Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 FILM "SOLIDARNI 2010" 
Autor Wiadomość
Post Re: FILM "SOLIDARNI 2010"
Cytuj:
Czytasz moje posty ? :o Mam trzeci raz powtarzać, że nie było w niej nic wyjątkowego, poza, być może, skalą (NA PEWNO skala nagonki na Kwaśniewskiego nie była nawet w połowie tak duża - co do Wałęsy to można by się już spierać, a skala nienawiści do Busha w USA była znacznie większa, przynajmniej w przestrzeni medialnej).

Czytam :) ....dlatego podkreslam, że nie było nic wyjątkowego w traktowaniu śp.L. Kaczyńskiego.

Pt maja 07, 2010 9:31

I nie o to chodzi, że było coś wyjątkowego, tylko o to, żeby nie zaprzeczać temu, że nagonka była i nie nazywać jej obłudnie "uprawnioną krytyką" (bo palenie kukieł Wałęsy też było nagonką, a nie żadną krytyką).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 07, 2010 9:34
Cytuj:
I nie o to chodzi, że było coś wyjątkowego, tylko o to, żeby nie zaprzeczać temu, że nagonka była i nie nazywać jej obłudnie "uprawnioną krytyką" (bo palenie kukieł Wałęsy też było nagonką, a nie żadną krytyką).

Wiadomo dlaczego zaprzeczają....bo w Polsce "pruszków rządzi" i nie pozwala J. Pospieszalskiemu nadac naleznemu mu tytułu "krół zycia" :D

Pt maja 07, 2010 9:46

A propos - Ewa Stankiewicz mówi w wywiadach, że gdy przyszła pod plac sama z kamerą, prawie nikt nie chciał z nią rozmawiać, dopiero jak poprosiła o pomoc Pospieszalskiego ludzie sami zaczęli podchodzić. No więc chyba wiadomo, JACY ludzie zaczęli sami podchodzić do Pospieszalskiego, fanów GW raczej wśród nich nie było.. i dlatego film jest taki właśnie. Ale Stankiewicz broni się słusznie - nikt nikomu nie bronił wziąć swojej kamery i nakręcić swojego filmu.. a gdyby się okazało, że ludzie do innej kamery by nie chcieli podchodzić, to też by to o czymś świadczyło.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 07, 2010 9:51
Cytuj:
A propos - Ewa Stankiewicz mówi w wywiadach, że gdy przyszła pod plac sama z kamerą, prawie nikt nie chciał z nią rozmawiać, dopiero jak poprosiła o pomoc Pospieszalskiego ludzie sami zaczęli podchodzić. No więc chyba wiadomo, JACY ludzie zaczęli sami podchodzić do Pospieszalskiego, fanów GW raczej wśród nich nie było.. i dlatego film jest taki właśnie. Ale Stankiewicz broni się słusznie - nikt nikomu nie bronił wziąć swojej kamery i nakręcić swojego filmu.. a gdyby się okazało, że ludzie do innej kamery by nie chcieli podchodzić, to też by to o czymś świadczyło.

To wszystko prawda.
Ci ludzie mają prawo mieć poglądy jakie prezenują w tym dokumencie.
Ale ten dokument niszczy to co Polacy pojmowali w chwilach tragedii - różnimy się i będziemy się różnić, ale nie może to odbywać się kosztem szacunku dla drugiego człowieka.
Zrozumiała jest rozpacz, ale nie do pojęcia rozpaczliwe pytania w rodzaju: "czemu ten samolot nie spadł w środę".
Śmierć 96 osób o róznych poglądach w kestii społecznej, wyznaniowej, poltycznej ukazywała, że jako ludzie w obliczu smierci niczym się nie róznimy.....ten film dzielił na bohaterów Smoleńska i pozostałe "przypadkowe" ofiary.

Pt maja 07, 2010 9:59

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html

http://wiadomosci.onet.pl/2166366,327,p ... ,item.html

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 07, 2010 10:21
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Zrozumiała jest rozpacz, ale nie do pojęcia rozpaczliwe pytania w rodzaju: "czemu ten samolot nie spadł w środę".
Śmierć 96 osób o róznych poglądach w kestii społecznej, wyznaniowej, poltycznej ukazywała, że jako ludzie w obliczu smierci niczym się nie róznimy.....ten film dzielił na bohaterów Smoleńska i pozostałe "przypadkowe" ofiary.

Jeśli już, to nie "film dzielił", tylko "ludzie dzielili". W środowisku np. radiomaryjnym sugestie, że "lepiej by było żeby zginął Tusk" nie są wprawdzie wyrażane wprost, ale wyraźnie obecne - film po prostu je dosadnie ujawnił, pokazując ludzi którzy je wygłaszają. Ja mam o tych poglądach jak najgorsze zdanie, ale nie zabraniam telewizji ich ujawniania, bo mamy prawo wiedzieć, że niektórzy ludzie tak uważają.

Pt maja 07, 2010 10:23

Johnny, bądźmy powazni.
To tak jakby ktoś ten film nazwał: "Polski Katolik": http://www.youtube.com/watch?v=6l_YPhdKEWg&translated=1
Albo nagrał kilku bijacych sie dresiarzy i anzwał to "polski kibic sportowy".
Na pewno jako Katolik i, być mozę, miłośnik jakiejś dyscypliny sportowej, poczułbys się takimi filmami urazony - ze względu na tytuły sugerujące że taki własnie ejst w Polsce obraz Katolika/kibica. Otóż ja byłam pod pałacem i inaczej widziałam tę solidarnośc miedzy ludźmi, których dotknęła ta tragedia. Dlatego nie podoba mi się tytuł tego dokumentu. Przez to obraz "zawłaszczył" atmosferę z prezydenckiego pałacu i pokazał ją w krzywym zwierciadle - tak jak tych biednych, agresywnych staruszków czy paru pijanych łobuzów - widz nie widzi, modlacych się, ofiarnych wiernych, dobrych, mądrych księzy czy ojców z dziećmi w kolorowych szalikach, spieszących na mecz piłki nożnej czy siatkówki. Uważam zę to niedopuszczalne i dziwi mnie, zę ktos, kto spędził pod pałacem więcej niż godzinę moze mieć taki obraz wydarzeń i stojących tam ludzi - tak samo jak ludzie nie mający okazji byc wówczas w Warszawie nie wiedza jaka panowała tam atmosfera a przez ten film zostali wprowadzeni w błąd. Ja tam solidarności nie widziałam, widziałam złość i olbrzymie podziały. To było przykre i wstrętne że nawet z takiej chwili zrobiono ponurą parodię.

Pt maja 07, 2010 11:07

Cytuj:
Na pewno jako Katolik i, być mozę, miłośnik jakiejś dyscypliny sportowej, poczułbys się takimi filmami urazony

Niestety, zmartwię Cię - nie poczułem się urażony, choć jestem i katolikiem i kibicem sportowym. Bo zdaję sobie sprawę doskonale z tego, że można by wiele filmów nakręcić o tym, jacy potrafią być "polscy katolicy" albo "polscy kibice sportowi" - a film pt. "Polski Katolik", pokazujący obłudę i hipokryzję ludzi mieniących się "prawymi katolikami", a jednocześnie żrących się z rodziną o jakąś totalną pierdołę, sam bym chętnie nakręcił.

Aha, teraz czepiliśmy się tytułu ? :D Cóż, mój ulubiony komuch, Bogdan Miś (http://bogdan.wordpress.com/) często powtarza, że z żadną Solidarnością się nigdy nie utożsamiał - więc pewnie jego jeszcze bardziej ten film obraża ? Zauważmy, że logo jest stylizowane na logo "Solidarności"..

Cytuj:
a przez ten film zostali wprowadzeni w błąd.

No widzisz, a Rafał Ziemkiewicz pisze, że też był na placu i jego zdaniem film dobrze oddaje atmosferę tamtego czasu i tematy rozmów, jakie ludzie prowadzili. Ty twierdzisz, że wprowadzono mnie w błąd, on twierdzi, że nie wprowadzono mnie w błąd. Mam teraz jego zdanie przeciw Twojemu zdaniu i co mam zrobić ?

Pt maja 07, 2010 11:18

Ano widzisz, Rafał Ziemkiewicz, to ten co pracuje w TVP, pisze dla Gazety Polskiej... obawiam sie ze patrzył na cała sytuację takimi samymi okularami jak Pospieszalski. Nie mnie wpływać na Twoją ocenę moich słów i zestawianie ich z publicystą o dość "sprecyzowanych" poglądach.

Pisze raz jeszcze - uwazam ze atmosfera została "zawłaszczona" poprzez ten film, pokazana w krzywym zwierciadle i nieprawidłwoo zatytułowana. W efekcie podstał opiniotwórczy paszkwil, przekłamany obraz rzeczywistości. Przykre.

Może Ciebie moje przykłady nie ruszały, ale an pewno oburzył byś się, gdyby poszły w świat, po czym wróciły bumerangiem do Polski i zrobiły z Katolicyzmu religię ludzi, których kulturę można porównac do dzikich plemion z Pakistanu.

Pt maja 07, 2010 11:31
Cytuj:
No widzisz, a Rafał Ziemkiewicz pisze, że też był na placu i jego zdaniem film dobrze oddaje atmosferę tamtego czasu i tematy rozmów, jakie ludzie prowadzili. Ty twierdzisz, że wprowadzono mnie w błąd, on twierdzi, że nie wprowadzono mnie w błąd. Mam teraz jego zdanie przeciw Twojemu zdaniu i co mam zrobić ?

Są osoby, które zawsze postrzegają to co chcą widzieć, a Ziemnkiewicz posiadający patent na nieomylność - tak postrzega sam siebie - nie może się mylić.

Pt maja 07, 2010 11:58

Ukyo napisał(a):
W efekcie podstał opiniotwórczy paszkwil, przekłamany obraz rzeczywistości. Przykre.

Przykro mi, że nie zdołałaś chwycić kamery i pokazać nam owy nieprzekłamany obraz rzeczywistości. Tak nie mając alternatywy nie wiem jaki był obraz rzeczywistości. Czy ktoś przekłamał, a jeśli tak to czy mało czy bardzo.

Pt maja 07, 2010 13:09

Może po rpsotu takich jak ja nie szukano, albo wycięto?

A ja mam, Mazli, mam i dlatego przykro mi ze wydarzenia pod pałacem pokazano jedynie w tym świetle - tym bardziej ze, jak juz pisałam, solidarnośc polegała na czyms innym (nie przeciwko czemus a z powodu WSPÓLNEJ straty tylu popularnych, cenionych ludzi - nie tylko polityków). Myślę że naprawdę łatwo sobie to wyobrazic.

Pt maja 07, 2010 13:21

Cytuj:
Nie mnie wpływać na Twoją ocenę moich słów i zestawianie ich z publicystą o dość "sprecyzowanych" poglądach.

Bez urazy, ale Twoje poglądy też wydają mi się być "sprecyzowane" ;)

Cytuj:
Może Ciebie moje przykłady nie ruszały, ale an pewno oburzył byś się, gdyby poszły w świat, po czym wróciły bumerangiem do Polski i zrobiły z Katolicyzmu religię ludzi, których kulturę można porównac do dzikich plemion z Pakistanu.

Przykład nie wydaje mi się trafny. Po pierwsze - jeśli ludzie coś faktycznie mówią, to trudno się oburzać na to, że ktoś to po prostu nakręcił. Po drugie - właśnie czytam chyba ubiegłotygodniowy Duży Format i wypowiadający się w nim socjolog twierdzi akurat, że "Polacy do tej pory nie mieli swoich historii spiskowych i teraz nadrabiają zaległości" - więc chyba nie jest to aż tak bardzo niebywałe bądź świadczące o jakiejś "dzikości". Po trzecie - wyżej już trochę było o tym, jakie są możliwe przyczyny tego, że w filmie pojawiają się właśnie takie wypowiedzi. Pytasz, dlaczego Ciebie nie szukali - mieli jedną kamerę, jak długo mieli Cię szukać ? Rozmawiali z tymi, którzy chcieli mówić. A Ty myślałaś wtedy o tym, żeby mówić do kamery ? A nawet jeśli tak, to ilu takich jak Ty o tym myślało ? Po czwarte - oburzenie teoriami spiskowymi jeszcze rozumiem (choć powinno ono być skierowane przeciwko ludziom, a nie autorom filmu), ale oburzenia "poczuciem bycia oszukanym" nie rozumiem. Ja nie widzę żadnego powodu, by oburzać się tym, iż ktoś czuje się oszukany przez GW czy TVN.

Pt maja 07, 2010 14:19

Johnny99 napisał(a):
a nie widzę żadnego powodu, by oburzać się tym, iż ktoś czuje się oszukany przez GW czy TVN.
Media kłaMIOM !! O które media chodzi? O te, z którymi się nie zgadzamy, bo szkalują "naszego kandydata" a nie waszego (jak POWINNY).
Johnny99 napisał(a):
oburzenie teoriami spiskowymi jeszcze rozumiem (choć powinno ono być skierowane przeciwko ludziom, a nie autorom filmu)
Właśnie nie - ludzie są czasem niedoinformowani lub tak interpretują fakty, a
zadaniem dziennikarzy (tutaj mieli stworzyć DOKUMENT) powinno być przedstawienie tego jak najpełniej
(bez zbędnych "errat": jak widzicie inaczej, to zróbcie swój film :!: ).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 07, 2010 14:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona