Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 19:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
Alus napisał(a):
Cytuj:
Wystąpienia księdza Żarskiego, Ojca Wiśniewskiego, a wcześniej księdza Małkowskiego napełniają mnie optymizmem, że kończy się czas milczącej akceptacji Kościoła dla głupoty, chamstwa, grabieży, zdrady. Budzą się nareszcie sumienia w duchowieństwie. To znak, że wnet zbudzimy się my - Polacy. Ksiądz Popiełuszko nie zginął na darmo.
Bogu niech będą dzięki.

Ależ dokonałeś nietrafionej zbitki...o. Wiśniewski z ks. Żarskim i ks Małkowskim różnią odległosci kosmiczne jesli chodzi o postrzegania Koscioła w sferze polityki
http://wyborcza.pl/1,75248,8818487,0__W ... iele-.html

A ja mam satysfakcję :-D dziś w mojej parafii zakończyły się rekolekcje adwentowe.
Prowadził je młody doktorant KUL.....homilie żarliwe, głębokie, dotykające istoty-sedna wiary, ludzkich spraw....i ZERO polityki, patosu patriotycznego :brawo:

Trochę pokory mi się przyda.
Dziękuje, Alus.

Ja TEŻ uważam i to od zawsze, że homilie nie są do uprawiania polityki.
Dlatego kochałem homilie księdza Popiełuszki. One nigdy nie zawierały polityki. Napełnione były głęboką patriotyczną troską o Polskę i Polaków w okresie stanu wojennego. Nawiązywał ksiądz Jerzy do najlepszych polskich tradycji patriotycznych, do wartości moralnych i do świętych Kościoła. Wielkie nabożeństwo miał do Matki Bożej, czemu dawał wyraz w homiliach.

Do tego nurtu nawiązuje wspaniałe kazanie księdza Żarskiego, jedyne, jakie było mi dane przeczytać. Ojca Wiśniewskiego znam tylko z listu do Nuncjusza Papieskiego. Nie wiem jakie są Jego kazania. Jestem przekonany, że są wspaniałe.

A księdza Małkowskiego znam od lat i pamiętam, tuż po porwaniu księdza Popiełuszki, co mówił, także w ramach kazań. Mówił pięknymi alegoriami i mówił proroczymi wizjami. Mówił prawdę o zniewoleniu przez Czerwonego Smoka. Napełniał zrozpaczonych ludzi nadzieją na wyzwolenie od Czerwonego Smoka. Napełniał wizją wolności.
Czy to była polityka?
Jeśli tak, to ja bym chciał, by nasi politycy uprawiali taką właśnie politykę.
Ja w tych kazaniach widziałem wizje prorocze, a nie politykę.

Reasumując,
nie ma znaczenia, jacy Ci księża, których wymieniłem są. Wszyscy są wspaniałymi, wolnymi ludźmi.
Polityka powinna być wyprowadzona z kościołów w trakcie obrzędów religijnych, szczególnie w trakcie Mszy Świętych.
Ksiądz po Mszy ma pełne prawo (ograniczone jedynie Kodeksem Kanonicznym) do zajmowania się polityką.
Oburzenie Ojca Wiśniewskiego rozumiem i popieram, bo domyślam się, ze w błahej sprawie by nie robił zamieszania.

Alus,
to nie jest tak, że w Kościele ma być ZERO polityki.
Przypomnij sobie własny cytat:

Alus napisał(a):
Św. Teresa z Avilla (o ile dobrze pamiętam) pisała, że ludzie dwojako traktują błędnie Szatana:
- jedni negują jego istnienia,
- inni dostrzegają go niemal we wszystkim.

W Kościele ma być tyle polityki ile ma być.

Pozdrawiam :)

Śr gru 15, 2010 21:24

Kamala napisał(a):
Gita2, zadalam dawno temu pytanie, na ktore mi nikt nie chce odpowiedziec.
Wlasciwie nie wiem dlaczego. Moze ty sprobujesz?
Cytuj:
No i jak z nieprawdziwymi tresciami w kazaniach? Podlegaja wg ciebie pod "nieomylnosc" czy nie?
Ksiedza nie wolno krytykowac nawet jak herezje przy mikrofonie glosi?

A jezeli nie podoba sie wam, ze kadencja bpa Zarskiego sie skonczyla bez przedluzenia, to pretensje chyba powinniscie miec wprost do papieza?

Jeśli ksiądz herezje głosi, to oczywiście trzeba go wezwać na dywanik i zrobić to powinien biskup danej diecezji, a nie np.prezydent, to jedno.
Drugie, to ksiądz Żarski nie glosił herezji, tylko wygłosił religijno-patriotyczną homilię w Dniu Niepodległości, czyli 11 listopada.
Czytałas, czy słyszałaś to kazanie?
Jest w internecie, nawet chyba w tym watku był podawany link do homilii księdza Żarskiego.

Śr gru 15, 2010 21:27

Oto cała homilia ks.prałata S. Żarskiego - i co takiego złego zostało wypowiedziane? Dla tych co chcą się z nią zapoznać - oto link:

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=23532

zsoborniki

Śr gru 15, 2010 21:37
zsoborniki napisał(a):
Oto cała homilia ks.prałata S. Żarskiego - i co takiego złego zostało wypowiedziane? Dla tych co chcą się z nią zapoznać - oto link:

Jeśli ktoś się czuje winny w każdej przemowie zobaczy samo zło będzie uważał iż krytyka skierowana jest do niego.
Sumienie ciążą.

Śr gru 15, 2010 21:40
Rzeczywiście, ciekawe o co chodziło Komorowskiemu...

Śr gru 15, 2010 21:42
Cytuj:
W Kościele ma byc tyle polityki ile ma być

Kościół nie uniknie polityki.
Ale w kazaniach polityka winna zwierać się we wskazywaniu powinności wszystkich obywateli w tym polityków, w kwestiach społecznych.
Ale nigdy nie wskazywanie, promowanie poszególnych partii, lub piętnowania innych, które duchowny nie lubi.
Nie mam już siły po raz enty cytowac JPII co on mówi o powinnościach duchownych i oczekiwaniach wiernych.
"Dar i Tajemnica" powinna byc lekturą obowiązkową raz na kwartał dla każdego kapłana.
Zaniedbania Koscioła w sferze prowadzenia, edukowania wiernych dostatecznie opisał o. Wiśniewski.
zsoborniki napisał(a):

A dokładnie niemal podobną powiedział 15.08.2010r. - bez przywoływania wypowiedzi Bieleckiego.
http://www.ordynariat.wp.mil.pl/pl/422_10409.html
Sądzę, że więcej tych opisanych "wydarzeń" jest z kategorii "podobno" niż rzeczywistych faktów.
Marek MRB napisał(a):
Rzeczywiście, ciekawe o co chodziło Komorowskiemu...

Komorowskiemu albo medialnym twórcom "wydarzeń".....nawet GP nie dostrzegła incydentu???? :o

Śr gru 15, 2010 21:47
Nie rozumiem - co ma do tego GP ?
I jak brzmi Twoja odpowiedź na moje pytanie o powód irytacji Komorowskiego ?
Bo zgłosiłaś postulat "Ale w kazaniach polityka winna zwierać się we wskazywaniu powinności wszystkich obywateli w tym polityków, w kwestiach społecznych." i sądzę że to kazanie się w tym mieści.
Jesli nie to wskaż proszę o co chodzi.

Śr gru 15, 2010 21:56

Marek MRB napisał(a):
Bo zgłosiłaś postulat "Ale w kazaniach polityka winna zwierać się we wskazywaniu powinności wszystkich obywateli w tym polityków, w kwestiach społecznych." i sądzę że to kazanie się w tym mieści.

To jest często stosowana metoda Alus, takie ni z gruszki ni z pietruszki wykręcenie sedna sprawy w drugą stronę. Nie pierwszy raz to stosuje.

Śr gru 15, 2010 22:10
Marek MRB napisał(a):

Co ma GP....dała się ubiec z informacją NDz????
Ja osobiście nie widzę w tym kazaniu ks Zarskiego czegoś co niby miało aż tak urazić B. Komorowskiego aby beształ księdza i pozbywał się go.....dlatego sądzę, że jest to dęta afera.
Ktoś wykorzystał fakt zakończenia trzyletniej kadencji ks Żarskiego i dorobił do tego mitologię.
Czemu żadne media nie podjęły tego tematu, poza powoływaniem się "NDz donosi/opisał".
Nawet dla Urbana, czy FiM to łakomy kąsek dowalenia Kosciołowi, który łasy na kasę/stanowiska spolegliwie postępuje wedle wskazań B. Komorowskiego.....przecież nie z racji miłosci do Komorowskiego nie rozpisują się o targach Koscioła o stołki :o
Cytuj:
To jest często stosowana metoda Alus, takie ni z gruszki ni z pietruszki wykręcenie sedna sprawy w drugą stronę. Nie pierwszy raz to stosuje.

To, że GP jest po przeciwnej stronie niż NDz, nie znaczy, że jest po stronie Komorowskiego :D

Śr gru 15, 2010 22:16

alus widać niedokładnie czytałeś GP, bo pisze o tym w dzisiejszym wydaniu na ostatniej stronie ks. Tadeusz Isakowicz - Zaleski, również tydzień temu pisała o tym GP :!:

Śr gru 15, 2010 22:25
Alus napisał(a):
Ja osobiście nie widzę w tym kazaniu ks Zarskiego czegoś co niby miało aż tak urazić B. Komorowskiego aby beształ księdza i pozbywał się go
No właśnie. Chyba że wzmianka o Bieleckim - albo coś na zasadzie "uderz w stół a nożyce się odezwą".
Cytuj:
dlatego sądzę, że jest to dęta afera.
No, nie przeginajmy. To był praktycznie publiczny ochrzan. Trzymajmy się jednak faktów.

Śr gru 15, 2010 22:30
Cytuj:
No, nie przeginajmy. To był praktycznie publiczny ochrzan. Trzymajmy się jednak faktów.

Przyznam Ci rację pod warunkiem że podasz nazwiska świadków owego "publicznego" ochrzanu....
Trzymajmy się faktów - a fakty to:nazwiska bohaterów wydarzeń, nazwiska świadków, data, miesce......
Brak nazwisk świadków podważa autentyczność całego wydarzenia.
Boją się panowie/panie ujawnić?.......walka o prawdę wymaga ofiar, poświęcenia...
Przy braku nazwisk świadów, kłania sie słynny aforyzm Tischnera o kategoriach prawdy.

Śr gru 15, 2010 22:39
Alu, dwie minuty googlowania (więcej sama soboe szukaj) : Mówił o tym kard. Stanisław Nagy SCJ z Krakowa, arcybiskup Ryczan (kłamali ?
Sławomir Nowak w wywiadzie dla Moniki Olejnik cieszył się że komorowski to zrobił.
Więc może nie ściemniaj z łaski swojej.

Śr gru 15, 2010 22:56
A u mnie na podwórku jedna babcia widziała latającego psa. Mówił o tym sąsiad z piątego piętra, dozorczyni i koleżanki mojego syna. Też nie kłamali. Tylko... Czy to jest dowód na to, że ten pies latał ??

Cz gru 16, 2010 7:45
Gita2 napisał(a):
Kamala napisał(a):
Gita2, zadalam dawno temu pytanie, na ktore mi nikt nie chce odpowiedziec.
Wlasciwie nie wiem dlaczego. Moze ty sprobujesz?
Cytuj:
No i jak z nieprawdziwymi tresciami w kazaniach? Podlegaja wg ciebie pod "nieomylnosc" czy nie?
Ksiedza nie wolno krytykowac nawet jak herezje przy mikrofonie glosi?

A jezeli nie podoba sie wam, ze kadencja bpa Zarskiego sie skonczyla bez przedluzenia, to pretensje chyba powinniscie miec wprost do papieza?

Jeśli ksiądz herezje głosi, to oczywiście trzeba go wezwać na dywanik i zrobić to powinien biskup danej diecezji, a nie np.prezydent, to jedno.
Drugie, to ksiądz Żarski nie glosił herezji, tylko wygłosił religijno-patriotyczną homilię w Dniu Niepodległości, czyli 11 listopada.
Czytałas, czy słyszałaś to kazanie?
Jest w internecie, nawet chyba w tym watku był podawany link do homilii księdza Żarskiego.

Owszem, czytalam kazanie. Z tego co ja czytalam i juz na tym forum pisalam, podobno, Komorowski zwrocil tylko uwage na to, ze jego zdaniem bp. Zarski w kazaniu mowil tylko o negatywach z 20. ostatnich lat, tak jakby nic pozytywnego w niepodleglej Polsce nie bylo.

Gita2, dziekuje za pierwsza niesmiala probe odpowiedzi na moje pytanie. Jezeli uwazasz, ze za herezje (sama takowe slyszalam, wyglaszane byc moze w zapale kaznodziejskim) powinien ksiedza napominac biskup, to wyjasnij mi prosze, skad biskup ma wiedziec, co glosi jakis ksiadz w jego diecezji? Bo np osiris jest stanowczo przeciw jakimkolwiek "donosom" (czytaj informowaniu) do osob odpowiedzialnych.

Ja osobiscie uwazam, ze prosciej jest bezposrednio zwrocic sie do owego ksiedza i zapytac jak rozumial to, czy tamto.

No i w moim pytaniu bylay zawarte takze inne kwestie. Kiedy ksiadz sie po prostu myli i opowiada nieprawde, kiedy publiczne wyciaga prywatne sprawy parafian "na potrzeby duszpasterskie", o opowiadaniu o grzechach juz nie wspomne. To ostatnie, mam nadzieje, teraz juz sie nie zdarza, ale mam krewnego ze wsi, ktory przed laty na kazaniu uslyszal swoje grzechy. Co prawda bez nazwiska, ale poniewaz sytuacja byla specyficzna, wiec sasiedzi wiedzieli o kim ksiadz mowi.
O prywatnych sprawach parafian tez juz slyszalam, kiedy doskonale wiedzialam, o kim ksiadz mowi, bo znalam sytuacje prywatnie. I interpretacja ksiedza (kara Boza na cala rodzina, za przejscie syna do zielonoswiatkowcow) byla moim zdaniem mocno naciagnieta. Szczegolnie, ze to wlasnie ten ksiadz nie dal rady wyjasnic owemu synowi jego problemow, zanim tamten odszedl od KK.

No i co powinien robic wierny, ktory cos takiego slyszy na kazaniu? Doniesc biskupowi? Robic "zla prase" ksiedzu, zeby byl zamet w parafii i zeby w koncu ksiedza przeniesli? Czy pojsc do kaznodziei i sprobowac wyjasnic mu, ze uwaza jego kazania za niewlasciwe i dlaczego?

Cz gru 16, 2010 8:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona