Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna strona
 Lekarze - wybrańcy losu? 
Autor Wiadomość

A dlaczego niby "inni" lenie i menele mają korzystac z cudzej pracy?
Dlaczego socjalisto?

Cytuj:
Wniosek jest taki że tacy jak ty marksiści, trockiści i całe to chore lewactwo ma ludzi za durniów którzy nie potrafią kupic sobie ubezpieczenia medycznego.

nie jestem ani socjalista ani marksista jestem zwolennikiem polityki socjalne a to cos innego.
jesli nie rozruzniasz tych pojec to ja ci juz nie pomoge.

popatrz na konstytucje niemiec, ktora niema nic ale to nic wspolnego socjalizmem a mimo wszystko ta to konstytucja mowi o panstwie socjalnym. (panstwo socjalne to nie panstwo socjalistyczne!!!!!)

w twej wybitenej wypowiedzi oprucz leni zapomniales o ludziach dotknietych przez zycie. zapomniayles o wielu kalekach.
zapomniales, ze dzis jestes zdrowy ale jutro moze wyladac twoj swiat calkowicie inaczej. zapomniales, ze wiele ludzi pracowalo ciezko cale zycie, oplacali miedzy innymi twoje potrzeby medyczne. dzis moze juz nie potrafia, dzis moze sa po wypadkach.......... ty nagle chcesz ich wszystkich wyzucic na smietnik, mowiac: "LENIE"?

przeraza mnie nastawienie ludzi takich jak ty.
na marginesie powiem tylko, ze gdyby w polsce byl podatek koscielny jak w niemczech to pewnie polska stalaby sie krajem ateistycznym jesli oczywiscie min. religa ma wiecej zwolenikow tak slepo zapatrzonych w pieniadze.

Pn cze 25, 2007 14:53

Otóż mało że lewak to w dodatku nie zna podstaw ortografii, o ekonomii nie wspominając.

Ja ci dziękuję za troskę o ludzi niepełnosprawnych /tak się w Polsce mówi, nie "kaleki"/ czy starszych - gdybyś zamiast bezmyślnie klepać lewackie bajdy i klechdy o konieczności myślenia za obywatela przez państwo pouczył się ekonomii to byłoby ci łatwiej zrozumieć na czym polega marnotrawienie pieniędzy z podatków przez nieruchawego molocha.

Ale że lekarze na szczęście to rozumieją i za chwilę przekonasz się na czym polega tanie państwo ale w wykonaniu obywateli a nie opowiadającego klechdy katolicko-marksistowskiego rządu.

Pn cze 25, 2007 15:07

Cytuj:
Owszem - przymusowe finansowanie molocha pod nazwą "bezpłatne lecznictwo"

Poza biednymi krajami dawniej nazywany trzeci świat.. zlikwidowano bezpłatną ochronę zdrowia..
W pozostałych krajach świata.. istnieją formy bezpłatnej służby zdrowia.. czy ona jest prywatna czy państwowa to już jak by inne zagadnienie..
cytacik
Cytuj:
A dlaczego niby "inni" lenie i menele mają korzystac z cudzej pracy?
Dlaczego socjalist
Zycie ludzkie jest wartością najwyższą choćby dlatego.. Pozbawienie opieki tych meneli ( minimalne w Polsce) byłoby skazaniem ich na śmierć.. jako chrześcijanin.. przynajmniej trzeba sie zastosować do maksymy medyczne. Primo non nocere
Cytat
Cytuj:
Wniosek jest taki że tacy jak ty marksiści, trockiści i całe to chore lewactwo

A. Hitler proponował dużo prostsze rozwiązania niż ci wymienieni panowie...
Hitler. wszystkich ludzi niesprawnych , chorych umysłowo .. nieprzydatnych likwidował..
Czy takie rozwiązanie proponujesz..??

Pn cze 25, 2007 15:08

Godunow - po pierwsze to Primum non nocere.
Po drugie - wpadasz w skrajność, a tym samym jak nie sentymentalne labiedzenie o "kalekach" to proponujesz Hitlera.

Zanim się przerazicie to zobaczcie ile kosztuje byle leczenie w UK i poczytaj jak to jest że w liberalnych USA jakoś karetki wożą chorych nie kontrolując ile kto ma na koncie.

Pn cze 25, 2007 15:10

oczywiscie chodzi ci o to, ze gdybys nie musial placic tak wysokich podatkow to inni dostali by "mniej" a ty mialbys zapewne pieniadze na wiecej. brzmi logicznie i po czesci rozumiem.

Cieszę się :)

jlp napisał(a):
powiedz czy to byloby moralne gdyby ktos zdefiniowal minimalna opieke medyczna?
co jest minimalne?
choroby zakazne? nagly zawal serca?
a co bedzie jesli pacjent bedzie potrzebowal dlaszego leczenia wskutek powiklan wywolanych przez chorobe zakazna? getto?

A czy moralne jest, że chleb jest sprzedawany za N złotych, podczas gdy wielu ludzi na świecie jest skrajnie niedożywionych i umiera śmiercią głodową? Czy moralne jest, że Ty czy ja pojedziemy sobie na urlopy, podczas gdy za te pieniądze kilkoro dzieci wreszcie mogłoby najeść się? I dalej, czy moralne byłoby, gdyby jakiś Janosik zabrał nam nasze uczciwie zapracowane pieniądze na urlop i wbrew naszej woli rozdał tym, którzy ich bardziej potrzebują (w mniemaniu Janosika)?
Mi się wydaje, że sztywne zdefiniowanie czynów moralnych jest trudniejsze niż zdefiniowanie minimalnej opieki medycznej.

Poza tym, wracając jeszcze do problemu głodu: dlaczego państwo ma nam zapewnić bezpłatne leczenie czy oświatę, a bezpłatnego żywienia już nie? Przecież to też całkiem przyjemna wizja, że każdy może sobie wejść do państwowego sklepu, naładować koszyk według potrzeb i pójść do domu (kas oczywiście w takim sklepie by nie było). Czy to nie byłoby moralne rozwiązanie? Nie mielibyśmy problemu niedożywionych dzieci, rodziny nie byłyby zestresowane pytaniem "co tu do garnka włożyć", a wszyscy żyliby dostatnio i szczęśliwie.

Pn cze 25, 2007 15:40
Strajk lekarzy i pielęgniarek kosztem pacjentów jest przestępstwem.Jeśli strajk ma mieć taką formę to należy go odwołać i zakończyć.Albo przyjdą silne burze.Sorry,że mnie poniosło,ale tu chodzi o życie i zdrowie ludzi.

A jeśli służba zdrowia taka biedna to premier Kaczyński zaproponował podatek od najbogatszych tzw.kataster.Jestem za.Podatki ściągać od milionerów i milionerek,a co.Mają tak dużo,że nie zubożeją.

Pn cze 25, 2007 15:50

A czy moralne jest, że chleb jest sprzedawany za N złotych, podczas gdy wielu ludzi na świecie jest skrajnie niedożywionych i umiera śmiercią głodową? Czy moralne jest, że Ty czy ja pojedziemy sobie na urlopy, podczas gdy za te pieniądze kilkoro dzieci wreszcie mogłoby najeść się? I dalej, czy moralne byłoby, gdyby jakiś Janosik zabrał nam nasze uczciwie zapracowane pieniądze na urlop i wbrew naszej woli rozdał tym, którzy ich bardziej potrzebują (w mniemaniu Janosika)?
Mi się wydaje, że sztywne zdefiniowanie czynów moralnych jest trudniejsze niż zdefiniowanie minimalnej opieki medycznej.

no rzeczywiscie na pozor brzmi logicznie. to wszystko jest nie moralne!
widze to tak jak ty. to naprawde nie moralne, ze ja jade sobie na wspanialy urlop a w etiopi dziecko umiera z glodu.
to teoria. w praktyce wyglada calosc jednak inaczej.
w naszym swiecie , zedne dziecko nie musi umrzec z glodu. swiat wspolczesny ma wiecej zywnosci niz potrzebuje.
czemu jednak jest bieda i smierc glodowa?
niestety ludzie to nie teoria, ludzie wypelnieni sa zbyt wielkim egoizmem. swiat zachodni chce miec niewolnikow w krajach rozwijajacych sie dlatego rujnuje te kraje nie pozwalajac im sie rozwinac. przykladow moglbym podac wiele ale podam jeden. mleko wyprodukowane przez niemieckiego rolnika jes tansze w krajau afrykanskim X niz w niemczech. czemu tak jest? unia europejska subwencjonuje wlasnie to mleko poto aby niemiecki rolnik nie "umarl" z glodu i aby ludzie jak ja i ty powiedzieli: "my europejczycy robimy cos dla ludzi krajow rozwijajacych sie" mogli spokojnie spac i nie mieli wyzutow sumienia. ten zbozny nasz dar jednak nie jest czyms dobrym wrecz przeciwnie. nasuwa sie pytanie dlaczego? juz tlumacze. taka niemiecka krowa karmiona wszystkim co zwierzeca medycyna tylko daje (nie mowiac o klasyce w oborach) daje 30 litrow mleka na dzien. taka na pol padnieta krowa afrykanska tylko 7 litrow. co znaczy, ze ow afrykanski rolnik nie potrafi sprzedac swego mleka gdyz europejskie jest tansze. w ten to sposob my malency mamy czyste sumienie a wielcy tego swiata miliony niewolnikow bo w koncu uniemozliwiamy krojowi X produkcji mleka moc zawsze powiedzec: "nie bedziecie grzeczni to nie bedzie wogole mleka"

przyklad z mlekiem to tylko jeden z bardzo wielu w ktorych mozna pokazac, ze gdybym moje "urlopowe" pieniadze wyslal do glodujacego dziecka w kraju X nic by temu dziecku nie przyniosly.

najgorsze co czlowiek moze zrobic dla innego czlowieka to dac mu codzien rybe nie uczac go jak sie rybe lowi.

oczywiscie teraz mozna zapytac, co nalezy zrobic aby bylo lepiej?
to bardzo skaplikowane pytanie na ktore teraz nie odpowiem ale jedno jest pewne, ze zabierajac w polsce ludzia zabezpieczenie socjalne nie pomozemy ludnosci krajow rozwijajacych sie.

Cytuj:
Poza tym, wracając jeszcze do problemu głodu: dlaczego państwo ma nam zapewnić bezpłatne leczenie czy oświatę, a bezpłatnego żywienia już nie? Przecież to też całkiem przyjemna wizja, że każdy może sobie wejść do państwowego sklepu, naładować koszyk według potrzeb i pójść do domu (kas oczywiście w takim sklepie by nie było). Czy to nie byłoby moralne rozwiązanie? Nie mielibyśmy problemu niedożywionych dzieci, rodziny nie byłyby zestresowane pytaniem "co tu do garnka włożyć", a wszyscy żyliby dostatnio i szczęśliwie.

alez panstwo socjalne zapewnia rowniez bezplatne zywienie jak i bezplatny dach nad glowa.
tyle ze nie w kombunacji jaka ty przedstawiasz. nie mozna pojsc codzien z koszykiem do sklepu bez kas i zabrac co sie chce. ta pomoc jest ograniczona. wystarczy codzien na podstawoe wyzywienia ale nie na luksusy. wiec albo zyjesz aby zyc i nie pracujesz albo pracujesz i zyjesz lepiej.
pozatym chyba nie chcesz bezposrednio porownac opieki medycznej z luksusowym wyzyweiniem albo?

oczywiscie, ze byloby pieknie aby tylko ci korzystali z uslug spoleczenstwa, ktorzy na to zasluguja. niestety jest tak, ze jesli zabierzemy opieke medyczna tzw leniom to zabierzemy ja rowniez ludzia, ktorzy sobie naprawde na nia zasluzyli.

czy mamy prawo do karania niewinych przez to, ze jednoczesnie ukarzemy tych ktorzy zasluzyli?

z oswiata sprawa na pozor wyglada inaczej. ktos by powiedzial iz jedzonko i syrop na kasze sa wazne bo to sprawa moralna oswiata to juz w porownaniu do tego luksus. znow calosc na pozor sie zgadza jednak nie do konca.

bez pewnego wyksztaucenia mlody czlowiek nie mialby szansy rozwinac sie tak aby nie wyrosc na potencjalne niebezpiecznestwo dla spoleczenstwa go otaczajacego. popatrz co dzieje sie w krajach jak iran czy irak, dlaczego tak wiele fanatykow tam jest, skad te zaslepienie..........
tylko dlatego ze ldziom tym uniemozliwiono odkrycie dalszy horyzonow, zabrano im nauczyc sie myslec ................

mowiac krotko, zabierajac ludziom edukacje niszczymy nie tylko tych ludzi ale rowniez przygotowujemy sobie sami zagrozenie z ich strony z naszej winy.

Pn cze 25, 2007 16:17
Na świecie toczy się wojna cywilizacji.Są to cywilizacja miłości i cywilizacja śmierci.Cywilizacja śmierci jest najbardziej krzykliwa i hołduje regułom typu:"mieć",uznaje prymat rzeczy nad osobą i jest to reguła oparta na założeniach ateistycznych.Nam Kościół zaleca tworzenie cywilizacji miłości opartej na regule typu:"być",uznaje prymat osoby nad rzeczą zgodnie z założeniami chrześcijańskimi.I choć mało mówi się o akcjach humanitarnych i krajach III Świata a więcej o krajach bogatych i wojnach to jednak cywilizacja miłości jest niezniszczalna.To co się dzieje w Afryce i Ameryce Południowej jest pomijane jakby celowo przez media.Media pokazują częściej luksus,a rzadziej biedę,choć nie twierdzę,że problemy ludzkie pomijają zupełnie.

I wracamy do naszej Polski.Zwróćmy uwagę na furorę robioną przez dziennikarzy o antyrządowym nastawieniu i przez lewicę.Reprezentują cywilizację kłamstwa i prowokują co niektórych do atakowania polskiego rządu.Sami starają się uchodzić za dobry przykład,bo skoro nikt ich nie represjonuje a prawicę atakują do woli i dążą do rewolucji.

Apeluję do pielęgniarek: Nie pozwólcie lewicy sobą manipulować.Obecny rząd - prawicowy chce Waszego dobra.Wasz protest ma charakter społeczny a nie polityczny.I niech wskutek tych strajków nie cierpi żaden pacjent.Dziękuję.

Pn cze 25, 2007 16:50

przyklad z mlekiem to tylko jeden z bardzo wielu w ktorych mozna pokazac, ze gdybym moje "urlopowe" pieniadze wyslal do glodujacego dziecka w kraju X nic by temu dziecku nie przyniosly.

Systemowe rozwiązanie problemu to jedno, oczywiście takie byłoby najbardziej wskazane. Ale indywidualna, konkretna pomoc to drugie. Nie ma się co oszukiwać, nawet przy całej systemowej niesprawiedliwości można realnie wspomóc dzieci w krajach Trzeciego Świata.

jlp napisał(a):
najgorsze co czlowiek moze zrobic dla innego czlowieka to dac mu codzien rybe nie uczac go jak sie rybe lowi.

A przed chwilą twierdziłeś, że choremu ryba należy się w każdych ilościach. To chory już nie człowiek? ;)

jlp napisał(a):
alez panstwo socjalne zapewnia rowniez bezplatne zywienie jak i bezplatny dach nad glowa.
tyle ze nie w kombunacji jaka ty przedstawiasz. nie mozna pojsc codzien z koszykiem do sklepu bez kas i zabrac co sie chce. ta pomoc jest ograniczona. wystarczy codzien na podstawoe wyzywienia ale nie na luksusy. wiec albo zyjesz aby zyc i nie pracujesz albo pracujesz i zyjesz lepiej.
pozatym chyba nie chcesz bezposrednio porownac opieki medycznej z luksusowym wyzyweiniem albo?

Dlaczego nie? Dlaczego każdy ma mieć prawo do luksusowej opieki medycznej, a nie ma mieć prawa do luksusowego żywienia? Właśnie koszyk podstawowych świadczeń medycznych to byłoby takie "podstawowe wyżywienie".

jlp napisał(a):
oczywiscie, ze byloby pieknie aby tylko ci korzystali z uslug spoleczenstwa, ktorzy na to zasluguja. niestety jest tak, ze jesli zabierzemy opieke medyczna tzw leniom to zabierzemy ja rowniez ludzia, ktorzy sobie naprawde na nia zasluzyli.

czy mamy prawo do karania niewinych przez to, ze jednoczesnie ukarzemy tych ktorzy zasluzyli?

Ja bym zapytał, jakim prawem w ogóle chcemy komuś coś dawać czy zabierać? Dlatego postuluję, abyśmy nic nikomu nie zabierali i nie rozdawali cudzych pieniędzy.

jlp napisał(a):
mowiac krotko, zabierajac ludziom edukacje niszczymy nie tylko tych ludzi ale rowniez przygotowujemy sobie sami zagrozenie z ich strony z naszej winy.

Powiem krótko: ci fanatycy to wcale nie taka ciemnota, jak Ci się wydaje. Wielu jest całkiem nieźle wykształconych, po części w USA czy Europie.

Pn cze 25, 2007 17:31

cytat [uote] Godunow - po pierwsze to Primum non nocere. [/quote] Dokładnie znam sentencje pewnej przysięgi.. I tam ma być Pierwsze ( primo od primum)
cytat
Cytuj:
Po drugie - wpadasz w skrajność, a tym samym jak nie sentymentalne labiedzenie o "kalekach" to proponujesz Hitlera.

Bo takie rozwiązania proponujesz..
cytat
Cytuj:
peluję do pielęgniarek: Nie pozwólcie lewicy sobą manipulować.Obecny rząd

Gdy by PiS był na dzień dzisiejszy w opozycji robiłbyw takiej sytuacji to samo co czyni dzisiaj lewica.. Przygaduje kocioł garnkowi..
cytat
Cytuj:
Polska dla Polaków.Alpy dla alpinistów.
Jeden taki kiedyś krzyczał . Niemcy dla Niemców Czy to coś takiego proponujesz.??
..??

Wt cze 26, 2007 7:00

A przed chwilą twierdziłeś, że choremu ryba należy się w każdych ilościach. To chory już nie człowiek?

i twierdze dalej. jestesmy w stanie "obliczyc/wykzazac" ile i jaka zywnosc jest potrzebna aby czlowiek mogl zyc i normalnie funkcjonowacc.

nie jestesmy jednak w stanie przewidzie/wykazac/obliczyc jakie lekarrstwa/zabiegi/badania sa potrzebne aby zabespieczyc przypadek ratowania chorego.

bez jogurciku z truskawkami na naturalnym jogurciku przezyje kazdy.
bez antybiotyku na aspirynce nie stety moze dojsc do malych komplikacji.

Cytuj:
Powiem krótko: ci fanatycy to wcale nie taka ciemnota, jak Ci się wydaje. Wielu jest całkiem nieźle wykształconych, po części w USA czy Europie.

wielu? ilu? 20 000 ma wysokie wkysztaucenie a miliony nie potrafia czytac? te pare tysiecy to ta elita, ktora mogla sobie kupic nauke w swiecie zachodnim. pozatym nie uwazalem, ze ci ludzie sa glupi a jednynie manipulowani. takowa manipulacja jest bardzo prosta jesli zamknie im sie wszelkie horyzonty. wtedy mozna opowiadac bez konca o jednej jedynej fanatycznej wiedzy.
wtedy wchowuje sie zagrozenie!

Wt cze 26, 2007 7:03

Ale indywidualna, konkretna pomoc to drugie. Nie ma się co oszukiwać, nawet przy całej systemowej niesprawiedliwości można realnie wspomóc dzieci w krajach Trzeciego Świata.

jak? powiedz mi jak?
widziales kiedys jak droge przechodza "dobra" ofiarowane dla ludzi potrzebujacych? widziales kto na nich sie bogaci?

oczywiscie mozna pojechac do 3 swiata i pomoc bezposrednio. wtedy naprawde ma to sens. ja niestety nie mam tej mozliwosci.
wracajac do urlopu na urlop moze i mam na podruz de etiopi tez mialbym ale co dam tym ludzia w etiopi skoro wydalem juz wszystko na sama podroz?

oczywiscie, ze nie musze zabrac pieniedzy. moge pozbierac na przyklad uzywane ubrania od sasiadow i je zabrac. tyle ze znow mam problem. zabrac moge 20 kg do samoloty pozniej musze placic w zaleznosci od lini lotniczej 8 euro za kazdy kilogram co mam za duzo...........

taki problem jak ja mam ma naprawde wiele ludzi. dlatego to aby pomoc dajemy na przyklad datki na Caritas. ta organizacja potrzebuje 60 - 70% datkow na wlasne utrzymanie. pozostaje 30% z czego nalezy zaplaci cala logistyke, nie mowiac o lapowkach po to aby co kolwiek dotarlo do koncowego odbiorcy. jesli politycy swiata nie zglobalizuja pomocy i nie naucza ludnosci 3 swiata "lowic ryby" to my nie mamy szans!
pomozmy wiec ludzia 3 swiata rabiac cos tutaj, sprobujmy wedle naszych mozliwosci zmienic swiat tam gdzie go mozemy zmienic.

Wt cze 26, 2007 7:13

quote="godunow"]Bo takie rozwiązania proponujesz.. [/quote]
Nie Godunowie - jak już to proponuję powrót do reformy z czasów rządów Buzka - z regionalnymi samodzielnymi kasami chorych, ze stopniową rozłożoną na lata prywatyzacją ubezpieczeń zdrowotnych.

Te obawy można porównać do obaw co to się miało stac gdy państwo miało przestać kontrolować zbiorowe żywienie w restauracjach i barach - jakoś od lat nie kontroluje i nikomu nie zabrakło jedzenia.

I wystarczy żeby była jakas możliwość wyboru gdzie pójdzie moja składka i już będzie różnica.

Swoją drogą jakoś nikt tu nie myśli jak to jest że 10 milionów rolników płaci składki tak około 5-6 zł miesięcznie a leczą się tak samo jak wszyscy inni.

Gdzie tu jest sprawiedliowść?

Wt cze 26, 2007 8:45

quote="godunow"]Bo takie rozwiązania proponujesz..

Nie Godunowie - jak już to proponuję powrót do reformy z czasów rządów Buzka - z regionalnymi samodzielnymi kasami chorych, ze stopniową rozłożoną na lata prywatyzacją ubezpieczeń zdrowotnych.

Te obawy można porównać do obaw co to się miało stac gdy państwo miało przestać kontrolować zbiorowe żywienie w restauracjach i barach - jakoś od lat nie kontroluje i nikomu nie zabrakło jedzenia.

I wystarczy żeby była jakas możliwość wyboru gdzie pójdzie moja składka i już będzie różnica.

Swoją drogą jakoś nikt tu nie myśli jak to jest że 10 milionów rolników płaci składki tak około 5-6 zł miesięcznie a leczą się tak samo jak wszyscy inni.

Gdzie tu jest sprawiedliowść?[/quote]

a to juz inne podejscie do sprawy.
sprawiedliwie/lepiej ........... (nieweim jak nazwac) uregulowac problem to cos innego niz wogole zniesc cos w tym przypadku prawo do leczenia.
jestem w 100% za!

Wt cze 26, 2007 8:58

A skąd wykombinowałeś "zniesieni prawa do leczenia" :o
Co to za idiotyzm?

Od lat i lekarze i ci straszni liberałowie mówią że spora część pieniędzy jest marnotrawiona przez nieudolne agendy ministrestwa zdrowia, od lat mówią że szpitale zarządzane niby komercyjnie ale finansowane z budżetu nie mają szans.

I co?

I nico - po 15 latach lewactwo leje ślozy że nagle nie będą ich leczyć...

Wt cze 26, 2007 9:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna strona