Dziwna metamorfoza abonamentu TVP
Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: Dziwna metamorfoza abonamentu TVP
Alus! Mieszkasz w większym mieście i nie jesteś moherem, a widzę, że Twoja wiedza na temat nowinek z zakresu elektroniki jest znacznie mniejsza niż moja. Otóż ja już mam dekoder cyfrowy od lokalnego operatora o nazwie CHOPIN. Ten operator umożliwia mi korzystanie z telewizji, internetu oraz stacjonarnego telefonu. Mam również dwa piloty, ale spełniają one zupełnie inną rolę. Mogę odbierać dwa programy:analogowy, lub cyfrowy i do tego potrzebne te dwa piloty. Gdy skończy się analogowy wystarczy mi jeden pilot. Jeśli żartowałas z tymi dwoma pilotami, to dlaczego nie ma uśmiechniętej buźki?
|
Śr gru 15, 2010 11:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita, kablówka wcale nie oznacza że podaje telewizyjny cyfrowy sygnał, choc nie przeczę iż taki możesz mieć. Przykład pierwszy z brzegu. Na kablu TP mam telefon i internet. Telefon jest analogowy a sygnał internetu jest cyfrowy ( i tego nie jestem do końca pewien).
|
Śr gru 15, 2010 11:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2, otoz ja mam dwa piloty, jeden do odbiornika telewizyjnego, a drugi do dekodera. Tak, ze mozliwe sa jak widac, rozne warianty.
|
Śr gru 15, 2010 11:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jak ktoś ma wieżę audio to jeszcze trzeci dochodzi a jak ma odtwarzacz DVD to i czwarty. Ilość pilotów nie ma nic do rzeczy w sprawie cyfryzacji telewizji. Oj kobiety, nie wchodźcie w techniczne sprawy bo na tym się nie znacie.
|
Śr gru 15, 2010 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jak ktos ma jednego pilota na wszystko, to niewazne ile moglby miec osobno 
|
Śr gru 15, 2010 11:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Są obecnie piloty programowalne które mogą obsłużyć jednocześnie 15 różnych urządzeń i to nie ma nic do rzeczy. Jeszcze raz powtarzam, w momencie wejścia sygnału cyfrowego telewizory analogowe nie będą odbierać żadnego sygnału. Trzeba będzie albo kupić nowy telewizor albo przystawkę do dekodowania cyfrowego sygnału na analogowy dla starych telewizorów. Owa przystawka powinna kosztować od 200 do 400 zł.
|
Śr gru 15, 2010 11:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja wiem, ze ty moich postow nie czytasz, ale ja wlasnie tez to napisalam. I owa nowa przystawka ma wlasnego pilota.
No ale ja, jak widac, nawet nie wiem, co mam w domu...
|
Śr gru 15, 2010 11:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Ja wiem, ze ty moich postow nie czytasz, ale ja wlasnie tez to napisalam. I owa nowa przystawka ma wlasnego pilota.
No ale ja, jak widac, nawet nie wiem, co mam w domu... No chyba nie wiesz, bo ta przystawka jest jeszcze niepotrzebna. TY opisujesz tuner satelitarny, który nie jest przystawką żądną tylko odbiera z satelity sygnał cyfrowy a nie pełni roli żadnej przystawki która będzie dekodować sygnał ze stacji nadawczych naziemnych. No chyba że mieszkasz w Warszawie bo coś mi się o uszy obiło że tam już jest nadawany sygnał cyfrowy ze stacji naziemnych.
|
Śr gru 15, 2010 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Są obecnie piloty programowalne które mogą obsłużyć jednocześnie 15 różnych urządzeń i to nie ma nic do rzeczy. Jeszcze raz powtarzam, w momencie wejścia sygnału cyfrowego telewizory analogowe nie będą odbierać żadnego sygnału. Trzeba będzie albo kupić nowy telewizor albo przystawkę do dekodowania cyfrowego sygnału na analogowy dla starych telewizorów. Owa przystawka powinna kosztować od 200 do 400 zł. A za przystawkę, czy tam inny sprzęt (w tej dziedzinie jestem laikiem) zapłaciłam UPC 50 zł.
|
Śr gru 15, 2010 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie osiris, ja mam sygnal z satelity i nie mieszkam w Warszawie. A gdzie? Zgadnij!
|
Śr gru 15, 2010 11:32 |
|
 |
Gita2
|
Osirisie! nie dyskryminuj nas kobiet. Jedno jest pewne, gdyby w telewizji publicznej, przeciez od tego jest, zamiast beznadziejnych programów rozrywkowych instruwano odbiorców o tajnikach elektroniki i ja byłabym mądrzejsza i na pewno te programy oglądałabym. Jestem pewna, że takie uświadamiające programy będa w TVTrwam, tak jak były instrukcje związane z wyszykiwaniem programów na dekoderze TVTrwam. Było to wyjasnianie krok po kroku. Wówczas miałam antene satelitarną, gdyż mieszkałam w domu jednorodzinnym. Teraz mogę korzystać z kablówki i korzystam. P.S.A propo ilości pilotów, to faktycznie mam jeszcze dwa/czyli razem 4/ do DVD i video, ale nie korzystam, gdyż włączam i wyłączam bezpośrednio na sprzęcie.
|
Śr gru 15, 2010 11:36 |
|
 |
Gita2
|
Gita2 napisał(a): Osiris! Dziękuję za wsparcie. Technika, a w szczególności informatyka idzie tak do przodu, że przeciętmiak taki jak np. ja nie nadążam. Zdają sobie sprawę z tego media związane z Radiem Maryja np. Nasz Dziennik, dlatego w dzisiejszym numerze jest obszerny artykuł na temat telewizji analogowej i cyfrowej. W ostatniej części artykułu zawarte porównanie w jaki sposób rządy innych państw traktują swoich obywateli, a jak to jest w Polsce. Dlaczego w Polsce informacje na temat mających nastąpić zmian w telewizji owiane są tajemnicą?, czyli całkowite milczenie na ten temat. http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my11.txtJednak dedykuję Wam wszystkim , osirisowi również, aby przeczytał artykuł z ND, wtedy nie będziesz pisał, że "podobno w W-wie", tylko "na pewno w W-wie".
|
Śr gru 15, 2010 11:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Nie osiris, ja mam sygnal z satelity i nie mieszkam w Warszawie. A gdzie? Zgadnij! A więc nie masz żadnej przystawki tylko tuner (cyfrowy) satelitarny. Jesteśmy w domu.
|
Śr gru 15, 2010 14:07 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Telewizja cyfrowa jest lepsza. Nadawanie kosztuje mniej, jest mniej podatne na warunki pogodowe itd. , obraz otrzymany jest lepszej jakosci i co najwazniejsze, umozliwia komunikacje odbiorca-nadawca. Kazdy odbiornik ma okreslony czas zywotnosci. Nie ma o co robic szumu. Zaczna nadawac "cyfrowo" to i analogowo beda przez okreslony czas. Telewizor sie zepsuje, kupi sie nowy i juz cyfrowy.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr gru 15, 2010 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kazdy odbiornik ma okreslony czas zywotnosci. Nie ma o co robic szumu. Zaczna nadawac "cyfrowo" to i analogowo beda przez okreslony czas. Telewizor sie zepsuje, kupi sie nowy i juz cyfrowy. Powiedz to emerytom, którym brakuje od pierwszego do pierwszego i nie pisz że mają iść dorobić do emerytury (wałkonie jedne) bo nawet zdrowi, młodzi mają problem z pracą. Ale Donek coś wymyśli żeby tuba rządowa ogłupiała jak największą rzesze widzów.
|
Śr gru 15, 2010 16:38 |
|
|
|