Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 10:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
Medieval, twoje rozgrzeszenie mam w glebokim powazaniu.
Juz wprowadzacie praktyke selekcji userow. A podobno prawdziwa cnota krytyk sie nie boi.

Powtorze: siedzicie u steru - zmiencie regulamin forum na wam pasujacy.
Potwierdzicie moje najczarniejsze przewidywania.

A musiala byc akurat twoja w tym watku? Zwolennicy PiS to medieval, a inni to podrobki, czy jak?

@Johnny99, chyba czegos nie zrozumiales? Przeciez PiSowcy to jedyni prawdziwi polscy patrioci i prawdziwi katolicy. Reszta to podrobki, opcje niemieckie i w ogole ... media polskojezyczne albo cos w tym stylu.
A propos mediow. Tak strasznie boicie sie, ze jakies media zniszcza sukces wyborczy PiSu. Nie dziwi was, ze PiS nie byl w stanie przez no chocby ostatnie 8 lat, obiektywnych, solidnych, niezaleznych mediow utworzyc?

Pn paź 26, 2015 15:12
Moderator

Kael napisał(a):
Medieval, twoje rozgrzeszenie mam w glebokim powazaniu.

I poprzyj tu kogoś? Jeszcze się obrazi...
:x

Pn paź 26, 2015 15:15
Zobacz profil WWW

Kael napisał(a):
@Johnny99, chyba czegos nie zrozumiales? Przeciez PiSowcy to jedyni prawdziwi polscy patrioci i prawdziwi katolicy. Reszta to podrobki, opcje niemieckie i w ogole ... media polskojezyczne albo cos w tym stylu.

Skoro tak uważasz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 26, 2015 15:17

Johnny99 napisał(a):
Mógłbyś przestać histeryzować, bo robi się to coraz bardziej absurdalne. Ja też od zawsze słyszę powiedzenie: "nie głosowałeś, nie krytykuj" (zresztą nigdy się z nim nie zgadzałem).

Ja zawsze rozumiałem to w sensie: "Nie głosowałeś więc nie krytykuj wyboru innych". I tak to uznaję. Jeżeli nie głosowałem, nie będę narzekał na głupotę Polaków (?!?), że głosowali na partię, która mi się nie podoba. Sam głupi, że nie głosowałem, to w tym punkcie się wstrzymuję.

Natomiast pierwszy raz spotykam się z rozszerzeniem tego na krytykę nie tylko samych wyborów, ale i rządu wyłonionego w tych wyborach. Rząd jeszcze nie powstał, ale już pachnie zakazem na następne 4 lata.

Johnny99 napisał(a):
To na początek, potem będą stosy.

Na tym forum wystarczą bany...

Dziwisz się, że j reaguję "histerycznie", jeżeli widzę taką linię argumentacji u moderatora? Gdyby to był Johnny99 albo gita, to i reakcja byłaby inna. Ot taka już sprawa, że każda władza pociąga za sobą inną odpowiedzialność za słowa. Nawet "tylko" władza moda.

--------------------

medieval_man napisał(a):
Kontekst przeczytałeś czy tylko szukasz czego się przyczepić?

Kontekst jest taki:

- Kael mieszka za granicą, przez co nie powinna wcale wybierać w PL (by Johnny99)
- Kael nie wybrała, mimo że ma możliwość (uciążliwą, ale zawsze), przez co pokazała, że ma PL i jej losy w wielkim głębokim poważaniu (by Yarpen)
- oboje, jak i Ty, są zwolennikami partii, która, nazwijmy to łagodnie, często rozgrywa "kartę narodową". Od dziadka w obcej formacji wojskowej po media tylko językowo tożsame z PL.

Może sam powinieneś uważać na kontekst, w jakim stawiasz takie pytania.

medieval_man napisał(a):
Pięknie to teraz potwierdziłeś.

Odbieram to pozytywnie, że przynajmniej medieval_man bertowi polskości nie odmawia. Mimo, że zagraniczniak i nie głosował (tym razem). Uff... odetchnąłem z ulgą.

...

(Koh 3:1nn)

Pn paź 26, 2015 15:19
medieval_man napisał(a):
Nie pisałem o żadnym prawnym, ustawowym zakazie odzywania się abstencjonistów, ale o tym, że kto olewa sobie prawo wybierania swoich przedstawicieli, moralnie odbiera sobie prawo do krytykowania tych, których wybrali inni.
Ktoś, kto nie brał udziału w wybieraniu nie ma moralnego prawa krytykować osób wybranych? Idź, naprostuj sobie moralność.

Pn paź 26, 2015 15:21
bert04 napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Urojenia Kael to jej problem. Dla mnie jednak jest kuriozalne, kiedy ktoś nie idąc na wybory, chociaż ma taką możliwość, pokazuje, że nie interesuje go kto będzie rządził w Polsce, a potem psioczy na wybrany rząd i parlamentarzystów. Wypadało by wykazywać nieco konsekwencji i skoro pokazało się nieoddaniem głosu, że nie interesuje się tym, co się w Polsce dzieje, to trzymać się tej linii także po wyborach. :D

Nie będę się tłumaczył, dlaczego zasadniczo nie chodziłem na polskie wybory w Niemczech, poza tym jednym razem. Jednym z powodów są trudności w głosowaniu, dopiero od niedawna obniżone. Co do innych powodów - nic Ci do tego.

Jeżeli nie idziesz, chociaż masz możliwość, to wniosek jest jeden. Sam sobie zgotowałeś ten los.

Cytuj:
Ale pierwszy raz spotykam się z próbą odebrania prawa do wypowiedzi tym, którzy nie głosowali.

Odebrania prawa wypowiedzi? Nikt ci go nie odbiera. Wskazuję jedynie, że postępujesz niekonsekwentnie, skoro nie idziesz głosować, ale masz dużo do powiedzenia w kwestii wyniku wyborów i partii, która przejmuje władzę. Osoba konsekwentna, która bierze odpowiedzialność za swoje czyny, rozumie, że skoro podjęło się decyzję o niegłosowaniu w wyborach, to potem się milczy na temat ich wyniku. Inaczej wychodzi się na hipokrytę.

Cytuj:
Cytuj:
Jest słuszna i prawidłowa, bo rozumiem, że nie głosuje ktoś, kto oddać głosu na przykład z powodu choroby czy innego powodu, który mu to uniemożliwia. Ale jeżeli ktoś nie oddaje głosu, chociaż ma taką możliwość, to jest to jednoznaczna deklaracja, że nie interesuje go to, kto będzie rządził w Polsce.

Co ty, przecinek, wiesz o powodach, dla jakich ludzie głosują albo nie głosują?

To, co powiedzą lub napiszą.

Cytuj:
Cytuj:
W takim przypadku powinni en założyć własną partię i startować w wyborach. Nie oddając głosu lub nie startując w wyborach pokazuje w rzeczywistości tylko tyle, że nie interesuje go to, kto będzie rządził w kraju.

No pewnie, nic prostszego, zakładać własną partię...

USTAWA z dnia 27 czerwca 1997 r. O PARTIACH POLITYCZNYCH - trzeba mieć statut i wykaz 1000 osób popierających zgłoszenie. Dla chcącego, który wierzy, że zmieni kraj, nic trudnego.

Cytuj:
Cytuj:
Co ma piernik do wiatraka? Chrystus będzie rozliczał nas z tego, co zrobimy, a nie z tego, czego nie zrobiliśmy.

Oj, będzie, będzie. W negatywnym przypadku to podlega pod "grzech przez zaniedbanie". W pozytywnym - chrześcijanin nie ma prawa wybierać mniejszego zła, jeżeli obie opcje w jego sumieniu są złe. W tych sytuacjach prawo moralne nakazuje wstrzymanie się od wyboru i zdanie na opatrzność bożą.

Opcji do Sejmu było od 8 do 12 (zależnie od okręgu). Teksty, że nie ma z czego wybierać, to bzdura.

bert04 napisał(a):
Kael nie wybrała, mimo że ma możliwość (uciążliwą, ale zawsze), przez co pokazała, że ma PL i jej losy w wielkim głębokim poważaniu (by Yarpen)

Nie przeinaczaj, bert. Kael nie wybrała, bo uważa, że jej głos ma symboliczne znaczenie, a nie dlatego, że było to uciążliwe.

Pn paź 26, 2015 15:26

bert04 napisał(a):
Ja zawsze rozumiałem to w sensie: "Nie głosowałeś więc nie krytykuj wyboru innych". I tak to uznaję. Jeżeli nie głosowałem, nie będę narzekał na głupotę Polaków (?!?), że głosowali na partię, która mi się nie podoba. Sam głupi, że nie głosowałem, to w tym punkcie się wstrzymuję.

Natomiast pierwszy raz spotykam się z rozszerzeniem tego na krytykę nie tylko samych wyborów, ale i rządu wyłonionego w tych wyborach. Rząd jeszcze nie powstał, ale już pachnie zakazem na następne 4 lata.

Toż jedno wynika z drugiego. Ale, jak mówiłem, ja się z tą zasadą nie utożsamiam, więc nie będę ciągnął tematu.

Cytuj:
Na tym forum wystarczą bany...

Eee tam. Alus wylewa pomyje na PiS od wieków i jakoś bana nie dostała..

Cytuj:
oboje, jak i Ty, są zwolennikami partii

Nie jestem zwolennikiem PiS.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 26, 2015 15:29
Johnny99 napisał(a):
Kael napisał(a):

Skoro tak uważasz.

Tak udczuwamy - mnóstwo wyzwisk, pomówień, kpin, lekceważenia ba....nawet ocen ilorazu inteligencji - co najgorsze to ze strony wyznawców PiS i moderatorów.
Od 2004r do ostatnich 5 lat, na tym forum nie stosowano i nie tolerowano takich zachowań.

Cytuj:
Alus wylewa pomyje na PiS i jakoś bana nie dostała

Nie dostali bana wszyscy wylewający pomyje na PO, Tuska, Komorowskiego, śp Bartoszewskiego, śp Geremka, śp Miłosza, śp Śzymborską, ba nawet na śp abp Życińskiego..... i wielu, wielu innych.....ba, nawet nie oceniano ich poziomu inteligencji.....stara, sprawdzona metoda na psychuszke.....
Nigdy nie nazwałam nikogo debilem - a inni bezkarnie tak piszą. Nie nazwałam nikogo wodomózgowcem, bezmózgowcem, głupią/im.....a inni notorycznie tak piszą.
Ale oni popierający PiS, czyli inteligentnym więcej wolno.

Pn paź 26, 2015 15:42
No prosze: teraz Kael niech sie tlumaczy jak to symboliczne znaczenie rozumie. To moze jej medieval z Yarpenem pozwola pisac, co mysli.

Kael opiera sie na tym, co do niej dotarlo przy okazji chyba wlasnie tych wyborow w roku 2011, kiedy skorzystala z poczty. Przedtem nie korzystala z prawa wyborczego, bo juz wymiana paszpirtu w konsulacie co 10 lat byla i jest dla biej duuuza sztuka logistyczna. Poprzednio mogla to zrobic listownie i zajelo jej to 5 miesiecy, kosztowalo sporo pieniedzy i powodowalo zawirowania przy dotarciu do pracy. Tym razem Kael musiala tawic sie w konsulacie 2 razy osobiscie, czyli min wziac 2 dni urlopu.
Ale my nie o paszporcie tu piszemy.

Otoz wtedy, kiedy glosowalam, przeczytalam, ze wszystkie glosy z zagranicy byly doliczane do jednego okregu w Warszawie i tylko tam mialy wplyw na wynik. Byc moze byla to informacja bledna.
http://www.twojaeuropa.pl/1781/czy-glos ... k-wyborczy

Jezeli mi udowodnicie, ze wynik mojego okregu wyborczego liczy sie sam w sobie, to obiecuje uczestniczyc w nastepnych wyborach.
Tak czy tak ktos z was mnie z blotem zmiesza.

Pn paź 26, 2015 15:48

Kael napisał(a):
Jezeli mi udowodnicie, ze wynik mojego okregu wyborczego liczy sie sam w sobie, to obiecuje uczestniczyc w nastepnych wyborach.
Tak czy tak ktos z was mnie z blotem zmiesza.

Niezależnie od tego, po prostu, nie głosuj. Tak będzie lepiej. Wystarczy, że wieszasz psy na innych opcjach politycznych.

Pn paź 26, 2015 15:54
No coz: tak robisz i ty
Kochaj blizniego jak siebie samego.

Pn paź 26, 2015 15:56

Johnny99 napisał(a):
Toż jedno wynika z drugiego. Ale, jak mówiłem, ja się z tą zasadą nie utożsamiam, więc nie będę ciągnął tematu.

Ja pociągnę, jeśli można. Jeżeli nie jechałem do sklepu, nie będę narzekał na żonę, że kupiła złą kawę. Mogłem ruszyć cztery litery i kupić inną, ot co. Ale to nie oznacza, że kawa zacznie mi smakować i że będę ją pił z uśmiechem.

Cytuj:
Eee tam. Alus wylewa pomyje na PiS od wieków i jakoś bana nie dostała..

Być może, ale ton się zmienił. Prezes / ex-premier / premier-in-spe (niepotrzebne skreśclić) we wczorajszym przemówieniu zdobył się na pewną wspaniałomyślność wobec pokonanych. Niektórzy komentatorzy konstantują, że to "hipnoza przed operacją", ale zawsze - pozytywny sygnał, tak różny od poprzednich triumfalizmów. Ale tutaj w komentarzach ten triumfalizm jakoś powrócił.

Cytuj:
Nie jestem zwolennikiem PiS.

Aaaa, to przepraszam. Więc tylko przypadkiem napisałeś per "Niemcy" pod adresem Kael? Trudno.

...

Pn paź 26, 2015 15:56

Kael napisał(a):

W obecnym systemie wyborczym oznacza to, że Twój wybór osoby liczy się tylko na ten jeden okręg. Wybór z okręgów oznacza tylko, czy wybrane zostaną "jedynki". Już się zdarzało, że wyborca przepychał dalsze miejsca. To samo dotyczy senatu (gdzie obowiązują JOW-y już dziś)

Natomiast wybór partii - na całą Polskę (oraz okręgi zagraniczne). Jeszcze JOW-ów nie mamy, więc obowiązują wybory proporcjonalne. Głosy są przeliczane na całą partię, i kto nie wszedł przez listy okręgowe, wchodzi przez listę partyjną.

PS: Ciekaw, jestem, jak to będzie, jak wprowadzą JOW-y dla Sejmu, bo wtedy praktycznie będzia tak, jak się obawiasz.

----------------

andej napisał(a):
Niezależnie od tego, po prostu, nie głosuj. Tak będzie lepiej. Wystarczy, że wieszasz psy na innych opcjach politycznych.

Ten kto nie z nami, niech lepiej nie głosuje?

Tak, a bert histeryzuje, co nie? Bert nie zgadza się z andejem, ale woli świat, w którym andejom wolno głosować, od tej wersji, w której "niesłuszni" wyborcy takiego prawa nie mają.

...

Pn paź 26, 2015 15:58
Moderator

akruk napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Nie pisałem o żadnym prawnym, ustawowym zakazie odzywania się abstencjonistów, ale o tym, że kto olewa sobie prawo wybierania swoich przedstawicieli, moralnie odbiera sobie prawo do krytykowania tych, których wybrali inni.
Ktoś, kto nie brał udziału w wybieraniu nie ma moralnego prawa krytykować osób wybranych? Idź, naprostuj sobie moralność.

Taka mi wystarczy. Chyba że mnie przekonasz.
Jeśli z jakiegokolwiek powodu (pominąwszy obiektywne przeszkody) odmawiam wzięcia udziału w życiu politycznym takim jak wybory moich przedstawicieli, nie mam prawa krytykować wyboru, jaki został dokonany.

Pn paź 26, 2015 16:07
Zobacz profil WWW
Moderator

bert04 napisał(a):
[
medieval_man napisał(a):
Kontekst przeczytałeś czy tylko szukasz czego się przyczepić?

Kontekst jest taki:

- Kael mieszka za granicą, przez co nie powinna wcale wybierać w PL (by Johnny99)
- Kael nie wybrała, mimo że ma możliwość (uciążliwą, ale zawsze), przez co pokazała, że ma PL i jej losy w wielkim głębokim poważaniu (by Yarpen)
- oboje, jak i Ty, są zwolennikami partii, która, nazwijmy to łagodnie, często rozgrywa "kartę narodową". Od dziadka w obcej formacji wojskowej po media tylko językowo tożsame z PL.

Może sam powinieneś uważać na kontekst, w jakim stawiasz takie pytania.

medieval_man napisał(a):
Pięknie to teraz potwierdziłeś.

Odbieram to pozytywnie, że przynajmniej medieval_man bertowi polskości nie odmawia. Mimo, że zagraniczniak i nie głosował (tym razem). Uff... odetchnąłem z ulgą.

Czyli dośpiewałeś sobie coś, czego w moim wpisie nie było, a potem mnie krytykujesz.
Zabawne, gdyby nie było smutne.

Kontekst mojej wypowiedzi (o tym, że Kael też jest Polką) był tylko jeden.
Ma te same przywary, co wszyscy Polacy, a mianowicie "czepianie się słówek i pretekstów zamiast dyskusji o meritum".
Ty zresztą, jak się okazało - też.

O niczym więcej nie napisałem.
I tak to kolejny raz potwierdziło się, że wielu użytkowników forum potrafi czytać tylko swoje własne posty, a posty innych odczytuje przez pryzmat tego, co chce tam odczytać.

Pn paź 26, 2015 16:13
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 127  Następna strona