do 4,5% ludności.

Nie w nich razem.
USA - około 2%
Kanada - 0,5%

A czy się nie mordują?
A WTC to Eskimosi rozwalili?

Pn lip 18, 2016 12:18
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
ale ja tu o juesej pisałem

Ale ja pisałem o tym, że problem "braku integracji" jest płynny i wielowymiarowy, de facto dotyczy coraz większych grup ludzi, którzy dzielą się wg najróżniejszych kryteriów. Pisowcy kiepsko integrowali się z Polską rządzoną przez PO; z kolei dzisiaj POwcy piszą, że nie widzą żadnych punktów wspólnych między sobą a pisowcami. Promowanie trumpowskich rozwiązań w stylu "zakażmy muzułmanom wjeżdżać" jest analogiczne z nawoływaniem, by pisowcy/powcy wyjechali z Polski powskiej/pisowskiej, bo się z nią nie integrują i nie chcą zintegrować. Owszem, istotna różnica jest taka, że nie leje się krew - ale nie leje się jedynie w sensie faktycznym, bo już w retoryce jak najbardziej (szubienice dla KOD, kara śmierci dla Tuska itp. itd. a będzie to tylko eskalować, bo nikt tego nie hamuje). "Od słów do czynów" to naprawdę bardzo stare powiedzenie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 18, 2016 12:51
Alus napisał(a):

Cytuj:
Nie w nich razem.
USA - około 2%
Kanada - 0,5%

A czy się nie mordują?
A WTC to Eskimosi rozwalili?

Mała liczba (3,2%_...określa się jako muzułmanie....
http://www.thepolandtimes.com/kanada-kraj-imigrantow/

WtC zaatakowali terroryści wyhodowani przez Amerykanów -Al Kaida - mieli stanowić broń przeciw sowietom, a ci zmienili front upatrując głównego wroga w USA.

Pn lip 18, 2016 13:32

Johnny99 napisał(a):
pierwsze pokolenie imigrantów zasymilowało się bardzo dobrze. Ci muzułmanie są prawie dokładnie tacy, jak ich rdzenni sąsiedzi: mają normalną pracę, prowadzą firmy, piją alkohol, nie praktykują swojej religii, popierają legalizację związków homoseksualnych etc.
- jak dotąd, terroryści mają kilka wspólnych cech: są młodzi i należą raczej do kolejnych pokoleń imigranckich, mają obywatelstwo kraju europejskiego i w nim zostali wychowani i wyedukowani, nie są religijni, za to dotykają ich typowe problemy młodych ludzi w Europie - brak pracy i brak perspektyw, wchodzili już kilkukrotnie w konflikt z prawem (aczkolwiek za "zwykłe" przestępstwa), więc byli znani służbom porządkowym etc. Ten schemat się cały czas powtarza

Ciekawy jestem, co takiego dostało to pierwsze pokolenie, a brakowało w otoczeniu kolejnych rzutów imigrantów, że tak równie potoczyły się ich losy?

Pn lip 18, 2016 19:13
Prace? Lepsze zycie niz w ojczynie? Bezpieczenstwo?

Pn lip 18, 2016 19:14

Tak a propos: Bartłomiej Sienkiewicz w RDC:

Państwo francuskie przez lata wyhodowało sobie sytuację, w której w setkach dzielnic [miast] nie rozpościera się właściwie władza państwa.

http://300polityka.pl/rdc/2016/07/18/si ... ial-racje/

Znowu przegapiłem ten moment, kiedy tego rodzaju stwierdzenia z majaczeń oszalałego z nienawiści Kaczyńskiego zmieniły się w powszechnie znaną, wręcz banalną oczywistość, którą przecież wszyscy zawsze mówili.

Wt lip 19, 2016 7:12
Z podsłuchów dla celów politycznych nagłosniono zmodyfikowane "kamieni kupa", a pominięto trafność ocen wielu realiów w Polsce i na świecie. Jak choćby to o zjawisku islamizacji zachodzącym w Turcji, Trafność która potwierdziły ostatnie wydarzenia
http://www.janwojcil.natemat.pl/107543, ... cji-turcji

Kaczyński wskazywał Turcję jako przykład dla jego polityki......taki niby geniusz polityczny, a trafia jak kulą w płot, jak choćby próby tworzenia sojuszu i koalicji z Wlk Brytanią we wspólnocie UE.

Wt lip 19, 2016 7:49

Kael napisał(a):
Prace? Lepsze zycie niz w ojczynie? Bezpieczenstwo?

Z pracą obecnie pewno gorzej, niż 50 lat temu (choć czy na pewno?), ale pozostałe elementy pozostają raczej na tym samym poziomie.

Wt lip 19, 2016 18:06
Mlode, syte pokolenie bez trosk bytowych wszedzie glupieje.
Popatrz na polskie osiedla. Czy moze juz nie wysiaduja przed klatkami schodowymi?
Testosteron ich rozsadza, chleb maja, na nauke i solidna prace dzien w dzien nie maja ochoty, meczyc sie mysleniem, kto jest odpowiedzialny za ich bezsensowne dni, tez nie maja ochoty, to sie radykalizuja.

Wt lip 19, 2016 18:34

...i potem Kael będzie się oburzała, gdy napiszę że swoją wartość usiłuje wywieść z poniżania swoich rodaków...

Wt lip 19, 2016 19:32
Zobacz profil WWW
Kael napisał(a):
Mlode, syte pokolenie bez trosk bytowych wszedzie glupieje.
Popatrz na polskie osiedla. Czy moze juz nie wysiaduja przed klatkami schodowymi?
Testosteron ich rozsadza, chleb maja, na nauke i solidna prace dzien w dzien nie maja ochoty, meczyc sie mysleniem, kto jest odpowiedzialny za ich bezsensowne dni, tez nie maja ochoty, to sie radykalizuja.

Współcześnie wysiadują przed laptopem, a najczęściej tabletem, już od 5-6 roku życia.
Przed klatkami praktycznie pusto.
Mówię o okolicznych osiedlach w moim mieście, może w innych miastach/miasteczkach jeszcze wysiadują.

Wt lip 19, 2016 19:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 182  Następna strona